home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Wat er gebeurde in de eerste week van de Ronde van Italië 2014

Toegevoegd: maandag 19 mei 2014 om 21:46:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Wat er gebeurde in de eerste week van de Ronde van Italië 2014Na de terugblik op de 3 Ierse etappes van de Ronde van Italië 2014, velowire.com biedt u op deze tweede rustdag van de Italiaanse wedstrijd een terugblik op de eerste week van de Giro d'Italia 2014.

  Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) kwam in Italië aan met de roze trui op zijn schouders en de Australische renner wist deze kostbare trui te behouden tot aan het vertrek van de eerste bergetappe op zaterdag. Sinds deze etappe draagt zijn landgenoot Cadel Evans (BMC Racing Team) deze trui en hij zzal deze dus nog geedurende 12 etappes moeten verdedigen, vanaf morgen.

  4/ dinsdag 12 mei 2014 - Giovinazzo > Bari - 112 km

  Eénmaal aangekomen in het zuiden van Italië stond een extreem korte etappe op het programma van de Giro d'Italia 2014. Deze etappe duurde echter veel langer dan verwacht ...

  De dag na zijn verjaardag moest Marcel Kittel (Team Giant-Shimano), die succesvol was geweest in de twee etappes in lijn in Ierland, de wegen van de Giro d'Italia 2014 verlaten vanwege koorts:

  Een enorme kans dus voor de andere sprinters in deze Italiaanse Grote Ronde, al was het alleen maar omdat verschillende etappes in deze eerste week in Italië voor hen weg leken gelegd.

  De regen die de renners in Ierland hadden gehad had hen niet gevolgd tot in Italië tijdens de rustdag/verplaatsing. Op dinsdag tijdens de 4de etappe (de eerste in Italië) kwam de regen echter weer terug en deze bleef de renners verschillende dagen volgen. In deze korte etappe werd meer dan de helft van de afstand afgelegd op een circuit van 8,3 kilometer waar de renners 8 rondjes reden. Weinig verrassend (en zoals we later zouden zien met de valpartijen ook terecht), dachten de renners dat de regen de wegen te glad en dus gevaarlijk zouden maken. Het peloton besloot daarop te staken om de organisator en de UCI commissarissen te vragen om de tijd voor het klassement op te nemen bij de voorlaatste doorkomst over de finishlijn, zodat de klassementsrenners de sprinters niet hoefden te volgen in hun strijd om de etappeoverwinning.

  Als ze eindelijk groen licht hiervoor krijgen vinden de laatste 5 rondjes normaal plaats en de Orica-GreenEDGE ploeg van Michael Matthews neemt de touwtjes in handen. Met uitzondering van de tussensprint, die gewonnen werd door Elia Viviani (Cannondale), blijft dit zo tot aan het einde van de wedstrijd.

  Nacer Bouhanni (FDJ.fr) die, net als Viviani en de andere sprinters, hoopte handig gebruik te kunnen maken van de afwezigheid van Marcel Kittel, kwam op achterstand op een tiental kilometer van de finish vanwege een probleem met zijn fiets. Net op tijd terug in het peloton wist de Franse renner -ondanks de aanwezigheid van een groot aantal renners van de Giant-Shimano ploeg- toch deze sprint te winnen, en dat was voor het eerst dat Bouhanni een etappe won in een Grote Ronde!

  Het klassement van de 4de etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de top 10 van deze vierde etape van de Giro d'Italia 2014:

  1/ Nacer Bouhanni (FDJ.fr) - 2h22'06"
  2/ Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing)
  3/ Tom Veelers (Team Giant-Shimano)
  4/ Roberto Ferrari (Lampre-Merida)
  5/ Elia Vivivani (Cannondale)
  6/ Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale)
  7/ Kenny de Haes (Lotto-Belisol)
  8/ Luka Mezgec (Team Giant-Shimano)
  9/ Bert de Backer (Team Giant-Shimano)
  10/ Francesco Chicchi (Neri Sottoli)

  De videosamenvatting van de 4de etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de samenvatting van de vierde etappe van de Giro d'Italia 2014 in video:

  5/ woensdag 13 mei 2014 - Taranto > Viggiano - 203 km

  De 5de etappe was de eerste etappe met aankomst na een klimmetje. Al snel na de start maakte een groepje van 11 renners zich los van het peloton, met daarin Elia Viviani (Cannondale), Ben Swift (Team Sky), Tyler Farrar en Fabian Wegmann (Garmin-Sharp), Miguel Angel Rubiano (Colombia), Tony Hurel en Bjorn Thurau (Europcar), Marco Frapporti (Androni Giocattoli), Yonathan Monsalve (Neri Sottoli), Kenny Dehaes en Tosh van der Sande (Lotto-Belisol). Hun voorsprong schommelde lange tijd rond de 4 minuten maar liep daarna terug toen het peloton onder leiding van de Orica-GreenEDGE ploeg en vervolgens BMC aan een inhaalslag begon.

  In de 25 laatste kilometers werden eerst 7 renners teruggepakt en zo'n 5 kilometer verderop, in de eerste klim naar Viggiano, nog eens 3 anderen en alleen Bjorn Thurau bleef dus vooruit. De regen kwam toen wederom terug en daarmee werden de afdaling en de tweede klim gevaarlijk glad en zagen we verschillende valpartijen terwijl Thurau teruggepakt werd door het peloton.

  In het lusje rondom de finish probeert Gianluca Brambilla (Omega Pharma-QuickStep) het dan nog even alleen en Davide Malacarne (Team Europcar) probeert vergeefs bij hem te komen. Op 3 kilometer van de finish heeft Brambilla nog een voorsprong van 18 seconden maar net voor de laatste kilometer werd de Italiaanse renner toch teruggepakt en terwijl de Katusha ploeg reageert op alle volgende ontsnappingspogingen in de klim naar de finish komt die van Diego Ulissi (Lampre-Merida) als een verrassing en zo pakt de Italiaanse renner zijn tweede etappeoverwinning in de Giro d'Italia, na die van 2011 toen hij in een bergetappe met aankomst op een vlak stuk de sprint wist te winnen.

  Het klassement van de 5de etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de top 10 van deze vijfde etappe van de Giro d'Italia 2014:

  1/ Diego Ulissi (Lampre-Merida) - 5h12'39"
  2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'01"
  3/ Julian David Arredondo (Trek Factory Racing)
  4/ Rigoberto Uran (Omega Pharma-QuickStep)
  5/ Rafal Majka (Tinkoff-Saxo)
  6/ Michael Matthews (Orica-GreenEDGE)
  7/ Joaquim Rodriguez (Team Katusha)
  8/ Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team)
  9/ Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)
  10/ Nairo Quintana (Movistar Team)

  De videosamenvatting van de 5de etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de videosamenvatting van de vijfde etappe van de Giro d'Italia 2014:

  6/ donderdag 15 mei 2014 - Sassano > Montecassino - 247 257 km

  Vanwege een versperde weg moest het parcours van deze etappe enigszins gewijzigd worden en zo werd deze 257 kilometer lang en daarmee ineens de langste etappe van deze Giro d'Italia 2014.

  Wederom begon deze lange dag met een zonnetje en eindigde deze in de regen, die duidelijk besloten had de Giro dit jaar te volgen. De ontsnapping van de dag bestond uit Marco Bandiera (Androni Giocattoli), Edoardo Zardini (Bardiani-CSF), Andrea Fedi (Neri Sottoli) en Rodolfo Torres (Colombia) en zij bouwden een voorsprong op die opliep tot de 14 minuten!

  Op 12 kilometer van de finish kwam hun avontuur ten einde en opnieuw leidde de regen tot valpartijen. Aan de voet van de slotklim kwamen verschillende renners ten val of werden zij opgehouden door gevallen renners. Cadel Evans (BMC Racing Team) was de gelukkige want de Australische renner was één van de renners die ontkwam aan de valpartij en met de eersten boven kwam, terwijl de meeste klassementsrenners opgehouden werden. In deze groep vonden we ook de roze trui, Michael Matthews (Orica-GreenEDGE), die het ritme weet te volgen, en Tim Wellens (Lotto-Belisol), die meer gewend is aan bergop rijden. De sprint vond plaats tussen deze twee renners en tot zijn eigen verbazing wist Matthews als eerste over de streep te komen!

  Het klassement van de 6de etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de top 10 van deze zesde etappe van de Giro d'Italia 2014 :

  1/ Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) - 6h37'01"
  2/ Tim Wellens (Lotto-Belisol)
  3/ Cadel Evans (BMC Racing Team)
  4/ Matteo Rabottini (Neri Sottoli)
  5/ Ivan Santaromita (Orica-GreenEDGE) - +0'13"
  6/ Steve Morabito (BMC Racing Team) - +0'23"
  7/ Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team) - +0'49"
  8/ Mauro Finetto (Neri Sottoli)
  9/ Diego Ulissi (Lampre-Merida)
  10/ Fabio Duarte (Colombia)

  De videosamenvatting van de 6de etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de videosamenvatting van de zesde etappe van de Giro d'Italia 2014:

  7/ vrijdag 16 mei 2014 - Frosino > Foligno - 211 km

  De etappe van vrijdag leidde tot een kopgroep met Robinson Chalapud (Colombia), Nathan Haas (Garmin-Sharp), Winner Anacona (Lampre-Merida), Nicola Boem (Bardiani-CSF) en wederom Bjorn Thurau (Europcar), geen van allen dreigend voor het klassement. Deze kopgroep kon dus een gaatje slaan tot aan 9 minuten maar de Orica-GreenEDGE ploeg hield de voorsprong wederom in de gaten om te voorkomen dat Matthews zijn roze trui nog voor het weekend met bergetappes kwijt zou raken.

  De Orica-GreenEDGE ploeg vroeg de hulp aan de sprintersploegen en slaagde in deze strategie want de kopgroep werd teruggepakt door het peloton en een massasprint zorgde dus voor de afsluiting van deze 7de etappe van de Giro d'Italia 2014. In deze sprint was Nacer Bouhanni niet de bestgeplaatste renner maar de sprinter van de FDJ.fr ploeg wist een minuscuul gaatje te vinden tussen Luka Mezgec (Team Giant-Shimano) en de reclameborden aan de rechterzijde van de weg om zo de overwinning te pakken, zijn tweede etappeoverwinning in een Grote Ronde, én in deze Giro!

  Het klassement van de 7de etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de top 10 van deze zevende etappe van de Giro d'Italia 2014:

  1/ Nacer Bouhanni (FDJ.fr) - 5h16'05"
  2/ Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing)
  3/ Luka Mezgec (Team Giant-Shimano)
  4/ Michael Matthews (Orica-GreenEDGE)
  5/ Roberto Ferrari (Lampre-Merida)
  6/ Tyler Farrar (Garmin-Sharp)
  7/ Enrico Battaglin (Bardiani CSF)
  8/ Boy van Poppel (Trek Factory Racing)
  9/ Ivan Rovny (Tinkoff-Saxo)
  10/ Elia Viviani (Cannondale)

  De videosamenvatting van de 7de etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de videosamenvatting van de zevende etappe van de Giro d'Italia 2014:

  8/ zaterdag 17 mei 2014 - Foligno > Montecopiolo - 179 km

  Na de tweede etappeoverwinning van Nacer Bouhanni de dag ervoor gaf deze eerste echte bergetappe de gelegenheid aan Diego Ulissi (Lampre-Merida) om ook zijn tweede etappeoverwinning te pakken in deze Giro d'Italia 2014.

  Toen de laatste renner van de oorspronkelijke kopgroep, Julian Arredondo (Trek Factory Racing), gezelschap kreeg van Pierre Rolland (Europcar) in de laatste klim van deze etappe moest de renner van de Trek ploeg zijn inspanningen sinds het begin van de etappe bekopen en zo leek Rolland recht af te rijden op de etappeoverwinning. Alleen in de laatste 2 kilometers kon Pierre Rolland echter niet op tegen de favorieten die langzaam het gaatje dicht reden en op 350 meter van de finish zag hij zijn kansen op de etappeoverwinning dus vervliegen toen na een eerste versnelling van Dani Moreno (Team Katusha), gevolgd door Robert Kiserlovski (Trek Factory racing), uiteindelijk Diego Ulissi er vandoor ging en de renner van Europcar op het laatste moment terugpakten, waarna Ulissi "sprint" naar de finish om zo zijn tweede etappeoverwinning te pakken in deze Giro d'Italia 2014.

  Het klassement van de 8ste etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de top 10 van deze achtste etappe van de Giro d'Italia 2014:

  1/ Diego Ulissi (Lampre-Merida) - 4h47'47"
  2/ Robert Kiserlovski (Trek Factory Racing)
  3/ Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team) - +0'06"
  4/ Nairo Quintana (Movistar Team)
  5/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'08"
  6/ Rigoberto Uran (Omega Pharma-QuickStep)
  7/ Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)
  8/ Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) - +0'14"
  9/ Fabio Aru (Astana Pro Team) - +0'17"
  10/ Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) - +0'20"

  De videosamenvatting van de 8ste etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de videosamenvatting van de achtste etappe van de Giro d'Italia 2014:

  9/ zondag 18 mei 2014 - Lugo > Sestola - 172 km

  Tweederde deel van de 9de etappe was vlak en gaf een groep van 14 renners de gelegenheid er na zo'n 50 kilometer vandoor te gaan, daarbij een voorsprong opbouwend van 8 minuten.

  Vanuit deze groep viel Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) op 19 kilometer van de finish aan, aan de voet van de slotklim. Hij krijgt vervolgens gezelschap van Davide Malacarne (Team Europcar) en de twee renners werken goed samen in de klim naar Sestola. In de laatste 500 meters begint dan hun pokerspelletje en Davide Malacarne rijdt uiteindelijk voorop, zigzaggend op de weg, en daarbij bijna tot stilstand komend. Op 100 meter van de finish zet Pieter Weening dan eindelijk aan en Malacarne kan dan alleen maar toezien hoe de Nederlander deze tweede bergrit wint!

  Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) scoorde goed voor het algemeen klassement in deze etappe aangezien de Italiaanse renner aanviel in het slotstuk van de klim. Alhoewel hij de twee renners aan kop niet meer bij wist te komen, lukte het hem om 26 seconden terug te pakken op de andere favorieten, bovenop de bonusseconden voor zijn 3de plaats in deze etappe.

  Het klassement van de 9de etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de top 10 van deze negende etappe van de Giro d'Italia 2014:

  1/ Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) - 4h25'51"
  2/ Davide Malacarne (Team Europcar)
  3/ Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) - +0'42"
  4/ Diego Ulissi (Lampre-Merida) - +1'08"
  5/ Rigoberto Uran (Omega Pharma-QuickStep)
  6/ Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team)
  7/ Cadel Evans (BMC Racing Team)
  8/ Dario Cataldo (Team Sky)
  9/ Rafal Majka (Tinkoff-Saxo)
  10/ Fabio Duarte (Colombia)

  De videosamenvatting van de 9de etappe van de Ronde van Italië 2014

  Hieronder vindt u de videosamenvatting van de negende etappe van de Giro d'Italia 2014:

  De klassementen van de Ronde van Italië 2014 na 9 etappes

  Na deze 9 etappes zien de klassementen van de Giro d'Italia 2014 er als volgt uit:

  Het algemeen klassement

  Het algemeen klassement begint al enigszins vorm te krijgen, met Cadel Evans (BMC Racing Team) aan kop sinds de eerste bergetappe zaterdag en Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) die opklimt naar de 4de plaats op 1'20" van de Australische renner.

  Dit is de top 10 van het algemeen klassement van de Giro d'Italia 2014 na 9 etappes:

  1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 38h49'34"
  2/ Rigoberto Uran (Omega Pharma-QuickStep) - +0'57"
  3/ Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) - +1'10"
  4/ Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) - +1'20"
  5/ Steve Morabito (BMC Racing Team) - +1'31"
  6/ Fabio Aru (Astana Pro Team) - +1'39"
  7/ Diego Ulissi (Lampre-Merida) - +1'43"
  8/ Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team) - +1'44"
  9/ Nairo Quintana (Movistar Team) - +1'45"
  10/ Robert Kiserlovski (Trek Factory Racing) - +1'49"

  Puntenklassement

  Nadat Marcel Kittel (Team Giant-Shimano) de Giro moest verlaten heeft Nacer Bouhanni (FDJ.fr) zijn plaats ingenomen van belangrijkste sprinter van deze Giro d'Italia 2014:

  1/ Nacer Bouhanni (FDJ.fr) - 166 punten
  2/ Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing) - 150 punten
  3/ Elia Viviani (Cannondale) - 139 punten
  4/ Roberto Ferrari (Lampre-Merida) - 121 punten
  5/ Ben Swift (Team Sky) - 92 punten

  Bergklassement

  Met name dankzij zijn aanwezigheid in de kopgroep (uiteindelijk alleen) in de 8ste etappe afgelopen zaterdag weet Julian Arredondo (Trek Factory Racing) de leiding te pakken in het bergklassement:

  1/ Julian Arredondo (Trek Factory Racing) - 47 punten
  2/ Diego Ulissi (Lampre-Merida) - 39 punten
  3/ Stefano Pirazzi (Bardiani CSF) - 26 punten
  4/ Robert Kiserlovski (Trek Factory Racing) - 20 punten
  5/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 15 punten
  6/ Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team) - 15 punten

  Jongerenklassement

  Hieronder vindt u de top 5 van het jongerenklassement. De 6de plaats wordt ingenomen door Georg Preidler (Team Giant-Shimano) en hij staat al op een achterstand van 10'33". Het is dus goed mogelijk dat de winst in dit klassement voor één van deze 5 renners is:

  1/ Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) - 38h50'44"
  2/ Fabio Aru (Astana Pro Team) - +0'29"
  3/ Diego Ulissi (Lampre-Merida) - +0'33"
  4/ Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team) - +0'34"
  5/ Nairo Quintana (Movistar Team) - +0'35"

  Wat nog komen gaat in de Ronde van Italië 2014

  Voor alle informatie over het parcours van de komende etappes van de Giro d'Italia 2014 kunt u het artikel Het parcours van de Ronde van Italië 2014 op Google Maps/Google Earth en alle details raadplegen.

  bron foto's illustratie van dit artikel: RCS Sport - © Gian Mattia D'Alberto voor Michael Matthews / Fabio Ferrari voor Cadel Evans - LaPresse

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 2424x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia| Giro d'Italia 2014 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. Bonjour.

  J'ai suivi les 16 premières étapes du Giro sur Rai3.

  Je ne suis pas favorable aux départs hors frontières, mais force est de reconnaitre le succès populaire en Irlande.

  Apparemment, le Tour d'Italie 2014 a été également très suivi sur le bord des routes pour son retour sur la Péninsule (si nous nous basons sur Rai3). J'attendrai confirmation de cette réjouissante tendance (déjà constatée en 2013) et qui pourrait etre liée à la crise.
  France Télévision (A2/FR3) a trop souvent montré le "mauvais" exemple en "gonflant" certains chiffres pour considérer comme "acquis" les affirmations de la Rai.

  J'ai été très critique envers le tracé montagneux de ce Giro.
  A une semaine du terme, ce Giro est très réussi : beaux sprints, animation sur les étapes accidentées, de moyenne montagne, et de montagne ce dernier week-end, révélation et/ou confirmations de jeunes talents, suspense, belles performances athlétiques.
  Je note que, excepté Dublin-Bari, les transferts sont peu nombreux.

  Espérons que la dernière semaine pourra se dérouler sur le parcours prévu.
  Il manque encore une étape de légende pour que ce Tour d'Italie s'inscrive dans les "(très) bons crus".

  J'ai trouvé la construction des étape du Montecopiolo, et d'Oropa suivie de la course de cote longue du Plan di Montecampione très bonnes et bien pensées.

  Ciao.

  | André | maandag 26 mei 2014 om 9:01:26

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer één ?