woensdag 12 maart 2014 om 17u49

Het profiel van de 4de etappe van Paris-Nice 2014 toonde meer hoogteverschillen dan de afgelopen dagen en in de laatste klimmetjes van de dag kwam de ontsnapping van Perrig Quémeneur, Jesus Herrada Lopez, Valerio Agnoli en Laurent Didier ten einde.
Allemaal samen aan de voet van de Côte du Mont Brouilly probeerden de renners goed geplaatst te zijn aan de start van deze steile klim op 14,5 kilometer van de finish.
Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) viel in deze klim aan en kreeg even later gezelschap van Geraint Thomas, de kopman van de Sky ploeg. De twee renners weten het dreigende peloton voor te blijven en eindigen uiteindelijk de etappe met een voorsprong van 5 seconden. Tom-Jelte Slagter pakt de etappeoverwinning terwijl Geraint Thomas de gele trui overneemt van John Degenkolb.

De samenvatting van de 4de etappe van Parijs-Nice 2014: Nevers > Belleville

De etappe van vandaag, met vertrek vanuit Nevers bevatte 3 beklimmingen van de 3de en één van de 2de categorie voor de finish in Belleville en 164 gingen op weg over de 201,5 kilometer die deze twee steden van elkaar scheidden.

Na de start van de etappe probeerden verschillende renners ervandoor te gaan maar het was wachten tot kilometer 11 om Valerio Agnoli (Astana), Laurent Didier (Trek Factory Racing) en Perrig Quémeneur (Team Europcar, gisteren ook al in de kopgroep) zich los te zien maken van het peloton. Jesus Herrada Lopez (Movistar Team) realiseerde zich dat dit de ontsnapping van de dag was en wist het gaatje dicht te rijden met de 3 renners aan kop om zo samen hun weg te vervolgen.

Laurent Didier wint de sprintIn eerste instantie loopt hun voorsprong op tot 4'45" op kilometer 38 om vervolgens weer terug te zakken. Laurent Didier wint dan de eerste tussensprint in Vitry-sur-Loire, zonder daar echt veel moeite voor te doen en hun voorsprong is op dat moment 4'40".

De voorsprong loopt vervolgens opnieuw op, maar dat duurt niet lang want de renners in de kopgroep lassen dan kort een plaspauze in. Vervolgens bouwen ze hun voorsprong wederom uit, tot de maximale waarde van 6'20" op kilometer 111.

De kopgroep aan de voet van de Col du Champ JuinIn de klim van de Côte de Clayette verliezen ze echter behoorlijk wat tijd en als Valerio Agnoli als eerste boven komt hebben ze nog maar 3'15" voorsprong op het peloton en als ze richting de tweede klim van de dag rijden, de Col du Champ Juin blijft de voorsprong teruglopen. Agnoli komt daar wederom als eerste boven, ditmaal met 55 seconden voorsprong op het peloton.

Team Sky aan kop van het pelotonOp de Col de Crie doet Agnoli dit wederom en hiermee neemt hij de leiding in het bergklassement. Bij de sprint van Régnié-Durette, wederom gewonnen door Laurent Didier, is de voorsprong nog maar 16 seconden en op 18 kilometer van de finish, aan de voet van de Côte du Mont Brouilly (de laatste klim van de dag) werden de 4 renners aan kop teruggepakt en zien we de Sky ploeg vooraan het peloton. De renners van AG2R La Mondiale nemen vervolgens deze positie over en Carlos Betancur zet dan als eerste de aanval in maar zijn poging duurt uiteindelijk niet lang.

De volgende die zijn kans waagt is Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp), die tot op heden met name bekendheid verwierf in de Tour Down Under in 2013 door een etappe te winnen met aankomst licht bergop en door als tweede te eindigen in de etappe van Old Willunga Hill. In de laatste kilometer van de klim zet Geraint Thomas (Team Sky) de achtervolging in en in de afdaling weet de Britse renner het gaatje met de Nederlander dicht te rijden.

Een achtervolgingsgroep, met daarin de gele trui John Degenkolb (Team Giant-Shimano), probeert dan terug te komen op de kopgroep maar krijgt dat niet voor elkaar. Tom-Jelte Slagter wint dan de etappe en dankzij de bonusseconden en hun 18 seconden voorsprong op de groep Degenkolb op de finishlijn (tweede groep die over de finishlijn komt) wordt Geraint Thomas de nieuwe leider van deze 72ste editie van Paris-Nice.

De foto's van de 4de etappe van Parijs-Nice 2014 tussen Nevers en Belleville

U kunt een selectie van 46 foto's van deze 4de etappe van Paris-Nice 2014 in de bijbehorende fotocategorie terugvinden:

>> De fotos van de 4de etappe van Parijs-Nice 2014 : Nevers > Belleville

De klassementen van Parijs-Nice 2014 na de 4de etappe

Hieronder vindt u de klassementen van Paris-Nice 2014 na deze 4de etappe:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Etappeklassement van de etappe 4/ Nevers > Belleville

Tom-Jelte SlagterDe top 10 van deze etappe ziet er als volgt uit:

1/ Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) - 5h00'09"
2/ Geraint Thomas (Team Sky)
3/ Wilco Kelderlan (Belkin Pro Cycling Team) - +0'05"
4/ Michael Matthews (Orica-GreenEDGE)
5/ Zdenek Stybar (Omega Pharma-QuickStep)
6/ Arthur Vichot (FDJ.fr)
7/ Peter Velits (BMC Racing Team)
8/ Jose Joaquin Rojas (Movistar Team)
9/ Cyril Gautier (Team Europcar)
10/ Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale)

Algemeen klassement

Geraint ThomasGeraint Thomas (Team Sky) neemt dus de leiding over in het algemeen klassement, op 3 seconden gevolgd door John Degenkolb (Team Giant-Shimano).

1/ Geraint Thomas (Team Sky) - 18h14'25"
2/ John Degenkolb (Team Giant-Shimano) - +0'03"
3/ Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) - +0'04"
4/ José Joaquin Rojas (Movistar Team) - +0'08"
5/ Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale) - +0'12"

Puntenklassement

John DegenkolbIn het puntenklassement blijft John Degenkolb (Team Giant-Shimano) echter aan de leiding:

1/ John Degenkolb (Team Giant-Shimano) - 39 punten
2/ Nacer Bouhanni (FDJ.fr) - 28 punten
3/ José Joaquin Rojas (Movistar Team) - 20 punten
4/ Moreno Hofland (Belkin Pro Cycling Team) - 16 punten
5/ Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) - 15 punten

Bergklassement

Valerio AgnoliDoor als eerste boven te komen in de 3 eerste beklimmingen van de dag neemt Valerio Agnoli (Astana) de bolletjestrui over van Christophe Laborie (Bretagne-Séché Environnement), die nu op de tweede plaats staat.

1/ Valerio Agnoli (Astana) - 12 punten
2/ Christophe Laborie (Bretagne-Séché Environnement) - 9 punten
3/ Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) - 7 punten
4/ Perrig Quémeneur (Team Europcar) - 6 punten
5/ Geraint Thomas (Team Sky) - 5 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Aangezien Geraint Thomas nu te oud is om deel uit te maken van het jongerenklassement blijft John Degenkolb (Team Giant-Shimano) aan de leiding in het jongerenklassement, maar de trui zal morgen gedragen worden door Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp), die tweede staat in dit klassement.

1/ John Degenkolb (Team Giant-Shimano) - 18h14'28"
2/ Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) - +0'01"
3/ Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team) - +0'12"
4/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - +0'14"
5/ Jon Izaguirre (Movistar Team) - +0'16"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 5075x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2014 | Parijs-Nice

Reacties

Er zijn 4 reacties!
  1. Petite erreur concernant Degenkolb, il n'a pas fini dans le premier groupe de poursuivant mais dans le second, et perd donc 18 secondes. Si il n'avait perdu que 5 secondes il serait toujours maillot jaune.

    Il reprendra surement le maillot demain. Thomas peut devenir un serieux pretendant a la victoire finale.

    | Yoshi45 | woensdag 12 maart 2014 om 19u20

  2. En effet @Yoshi45 ! Merci pour la lecture attentive :)

    | Thomas Vergouwen | woensdag 12 maart 2014 om 20u11

  3. très belle victoire .bravo

    | garcin | woensdag 12 maart 2014 om 20u19

  4. J'ai aussi entendu sur Eurosport que Degenkolb allait reprendre le maillot demain.
    Perso, je n'y croit pas une seconde. L'enchainement des 2 dernières bosses va être compliqué à gérer.
    Je vous rappelle que certains ici avaient annoncé un sprint quasi massif aujourd'hui.

    Sinon, je serai au départ demain. Avis aux amateurs, j'essayerai de faire quelques photos.

    | Gillou | woensdag 12 maart 2014 om 22u48

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer twee ?