home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 208 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen-Baloise) winnaar van de Marseillaise 2014!

Toegevoegd: zondag 02 februari 2014 om 16:44:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen-Baloise) winnaar van de Marseillaise 2014!Zoals gebruikelijk is de Grand Prix Cycliste La Marseillaise ook vandaag weer geëindigd in een sprint voor het Stade Vélodrome van Marseille. We zagen een wedstrijd met nogal wat actie die eindigde met de laatste man aan kop, Mikaël Chérel (AG2R La Mondiale), die in de laatste kilometer teruggepakt werd en Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen-Baloise) die de verrassende winnaar was in de sprint!

  De samenvatting van de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014

  De eerste Europese wegwedstrijd van het jaar, de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014, ging aan het begin van de middag van start voor het conseil général van de Bouches-du-Rhône onder een grijze lucht.

  Al snel maakte een groepje van 5 renners zich los van het peloton en we vonden daarin één vertegenwoordiger van de lokale ploeg, het Team La Pomme Marseille, Thomas Vaubourzeix, samen met Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Frédéric Brun (BigMat-Auber 93), Brice Feillu (Bretagne-Séché Environnement) en Mark McNally (An Post-ChainReaction).
  Terwijl de laatstgenoemde de snelheid van deze groep niet bij kan houden slaat het overblijvende groepje met 4 renners al snel een gaatje wat het grootst is na zo'n 25 kilometer: 5'40" op het peloton waarin verschillende pogingen werden gedaan om het gaatje dicht te rijden met de kopgroep maar deze bleven alle zonder succes.

  Terwijl het eventjes regende boven de wedstrijd varieert de voorsprong dan tussen de 4 minuten en 4'30" voordat het peloton versnelde om de voorsprong terug te brengen tot 2'20" op de top van de eerste klim van de dag, de "Petit Galibier" (die eigenlijk de Pas de la Couelle heet). Frédéric Brun pakte hier de punten voor het bergklassement, voor Vaubourzeix en Feillu.

  De voorsprong blijft vervolgens teruglopen en als de FDJ.fr de versnelling inzet aan kop van het peloton breekt het peloton in twee delen. De kopgroep die de dreiging van het eerste peloton dan duidelijk in de rug voelt begint zich zorgen te maken en zet ook de versnelling in. Dat is dan te veel voor Frédéric Brun en uiteindelijk weet Brice Feillu ook Vaubourzeix en Gougeard van zich af te schudden, die dan in een groepje terecht komen met Rémy Di Grégorio (Team La Pomme Marseille) die de achtervolging had ingezet.

  In de klim van de Col de l'Espigoulier, nu dichterbij na de wijziging van het parcours verandert de situatie dan helemaal en daar waar eerst een nieuwe groep zich vormt aan de kop van de wedstrijd kan deze uiteindelijk opnieuw beginnen als het volledige peloton weer samen komt in de aanloop naar de laatste klim van de dag, naar Julhan les Bastides.

  Mikaël ChérelHet is dan de beurt aan Mikaël Chérel (AG2R La Mondiale) om aan te vallen en op 20 kilometer van de finish heeft de renner uit Normandië een voorsprong van 1'25". Hij weet vooruit te blijven tot aan de top van de Col de la Gineste, die niet meetelt voor het bergklassement, maar in de afdaling komt een groepje wat de achtervolging in heeft gezet gevaarlijk dicht bij en op het moment dat hij Marseille binnen rijdt heeft Chérel 40 seconden voorsprong op het peloton en 22 op dit groepje. In dit groepje vinden we zijn ploegmaat Hubert Dupont, Thibaut Pinot en Arthur Vichot voor FDJ.fr, Yannick Martinez (Team Europcar) en Romain Zingle (Cofidis, solutions crédits).

  Uiteindelijk weet het peloton het gaatje dicht te rijden, allereerst met dit groepje en vervolgens met Mikaël Chérel die alles gegeven heeft. De overwinning werd uiteindelijk bepaald in een sprint. De Belgische renner Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen-Baloise) blijkt daarin de snelste te zijn en hij wint zo deze eerste wedstrijd van het Europese seizoen, zijn eerste profoverwinning! Baptiste Planckaert (Roubaix-Lille Métropole) eindigt op de tweede plaats achter zijn landgenoot en voor Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale), de winnaar 2 jaar geleden.

  De klassementen van de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014

  Kenneth Vanbilsen wint La Marseillaise - © Bruno Bade / LNC
  Hieronder vindt u de top 10 van La Marseillaise 2014:

  1/ Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen–Baloise) - 3h34'18"
  2/ Baptiste Planckaert (Roubaix-Lille Métropole)
  3/ Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale)
  4/ John Degenkolb (Team Giant-Shimano)
  5/ Arthur Vichot (FDJ.fr)
  6/ Julien Simon (Cofidis, solutions crédits)
  7/ Laurent Pichon (FDJ.fr)
  8/ Peio Bilbao (Caja Rural-Seguros RGA)
  9/ Evaldas Siskevicius (Team La Pomme Marseille)
  10/ Romain Bardet (AG2R La Mondiale)

  >> volledig klassement

  Het podium van de Grand Prix Cycliste La Marseillaise - © Kévin Colloc

  Bergklassement

  Op de top top van 3 bergen in de wedstrijd werden punten toegekend voor het bergklassement.

  Brice Feillu (Bretagne-Séché Environnement) wist dit klassement te winnen door de eerste plaats te pakken op de Espigoulier na eerder al de 3de plaats te hebben gepakt op de Petit Galibier. Hij heeft hetzelfde aantal punten als Mikaël Chérel (AG2R La Mondiale), die als eerste over de klim naar Julhan Les Bastides komt terwijl hij ook al een 3de plaats had gepakt, op de Espigoulier.

  Hieronder vindt u het volledige bergklassement:

  1/ Brice Feillu (Bretagne-Séché Environnement) - 8 punten
  2/ Mikaël Chérel (AG2R La Mondiale) - 8 punten
  3/ Frédéric Brun (BigMat-Auber 93) - 6 punten
  4/ Thomas Vaubourzeix (Team La Pomme Marseille) - 4 punten
  5/ Clément Koretzky (Bretagne-Séché Environnement) - 4 punten
  6/ Dries Devenijns (Team Giant-Shimano) - 4 punten
  7/ Thomas Damuseau (Team Giant-Shimano) - 2 punten

  Het eerste klassement van de Coupe de France PMU 2014

  Aangezien de Grand Prix Cycliste La Marseillaise de eerste wedstrijd is van de Coupe de France PMU, kennen we nu dus ook het eerste klassement van deze verzameling van Franse ééndagskoersen:

  1/ Baptiste Planckaert (Roubaix Lille Métropole) - 35 punten
  2/ Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale) - 25 punten
  3/ Arthur Vichot (FDJ.fr) - 18 punten
  4/ Julien Simon (Cofidis, solutions crédits) - 16 punten
  5/ Laurent Pichon (FDJ.fr) - 14 punten
  6/ Evaldas Siskevicius (Team La Pomme Marseille) - 10 punten
  7/ Romain Bardet (AG2R La Mondiale) - 8 punten
  8/ Yannick Martinez (Team Europcar) - 5 punten
  9/ Jean-Lou Paiani (Roubaix Lille Métropole) - 3 punten

  foto illustratie artikel / overwinning sprint: © Bruno Bade / LNC

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 10462x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Grote Prijs la Marseillaise| Coupe de France PMU | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer zeven ?