dinsdag 28 januari 2014 om 20u41

Terwijl het nieuwe wielerseizoen alweer vol in gang is (zoals u natuurlijk kunt zien in de UCI wielerkalender), is in Europa, en om precies te zijn in Frankrijk, de Grand Prix Cycliste La Marseillaise de openingswedstrijd van het seizoen. Samen met de Gran Premio Costa degli Etruschi dit jaar want deze Italiaanse wedstrijd komt weer terug op de gebruikelijke plaats in de kalender (vorig jaar vond deze plaats in september).

Deze zondag 2 februari 2014 vindt dus de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014 plaats en zoals gebruikelijk is dit de eerste wedstrijd van het seizoen in Frankrijk en zelfs in Europa.

Deze wedstrijd gaat vooraf aan de Etoile de Bessèges die woensdag 5 februari van start gaat, en daarnaast is "la Marseillaise" de eerste van de 16 (?*) wedstrijden van de Coupe de France PMU 2014.


In dit artikel vindt u alle informatie over deze wedstrijd met het precieze parcours op Google Maps/Google Earth, het tijd- en routeschema, het profiel en de lijst van de ploegen die deelnemen in de Grand Prix Cycliste La Marseillaise.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De wedstrijd die je graag wil winnen maar die je eigenlijk niet moet winnen?

Justin JulesHet is de eerste wedstrijd van het seizoen en die wil je dus graag winnen. Toch wordt er altijd gezegd over de Grand Prix Cycliste La Marseillaise dat je deze wedstrijd niet moet winnen aangezien dat ongeluk zou brengen voor de winnaar en deze vervolgens een slecht seizoen zou hebben.

2012 was echter niet de eerste keer dat deze legende die leeft binnen het peloton niet altijd waar is. Na de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2012 te hebben gewonnen en vervolgens met name dankzij zijn 2de plaatsen in de Tour du Finistère, Justin Jules verslaat Samuel Dumoulin in de sprintin de Grand Prix de Plumelec-Morbihan en in de Polynormande, wist Samuel Dumoulin (destijds bij Cofidis, nu weer terug bij AG2R La Mondiale) het eindklassement van de Coupe de France PMU 2012 te winnen!

Dat was niet wat Justin Jules te wachten stond na La Marseillaise te hebben gewonnen in 2013. Zijn seizoen begon erg goed want de renner van La Pomme Marseille pakte een 3de plaats de week erna, in de eerste etappe van de Etoile de Bessèges, en eind maart ook in de Route Adélie de Vitré. Maar vervolgens ... brak de renner uit de buurt van Parijs een rib in een valpartij tijdens de Grand Prix de Dénain op 11 april!

Aanstaande zondag zien we wie Justin Jules opvolgt in deze openingswedstrijd van het seizoen en wie daarmee ook de leiding neemt in het eerste klassement van de Coupe de France PMU!

Het parcours van de Grand Prix Cycliste la Marseillaise 2014 op Google Maps

Nadat het parcours in 2012 gewijzigd was en deze wijziging behouden bleef in 2013, vindt de 35ste edite van de Grand Prix Cycliste La Marseillaise weer plaats op het gebruikelijke parcours, waardoor de afstand tussen de eerste en de tweede klim van deze wedstrijd en dus de totaalafstand ingekort wordt.

Het vertrek vindt daardoor deze zondag ook iets later plaats, om 12u40 voor het Conseil Général des Bouches-du-Rhône (13) in Marseille vanwaaruit de renners 9 kilometer geneutraliseerd zullen rijden naar de werkelijke start in Allauch (Logis Neuf; rond 13u00). Zoals gebruikelijk vertrekken de renners in noordelijke richting landinwaarts vanuit Marseille richting het noorden van Châteauneuf-le-Rouge via Gréasque en Fuveau.

Ze rijden vervolgens langs de snelweg A8 tot aan Rousset waar ze weer afzakken tot aan Les Michels alvorens ze terugkeren naar Fuveau. Vandaaruit zetten ze hun reis voort naar het zuiden tot aan Belcodène om vervolgens weer noordwaarts te rijden richting Peynier en Trets.
Via de klim van de Pas de la Couelle, ook wel bekend als de Petit Galibier (GPM 1 ; gemiddeld stijgingspercentage van 4,3% over 7,3 km met een maximum van 7%), komen ze in het departement van de Var in de stad Saint-Zacharie. Daar vervolgen ze dan hun weg op het parcours wat we kenden van voor 2012 want in plaats van linksaf te slaan richting Nans-les-Pins, gaan de renners nu weer rechtsaf richting Auriol.

Ze komen zo sneller in Plan-d'Aups-Sainte Baume - het punt waar het gewijzigde parcours terugkwam op het gebruikelijke parcours - om zo de Col de l'Espigoulier (GPM 2) te beklimmen. Met 723 hoogtemeters is dit de hoogste geasfalteerde klim van de Bouches-du-Rhône. Via Gémenos komen ze vervolgens terecht op de klim naar Julhan les Bastides (GPM 3).

Via Roquefort-la-Bédoule en Cassis keren ze dan terug naar Marseille waar ze tussen ongeveer 16u29 en 16u40 over de finishstreep zullen rijden voor het Stade Velodrome, na 139,7 kilometer op de fiets (vergeleken met de 148,1 met het parcours in 2012 en 2013).

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, de kaart op Google Maps en het profiel van de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014 Het profiel van de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014 De kaart met het parcours van de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014 op Google Maps

Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014

[X] Close

Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014

[X] Close

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014 in Google Earth

Mocht u het parcours van de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014 liever in Google Earth bekijken en zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht maken boven het parcours, dan kunt u het downloaden in Google Earth door op onderstaande link te klikken:
>> Download het parcours van de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014 in Google Earth

De lijst van ploegen die deelnemen in de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014

De Grand Prix Cycliste La Marseillaise is een klasse 1.1 wedstrijd in de UCI Europe Tour kalender. Dit betekent dat de organisatie UCI ProTeams uit kan nodigen tot aan 50% van het peloton van de wedstrijd, en continental pro ploegen, continental ploegen en nationale ploegen.

In dit geval doen de 19 onderstaande ploegen (één meer dan vorig jaar) mee aan de Grand Prix Cycliste La Marseillaise 2014 (5 UCI ProTeams, 8 Continental Pro en 6 Continental ploegen). We kunnen dus zeggen dat het niveau van deelname iets gezakt is aangezien de wedstrijd van 6 UCI ProTeams terugzakt naar 5.Deze ploegen zijn afkomstig uit verschillende landen: 42% uit Frankrijk (8 ploegen), 26% uit België (5 ploegen) en 5,3% uit Colombia, Spanje, Ierland, Nederland, Polen en Zwitserland (1 ploeg voor al deze landen).

* de Ligue Nationale de Cyclisme heeft haar website nog niet bijgewerkt en de lijst van wedstrijden die deel uit maken van de Coupe de France PMU 2014 is er dus nog niet te vinden!

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

3 reacties | 13711x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Grote Prijs la Marseillaise | Coupe de France | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 3 reacties!
 1. unlike the vast majority of cycling sites I must say that I appreciate the accuracy of your profile map.
  good work.

  | TRONetips | donderdag 30 januari 2014 om 12u59

 2. Bonne course Hugo!!!
  ag2r

  | andree talbot | zondag 02 februari 2014 om 00u53

 3. Allez Yannis

  | Ardin | zondag 02 februari 2014 om 13u45

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus zes ?