home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 209 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

De Vuelta a España 2009 start in Nederland ... in Assen!

Toegevoegd: dinsdag 18 december 2007 om 17:41:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De Vuelta a Espa&ntildea 2009 start in Nederland ... in Assen!Op 5 december maakte Unipublic - de organisator van de Vuelta a España - het parcours en de etappes van de Vuelta 2008 bekend. Naast het parcours van de Ronde van Spanje van volgend jaar bevestigde de organisator echter ook nog de startplaats van de 64ste Vuelta in 2009: Assen in Nederland!

  Na het vertrek van de Giro d'Italia vanuit Groningen in 2002 had Dick Heuvelman als initiatiefnemer van deze start, ook bekend onder de naam Gironingen, contact opgenomen met de organisator van de Vuelta in het najaar van 2002 in Valencia om te kijken of het mogelijk zou zijn een Vuelta-start in Groningen te organiseren. Hun antwoord was destijds eenvoudigweg "nee" aangezien voor het vertrek van de Ronde van Spanje Spaanse steden altijd voorrang hebben.

  Dat is dan ook de reden dat er maar één eerdere start van de Vuelta buiten Spanje heeft plaatsgevonden, namelijk Lissabon in 1997.

  Heuvelman liet het hier echter niet bij en maakte van alle gelegenheden gebruik om het gesprek over een eventuele start voort te zetten (bijvoorbeeld tijdens het WK in Madrid in 2005). Toen de Vuelta vorig jaar van bestuur veranderde leek het er ineens allemaal goed uit te zien want voor het eerst toonde dit nieuwe bestuur een echte interesse in een vertrek vanuit Groningen.
  Hij zal dus wel teleurgesteld zijn toen bleek dat, aangezien het vertrek van de Giro in 2002 een financieel verlies had opgeleverd, de stad Groningen niet geïnteresseerd was.

  Gelukkig had de provincie Drenthe en met name haar Commissaris van de Koninging en wielerliefhebber Relus Ter Beek ondertussen al interesse getoond in een vertrek van de Tour de France. Aangezien Utrecht en Rotterdam al jaren allebei proberen de organisator van de Tour de France zo ver te krijgen een Grand Départ in hun stad te mogen organiseren, stelde Heuvelman als alternatief deze start van de Vuelta voor en zo kwam het dus dat de Vuelta 2009 kan vertrekken vanuit Assen, de hoofdstad van Drenthe (en niet Aspen zoals de Franse krant L'Equipe schrijft).

  Eind maart 2007 bezocht Abraham Olano, voormalig wielrenner die tegenwoordig voor de Vuelta-organisatie werkt aan het parcours van de Ronde van Spanje, Drenthe en sinds twee weken is het vertrek vanuit deze Nederlandse provincie dus eindelijk bevestigd!
  De redenen voor deze keuze zijn met name de modernisatie van het TT circuit en de geplande uitbreiding van het Groningen Airport Eelde vliegveld (hierdoor zou de aankomst in de startplaats gladjes moeten kunnen verlopen).

  De organisatiecommissie van dit Nederlandse vertrek wordt onder anderen samengesteld door de Commissaris van de Koninging van Drenthe, Relus ter Beek, de Drenthse gedeputeerde voor sport Anneke Haarsma, het CDA-kamerlid en voormalig voorzitter van de Nederlandse Wielrenunie Joop Atsma en de president-directeur van TVM verzekeringen Arjan Bos. Jos Vaessen, de huidige voorzitter van de TT van Assen (tot eind dit jaar) is de voorzitter van deze commissie.

  De proloog en 3 etappes in Nederland

  circuit TT AssenDe proloog van de Ronde van Spanje 2009 zal plaatsvinden op het circuit van de Dutch TT / Moto GP en het centrum van Assen op zaterdag 29 augustus 2009.

  De volgende dag zal de tweede etappe tussen Assen en Emmen verreden worden.

  Op maandag 31 augustus 2009 is het dan tijd voor de derde etappe die in Venlo zal finishen maar waarvan de start nog onbekend is. De start zal normaal gesproken moeten plaatsvinden ergens binnen de driehoek Apeldoorn/Zutphen/Deventer.

  De laatste etappe in Nederland is de vierde etappe op dinsdag 1 september 2009 tussen Venlo in Nederland en Luik in België.

  De renners en (een deel van) hun volgers gaan vervolgens met het vliegtuig naar Spanje voor de rest van deze internationale Ronde van Spanje ...

  Evenementen rondom de start

  Uiterard zal Assen verschillende evenementen organiseren rondom de start van de Vuelta 2009 ... Jos Vaessen, de voorzitter van het organisatiecommissie zei hierover een tijdje terug dat hij wilde dat de hele bevolking zich betrokken zou voelen en dat hij hiervoor bijvoorbeeld een TT-nacht of een popconcert op het circuit wil organiseren de dag voor de proloog. Hiervoor heeft hij een oproep gedaan aan het lokale bedrijfsleven en de lokale politiek.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 3 reacties | 12264x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Vuelta a España| Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)| Vuelta a España 2009 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 3 reacties!
 1. we went to Groningen for the Giro and will be here next year...
  If Assen is half as good it will be great!!

  | paul | maandag 28 juli 2008 om 0:24:15

 2. Nous disposons d'un Bed&Breakfast "LA PICTERIE" à Haccourt, afin de mieux suivre la Vuelta 2009. Bien sûr nous sommes aussi des passionné de course cycliste. A bientôt !

  | Jean Lemaire La Picoterie | maandag 29 juni 2009 om 14:29:35

 3. Master who's discussing about bag and explanation why you ought to worry.

  | 12?? | dinsdag 19 augustus 2014 om 6:13:17

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus zeven ?