zaterdag 18 januari 2014 om 18u41

Over een paar dagen gaat de Tour Down Under 2014 van start in Zuid-Australië, in Nuriootpa om precies te zijn. 815,5 kilometer verderop, in Adelaide, weten wie de winnaar is van de eerste wedstrijd van de UCI WorldTour 2014.

Zoals gebruikelijk zal deze wedstrijd voorafgegaan worden door de People's Choice Classic die niet officieel onderdeel uitmaakt van de Tour Down Under maar die onderdeel is van de officiële UCI criterium kalender waardoor de renners van de UCI ProTeams eraan deel kunnen nemen.

In dit artikel vindt u alle informatie over het parcours van de Tour Down Under 2014, met name Google Maps/Google Earth kaarten van de etappes en de verschillende etappeprofielen.

De Tour Down Under 2014 vindt plaats van dinsdag 21 tot en met zondag 26 januari 2014 en is inmiddels alweer een paar jaar de eerste wedstrijd van de UCI WorldTour, daarmee Paris-Nice -zoals gebruikelijk georganiseerd in maart- voorafgaand.

Het parcours van de Tour Down Under 2014 op Google Maps

Laten we dan nu de etappes één voor één bekijken ...

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


zondag 19 januari 2014 - People's Choice Classic - 51 km

Het begint allemaal met de People's Choice Classic die dus officieel geen onderdeel uitmaakt van de Tour Down Under als een UCI WorldTourevenement maar die geregistreerd staat als een UCI criterium.

Het gesloten circuit is nu niet meer 1,7 kilometer lang rondom Rymill Park maar een volledig nieuw 2 km lang circuit vlakbij de Adelaide Zoo wat gebruikt zal worden als het volledig vlakke parcours voor deze People's Choice Classic. De renners leggen 25 rondjes af op dit nieuwe circuit waarmee ze komen tot een totaalafstand van 50 kilometer. De start van dit criterium staat gepland voor 19u15 met een verwachte finish rond 20u15.

Bij de 5de, 10de, 15de en 20ste doorkomst over de finishlijn in Victoria Drive kunnen de renners extra premies winnen in een sprint.

Hieronder vindt u het parcours van de People's Choice Classic op Google Maps en het profiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
De kaart met het parcours van de People's Choice Classic op Google Maps Het profiel van de People's Choice Classic

dinsdag 21 januari 2014 - 1/ Nuriootpa > Angaston - 135 km

De eerste etappe van de Tour Down Under 2014 start in Nuriootpa, net ten noorden van Adelaide, en gaat richting Angaston in 135 kilometer.

Als de renners de geneutraliseerde zone verlaten slaan ze rechtsaf richting Greenock voor het eerste van de twee circuits van deze etappe. De eerste twee rondjes gaan over een circuit via Greenock, Seppeltsfield en Tanunda richting de sprint in Bethany (sprint in beide rondjes) en vervolgens via Vine Vale en de finish in Angaston terug naar Nuriootpa. Na deze twee rondjes beginnen ze aan het derde rondje wat identiek is aan de twee voorgaande rondjes met uitzondering van het stuk vanaf Bethany (waar ze ditmaal niet zullen sprinten). Vanaf die plaats gaan ze oostwaarts richting Menglers Hill. Na de afdaling van deze klim volgen ze een enigszins andere weg richting de finish die enigszins bergop gaat.
De kaart met het parcours van de eerste etappe van de Tour Down Under 2014 op Google Maps Het profiel van de eerste etappe van de Tour Down Under 2014

woensdag 22 januari 2014 - 2/ Prospect > Stirling - 150 km

Na de start van de tweede etappe in Prospect gaat het peloton eerst noordwaarts, tot aan Elizabeth. Vanaf daar gaan ze kort oostwaarts naar de sprint op One Tree Hill, waarna ze weer richting het zuiden gaan, de Golden Grove op. De etappe gaat vervolgens verder naar het oosten via de Checker Hill klim en vervolgens weer naar het zuiden. Na een tussensprint in Woodside gaan de renners naar de finish in Stirling maar ze moeten dan nog een rondje rijden rondom deze finishstad voordat we de winnaar van deze etappe kennen!
De kaart met het parcours van de tweede etappe van de Tour Down Under 2014 op Google Maps Het profiel van de tweede etappe van de Tour Down Under 2014

donderdag 23 januari 2014 - 3/ Norwood > Campbelltown - 145 km

Na de start in Norwood komt deze 3de etappe vlak langs de finish nog voor de werkelijke start in Paradise. Snel na deze start rijden de renners een rondje via Paracombe, Inglewood en Houghton en vervolgens weer terug naar Paracombe vanwaaruit ze hun weg voortzetten richting Kersbrook waar ze de eerste tussensprint vinden.
Vandaaruit gaan ze verder naar het noorden naar Williamstown waar ze de tweede tussensprint zullen betwisten. Verder oostwaarts komen ze in Easton waar ze weer rechtsaf slaan zuidwaarts via de bevoorradingszone in Mount Pleasant. Via Mount Torrens en Birdwood rijden ze dan naar het zuid-westen richting de finish in Campbelltown, die voorafgegaan wordt door de klim van Corkscrew Road in Montacute.
De kaart met het parcours van de derde etappe van de Tour Down Under 2014 op Google Maps Het profiel van de derde etappe van de Tour Down Under 2014

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


vrijdag 24 januari 2014 - 4/ Unley > Victor Harbor - 148,5 km

De vierde etappe tussen Unley en Victor Harbor is anders dan de etappe met dezelfde start- en finishplaats in 2012.
Na de start vanuit Unley gaan de renners naar het zuid-oosten, via de sprint in Echunga en tot aan de Cox Scrub Conservation Reserve. Vandaaruit gaan ze verder westwaarts en naar het zuid-westen, via de bevoorradingszone, een klim in Myponga en een tussensprint in Yankalilla.
Op het moment van deze sprint zijn ze al begonnen aan het laatste stuk van de etappe, oostwaarts richting Victor Harbor.
De kaart met het parcours van de vierde etappe van de Tour Down Under 2014 op Google Maps Het profiel van de vierde etappe van de Tour Down Under 2014

zaterdag 26 januari 2014 - 5/ McLaren Vale > Willunga Hill - 151,5 km

De 5de etappe is inmiddels een echte klassieker geworden voor de Tour Down Under op het inmiddels beruchte parcours tussen McLaren Vale en Willunga. Om deze etappe te laten finishen op de top van Old Willunga Hill en een klimspecialist de kans te geven deze te winnen is de etappe in 2012 verlengd (van 131 naar 151,5 kilometer) door 3 maal de langste lus te rijden tussen McLaren Vale, Willunga en Snapper Point (waar ze twee maal zullen sprinten) in plaats van 2 maal, en slechts één maal (ook in plaats van 2 maal) de kortere lus, ditmaal met de finish bovenon Old Willunga Hill. Vanwege de locatie van deze klim zullen de renners deze toch tweemaal beklimmen in deze etappe. Deze wijziging blijft ook in 2014 behouden met hetzelfde parcours als de afgelopen twee jaren.

Hieronder vindt u het parcours van de vijfde etappe van de Tour Down Under 2014 op Google Maps en het etappeprofiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
De kaart met het parcours van de vijfde etappe van de Tour Down Under 2014 op Google Maps Het profiel van de vijfde etappe van de Tour Down Under 2014

zondag 27 januari 2014 - 6/ Adelaide > Adelaide - 85,5 km

De zesde etappe was inmiddels ook een behoorlijke klassieker in de Tour Down Under, aangezien deze ieder jaar plaats vond op een circuit van 4,5 km in het centrum van Adelaide. Dit jaar wordt een nieuw circuit gebruikt, van 4,75 km, en in plaats van 20 rondjes rijden de renners er nu 18 om te komen tot een totaalafstand van 85,5 kilometer (in plaats van 90 voorheen).

Hieronder vindt u het parcours van de zesde etappe van de Tour Down Under 2014 op Google Maps en het etappeprofiel. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
De kaart met het parcours van de zesde etappe van de Tour Down Under 2014 op Google Maps Het profiel van de zesde etappe van de Tour Down Under 2014

Het parcours van de Tour Down Under 2014 in Google Earth

Als u het volledige parcours van de Tour Down Under 2014 etappes liever in Google Earth bekijkt kan dat (indien nodig nadat u Google Earth heeft geïnstalleerd) door op de volgende link te klikken:

> Download het parcours van de Tour Down Under 2014 in Google Earth

Het parcours van de Tour Down Under 2014

People's Choice Classic

[X] Close

1/ Nuriootpa > Angaston

[X] Close

2/ Prospect > Stirling

[X] Close

3/ Norwood > Campbelltown

[X] Close

4/ Unley > Victor Harbor

[X] Close

5/ McLaren Vale > Willunga Hill

[X] Close

6/ Adelaide > Adelaide

[X] Close

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 3928x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2014 | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus drie ?