vrijdag 11 oktober 2013 om 00u39

Na de 107de editie van de klassieker van de vallende blaadjes in Italië, de Ronde van Lombardije - wederom gewonnen door Joaquim Rodriguez (Katusha), vindt aanstaande zondag de 107de editie van Paris-Tours plaats tussen Authon-du-Perche in het Eure-et-Loir departement en de Avenue de Grammont in Tours.

Zoals gebruikelijk is deze klassiekers één van de laatste wedstrijden van het seizoen in Frankrijk en de renners zullen dus hun best doen om zich nog één keer te laten zien dit jaar.

In dit artikel vindt u alle informatie over deze eindejaarsklassieker: het parcours, een Google Maps kaart en een downloadbare versie van het parcours voor Google Earth, het profiel en het tijd- en routeschema.

Het parcours van Parijs-Tours 2013

In 2009 heeft ASO een contract getekend met het Eure-et-Loir departement met betrekking tot de start van Paris-Tours in dit departement tussen 2009 en 2013. Christian Prudhomme aan de start van Parijs-Tours 2011Na een start in Chartres in 2009, in La Loupe in 2010, in Voves in 2011 en in Châteauneuf-en-Thymerais in 2012, is het dit jaar de beurt aan Authon-du-Perche.

Wat betreft de startplaats in de komende jaren, het contract tussen Eure-et-Loir en ASO voor de start van deze klassieker zou verlengd zijn zoals te lezen is op de website van de Eure-et-Loir maar er wordt niet aangegeven welke periode dit betreft.

De start van Parijs-Tours 2012De lengte van de editie 2013 is vergelijkbaar met die van voorgaande edities met 235 kilometer, vergeleken met 235,5 vorig jaar, 230,5 in 2011 en 233 in 2010. Na de start vanaf het Place des Marronniers om 10u25 in Authon-du-Perche, volgen de renners de rue Marie Thibault, rue du Sous-Lieutenant Germond en de Avenue Jean Moulin in Authon-du-Perche voordat ze terecht komen op de D13 en de D9 waar de renners terecht komen bij kilometer 0 op 3,3 km van de startplaats in het Bois du Boulay. Ze volgen deze weg tot aan La Bazoche-Gouet waar ze verder rijden naar het oosten tot aan Chapelle-Royale waar ze koers zetten naar het noord-oosten tot aan Saumeray. Ze dalen vanaf daar weer af via de D28.1/D144 tot aan Bonneval waar de start van Parijs-Tours espoirs 2013 plaats zal vinden en waar de start van de laatste tijdrit van de Tour de France 2012 ook plaars vond. Vanaf daar zijn ze weer terug op het gebruikelijke parcours van Parijs-Tours. De bevoorradingszone bevindt zich wederom in Vendôme.

Het laatste stuk van het parcours is enigszins anders dan voorheen. Het bevat nog altijd de beklimmingen van de Côte de Crochu, Côte de Beau Soleil en Côte de l'Epan op respectievelijk 30,5, 10 en 7 kilometer van de finishlijn maar de doorkomst door Ballan-Miré is enigszins anders. De finishlijn bevindt zich nog altijd in de Avenue de Grammont ondanks het feit dat oorspronkelijk was aangekondigd was dat het in 2010 de laatste keer zou zijn. De werkzaamheden voor de tram van Tours hadden er echter voor gezorgd dat de lange rechte lijn in de avenue teruggebracht werd van 2.700 tot 660 meter, maar vorig jaar werd deze weer iets langer, 800 meter, en dat is nog altijd het geval dit jaar.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van Parijs-Tours 2013 op Google Maps, het tijd- en routeschema en het profiel

Hieronder vindt u het parcours van Parijs-Tours 2013 op Google Maps, het profiel en het tijd- en routeschema. Klik op de afbeeldingen om deze te openen:
Het tijd- en routeschema van Parijs-Tours 2013 Het profiel van Parijs-Tours 2013 De kaart met het parcours van Parijs-Tours 2013 op Google Maps

Paris-Tours 2013

[X] Close

Paris-Tours 2013

[X] Close

Het parcours van Parijs-Tours 2013 in Google Earth

Wilt u graag een virtuele vogelvlucht maken over het parcours? Of bekijkt u het simpelweg liever in Google Earth?
>> Klik hier om het parcours van Parijs-Tours 2013 te downloaden in Google Earth (KML bestand)

De TV-uitzending van Parijs-Tours 2013

ToursBent u niet in de gelegenheid zelf naar de wedstrijd te komen kijken, langs de kant van de weg of bij de aankomst in Tours? Geen probleem, in Frankrijk kunt u de wedstrijd live kijken op France 3 tussen 14u00 en 16u00 en op Eurosport tussen 14u00 en 15u45.

De andere landen die de wedstrijd live uitzenden zijn:
- verschillende Europese landen op Eurosport 2 en verschillende Aziatische landen op Eurosport Asia
- België op de RTBF en de VRT (Sporza)
- Denemarken op TV2
- Spanje op Teledeporte
- Italië op de RAI (live ?)
- Noorwegen op TV2 Sport
- Nederland op Nederland 1
- Zwitserland op RSI, RTS en SF
- verschillende landen in Afrika op Supersport
- Japan op J Sports 4

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 9947x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Tours | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 4 reacties!
 1. Le nouveau parcours permet d'aborder Monts (entre Veigné et Ballan) avec une petite montée de 500m à 4% celle ci s'effectuant après un virage à prendre à une vitesse raisonnable. Cela change de l'ancien passage où la montée de l'Etang du Ponceau (Entre Veigné et Ballan) s'effectuait après une descente rapide et large. L'objectif est clair pour ASO : Faire en sorte de prendre les bosses avec une vitesse moins forte au départ pour favoriser les "punchers". Cela se vérifie depuis que le Paris Tours prend la Cote de Beau Soleil (inscrit depuis 2009 je crois), et la Cote de l'Epan par un virage à angle droit (alors que précédemment à 2009 cette montée s'effectuait après un bout droit d'environ 4km).

  | Sébastien | vrijdag 11 oktober 2013 om 11u09

 2. Bonjour Thomas, les courses diffusés sur NBCSN ne sont jamais diffusées au Canada (seulement aux États-Unis).

  | fralaf | zaterdag 12 oktober 2013 om 03u29

 3. @fralaf, j'ose espérer que le département média d'ASO est quand même au courant du contenu de leurs accords avec les diffuseurs ;-). Toujours est-il qu'après vérification, je vois qu'il s'agit d'une diffusion en différé donc je l'ai retiré de la liste pour cette raison.

  | Thomas Vergouwen | zaterdag 12 oktober 2013 om 15u48

 4. The rain is pooring down in Holland at the moment, hope you guys have more luck weatherwise, good luck and may the strongest man win, Tankink may be that strongest man !!

  | Rob | zondag 13 oktober 2013 om 09u51

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus acht ?