maandag 03 juni 2013 om 20u17

De tweede etappe van het Critérium du Dauphiné 2013 was niet per sé weggelegd voor sprinters want als zij deze etappe wilden winnen moesten ze eerst de bergen over zien te komen richting de finishlijn. Elia Viviani lukte dit echter, net als Gianni Meersman die verslagen werd door de Italiaanse renner op de finishlijn.

De samenvatting van de 2de etappe van het Critérium du Dauphiné 2013: Châtel > Oyonnax

De tweede etappe van het Critérium du Dauphiné 2013 ging vanochtend al vroeg, om 9u45, van start in Châtel, net als vrijwel alle etappes van deze wedstrijd.

Al snel na de start probeerde de jonge Belg Gaetan Bille (Lotto-Belisol) er alleen vandoor te gaan maar het peloton liet dat niet toe. Markel Irizar (Radioshack-Leopard) en Andriy Grivko (Astana) was hetzelfde lot beschoren en het was uiteindelijk wachten tot kilometer 22 om Arnaud Gérard (Bretagne-Séché Environnement) aan te zien vallen, gevolgd door Rudy Molard (Cofidis) en Thomas Damuseau (Team Argos-Shimano), die revanche wilde nemen voor gisteren en de bergtrui pakken.

Na een mislukte achtervolgingspoging was het de beurt aan Jose Mendes (Team NetApp-Endura) om de achtervolging in te zetten en hem lukte het om het leiderstrio bij te halen op kilometer 50, waar de kopgroep al een voorsprong van rond de 3'50" had.

Damuseau pakt dan de punten die hij zo graag wilde op de top van de Côte de Mornex en hij doet dat nogmaals op de Côte de Mons, beide keren voor Arnaud Gérard.

Het peloton, onder leiding van de Europcar ploeg van klassementsleider David Veilleux, houdt de voorsprong onder controle, rond de 4'05" op deze berg maar brengt deze terug tot onder de 3 minuten op de top van de Côte de Lancrans waar Damuseau wederom de punten pakte, net als op de top van de Côte de Communal waar het peloton nog maar 1'55" achterstand heeft op de kopgroep.

Wanneer het peloton té dicht bij komt besluit Rudy Molard er alleen vandoor te gaan en hij pakt dus de punten op de Côte de Bugnon voor Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) die op dat moment een klein stukje voor het peloton uitrijdt, 25 seconden daarna.

Op 15 kilometer van de finish komt het avontuur van de jonge renner van de Cofidis ploeg echter ook ten einde en het peloton is dan weer volledig samen.

Zijn ploegmaat Rein Taaramae is dan aan de beurt om er alleen vandoor te gaan in de klim van de Col du Sentier en hij komt daar als eerste boven. Op 2 kilometer van de finish wordt hij echter ook teruggepakt en alles lijkt dan klaar voor een massasprint ... die betwist zal worden tussen de sprinters die het gelukt is om in het peloton te blijven tot aan de laatste beklimmingen.

Elia Viviani (Cannondale Pro Cycling) is één van hen en op de finishlijn verslaat hij Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep), ook al tweede in de etappe van gisteren toen hij de sprint van het peloton won.

Elia Viviani die eigenlijk had gehoopt één van de etappes met finish in Tarare (morgen) en Grenoble (vrijdag) te winnen, aangezien deze waarschijnlijk in een sprint zullen eindigen, heeft dus zijn doel eigenlijk al bereikt door de etappe van vandaag te winnen ...

Aangezien Jelle Vanendert (Lotto-Belisol) de koers heeft verlaten zijn er nog 174 renners over om de blauw-gele leiderstrui van het algemeen klassement over te nemen. Trui die voorlopig nog op de schouders blijft van David Veilleux.

De klassementen van het Critérium du Dauphiné 2013 na de 2de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 2de etappe: Châtel > Oyonnax

Hieronder vindt u de top 10 van deze tweede etappe:

1/ Elia Viviani (Cannondale Pro Cycling) - 4h39'15"
2/ Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep)
3/ Tony Gallopin (Radioshack-Leopard)
4/ Reinardt Janse van Rensburg (Team Argos-Shimano)
5/ Anthony Geslin (FDJ)
6/ Armindo Fonseca (Bretagne-Séché Environnement)
7/ Bram Tankink (Blanco Pro Cycling Team)
8/ Warren Barguil (Team Argos-Shimano)
9/ Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
10/ Wesley Sulzberger (Orica-GreenEDGE)

Algemeen klassement

De top 5 van het algemeen klassement is enigszins veranderd met de renners die als eersten finishten in de etappe van vandaag die zich nu plaatsen achter David Veilleux (Europcar) die nog altijd aan de leiding staat, en Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) die nog steeds tweede is:

1/ David Veilleux (Europcar) - 7h56'50"
2/ Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) - +1'56"
3/ Tony Gallopin (Radioshack-Leopard) - +1'57"
4/ Warren Barguil (Team Argos-Shimano)
5/ Alejandro Valverde (Movistar Team)

Puntenklassement

Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) neemt de leiding over in het puntenklassement:

1/ Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) - 24 punten
2/ David Veilleux (Europcar) - 20 punten
3/ Elia Viviani (Cannondale Pro Cycling) - 15 punten
4/ Tony Gallopin (Radioshack-Leopard) - 12 punten
5/ Tom Jelte Slagter (Blanco Pro Cycling Team) - 10 punten

Bergklassement

Thomas Damuseau (Team Argos-Shimano) neemt de leiding over in het bergklassement dankzij de punten die hij pakte in de kopgroep vandaag:

1/ Thomas Damuseau (Team Argos-Shimano) - 55 punten
2/ David Veilleux (Europcar) - 40 punten
3/ Ricardo Garcia Ambroa (Euskaltel-Euskadi) - 28 punten
4/ Jean-Marc Bideau (Bretagne-Séché Environnement) - 24 punten
5/ Arnaud Gérard (Bretagne-Séché Environnement) - 15 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Tony Gallopin is nu voorlopig de beste jongere want hij stijgt in dit klassement op dezelfde manier als in het algemeen klassement:

1/ Tony Gallopin (Radioshack-Leopard) - 7h58'47"
2/ Warren Barguil (Team Argos-Shimano)
3/ Angel Madrazo (Movistar Team)
4/ Dominik Nerz (BMC Racing Team)
4/ Peter Kennaugh (Team Sky)

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 2565x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Critérium du Dauphiné 2013 | Criterium du Dauphiné Libéré

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Bravo David, tu es un petit gars de chez nous , tout le Québec est avec toi.

    | Camil Chouinard | dinsdag 04 juni 2013 om 12u15

  2. bonjour, est ce que quelqu'un connait les sponsors de la caravane ???
    Merci,

    | Velo83 | dinsdag 04 juni 2013 om 12u15

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer zeven ?