home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 205 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Tim Wellens bereidt zich voor op de Dauphiné, interview 'terugblik op de Classique des Alpes Juniors 2009'

Toegevoegd: dinsdag 28 mei 2013 om 20:53:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Tim Wellens bereidt zich voor op de Dauphiné, interview 'terugblik op de Classique des Alpes Juniors 2009'Aanstaande zondag gaat de 65ste editie van het Critérium du Dauphiné van start in Champéry in Zwitserland. Voordat u alle details van het parcours van het Critérium du Dauphiné 2013 kunt ontdekken op Google Maps op velowire.com, kunt u hieronder een interview lezen met één van de renners die aan deze wedstrijd deelneemt. Dit interview werd oorspronkelijk gedaan voor de officiële website van de Classique des Alpes Juniors die de dag ervoor plaats vindt, aanstaande zaterdag.

  Met Tim Wellens (Lotto-Belisol) blikken we terug op zijn overwinning in de Classique des Alpes Juniors in 2009 en bespreken we vervolgens zijn huidige profcarrière in de Lotto-Belisol ploeg.

  Tim Wellens: "de Classique des Alpes Juniors is de mooiste koers bij de junioren"!

  Aanstaande zaterdag vindt de tweede editie plaats van de Classique des Alpes Juniors georganiseerd door de COTNI (de organisator van de Rhône Alpes Isère Tour). De wedstrijd is echter inmiddels al toe aan haar 19de editie sinds de creatie ervan in 1995 (destijds georganiseerd door Amaury Sport Organisation) en een groot aantal van de winnaars ervan zijn sindsdien profrenner geworden. Eén van hen is de winnaar van de Classique des Alpes Juniors in 2009, Tim Wellens, die tegenwoordig prof is in de Lotto-Belisol ploeg en die de wedstrijd solo won, voor Warren Barguil (nu bij Argos-Shimano) en zijn landgenoot Zico Waeytens.

  Tijdens zijn trainingsstage in Spanje heeft Tim wat tijd genomen om onze vragen te beantwoorden en terug te blikken op zijn overwinning 4 jaar geleden!

  Tim Wellens in de kopgroepHij legt ons uit dat dat jaar de Classique des Alpes Juniors zijn groot doel van het jaar was. Hij legt uit hoe de wedstrijd verliep door te zeggen: Omdat het mijn belangrijkste doel was kwam ik super gemotiveerd aan de start.
  Ik voelde al vanaf het begin dat ik goede benen had. Op de 1ste col, was ik samen met iemand anders weggereden
  (Marius Louvet, Bourgogne). We hadden max 1m30 en in de afdaling hebben ze ons ingelopen. Toen is zo goed als alles samen gebleven tot de laatste col, en daar ben ik aan de voet weggereden.

  Wanneer we met hem spreken over het feit dat hij al vanaf de start voorop reed en uiteindelijk heeft gewacht tot het einde om er vandoor te gaan en uiteindelijk de wedstrijd te winnen, komen we al snel op de vraag of hij al vroeg in de wedstrijd had begrepen dat deze wel eens voor hem kon zijn. Daar is geen twijfel over mogelijk want Tim antwoordt kort maar krachtig: Ja, ik voelde meteen dat ik goed was!

  Met zijn aanval aan de voet van de laatste klim van de dag haalde hij Romain Delalot, toen alleen voorop, in en begon toen zijn solo-avontuur, richting de overwinning. Wat gaat er dan door het hoofd van de jonge Belgische renner? Niet zo veel. Gewoon zo vlug mogelijk naar boven rijden. Ja, wat kun je anders verwachten van een renner die alleen voorop rijdt in de wedstrijd waarvan hij zijn grootste doel van het jaar had gemaakt?!

  Maar wat betekent de Classique des Alpes Juniors dan voor een juniorrenner die zin heeft om hogerop te komen? De Classique des Alpes Juniors is één van de weinige juniorenwedstrijden met zo'n bergachtig profiel, de specialiteit van Tim Wellens. Het is dan ook niet verrassend dat Tim hierover zegt: dit profiel lag me heel goed. Ik denk zelfs dat de Classique des Alpes Juniors de zwaarste en mooiste koers bij de junioren is! Niet verrassend ook dat Christian Prudhomme dat jaar opmerkte dat verschillende renners al klaar stonden op de startstreep 35 minuten voor het vertrekt van de wedstrijd en dat Tim hierover zegt: Ja, deze wedstrijd was voor mij ook belangrijk. Het was de koers waar ik het hardst naar uit keek.

  Tim Wellens op het podiumDe Classique des Alpes Juniors is dus één van de zwaarste juniorenwedstrijden, maar het is ook een wedstrijd waar het nuttig kan zijn voor je latere carrière om je van voren te laten zien. Tim Wellens legt ons uit dat bij de beloften hebben ze het (deze overwinning) nog vaak vernoemd op het startpodium. Het heeft volgens mij toch een heel klein beetje meegespeeld om mij een profcontract te geven.
  De andere 2 Belgische winnaars zijn ondertussen nog altijd prof (Jan Ghyselinck bij Cofidis en Pieter Jacobs bij Topsport Vlaanderen-Baloise).
  .

  Nu is Tim Wellens dus profrenner bij Lotto-Belisol want de Belgische ploeg heeft hem de deuren geopend halverwege vorig jaar. Over de overgang naar de profwereld vertelt Tim: Het koersen is heel anders. Eigenlijk is het makkelijker als bij de beloften. Ze laten in het begin een paar renners wegrijden, en dan is het bijna de hele rit een gezapig tempo. In de klassiekers is het natuurlijk anders, dan is het vanaf de start super nerveus tot het einde.

  Terwijl hij pas 21 is zou Wellens eigenlijk deel hebben moeten nemen aan zijn eerste Grote Ronde de afgelopen weken want hij stond op de oorspronkelijke deelnemerslijst van de Giro d'Italia. Hij heeft echter niet de gelegenheid gehad de Ronde van Italië van binnen te zien want een knieblessure zorgde ervoor dat hij uiteindelijk niet kon deelnemen. Ondanks het slechte weer zegt Tim: Ik had heel graag de Giro gereden, ik ben dus een beetje triest. Tim Wellens pakt de overwinningMaar misschien dat ik de Vuelta (Ronde van Spanje) rij, dus valt het allemaal nog mee. Hij heeft dus de afgelopen drie weken de wedstrijd op TV moeten volgen en legt uit dat het helemaal anders naar de TV kijken is ten opzichte van vroeger aangezien ik nu heel veel renners persoonlijk ken.

  En als u de huidige prestaties van de winnaar van de Classique des Alpes Juniors 2009 wilt zien dan kan dat binnenkort in dezelfde regio als waar die wedstrijd plaats vindt want Tim legt ons uit: Momenteel ben ik in Spanje de Critérium du Dauphiné aan het voorbereiden. Na de Dauphiné rij ik het BK waar ik goed wil presteren. Voor de rest is mijn programma nog niet bekend ...

  Bij deze wil ik Tim bedanken voor zijn medewerking aan dit interview en hem succes wensen om te beginnen in de Dauphiné en uiteraard in de volgende wedstrijden waaraan hij deelneemt!

  bron foto's: persoonlijke archieven Tim Wellens
  En om de Classique des Alpes Juniors 2009 terug te bekijken kunt u onderstaande videosamenvatting van U19 Racing Team bekijken:

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 2328x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Criterium du Dauphiné Libéré| Critérium du Dauphiné 2013 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer acht ?