vrijdag 17 mei 2013 om 20u42

Soms ligt het geluk van de één dichtbij het ongeluk van de ander. Dit was het geval in de Giro d'Italia 2013 vandaag aangezien twee kopmannen van de Ronde van Italië de wedstrijd ziek moesten verlaten en Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp), die rugnummer 1 droeg, en Bradley Wiggins, kopman van Team Sky gingen dus niet van start in de etappe in Busseto vanochtend. De Franse sprinter en kampioen Nacer Bouhanni (FDJ), tweede in de etappe van gisteren, ging ook niet van start maar dat was al lang geleden zo gepland.

Aan de andere kant van de 254 kilometers van deze 13de etappe won Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) de etappe en hij pakte daarmee zijn 4de overwinning in deze Giro d'Italia 2013. 4de overwinning, van de 6 etappes die eindigden in een sprint!

De samenvatting van de 13de etappe van de Ronde van Italië 2013: Busseto > Cherasco

Het was dus een lange etappe, de langste van deze Ronde, met 254 kilometer die start in Busseto scheidde van de finish in Cherasco.

Wellicht vanwege de lengte van de etappe leek niemand het avontuur aan te willen gaan aan kop van de wedstrijd en de kopgroep werd dan dus ook pas gevormd na ongeveer één uur in de wedstrijd met Danilo Hondo (Radioshack-Leopard), Giairo Ermeti (Androni Giocattoli-Venezuela) en Rafael Andriato (Vini Fantini-Selle Italia), die even later gezelschap kregen van Pablo Lastras (Movistar Team), Tobias Ludvigsson (Team Argos-Shimano) en Lars Bak (Lotto-Belisol) en ten slotte ook van Nicola Boem (Bardiani Valvole-CSF Inox).

Er zijn nog 211 kilometers te gaan wanneer de voorsprong op het peloton is opgelopen tot 7'30" en deze voorsprong blijft dan oplopen tot een maximum van rond de 13 minuten met nog 142 kilometer te gaan. Verschillende sprintersploegen plaatsen zich dan aan de kop van het peloton om deze voorsprong terug te brengen tot wat normalere waarden. Deze valt dan eerst onder de 3 minuten maar op 90 kilometer van de finish was deze weer opgelopen naar 3'40" en vanaf dat moment bleef de voorsprong teruglopen dankzij het werk van de sprintersploegen in de aanloop naar de klim van Tre Cuni.

Met het dreigende peloton in de nek van de kopgroep en terwijl de klim van deze 3de categorie heuvel begon, viel Pabo Lastras aan vanuit de kopgroep en hij ging er toen vandoor met Nicola Boem en Lars Bak. Achter de kopgroep werd de achtervolging ingezet door een groep maar deze werd weer teruggepakt door het peloton net na de 3 renners die eerst in de kopgroep zaten. Eénmaal boven is de voorsprong van het leiderstrio terug gelopen tot slechts 18 seconden. Deze voorsprong loopt vervolgens weer op, maar niet genoeg om een andere achtervolgingsgroep ervan te weerhouden terug te komen op de kopgroep.

Giampaolo Caruso is de laatste renner die het avontuur waagt aan kop van de wedstrijd maar zijn solo aanval komt al snel ten einde als de Omega Pharma-QuickStep ploeg het werk verricht om een massasprint voor Mark Cavendish voor te bereiden.

Fabio Sabatini (Cannondale Pro Cycling) is echter degene die de sprint al van ver begint voor Elia Viviani, van té ver en uiteindelijk laat Mark Cavendish al zijn krachten zien in de sprint door er zelf (zonder sprinttrein) vandoor te gaan, op zoek naar zijn 4de overwinning in deze Giro d'Italia 2013, vanuit het wiel van Manuel Belletti (AG2R La Mondiale)!

De videobeelden van de 13de etappe van de Ronde van Italië 2013

In onderstaand filmpje vindt u een videosamenvatting van deze 13de etappe van de Giro d'Italia 2013 tussen Busseto en Cherasco:

De klassementen van de Giro d'Italia 2013 na de 13de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement voor de 13de etappe van de Ronde van Italië 2013: Busseto > Cherasco

Hieronder vindt u de top 10 van deze etappe:

1/ Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) - 6h09'55"
2/ Giacomo Nizzolo (Radioshack-Leopard)
3/ Luka Mezgec (Team Argos-Shimano)
4/ Brett Lancaster (Orica-GreenEDGE)
5/ Elia Viviani (Cannondale Pro Cycling)
6/ Manuel Belletti (AG2R La Mondiale)
7/ Daniele Bennati (Team Saxo-Tinkoff)
8/ Filippo Pozzato (Lampre-Merida)
9/ Anthony Roux (FDJ)
10/ Miguel Angel Rubiano Chavez (Androni Giocattoli-Venezuela)

Algemeen klassement

Deze etappe bracht geen veranderingen in het algemeen klassement, iets watdit weekend wel eens anders zou kunnen zijn:

1/ Vincenzo Nibali (Astana) - 52h38'09"
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'41"
3/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +2'04"
4/ Robert Gesink (Blanco Pro Cycling Team) - +2'12"
5/ Michele Scarponi (Lampre-Merida) - +2'13"

Puntenklassement

In het puntenklassement zorgt de etappeoverwinning van Mark Cavendish ervoor dat hij nog wat steviger op de eerste plaats komt te staan, terwijl Elia Viviani dichterbij Cadel Evans komt en Giacomo Nizzzolo zijn entree maakt in de top 5 van dit klassement:

1/ Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) - 108 punten
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 73 punten
3/ Elia Viviani (Cannondale Pro Cycling Team) - 72 punten
4/ Giacomo Nizzolo (Radioshack-Leopard) - 59 punten
5/ Maxim Belkov (Katusha) - 55 punten

Bergklassement

De enige klim in de etappe van vandaag zorgde ook niet voor wijzigingen in de top 5 van het bergklassement:

1/ Stefano Pirazzi (Bardiane Valvole-CSF Inox) - 46 punten
2/ Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Venezuela) - 26 punten
3/ Robinson Chalapud (Colombia) - 23 punten
4/ Maxim Belkov (Katusha) - 18 punten
5/ Giovanni Visconti (Movistar Team) - 16 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Bij de jongeren zijn er ook geen wijzigingen in de top 5 van het klassement:

1/ Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) - 52h42'30"
2/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - +1'05"
3/ Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) - +4'34"
4/ Darwin Atapuma (Colombia) - +8'31"
5/ Diego Rosa (Androni Giocattoli-Venezuela) - +24'09"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 1813x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2013

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Bonjour,

    Elle n'avait rien de très difficile cette étape, alors que certains la présentait comme une classique. Bouhanni aurait du rester un jour de plus, c'était le seul presque aussi costaud que Cavendish, il aurait pu l'avoir sa victoire.

    Sinon, gros weekend tronqué, quel dommage. Sestriere ne sera pas présent (c'est pas pentu mais ca reste dans les jambes) ; demain étape Lanslevillard - Valloire (sans Montcenisio ni Galibier, ni même les Granges) avec le seul Télégraphe. J'espère qu'ils vont tracer d'autres difficultés, même si c'est pas trop raid (les côtes de Sardières, Saint-André, Orelle, et surtout la montée de Villardzembrun et même Beaune si possible).
    Sale année pour le cyclisme.

    Bonne journée

    | Aurélien M. | zaterdag 18 mei 2013 om 12u12

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus negen ?