dinsdag 07 mei 2013 om 18u17

Een nieuwe dag waarop een lange ontsnapping de etappe kleur gaf, één van de langste etappes van deze Giro d'Italia 2013 met een afstand van 246 kilometer! De ontsnapping gaf de etappe dan kleur maar wist niet zijn doel te bereiken want in de laatste 50 kilometer kwam het peloton weer samen.

Verschillende kleine kopgroepjes wisselden elkaar toen af maar uiteindelijk eindigde de etappe toch in een sprint en de jonge Italiaan Enrico Battaglin (Bardiani Valvole-CSF Inox) kwam hierin als eerste over de streep.

De samenvatting van de 4de etappe van de Ronde van Italië 2013: Policastro Bussentino > Serra San Bruno

Vanochtend aan de start van de etappe in Policastro Bussentino ontbrak één renner bij het intekenen. Sandy Casar (FDJ), die eigenlijk dit jaar de 3 Grote Ronden (Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España) wilde rijden, kwam namelijk gisteren ten val en heeft de wegen van de Ronde van Italië 2013 moeten verlaten met een gebroken pols en een verplichte periode zonder te fietsen van minstens 3 weken.

Julien BérardNet als in de etappe van gisteren probeerden verschillende renners net na de start al weg te komen, maar ditmaal was het wachten op kilometer 18 voordat de kopgroep de juiste vorm aan nam om er vandoor te gaan. In deze kopgroep vonden we Julien Bérard (AG2R La Mondiale), Emanuele Sella (Androni-Giocattoli-Venezuela), Miguel Minguez en Ioannis Tamouridis (Euskaltel-Euskadi), Johan Le Bon en Anthony Roux (FDJ) en Pim Ligthart (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team).
Blijkbaar wilden deze 7 renners erg graag weg komen want de gemiddelde snelheid in het eerste uur bedroeg 42,2 km/u en na 50 kilometer in de etappe bereikte hun voorsprong het hoogtepunt, op 8'15".

Pim LigthartHun voorsprong schommelde vervolgens behoorlijk tussen de 7 en 4 minuten zonder dat er verder iets bijzonders gebeurde in de wedstrijd ... tot op iets minder dan 100 kilometer van de finish toen Pim Ligthart aanviel, gevolgd door Miguel Minguez en Johan Le Bon en even later ook door Julien Bérard.

Bij de tussensprint in Marinella di Santa Eufemia, waar Pim Ligthart als eerste over de streep komt, komt het peloton door met een achterstand van 5'08" en een paar kilometer verderop pakt het peloton de 3 achtervolgers terug die oorspronkelijk ook in de kopgroep zaten.

Aan de voet van de eerste van de twee hellinkjes van deze etappe, Vibo Valentia, is de voorsprong van de 4 koplopers teruggelopen tot 1'39". Als het peloton dan gevaarlijk dichtbij komt in deze beklimming besluit Minguez aan te vallen maar uiteindelijk worden alle renners aan kop één voor één opgepikt door dit peloton op 42 kilometer van de finish, wanneer de regen haar intrede doet boven de etappe.

Patrick GretschHet is dan de beurt aan Patrick Gretsch (Team Argos-Shimano) om aan te vallen maar de Duitse renner krijgt gezelschap van Stefano Pirazzi (Bardiani Valvole-CSF Inox) die de punten pakt op de top van deze beklimming van de 3de categorie. Giovanni Visconti komt na Gretsch boven en pakt zo de punten die hij nodig had om weer aan kop te staan van het bergklassement.

In de afdaling glijdt Vincenzo Nibali (Astana) weg op een gladde weg maar de Italiaanse renner weet op een andere fiets zijn weg te vervolgen.

Leonardo Duque (Colombia) is dan de volgende renner die aanvalt maar zijn poging duurt niet lang. Uiteindelijk begint Frederik Willems (Lotto-Belisol) samen met Patrick Gretsch de laatste klim van deze etappe, de Croce Ferrata (waarvan de top zich op 6,7 kilometer van de finish bevond). In deze klim wordt dit leidersduo ook teruggepakt en het peloton is dan weer compleet.

Het is dan de beurt aan Marco Marcato (Vacansoleil-DCM) om er van door te gaan en deze Italiaanse renner pakt dan de punten in de tussensprint van Soriano Calabro voordat hij gezelschap krijgt van wederom Stefano Pirazzi, maar ook van Sylvain Georges (AG2R La Mondiale), Carlos Quintero (Colombia) en Matteo Rabottini (Vini Fantini-Selle Italia).

Sylvain GeorgesVanuit dit groepje gaat Sylvain Georges er vandoor en de andere renners van deze kopgroep worden teruggepakt door het peloton. Georges krijgt dan gezelschap van Danilo di Luca (Vini Fantini-Selle Italia) maar op 5 kilometer van de aankomst wordt Sylvain Georges weer opgepikt door het peloton. Di Luca krijgt dan Robinson Chalapud Gomez (Colombia) mee terwijl een andere renner van AG2R La Mondiale, Hubert Dupont - zonder succes - het gaatje dicht probeert te rijden.

De twee renners aan kop lijken dan af te stevenen op en duel voor de etappeoverwinning maar in de laatste kilometer komt heet peloton tocht weer bij hen uit. In een massasprint op een gladde natte weg zien we dan al snel Enrico Battaglin (Bardiani Valvole-CSF Inox) van voren in het peloton vrij komen en de jonge Italiaanse renner pakt zo de overwinning van deze etappe op de finishlijn in Serra San Bruno.

De klassementen van de 4de etappe van de Giro d'Italia 2013

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de 4de etappe van de Ronde van Italië 2013: Policastro Bussentino > Serra San Bruno

Hieronder vindt u de top 10 van deze 4de etappe van de Giro d'Italia 2013:

1/ Enrico Battaglin (Bardiani Valvole-CSF Inox) - 6h14'19"
2/ Fabio Felline (Androni Giocattoli-Venezuela)
3/ Giovanni Visconti (Movistar Team)
4/ Rigoberto Uran (Movistar Team)
5/ Arnold Jeannesson (FDJ)
6/ Cadel Evans (BMC Racing Team)
7/ Benat Intxausti (Movistar Team)
8/ Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp)
9/ Robert Kiserlovski (Radioshack-Leopard)
10/ Luca Paolini (Katusha)

Het algemeen klassement na de 4de etappe

Met zijn 10de plaats aan de finish van deze etappe stelt Luca Paolini (Katusha) zijn roze trui als aanvoerder van het algemeen klassement veilig.

Hieronder vindt u de huidige top 5 van het algemeen klassement:

1/ Luca Paolini (Katusha) - 15h18'51"
2/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +0'17"
3/ Benat Intxausti (Movistar Team) - +0'26"
4/ Vincenzo Nibali (Astana) - +0'34"
5/ Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp)

Bradley Wiggins (Team Sky) zakt terug naar de 6de plaats, op 34 seconden van Paolini.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement en bergklassement

Een paar kleine wijzigingen bovenin het puntenklassement waar Luca Paolini (Katusha) aan kop blijft, met 35 punten, nu dus 5 meer dan Cadel Evans (BMC Racing Team) en 7 meer dan Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep).

In het bergklassement neemt Giovanni Visconti (Movistar Team) weer de koppositie over en pakt hij dus de blauwe trui terug, met 13 punten. Robinson Chalapud Gomez (Colombia) staat nu op de tweede plaats met 9 punten en Willem Wauters (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) behoudt ook zijn 9 punten.

Jongerenklassement

Bij de jongeren zijn er geen wijzigingen in de top 5:

1/ Fabio Aru (Astana) - 15h20'06"
2/ Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) - +0'19"
3/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - +0'26"
4/ Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) - +1'06"
5/ Diego Rosa (Androni Giocattoli-Venezuela) - +1'09"

Photo illustratie artikel: Gianluca Gozzoli

De etappe in beeld

In onderstaand filmpje kunt u in videobeelden de samenvatting zien van deze etappe:

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 10294x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2013

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus zes ?