home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 45 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Roman Kreuziger verrassend winnaar van de Amstel Gold Race 2013!

Toegevoegd: zondag 14 april 2013 om 17:03:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Roman Kreuziger verrassend winnaar van de Amstel Gold Race 2013!In de Amstel Gold Race 2013 begon het vandaag allemaal met een kopgroep van 7 renners. Het peloton, wat deze groep in eerste instantie behoorlijk wat ruimte bood, kwam langzaam weer terug bij deze renner en werd twee maal verstoord door valpartijen waardoor het in kleinere groepjes uiteen viel. Aan de kop van de wedstrijd werd de 7 renners grote kopgroep teruggebracht tot 3 en vervolgens tot slechts één renner met Mikel Astarloza die er in de opeenvolging van bergen in het slotstuk van de wedstrijd alleen vandoor ging.

  En in dit slotstuk hervond de wedstrijd weer wat animatie toen Astarloza gezelschap kreeg van 6 andere renners.

  Eén van deze renners was Roman Kreuziger en door op het juiste moment aan te vallen wist de renner van de Saxo-Tinkoff ploeg de Amstel Gold Race 2013 te winnen!

  De samenvatting van de Amstel Gold Race 2013

  De 48ste editie van de Amstel Gold Race ging vanochtend even na 10u15 van start op de Markt in Maastricht waar het startschot werd gegeven door Francesco Moser.

  Al snel na het vertrek gaan 5 renners er van door in een kopgroep en terwijl Mikel Astarloza (Euskaltel-Euskadi), Johan van Summeren (Garmin-Sharp), Tim de Troyer (Accent Jobs-Wanty), Alexandr Pliuschin (IAM Cycling) en Arthur Vanoverberghe (Topsport Vlaanderen-Baloise) al snel een grote voorsprong opbouwen besluiten twee renners de achtervolging in te zetten voordat het te laat is.

  Klaas SysBij de eerste doorkomst over de finishlijn, na zo'n 56 kilometer in de wedstrijd is de voorprong tussen de kopgroep en het peloton al meer dan 10 minuten terwijl Klaas Sys (Crelan-Euphony) en Nicolas Vogondy (Accent Jobs-Wanty) steeds dichterbij de 5 man sterke kopgroep komen, op 50 seconden, en een paar kilometer na de eerste doorkomst over de finishlijn komen ze dan bij elkaar uitrijden en vinden we dus 7 man aan kop.

  De wedstrijd ging in deze opzet lang verder, met een peloton onder aanvoering van de ploegen Cannondale van de grote favoriet Peter Sagan en Blanco die, als lokale ploeg, zich natuurlijk van voren moesten laten zien. In de aanloop naar het Drielandenpunt bereikte de voorsprong van de 7 renners uit de kopgroep de maximumwaarde van 11 minuten en op 100 kilometer van de finish was deze nog altijd 10 minute.

  Philippe GilbertIn de aanloop naar de tweede doorkomst over de finishlijn vond een grote valpartij plaats in het peloton met onder anderen de wereldkampioen, Philippe Gilbert (BMC Racing Team) en Laurens ten Dam (Blanco) en verschillende renners lieten hun veldritkwaliteiten zien toen ze door het naastliggend veld voorbij de valpartij kwamen. Thomas Voeckler (Europcar) was ook één van de renners die betrokken waren bij de valpartij en de voormalig Franse kampioen moet de wedstrijd dan verlaten en wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook Andy Schleck (Radioshack-Leopard) moest hier de wedstrijd verlaten.

  Bij de tweede doorkomst over de finishlijn, op 87 kilometer van de finish, is de voorsprong teruggelopen tot 7'25" en deze blijft dan vrij snel terug lopen.

  Alexandr PliuschinOp 55 kilometer van de finish, als de voorsprong net onder de 3'30" is geschoten, maakt een trio van renners zich dan los van de kopgroep als Vansummeren aanvalt samen met Astarloza en deze twee renners gevolgd worden door Pliuschin.

  Mikel AstarlozaTerwijl Tim de Troyer verdween uit de achtervolgingsgroep een paar kilometer voor deze klim, rijdt Mikel Astarloza op de Gulpenerberg weg van de twee renners waarmee hij tot dan toe in de koprgroep zat en in de aanloop naar deze berg vindt wederom een valpartij plaats in het peloton, met onder anderen Joaquim Rodriguez (Katusha Team) maar ook de lokale renner van de wedstrijd, Rob Ruijgh (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) die in een modderige waterplas viel.

  In de opeenvolging van bergen in het slotstuk van de wedstrijd was Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) de eerste renner die de achtervolging inzette vanuit het peloton en de Nederlandse renner reed al snel het gaatje dicht met Alexandr Pliuschin, op dat moment de enige achtervolger achter Astarloza en Weening neemt in eerste instantie deze plaats als enige achtervolger van Astarloza over. Achter hem is het dan de beurt aan Andriy Grivko (Astana), David Tanner en Lars Petter Nordhaug om Pliuschin terug te pakken en samen de achtervolging in te zetten van Astarloza en Weening. De laatstgenoemde besluit uiteindelijk dit groepje op te wachten om zo beter de achtervolging te organiseren.

  Roman KreuzigerNet na de 3de doorkomst over de finishlijn voegen Marco Marcato (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Giampaolo Caruso (Katusha Team) en Roman Kreuziger (Team Saxo-Tinkoff) zich bij de achtervolgingsgroep en op 17 kilometer pakken zij Astarloza terug (waar in de tussentijd Pliuschin en Tanner uit verdwenen waren).

  In de klim van de Bemelerberg verloor deze kopgroep wederom een aantal renners na herhaaldelijke aanvallen en uiteindelijk weet Roman Kreuziger alleen weg te komen op 7 kilometer van de finish, een paar meter verderop gevolgd door Nordhaug en dan Weening, Caruso en Grivko. Net voor de slotklim van de Cauberg, rijdt Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) het gaatje met deze achtervolgingsgroep dicht en Ben Hermans (Radioshack-Leopard) volgt niet ver daarachter, vrij snel gevolgd door het peloton.

  Vanuit dit peloton is het allereerst Philippe Gilbert (BMC Racing Team) en vervolgens Alejandro Valverde (Movistar Team) en Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) die aanvallen om eenvoudig terug te komen op de eerste groep en vervolgens de achtervolging van Kreuziger in te zetten. Te laat echter want Roman Kreuziger wordt niet meer teruggepakt en wint de Amstel Gold Race 2013!

  Het klassement van de Amstel Gold Race 2013

  Hieronder vindt u de top 10 van het klassement van de Amstel Gold Race 2013:

  1/ Roman Kreuziger (Team Saxo-Tinkoff) - 6h35'21"
  2/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - +0'22"
  3/ Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE)
  4/ Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep)
  5/ Philippe Gilbert (BMC Racing Team)
  6/ Sergio Henao (Team Sky)
  7/ Björn Leukemans (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
  8/ Pieter Weening (Orica-GreenEDGE)
  9/ Enrico Gasparotto (Astana)
  10/ Bauke Mollema (Blanco Pro Cycling Team)

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 17199x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. Épouvantable cette chute qui élimine Thomas WOECKLER, surtout quand on apprend qu'il est victime d'une fracture de la clavicule. Extrêmement fâcheux au moment où les vraies et importantes courses à étapes vont s'enclencher.

  "P 22"

  | Pierre CROLAIS | zondag 14 april 2013 om 17:55:57

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus negen ?