woensdag 06 maart 2013 om 22u03

De derde etappe van Paris-Nice 2013 vond plaats in de regen, met een kopgroep van 4 renners die teruggepakt werd voor de finish. De sprint was vandaag echter geen massasprint zoals de voorbije dagen aangezien het profiel van het slotstuk van deze etappe het een groepje mogelijk maakte zich los te maken van het peloton en zo de etappewinnaar uit deze kleine selectie te laten komen.

De gelukkige heet Andrew Talansky (Garmin-Sharp) en aangezien het peloton met de gele trui met Elia Viviani (Cannondale) zelf aan kop bijna 3 minuten later binnen kwam pakt de jonge Amerikaanse renner ook de gele trui.

De samenvatting van de 3de etappe van Parijs-Nice 2013: Châtel-Guyon > Brioude

Na de opgave gisteren van Nacer Bouhanni (FDJ), Jacob Rathe (Garmin-Sharp) en Alexandre Pichot, kwamen 176 renners aan de start in Châtel-Guyon net voor de middag, José Ivan Gutierrez (Movistar Team) ging niet van start.

Gedurende de gehele etappe waren de wegen tussen Châtel-Guyon en de finish 170,5 kilometer verderop in Brioude vochtig. Deze etappe vond namelijk plaats onder een stuk minder prettige weersomstandigheden dan de afgelopen dagen en de Race naar de zon wordt, voorlopig in ieder geval, eerder een Race met de verdwenen zon.

Alexis VuillermozNa 3 kilometer was het de beurt aan Alexis Vuillermoz (Sojasun) om als eerste aan te vallen en hij vormt hiermee, samen metMartijn Keizer (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Sébastien Minard (AG2R La Mondiale) en Mads Christensen (Team Saxo-Tinkoff), de kopgroep van de dag. De laatsgenoemde bevond zich ook al in de verlegen poging aan het beging van de etappe van gisteren maar vandaag wilde de Deense renner duidelijk langer weg blijven.

In tegenstelling tot gisteren lag de snelheid vanmiddag vrij hoog en deze vier renners hadden dus moeite om een echt gaatje te maken. Op kilometer 11 was hun voorsprong nog minder dan eeen minuut maar het peloton leek toen te hebben besloten om de 4 renners aan kop er vandoor te laten gaan want 3 kilometer verderop was de voorsprong uitgebouwd naar 2'15".

Bij de eerste tussensprint in Joze pakt Christensen de punten, voor Vuillermoz en Keizer. De voorsprong loopt dan op tot boven de 4 minuten na 50 kilometer en blijft vanaf dat moment stabiel rond die waarde.

Martijn KeizerDe etappe van vandaag bevatte twee klimmetjes van de 3de categorie, en aan het eind van de etappe, op 15 kilometer van de aankomst, een klim van de 2de categorie. De Nederlander Martijn Keizer leek vastbesloten om de bolletjestrui, tot op heden gedragen door zijn ploegmaat Bert-Jan Lindeman, te verdedigen want hij kwam als eerste boven op de eerste twee klimmetjes, beide keren voor Vuillermoz.

Tom BoonenTerwijl de voorsprong van de kopgroep in de tussentijd oploopt tot 4'10", is het met name dankzij de krachtsinspanningen van Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep) dat het peloton vanaf zo'n 50 kilometer van de finish weer dichterbij de kopgroep komt.

Bij de eerste doorkomst in Brioude (zonder dat de renners over de finishlijn komen), op 28 kilometer van de finish, wordt de tweede tussensprint ook gewonnen door Christensen, voor Minard en Vuillermoz, en hun voorsprong is dan nog maar 1'15". Op 22,5 kilometer van de finish wordt de kopgroep dan teruggepakt door het peloton en het voltallige peloton begint dus gehergroepeerd aan de beklimming van de Côte de Mauvagnat.

Al snel zien we dat deze beklimming te zwaar is voor de sprinters die het peloton dus niet meer kunnen volgen, met de winnaar van gisteren Marcel Kittel (Argos-Shimano) en Tom Boonen die al snel achterblijven en even later is de gele trui drager, Elia Viviani (Cannondale), hetzelfde lot beschoren.

Maxim Iglinskiy (Astana) probeert zich dan los te maken maar het peloton onder leiding van de Sky ploeg pakt hem snel weer terug.

Andriy GrivkoIn de afdaling wordt een klein groepje gevormd op initiatief van Andriy Grivko (Astana) (oorspronkelijk samen met Vasil Kiryienka van de Sky ploeg, maar die kwam ten val), samen met David Lopez Garcia (Team Sky), Gorka Izaguirre (Euskaltel-Euskadi), Romain Bardet (AG2R La Mondiale, de lokale renner van deze etappe) en Davide Malacarne (Europcar), terwijl Richie Porte, de kopman van Sky, en Andrew Talansky, die van de Garmin-Sharp ploeg, de tegenaanval inzetten. Op 7 kilometer van de finish komen deze 7 renners bij elkaar uit en zet een twintigtal renners, met daarbij de belangrijkste favorieten, de tegenaanval in.

In de laatste kilometers, ondanks dat de 7 renners aan kop de adem van de achtervolgingsgroep al kunnen volgen, blijft de kopgroep toch vooruit en is Romain Bardet, die zich graag liet zien op de wegen rondom zijn thuis, de eerste die aanvalt. Andrew Talansky beantwoordt deze aanval echter meteen en uiteindelijk weet de Amerikaanse renner de etappe te winnen.

De klassementen na de etappe 3/ Châtel-Guyon > Brioude van Paris-Nice 2013

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement 3/ Châtel-Guyon > Brioude

Andrew TalanskyHieronder vindt u de top 5 van deze etappe:

1/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - 4h06'15"
2/ Davide Malacarne (Europcar)
3/ Gorka Izaguirre (Euskaltel-Euskadi)
4/ David Lopez Garcia (Team Sky)
5/ Richie Porte (Team Sky)

Algemeen klassement

Na deze 3de etappe van Paris-Nice 2013, ligt het algemeen klassement dus helemaal overhoop aangezien Sylvain Chavanel als enige van de top 5 van gisteren in de eerste groep achter de 7 renners van de kopgroep eindigde:

1/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - 14h39'36"
2/ Andriy Grivko (Astana) - +0'03"
3/ Davide Malacarne (Europcar)
4/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - +0'04"
5/ Gorka Izaguirre (Euskaltel-Euskadi) - +0'05"

Bergklassement

Dankzij het feit dat hij als eerste boven kwam op de eerste twee beklimmingen van de dag wist Martijn Keizer de bolletjestrui van het bergklassement over te nemen en zo blijft deze trui dus bij de Vacansoleil-DCM ploeg. Alles kan echter nog veranderen in dit klassement want de bestgeplaatste renners hebben allemaal nog maar een beperkt aantal punten:

1/ Martijn Keizer (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 8 punten
2/ Andriy Grivko (Astana) - 7 punten
3/ David Lopez Garcia (Team Sky) - 5 punten
4/ Bert-Jan Lindeman (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 4 punten
5/ Alexis Vuillermoz (Sojasun) - 4 punten

Puntenklassement

Elia VivianiElia Viviani, leider van het algemeen klassement, van het jongerenklassement en van het puntenklassement na de etappe van gisteren weet de groene trui van het puntenklassement te behouden, met 12 punten voorsprong op Borut Bozic (Astana):

1/ Elia Viviani (Cannondale) - 55 punten
2/ Borut Bozic (Astana) - 43 punten
3/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - 38 punten
4/ Leigh Howard (Orica-GreenEDGE) - 33 punten
5/ Alessandro Petacchi (Lampre-Merida) - 31 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Bij de jongeren staat wederom de gele trui drager bovenaan, niet ver daarachter gevolgd door Tejay van Garderen (BMC Racing Team) die dit jaar serieuze concurrentie heeft voor dit klassement:

1/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - 14h39'36"
2/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'16"
3/ Nairo Quintana (Movistar Team) - +0'17"
4/ Diego Ulissi (Lampre-Merida) - +0'18"
5/ Egor Silin (Astana) - +0'21"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 7009x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2013

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer acht ?