dinsdag 05 maart 2013 om 19u31

Voor de tweede etappe van Paris-Nice 2013 werd ook een massasprint verwacht aan de finish, in een lange rechte lijn van 4 kilometer naar de witte streep die getrokken was in Cérilly.

De gele trui drager en Frans kampioen Nacer Bouhanni (FDJ) kon niet meer meedoen in deze sprint want hij kwam zwaar ten val op iets minder dan 60 kilometer van de finish en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Het peloton kwam dus in volle vaart aanstormen richting de finish en het was uiteindelijk Marcel Kittel (Argos-Shimano) die zijn handen in de lucht kon steken terwijl hij deze etappe won.

De samenvatting van de 2de etappe van Parijs-Nice 2013 - Vimory > Cérilly

De lucht was grijs en het was vrij koud in het dorpje Vimory (1.134 inwoners) toen 180 renners van start gingen vanochtend. Na de opgave gisteren van Pierrick Fédrigo (FDJ), Rui Costa (Movistar) en Jure Kocjan, verscheen Kevin Seeldrayers van de Astana ploeg vanochtend niet aan de start.

Op kilometer 1,5 stond Gatis Smukulis (Katusha) al aan de basis van de vorming van de eerste kopgroep, samen met Kris Boeckmans (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) en Mads Christensen (Team Saxo-Tinkoff). Eén kilometer verderop was hun voorsprong al opgelopen tot 1 minuut en in de tussensprint in Les Choux, toen Boeckmans de punten en de bonustijd pakte, was hun voorsprong op z'n hoogst met 4'05".

De eerste kopgroepVoor de Belgische renner was het toen alweer genoeg geweest en met een stop voor een natuurlijke behoefte werd hij teruggepakt door het peloton.

Het leidersduo houdt dan een stabiele voorsprong van 4 minuten op een peloton wat aangevoerd wordt door de FDJ ploeg van de gele trui drager Nacer Bouhanni. Zowel in het peloton als in de kopgroep was de snelheid op dat moment beperkt, met een gemiddelde snelheid van 32,6 kilometer in het eerste uur van de etappe!

Het peloton weer samenBlijkbaar konden Smukulis en Christensen het ook niet eens worden over hoe de kopgroep in stand gehouden kon worden en op kilometer 44 is het peloton dus weer volledig samen. Dit peloton had nog altijd geen zin om sneller te rijden en op het geplande tijdstip aan te komen in Cérilly want in het tweede uur van de etappe werden slechts 26,7 kilometers bijgeschreven op de tellers van de renners die onderdeel uitmaken van het peloton van Paris-Nice 2013.

De tweede kopgroep van de dagTot op kilometer 63 bleef het peloton volledig samen op de wegen van de departementen Loiret en Cher, totdat Romain Feillu (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) de aanval inzette die leidde tot de vorming van de tweede kopgroep van de dag en ditmaal was het de juiste. Zijn ploegmaat Thomas de Gendt volgt even later en rijdt al snel het gaatje dicht naar zijn Franse collega terwijl achter hen Mikel Astarloza (Euskaltel-Euskadi) en Maxime Bouet (AG2R La Mondiale) de achtervolging inzetten.

Op kilometer 65 heeft het peloton dan een achterstand van 1'30" op de kopgroep op het moment dat de 4 renners aan kop bij elkaar uit komen. Hun voorsprong bereikt het maximum op kilometer 74, op 4'15", en het peloton wordt dan opnieuw aangevoerd door twee renners van de FDJ ploeg.

Terwijl de voorsprong nog altijd 3'30" is op kilometer 117, komt een groot aantal renners ten val, waaronder Alexandre Pichot, van de Europcar ploeg, die werd afgevoerd naar het ziekenhuis van Bourges met een gebroken linker onderarm en een grote wond op zijn rechterbeen. De voorsprong valt dan ook snel terug, naar 1'30" en vervolgens 45 seconden bij het binnenrijden van Blet.

Het peloton net na BletOp kilometer 143, in Blet, komt de gele truidrager, Nacer Bouhanni, eveneens ten val en hij moet helaas ook de race verlaten met een verwonding aan de bovenlip en de linkerhand.

Het viertal aan kop ziet hiermee zijn voorsprong eventjes oplopen maar op kilometer 156, als ze Le Pondy uit rijden, komt ook dit avontuur ten einde en een sprintfinish wordt dans steeds waarschijnlijker.

Bij de eerste doorkomst over de finishlijn in Cérilly, dorpje met 1.400 inwonners, komt Elia Viviani (Cannondale) als eerste over de streep, voor de groene trui drager, Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) en de Italiaanse renner wordt hiermee al virtueel gele trui drager.

Marcel Kittel pakt de overwinning in CérillyDe finish in Cérilly was gepland tussen 15u43 en 16u10 maar een lusje van 18 kilometer rondom de stad lag nog te wachten op de renners en dit lusje eindigde in dezelfde rechte lijn van 4 kilometer die uitkwam bij de finish. In deze eindeloze lange rechte lijn werd de sprintfinish voorbereid, tegen 17h00, en Marcel Kittel toonde zich de snelste in deze sprint en de Duitse renner had zelfs de tijd om zijn handen in de lucht te steken om deze overwinning te vieren. Op 24 jarige leeftijd pakt Marcel Kittel hiermee zijn 40ste overwinning, de eerste in Paris-Nice.

De reactie van Marcel Kittel na zijn overwinning

Na deze overwinning toonde de Duitse sprinter zich tevreden en gaf aan dat het voor hem een revenge was op gisteren (toen hij een lekke band had in de finale van de etappe) toen ik vreselijk teleurgesteld was. Ik ben dus erg blij met deze etappeoverwinning.

Het ontbrak me een beetje aan zelfvertrouwen sinds het begin van het seizoen, met name na de Tour Down Under. Het was dus echt belangrijk voor mij om een etappe te winnen in Paris-Nice, in een UCI WorldTour wedstrijd, en ik was dus echt geconcentreerd op deze Paris-Nice.

Vandaag moest ik lang wachten voordat ik mijn sprint aan kon zetten. Ik had aan mijn ploegmaten gevraagd de sprint op 1 kilometer van de finish te beginnen maar het liep allemaal iets anders. Uiteindelijk begon ik mijn sprint pas heel laat, op iets van 200 meter van de finish maar dat pakte toch allemaal goed uit
.

Wat betreft de noodlottige val van Nacer Bouhanni, toonde Kittel zijn medeleven door aan te geven dat de Franse renner gisteren heeft laten zien grote klasse te hebben, hij geeft echt alles voor een overwinning en is dus een goede concurrent ... het is echt jammer dat hij op deze manier de race heeft moeten verlaten en ik hoop dat hij er snel weer bovenop komt.

De reactie van Elia Viviani na de uitreiking van de gele trui

Nadat hij de gele trui als leider van het algemeen klassement in ontvangst had genoemen toonde ook Elia Viviani (Cannondale) zich tevreden: Ik ben blij deze gele trui te pakken. Ik heb dit jaar nog geen overwinningen gehad maar deze trui maakt dat een beetje goed. Mijn belangrijkste doel vandaag was de gele trui, en eventueel een overwinning in de sprint. Ik ben dus tevreden met het resultaat.

Ik ga nu proberen de gele trui zo lang mogelijk te behouden, voorlopig concentreer ik me op morgen en ik zal er dus alles aan doen om na de etappe van morgen nog altijd in het geel te zijn
.

De klassementen van Parijs-Nice 2013 na de etappe 2/ Vimory > Cérilly

Hieronder vindt u de klassementen na deze tweede etappe van Paris-Nice 2013 tussen Vimory en Cérilly:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Etappeklassement 2/ Vimory > Cérilly

De top 5 van deze 2de etappe van Paris-Nice 2013 was als volgt:

1/ Marcel Kittel (Argos-Shimano) - 5h42'18"
2/ Elia Viviani (Cannondale)
3/ Leigh Howard (Orica-GreenEDGE)
4/ Borut Bozic (Astana)
5/ Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale)

Algemeen klassement

Nadat Nacer Bouhanni ongelukkig de wedstrijd moest verlaten en onder andere dankzij de 9 bonificatieseconden (3 bij de eerste doorkomst en 6 bij de finish door de etappe als tweede te eindigen), klimt de jonge Italiaan Elia Viviani van de Cannondale ploeg op naar de eerste plaats in het algemeen klassement:

1/ Elia Viviani (Cannondale) - 10h33'11"
2/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - +0'07"
3/ Damien Gaudin (Europcar) - +0'08"
4/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - +0'09"
5/ Alessandro Petacchi (Lampre-Merida) - +0'10"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement

In het puntenklassement klimt de Italiaanse renner ook op naar de eerste plaats:

1/ Elia Viviani (Cannondale) - 55 punten
2/ Borut Bozic (Astana) - 43 punten
3/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - 38 punten
4/ Leigh Howard (Orica-GreenEDGE) - 33 punten
5/ Alessandro Petacchi (Lampre-Merida) - 31 punten

Jongerenklassement

En alsof twee truien nog niet genoeg was pakt Elia Viviani ook de eerste plaats in het jongerenklassement:

1/ Elia Viviani (Cannondale) - 10h33'11"
2/ Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) - +0'10"
3/ Geoffrey Soupe (FDJ)
4/ Tony Gallopin (Radioshack-Leopard) - +0'11"
5/ Jesus Herrada Lopez (Movistar Team) - +0'13"

De foto's van de 2de etappe van Parijs-Nice 2013: Vimory > Cérilly

De foto's van deze etappe zijn geplaatst in de bijbehorende fotorubriek:

>> De 53 foto's van de 2de etappe van Parijs-Nice 2013 - Vimory > Cérilly

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2038x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2013

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus drie ?