vrijdag 15 februari 2013 om 09u40

Na de Etoile de Bessèges die dit jaar gewonnen werd door Jonathan Hivert (Sojasun) en de Tour Méditerranéen gewonnen met minder dan een bandlengte voorsprong (over 5 etappes!) door Thomas Lövkvist (IAM Cycling), vindt dit weekend alweer de Tour du Haut Var-Matin plaats, zoals gebruikelijk met twee etappes in de mooie Haut-Var streek.

In dit artikel vindt u alle details over het parcours van deze 45ste editie van de wedstrijd in het zuidoosten van Frankrijk, met de tijd- en route schema's, de etappeprofielen en en de Google Maps/Google Earth kaarten van de twee etappes van de Tour du Haut Var-Matin 2013.

Het parcours van de Tour du Haut Var-Matin 2013 op Google Maps

Deze 45ste editie vindt zoals gebruikelijk plaats in de vorm van twee etappes, op zaterdag en op zondag. Dit jaar is de totaalafstand van deze etappes 359,7 kilometer. Het parcours is voor beide etappes nooit echt vlak maar met name de tweede etappe kent een groot hoogteverschil maar met een vlakke finish, terwijl de eerste etappe licht bergop eindigt.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


1/ zaterdag 16 februari 2013 - Le Cannet des Maures > La Croix Valmer - 152,7 km

De eerste etappe op zaterdag gaat van start in Le Cannet des Maures, op het Place de la Libération.

Na de werkelijke start ter hoogte van het Château Reillane, rijdt het peloton richting Vidauban en onderweg vinden ze de eerste tussensprint voor het restaurant Bruno, vlakbij Lorgues. De tweede sprint volgt dan slechts 3 kilometer verderop, in Lorgues zelf, tegenover de bioscoop.

De renners zakken vervolgens weer af richting de startplaats van de etappe, Le Cannet des Maures en net voordat ze terug aan komen in Vidauban, vinden ze de bevoorradingszone vreemd genoeg al na 56,8 kilometer in de race, wanneer er nog zo'n 101 op het programma staan!

Ze rijden vervolgens niet verder naarVidauban, maar slaan rechts af om via Le Plan-de-la-Tour af te zakken naar de kust, bij Sainte-Maxime. Daar vindt de 3de sprint van deze etappe plaats, net voor de brug.
De renners begeven zich dan richting Grimaud waar ze de eerste klim die meetelt voor het bergklassement beklimmen, een klim van de 2de categorie.

Na een lusje rondom Grimaud volgen ze dan dezelfde route waarmee ze op deze klim terecht kwamen, in tegenovergestelde richting om dan rechts af te slaan richting de Col de Gassin, ook van de 2de categorie.

Verder afdalend naar de zee komen ze uit in La Croix-Valmer waar ze bijna 5 rondjes rijden op een circuit van 6,1 kilometer. Bij de 5de doorkomst over de finishlijn voor Le Forum kennen we de eerste etappewinnaar van de Tour du Haut Var-Matin 2013 en dus de eerste drager van de leiderstrui van het algemeen klassement.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en de kaart op Google Maps* voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van de Tour du Haut Var-Matin 2013 Het etappeprofiel van de eerste etappe van de Tour du Haut Var-Matin 2013 De kaart met het parcours van de eerste etappe van de Tour du Haut Var-Matin 2013 op Google Maps

1/ Le Cannet des Maures > La Croix Valmer

[X] Close

1/ Le Cannet des Maures > La Croix Valmer

[X] Close

2/ zondag 17 februari 2013 - Draguignan > Draguignan - 207 km

Zoals aangegeven kent deze tweede etappe, met start en finish in Draguignan, een wat groter hoogteverschil.

Om te beginnen wordt er een lusje ten westen van de stad Draguignan gevolgd en op de terugweg naar Draguignan vinden de renners de eerste tussensprint van de etappe in Salernes, gevolgd door een tweede sprint in het stadscentrum van Draguinan.

Wanneer de renners de stad aan de oostkant verlaten beginnen ze aan de klim van de Côte des Tuilières, berg van de 1ste categorie, voordat ze op zoek gaan naar het meest oostelijke punt van de etappe waar ze wat krachten op kunnen doen in de bevoorradingszone die zich ditmaal net voor de helft van de etappe bevindt.

Na links afgeslagen te zijn beklimmen ze de Mur de Montauroux, een korte maar venijnige klim van 300 meter à 22%, die echter niet meetelt voor het bergklassement.
Hiermee komen ze terecht op de Col de Mons, de enige buitencategorie klim van deze wedstrijd die met 812 meter hoogte het hoogste punt vormt van de Tour du Haut Var-Matin.

De renners keren dan via Tourrettes terug naar de weg waar de bevoorradingszone was om zo opnieuw de Mur de Montauroux te beklimmen, die wederom niet meetelt voor het bergklassement. Maar ditmaal, in plaats van af te draaien naar Mons, draaien ze linksaf naar Callian om via Tourrettes de Mur de Fayence te beklimmen, die ook niet meetelt voor het bergklassement.

Ze zetten dan hun weg voort naar Seillans waar de sprint Moïse Puginier plaats vindt, als eerbetoon aan de oprichter van de Tour du Haut Var. Ze keren dan terug naar Draguignan waar ze ditmaal via het zuid-oosten binnenkomen en zo voor het eerst de finishlijn overrijden. Deze finishlijn ligt op dezelfde plaats als waar de start plaats vond, in Draguignan.

Ze zullen dan nog 16,4 kilometer af moeten leggen en op dit circuit vinden ze wederom de Côte des Tuilières, 1ste categorie. Na de afdaling volgen ze dezelfde route naar Draguignan, waar ze wederom via de zuid-oost kant binnen komen en zo komen ze wederom aan bij de finishlijn, ditmaal voor de etappe-overwinning, maar ook de slotoverwinning van de wedstrijd want na twee etappes is de wedstrijd alweer voorbij!

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het profiel en de kaart op Google Maps* voor deze etappe. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van de Tour du Haut Var-Matin 2013 Het etappeprofiel van de tweede etappe van de Tour du Haut Var-Matin 2013 De kaart met het parcours van de tweede etappe van de Tour du Haut Var-Matin 2013 op Google Maps

2/ Draguignan > Draguignan

[X] Close

2/ Draguignan > Draguignan

[X] Close

Het parcours van de Tour du Haut Var-Matin 2013 in Google Earth

U heeft zojuist alle details van de twee etappes van de 45ste Tour du Haut Var-Matin kunnen ontdekken, met met name de tijd- en routeschema's, de etappeprofielen en voor beide etappes het parcours op Google Maps.

Als u het volledige parcours van de Tour du Haut Var-Matin 2013 wilt bekijken kunt u onderstaand KML bestand hieronder downloaden en het openen in Google Earth.
>> Download het parcours van de Tour du Haut Var-Matin 2013 in Google Earth

De kaart met het parcours van de Tour du Haut Var-Matin 2013


* aangezien de tijd- en routeschema's en de kaarten van deze wedstrijden zoals aangeleverd door de organisator niet super duidelijk zijn en soms zelfs tegenstrijdig, kunnen er wat verschillen bestaan tussen de kaarten op Google Maps (en dus het profiel) en het werkelijke parcours. Mocht u de wedstrijd ter plaatse willen gaan bekijken dan kunt u zich uiteraard baseren op deze kaarten, maar ik raad u in dat geval aan lokaal na te vragen om er zeker van te zijn dat u op de juiste plaats bent!
Ik heb onder andere twijfels over het precieze slotcircuit rondom La Croix-Valmer in de eerste etappe en de doorkomst door Flayosc in de tweede etappe bijvoorbeeld.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 8014x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour du Haut Var | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus negen ?