zaterdag 26 januari 2013 om 14u25

Vandaag stond de koninginne-etappe van de Tour Down Under 2013 op het programma met de dubbele klim (waarvan de finish bergop) van Willunga Hill. Het parcours was hetzelfde als gebruikelijk en zoals ik al aankondigde toen hij de derde etappe won liet Tom-Jelte Slagter (Blanco Pro Cycling Team) zich van voren zien aan de finish van deze etappe. De jonge Nederlandse renner kon de etappe niet winnen want Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) bleek de sterkste te zijn in de sprint bergop, maar hij maakte wel de juiste sprong in het algemeen klassement waar hij nu op de eerste plaats staat, de dag voor de laatste etappe die normaal gesproken eindigt in een sprint. De kans is dus zeer groot dat Slagter in zijn tweede jaar als profrenner deze eerste UCI WorldTour wedstrijd van 2013 wint.

De samenvatting van de etappe 5/ McLaren Vale > Old Willunga Hill

De start van de wedstrijdIn tegenstelling tot de afgelopen dagen werd de kopgroep niet meteen na de start gevormd. Er waren wel verschillende pogingen maar steeds weer werden de renners terug opgeslokt door het peloton. Steeds weer, totdat een duo van renners van Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team, Thomas de Gendt en Tomasz Marczynski, vooruit was en gezelschap kreeg van 5 andere renners: Jens Mouris (Orica-GreenEDGE), Klaas Lodewyck (BMC Racing Team), Manuele Boaro (Team Saxo-Tinkoff), Koen de Kort (Argos-Shimano) en Calvin Watson (UniSA-Australia), zo'n 25 kilometer na de start.

Deze 7 renners in de kopgroep sloegen een gaatje wat opliep tot 4'40" na 74 kilometer maar in de aanloop naar de twee beklimmingen van Old Willunga Hill (3 km @ 7,5%) liep de voorsprong snel terug, met een peloton wat op hoge snelheid de kopgroep in probeerde te halen, met snelheden tot 56,4 km/u!

Op het moment dat de kopgroep begon aan de eerste klim was het peloton nog maar zo'n 30 seconden achterop en Tomasz Marczynski was de enige die nog probeerde weg te blijven. In de klim werd hij echter ingehaald door Eros Capecchi en Jose Herrada (Movistar Team) en Guillaume Bonnafond (AG2R La Mondiale). Deze drie renners kregen gezelschap van Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol) en reden zo met zijn vieren naar de top. Capecchi kwam als eerste boven en hun voorsprong op het peloton was toen zo'n 25 seconden.

In de afdaling liep deze voorsprong eerst terug voordat de kopgroep weer wat uitliep, tot 45 seconden op 5,5 kilometer van de finish. Niet genoeg echter om hen vooruit te laten blijven tot de finish. Aan de voet van de slotklim hebben de 7 renners dan nog maar 15 seconden voorsprong op het peloton en Guillaume Bonnafond besluit dan alleen te proberen de voorsprong te behouden terwijl de andere renners van de kopgroep teruggepakt worden.
Simon Gerrans en Tom-Jelte SlagterIvan Santaromita (BMC Racing Team) en Tiago Machado (Radioshack-Leopard), vergezeld door Peter Velits (Omega Pharma-QuickStep), haalden hem in en vormden zo een nieuw leiderstrio. Toen ook dit trio ingehaald werd door het peloton was het de beurt aan Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) om aan te vallen. Javier Moreno (Movistar Team) die hem probeerde te volgen werd al snel ingehaald door Tom-Jelte Slagter (Blanco Pro Cycling Team) en de Nederlander vormde dus de laatste concurrentie voor Gerrans. De Australische renner toonde zich het sterkste in de sprint bergop maar Slagter haalde wel het maximum uit deze etappe door 6 bonusseconden te pakken. Aangezien Geraint Thomas de etappe eindigt op 28 seconden van het leidersduo pakt Tom-Jelte Slagter eenvoudig de eerste plaats in het algemeen klassement.

De klassementen na de 5de etappe van de Tour Down Under 2013

Hieronder vindt u de klassementen na deze etappe:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Etappeklassement 5/ McLaren Vale > Old Willunga Hill

De top 5 van deze etappe is als volgt:

1/ Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) - 3h36'25"
2/ Tom-Jelte Slagter (Blanco Pro Cycling Team)
3/ Javier Moreno (Movistar Team) - +0'10"
4/ Ion Izagirre (Euskaltel-Euskadi) - +0'12"
5/ Tiago Machado (Radioshack-Leopard) - +0'13"

Algemeen klassement

In het algemeen klassement vinden we nu dus Tom-Jelte Slagter aan de leiding, gevolgd door Javier Moreno. Als alles goed gaat in de laatste etappe morgen wint de Nederlander dus de Tour Down Under 2013, 15de editie van de Australische wedstrijd!

1/ Tom-Jelte Slagter (Blanco Pro Cycling Team) - 16h35'33"
2/ Javier Moreno (Movistar Team) - +0'13"
3/ Ben Hermans (Radioshack-Leopard) - +0'25"
4/ Ion Izagirre (Euskaltel-Euskadi) - +0'28"
5/ Geraint Thomas (Team Sky) - +0'29"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De andere klassementen

In het jongerenklasssement blijft Tom-Jelte Slagter uiteraard ook aan de leiding, nog altijd voor Ion Izagirre, met een voorsprong van 28 seconden.

Het bergklassement ziet een kleine wijziging in de top 5 met Javier Moreno die nu de eerste plaats bezet met 22 punten, voor de vorige nummer 1 van dit klassement, Jack Bobridge die blijft steken op 20 punten. Bij de sprinters staat nu Tom-Jelte Slagter aan de leiding, met 41 punten, voor Javier Moreno die er 37 heeft en Daniele Pietropolli (Lampre-Merida) met 34 punten.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2726x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2013

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer negen ?