donderdag 24 januari 2013 om 09u50

De 3de etappe van de Tour Down Under 2013 werd vandaag getekend door een ontsnapping van Simon en Will Clarke maar bijh de finish in Stirling was het uiteindelijk Tom-Jelte Slagter die zich sterk toont en de etappe wint dankzij zijn ploegmaat David Tanner. De jonge Nederlander maakt hiermee een goede kans op de eindoverwinning want hij staat na deze etappe op slechts 5 seconden van de huidige renner aan kop van het algemeen klassement, Geraint Thomas, en zou aanstaande zaterdag wel eens van zich laten horen op Old Willunga Hill!

De samenvatting van de 3de etappe van de Tour Down Under 2013: Unley > Stirling

131 renners kwamen vandaag aan de start in Unley voor de 3de etappe van de Tour Down Under 2013. Na de valpartij van gisteren ging één renner niet van start, Arnaud Courteille (FDJ), die zijn seizoen start met een gebroken sleutelbeen.

Meteen na de start vormde zich een grote kopgroep die geleidelijk aangroeide tot 25 renners. In de aanloop naar de enige klim van de dag, Eagle on the Hill op Mount Barker Road, vielen Daryl Impey (Orica-GreenEDGE) en Jack Bobridge (Blanco Pro Cycling Team) aan vanuit de kopgroep. De laatstgenoemde pakte de punten op de top en de twee renners lieten zich vervolgens weer opslokken door de kopgroep.

Will Clarke & Simon ClarkeAl snel daarna viel een duo Australische renners, met dezelfde achternaam maar zonder verdere familieband, aan vanuit deze groep en bouwde deze al snel een behoorlijke voorsprong op. Simon Clarke (Orica-GreenEDGE) en Will Clarke (Argos-Shimano) pakten een voorsprong tot aan 3'25" in de eerste van de 5 ronden rondom de finishstad, Stirling.

Timothy DugganAchter hen hervormde het peloton zich en probeerden verschillende renners weg te komen, zonder dat dat een echte invloed had op het verloop van de etappe. Er vonden ook verschillende valpartijen plaats in het peloton, minder indrukwekkend dan de valpartij in de afdaling vanaf de top van Corkscrew Road gisteren, maar de valpartij van Timothy Duggan (Team Saxo-Tinkoff, foto) bracht wel een einde aan zijn Tour Down Under 2013.

Op twee ronden van de finish kwam het avontuur van het Clarkes duo ten einde toen Daryl Impey, Steve Morabito (BMC Racing Team), Andrey Amador (Movistar Team), Boy van Poppel (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Brian Vandborg (Cannondale Pro Cycling) en Thierry Hupond (Argos-Shimano) de laatste achtervolgingsgroep vormden die samensmeltte met het groepje met de twee Australische renners. De voorsprong op het peloton overschreed echter nooit de 30 seconden en beetje bij beetje viel de groep van 8 renners uiteen en kwam het peloton dichterbij.

De laatste pogingen in de laatste 10 kilometers kwamen van Valerio Agnoli (Astana), Tiago Machado (Radioshack-Leopard), Cameron Wurf (Cannondale Pro Cycling) en de laatste aanval van ... David Tanner (Blanco Pro Cycling Team) die Tom-Jelte Slagter (Blanco Pro Cycling Team) op een plateau afleverde op een paar honderd meter van de finish.

De jonge Nederlander, in zijn tweede jaar als prof, was ongrijpbaar voor het peloton en won zo deze 3de etappe van de Tour Down Under 2013. In zijn leiderstrui van het jongerenklassement pakt hij dus een overwinning waarmee Slagter opklimt naar de tweede plaats in het algemeen klassement waar we nog altijd Geraint Thomas aan kop vinden.

De klassementen na de 3de etappe van de Tour Down Under 2013

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Etappeklassement 3/ Unley > Stirling

Hieronder vindt u de top 5 van deze etappe:

1/ Tom-Jelte Slagter (Blanco Pro Cycling Team) - 3h36'46"
2/ Matthew Goss (Orica-GreenEDGE)
3/ Philippe Gilbert (BMC Racing Team)
4/ Geraint Thomas (Team Sky)
5/ Giovanni Visconti (Movistar Team)

Algemeen klassement

Dankzij zijn etappeoverwinning komt Tom-Jelte Slagter dus gevaarlijk dichtbij Geraint Thomas die zijn voorsprong ziet terugvallen tot slechts 5 seconden:

1/ Geraint Thomas (Team Sky) - 9h56'17"
2/ Tom-Jelte Slagter (Blanco Pro Cycling Team) - +0'05"
3/ Javier Moreno (Movistar Team) - +0'06"
4/ Ben Hermans (Radioshack-Leopard) - +0'08"
5/ Daniele Pietropolli (Lampre-Merida) - +0'15"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De andere klassementen

Tom-Jelte Slagter blijft uiteraard aan de leiding in het jongerenklassement, op 10 seconden gevolgd door Ion Izagirre (Euskaltel-Euskadi).

In het bergklassement staat Geraint Thomas (Team Sky) nog aan de leiding maar hij deelt de eerste plaats met 16 punten nu met Jack Bobridge (Blanco Pro Cycling Team).

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 2186x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2013

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Prachtig hè van zo'n "youngster". Zomaar even Goss en wereldkampioen Gilbert verslaan: SUPER!

    | Tonn Vergouwen | donderdag 24 januari 2013 om 17u38

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus negen ?