home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Alle details over het Grand Départ van de Tour de France 2014, Google Maps kaarten

Toegevoegd: donderdag 17 januari 2013 om 23:59:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Alle details over het Grand Départ van de Tour de France 2014, Google Maps kaartenIets meer dan een maand geleden kondigde ik hier al aan dat de Tour de France 2014 zal vertrekken vanuit Yorkshire (Groot-Brittannië). ASO liet toen weten vandaag alle details aan te kondigen over dit Grand Départ, in Leeds, in de Yorkshire, en in Parijs.

  Dat is nu dus gebeurd en in dit artikel vindt u daarom alle details over het Grand Départ van de Tour de France 2014, de 101ste edite van de Grande Boucle.


  De Britse kranten bleken het niet echt bij het juiste eind te hebben wat betreft de voorspellingen over de etappes die het Grand Départ zullen volgen dus, in plaats van het oorspronkelijke artikel te corrigeren, heb ik besloten een nieuw artikel te schrijven met de officiële informatie zoals deze vandaag is aangekondigd.

  2 etappes in de Yorkshire, één richting Londen

  Zoals in december al aangekondigd zal de Tour de France 2014 vanuit Engeland vertrekken, met een Grand Départ in de Yorkshire met twee etappes en één etappe richting Londen.

  1/ zaterdag 5 juli 2014 - Leeds > Harrogate - 190 km

  De kaft van de persmap van het Grand Départ van de Tour de France 2014Het is natuurlijk weinig verrassend dat de persmap van het Grand Départ, naast typische afbeeldingen van Yorkshire en Londen, foto's laat zien van Bradley Wiggins (Team Sky), de laatste winnaar van de Tour de France, en van Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep), de sprinter die de Sky ploeg na afloop van vorig seizoen heeft verlaten. Het Britse succes is volgens Christian Prudhomme, directeur van de Tour de France en directeur wielrennen bij Amaury Sport Organisation (ASO), naast het zeer geslaagde Grand Départ van de Tour de France 2007 in Londen, een belangrijke reden geweest om zo snel terug te keren naar Engeland.

  Een andere reden waarom Mark Cavendish op de kaft te zien is is wellicht omdat deze sprintspecialist wel eens de eerste gele trui drager zou kunnen zijn na de eerste etappe die finisht in Harrogate aangezien deze etappe eindigt in een lange rechte lijn in het centrum van deze stad in Yorkshire.

  Voordat het zover is gaan de renners van start in Leeds bij de Town Hall. Ze zetten dan om te beginnen koers naar het noorden tot aan Harewood waar een klein stukje over een wat minder grote weg het mogelijk maakt voorbij Harewood House te rijden, een geweldig mooi en monumentaal huis wat deel uit maakt van de Treasure Houses of England. Ze zetten vervolgens koers naar het westen tot aan Skipton alvorens wederom naar het noorden te rijden voor een bezoekje aan het Nationaal Park Yorkshire Dales waar het parcours wat heuvelachtiger wordt. Hiermee komen ze dus door landschappen zoals die te zien zijn in onderstaand filmpje:

  (video van de amateurwedstrijd "Etape du Dales")

  Als ze dit park verlaten buigt het parcours af naar het zuid-oosten via Leyburn en Ripon waarna de renners zich begeven richting de finishlijn in Harrogate meer naar het zuiden toe.

  Aangezien het eind van deze etappe wederom op een vlak parcours plaats vindt en aangezien de laatste rechte lijn tot aan de witte streep die getrokken wordt in het centrum van Harrogate nogal lang is, is de kans dus vrij groot dat deze etappe eindigt in een sprint! Terwijl ASO voor de Tour de France 2013 aan drong op het feit dat, voor het eerst sinds 1967 en de invoering van de proloog, een sprinter de eerste gele trui zal dragen (zie het artikel Tour de France 2013: de honderdste, een legendarische Tour? voor meer informatie), zal dat dus een jaar later wederom het geval zijn.

  Hieronder vindt u de Google Maps* kaart en het profiel van deze eerste etappe van de Tour de France 2014. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het profiel van de eerste etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de eerste etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  1/ Leeds > Harrogate

  [X] Close

  2/ zondag 6 juli 2014 - York > Sheffield - 200 km

  Het vertrek van de tweede etappe van de Tour de France 2014 zal plaats vinden in à York, voor de Clifford's Tower. Na een ritje door de stad begeven de renners zich naar het westen, komen opnieuw langs Harrogate (de finishstad van de dag ervoor), en rijden tot aan Beamsley. Daar buigen ze vervolgens af naar het zuiden, via Keighley, Haworth en Hebden Bridge. Een omweggetje naar het oosten leidt hen dan via Huddersfield voordat ze wederom naar het zuiden rijden naar Woodhead waar ze - in oostwaartse richting - het Peak District National Park inrijden. Hier worden de hellinkjes nog wat frequenter dan in de 140 eerste kilometers van de etappe.

  Het laatste klimmetje bevindt zich op zo'n 5 kilometer van de finish, in Wincobank, voor de finish in Sheffield, vlakbij het Don Valley Stadium.

  Hieronder vindt u de Google Maps* kaart en het profiel van deze eerste etappe van de Tour de France 2014. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het profiel van de tweede etappe van de Tour de France 2014 De kaart met het parcours van de tweede etappe van de Tour de France 2014 op Google Maps

  2/ York > Sheffield

  [X] Close

  De twee eerste etappes van de Tour de France 2014 in Google Earth

  >> Klik hier om het parcours van de twee eerste etappes van de Tour de France 2014 in Google Earth te openen

  3/ maandag 7 juli 2014 - Cambridge > Londen - 170 km

  De 3de en laatste etappe van de Tour de France 2014 op het Britse eiland vertrekt in Cambridge, bekend vanwege haar universiteit. Het parcours van het eerste deel van deze etappe is nog niet bekend op dit moment maar we weten dat het peloton Cambridgeshire, Hertfordshire en Essex zal doorkruisen.

  De renners rijden dan de buitenwijken van Londen binnen via Epping alvorens koers te zetten naar het Olympisch Park van de Olympische Spelen 2012 gevolgd door een binnenkomst in het centrum van de stad via het oosten waar de televisiekijkers wederom de beelden kunnen zien van de Tower Bridge, de Big Ben, het Paleis en de Abdij van Westminster net voor de finish op The Mall in Londen, voor Buckingham Palace waar ook de proloog van de Tour de France 2007 en de wegrit van de Olympische Spelen hun finish kenden.

  De kaart van deze etappe is voorlopig nog te onduidelijk en te ingewikkeld en daarom vindt u het parcours hieronder niet op Google Maps op dit moment. In plaats daarvan kunt u hieronder de officiële kaart van ASO bekijken:
  De kaart van de 3de etappe van de Tour de France 2014

  Het programma van het Grand Départ van de Tour de France 2014

  Hieronder vindt u de belangrijkste data voor dit Grand Départ van de Tour de France 2014:
  • woensdag 2 juli 2014: opening van de permanence en de perszaal in Wellington Place in Leeds
  • donderdag 3 juli 2014: ploegenpresentatie in de Leeds Arena
  • zaterdag 5 juli 2014: eerste etappe van de Tour de France 2014 tussen Leeds en Harrogate, over 190 km
  • zondag 6 juli 2014: tweede etappe van de Tour de France 2014 tussen York en Sheffield, over 200 km
  • maandag 7 juli 2014: derde etappe van de Tour de France 2014 tussen Cambridge en Londres, over 170 km

  De presentatie van het Grand Départ van de Tour de France 2014 in beeld

  Hieronder vindt u twee foto's van de presentatie van het Grand Départ van de Tour de France 2014 die vandaag plaats vond:
  Presentatie Grand Départ Tour de France 2014 Presentatie Grand Départ Tour de France 2014

  Filmpje van de presentatie van het Grand Départ van de Tour de France 2014

  Hieronder vindt u een filmpje van de presentatie van dit Grand Départ:


  bron afbeeldingen en foto's in dit artikel: © ASO

  * de preciezen wegen gevolgd bij start en finish van deze etappes moeten nog bevestigd worden; deze kaarten zijn zo zorgvuldig mogelijk getekend op basis van de kaarten die bekend gemaakt zijn door ASO maar kunnen fouten bevatten

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 40 reacties | 54535x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2014| Open Street Maps/Google Maps/Google Earth | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 40 reacties!
 1. Bradley Wiggins probably knows much of the route, which can only be good. Alberto Contador will probably find Britain to be completely flat!

  | curleyman | vrijdag 18 januari 2013 om 8:38:21

 2. D'après le site de L'équipe, la première étape n'aurait qu'une seule côte répertoriée. Ce qui est bizarre car il y en a clairement trois de visibles : le Kidstones Bank (km 85, 4,6 km à 4,2 %), le Buttertubs Pass (km 117, 6,2 km à 4,7 %) et le Whipperdale Bank (km 143, 4,4 km à 5,2 %). Et ce sont très largement des 4C, voire même des 3C sachant que chacune à des passages à plus de 10 % ?

  Après pour la deuxième étape, qui parle de 8 côtes répertoriées, bien malin sera celui qui trouvera les 8 bonnes côtes classées 4C-3C (peut être un 2C pour la plus raide de toutes, ASO ayant tendance à surclasser certaines montées).

  | Linkinito | vrijdag 18 januari 2013 om 16:32:26

 3. Pas mal du tout ces deux premières étapes. La deuxième me parait très costaud, je vois déjà 7 côtes rien que dans les 50 derniers Kms, et dans les faits j'en vois plutôt 13 que 8.. En tout cas avec la longueur ça peut faire mal. Si on a la chance d'avoir un temps pluvieux tout britannique, ça peut donner lieu à une bagarre sympathique.

  Je dois dire que j'aime bien la longueur aussi. C'est un de mes regrets des étapes corses cette année, ils auraient pu mettre une étape accidentée de 200 bornes plutôt que 150 tout de même.

  En tout cas par rapport aux précédents départs en Irlande ou Angleterre, on a un truc plus équilibré :
  - Une étape un peu vallonnée mais tout de même pour sprinteurs
  - Une étape accidentée qui devrait donner lieu à une belle bagarre échappées contre peloton très réduit pour un Sagan, ou bien quelques costauds sortis sur la fin. Les pourcentages de la dernière côte laissent espérer que des Gilberts tentent leur coup.
  - Dernière étape totalement plate pour sprinteur, avec parade dans Londres pour faire plaisir aux sponsors.

  Pas mal.

  | veji1 | zondag 20 januari 2013 om 16:22:11

 4. quelques rumeurs

  Arras :
  http://www.lavenirdelartois.fr/actualite/Local/article_1692309.shtml

  Villefranche de Rouergue :
  http://www.ladepeche.fr/article/2013/03/11/1579491-villefranche-de-rouergue-tour-de-france-la-demande-est-signee-pour-2014.html

  Périgueux (Bergerac aussi candidate) :
  http://www.sudouest.fr/2013/02/07/le-tour-de-france-s-arretera-t-il-a-perigueux-en-2014-959628-1980.php

  | julien | maandag 11 maart 2013 om 9:10:21

 5. On commencera donc par 3 étapes en ligne comme en 2013.
  Je présume que, depuis Londres, le retour sur le continent se fera par Eurostar, la destination en serait possiblement Calais, plus certainement Lille.
  A partir de là, on peut s'attendre à une épreuve chronométrée d'une vingtaine de kilomètres.
  Ensuite c'est beaucoup plus hypothétique... Au hasard, je dirais une transition vers l'Alsace en 3 ou 4 étapes (Ardennes, Lorraine) avant d'attaquer les Alpes en milieu de 2e semaine...

  | willy | maandag 10 juni 2013 om 12:38:16

 6. De retour aux affaires...Demande ASO sur Lille pour les 8 et 9 juillet 2014

  | CYRILLE93 | dinsdag 25 juni 2013 om 14:55:17

 7. @CYRILLE93 : sans trop de surprises :-).

  | Thomas Vergouwen | dinsdag 25 juni 2013 om 14:57:42

 8. REIMS POUR LE 10 JUILLET

  | CYRILLE93 | maandag 01 juli 2013 om 18:08:14

 9. Bonjour à tous

  Ce qui correspond aux informations que j'ai eu que le tour de France 2014 éviterait l'Ouest de la France à savoir Bretagne et Normandie ( source sure d'un membre d'ASO)

  | GAZOUDU14 | maandag 15 juli 2013 om 10:44:20

 10. Selon le journal flamand 'Het Nieuwsblad' le tour passera à Ieper (Ypres): http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/DMF20130627_00639436
  et mardi: Dunquerke - Lille.

  | Bram | maandag 15 juli 2013 om 12:27:48

 11. Pour la complétude: à Ypres ça sera probablement un contre-la-montre par équipe.

  | Bram | maandag 15 juli 2013 om 12:31:13

 12. J'ai entendu parler de Verdun et d'Epinal comme possible arrivée et/ou départ. Mais pas de garantie.

  | Delpech | maandag 15 juli 2013 om 17:00:24

 13. bonjours
  histoire d'alimenter les rumeurs une arrivée serait envisagée au plateau des gliéres. d'autre part le dauphiné libéré annonce une étape: Grenoble-risoul.
  salut.

  | ricou | maandag 22 juli 2013 om 16:35:34

 14. Oui, rumeur du Dauphiné sur une étape Grenoble-Risoul.
  http://www.ledauphine.com/sport/2013/07/22/une-etape-grenoble-risoul-en-2014

  | Vince | maandag 22 juli 2013 om 20:00:13

 15. Espérant une étape en Haute Savoie juste avant Grenoble !

  | Per74 | maandag 22 juli 2013 om 21:51:31

 16. Concernant la cyclo letape du tour suite à un mail reçu il n y en aurait plus qu'une l'an prochain également.
  Commentaire personnel : je pense que suite à la réussite de cette année ASO va préférer n'en organiser qu'une même avec près de 13000 partants car tout s'est parfaitement déroulé cette année.

  | Laurent | dinsdag 23 juli 2013 om 21:15:41

 17. Info : le tour de france ferait honneur aux 100 ans du début de la première guerre mondiale (début en 1914 ). Donc Verdun comme ville étape est quasi sure

  | GAZOUDU14 | woensdag 24 juli 2013 om 10:58:42

 18. Dans ce cadre donc aussi le contre-la-montre par équipe à Ieper (Ypres), Belgique.

  | Bram | woensdag 24 juli 2013 om 16:58:00

 19. http://www.dna.fr/sports/2013/07/23/en-alsace-en-2014
  Un article du DNA concernant la possibilité d'un passage dans les Vosges (principalement une arrivée au Ballon d'Alsace, possiblement suivie d'un CLM entre Mulhouse et Fribourg en ALlemagne).

  | Freddy | vrijdag 26 juli 2013 om 18:49:39

 20. Christian Prudhomme sur France Télévision interviewé par Gérard Holtz(je ne sais plus après quelle étape) à insister pour dire que le Tour ne change pas de sens tout les ans, ce qui m'a donné l'impression que le Tour 2014 passera (comme cette année) par les Pyrénées avant d'aborder les Alpes.

  | SPGJ | zondag 28 juli 2013 om 21:35:29

 21. Réponse à SPGJ : Attention, changer de sens ne veut pas dire forcément changer l'ordre du franchissement des Alpes et des Pyrénées. On peut très bien tourner dans le même sens (celui des aiguilles d'une montre par exemple) et avoir l'ordre Alpes-Pyrénées (comme en 2010, 2012...) ou Pyrénées -Alpes (comme en 2009).

  | Xavier | maandag 29 juli 2013 om 13:08:52

 22. Pas vraiment.

  Pour être exact, Holtz était avec Prudhomme et JPO. Il parlait du tracé du Tour 2014 et a dit que la logique sur le Tour, c'est généralement l'alternance entre les 2 massifs d'une année sur l'autre. Il a poursuivi son raisonnement en en concluant que donc, les Alpes seraient avant les Pyrénées pour le Tour 2014.

  JPO a dit qu'effectivement c'était souvent le cas mais qu'il y a plusieurs contre-exemples sur les dernières décennies.

  Quant à Prudhomme, il n'a fait que préciser que l'alternance n'était pas toujours la règle et a esquissé un sourire.

  Pour moi, on ne peut en tirer aucune conclusion sur le massif qui sera emprunté en premier en 2014. Son sourire peut vouloir dire "Préparez-vous à une petite surprise pour le Tour 2014" tout comme "Ca m'amuse de vous voir jouer aux devinettes".

  La seule base sur laquelle on peut raisonner sans se laisser berner, c'est de regarder les régions ignorées sur les dernières années. Et là encore, plusieurs options sont possibles.

  | Jules Verne | maandag 29 juli 2013 om 20:02:06

 23. Voici ci joint quelques rumeurs du Dauphine Libere :

  x juillet 2014
  ….. – arrivée au Plateau des Glières (RUMEUR journal Le Dauphiné)
  …. – arrivée dans la station de Chamrousse (RUMEUR journal Le Dauphiné)
  Grenoble – Risoul (RUMEUR journal Le Dauphiné)

  ==>du coup je vois bien une etape Grenoble-Chamrousse (sur le schema de celles de cette annee Annecy-Semnoz) en passant par les cols de la Chartreuse et retour sur Chamrousse par les balcons de Belledonne sachant qu ils ont ete empruntes par le Dauphine cette annee.

  | Vince | zaterdag 03 augustus 2013 om 16:12:52

 24. Du coup pour l etape du tour Cyclo - une etape Grenoble/Chamrousse pourrait bien convenir de par l organisation (meme site depart/arrivee, organisation facilitee --> cf Annecy/Semnoz, 2 voies d acces a la station de Chamrousse).

  | Vince | zaterdag 03 augustus 2013 om 18:03:33

 25. Contrairement aux rumeurs récentes associant le tracé du Tour aux commémorations du centenaire de la Grande Guerre, le Courrier Picard annonce que ceci serait plus vraisemblablement au programme du Tour 2016. Toujours selon l'article, les hôteliers de la Somme n'ont pas pour l'instant de réservations particulièrement en hausse par rapport aux années sans Tour.
  http://www.courrier-picard.fr/accueil/et-si-le-tour-s-associait-au-centenaire-de-la-bataille-ia0b0n152611

  | Freddy | dinsdag 06 augustus 2013 om 15:17:01

 26. hope ASO repeat the same formula for L`Etape du Tour this year, but with a more chalenging course.

  | fabio ferreira | vrijdag 09 augustus 2013 om 15:44:31

 27. Du coup, je verrais bien un Le Touquet - Ypres comme 4 eme étape du Tour 2014.

  | PatrIck lancelin | donderdag 15 augustus 2013 om 21:32:06

 28. Pour t'aider dans ton regroupement d'information, l'Est Republicain daté du 18/08 rapporte la possibilité d'une arrivée d'étape le 14 juillet dans le sud du Doubs (Ornans et Pontarlier en pôle position selon le journal) et une journée de repos dans les environs de Pontarlier le lendemain en se basant sur des reservations d'ASO dans plusieurs hôtels de Besançon et Pontarlier pour les nuits du 14-15/07 et du 15-16/07...

  | Ben09 | maandag 19 augustus 2013 om 14:51:03

 29. QQ infos sur les villes demandées par ASO
  Macon le 16 juillet
  Grenoble le 18
  Carcassonne les 20 et 21
  Périgueux / Bordeaux le 25
  Tarbes 25 et 26

  | CYRILLE93 | maandag 19 augustus 2013 om 15:30:51

 30. D'après Emission sur Public Sénat ajd : passage par le Tourmalet soit sur l'étape du 25 ou 26 Juillet.

  Merci à ce site :)

  | Sebastien37 | maandag 19 augustus 2013 om 17:17:07

 31. http://www.francebleu.fr/infos/gerardmer-ville-etape-du-tour-de-france-2014-767050
  Gerardmer est pressentie pour l'arrivée du 12 juillet en côte à la mauselaine (2,5 kms d'ascension), ASO aurait prospecté les hotels.
  Le lendemain, étape 100% vosgienne avec final ballon d'alsace - planche des belles filles.
  Puis départ pour Pontarlier le 14 Juillet.

  Plateau des glières, ca serait crédible car le Tour de l'Avenir y va cette année. Souvent, cela sert de test pour le Tour.

  | nailouj | woensdag 21 augustus 2013 om 14:49:59

 32. Arbois est bien pressentie pour acueillir le départ de l'étape du 14 juillet.
  http://www.francebleu.fr/sports/tour-de-france/tour-de-france-2014-la-planche-des-belles-filles-et-arbois-en-pole-position-732996

  | benj45 | woensdag 21 augustus 2013 om 16:24:01

 33. De fortes rumeur d'une étape Arbois - La Planche des Belles Filles au environs du 14 Juillet !

  | Sprint | dinsdag 27 augustus 2013 om 13:34:32

 34. demande Hotel pour le 13 juillet sur Mulhouse

  | CYRILLE93 | vrijdag 30 augustus 2013 om 9:28:52

 35. http://www.ledauphine.com/sport/2013/08/29/un-depart-d-etape-a-tallard-en-2014

  Tallard - Nimes envisagé en sortie des Alpes

  | nailouj | vrijdag 30 augustus 2013 om 11:12:12

 36. Bagnères de Luchon le dimanche 01 sept 2013 : Avant le départ de la cyclo "la Lapébie" petit discours du maire qui nous annonce que Bagnères de Luchon sera ville étape pour le tour 2014.

  | Patator | dinsdag 03 september 2013 om 5:45:57

 37. http://www.ledauphine.com/sport/2013/09/02/une-etape-besancon-oyonnax-en-2014

  Mulhouse - la Planche des Belles filles
  Besançon - Oyonnax
  annoncé

  | nailouj | dinsdag 03 september 2013 om 16:27:07

 38. It is good Idea to expand the Tour to England. It will be very interesting if there as much peopel on the side of the road as in France...

  | Tour 2014 | vrijdag 11 oktober 2013 om 9:47:48

 39. Dauphine libere je voudrais Savoie les etappes Pour reserves NOS hotels svp

  | Neyrinck claude | donderdag 16 januari 2014 om 20:18:15

 40. je m'aperçois que ce n'est plus une épreuve sportive, mais une épreuve monnaitère
  en plus ce n'est même plus un tour de france, c'est plutôt un tour d'Europe.

  | Vincent | woensdag 30 april 2014 om 21:52:07

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer vier ?