vrijdag 26 oktober 2007 om 00u43

Sinds drie weken alweer heeft u hier de eerste geruchten over het parcours van de Tour de France 2008, maar vandaag is het dan eindelijk officieel bekend gemaakt ... vanochtend was de officiële presentatie van de Tour de France 2008 door A.S.O. En het was leuk om te zien dat - ondanks een paar kleine verschillen - ik er behoorlijk dicht bij zat!

Last minute wijzigingen of potentiële start- / finishsteden die dachten zeker te zijn van hun selectie? Dat komen we waarschijnlijk nooit te weten, maar in dit artikeltje kunt u in ieder geval wel het officiële parcours met alle etappes van de Tour de France 2008 ontdekken ...

Het Grand Départ in Bretagne

© Région BretagneDe drie eerste etappes in Bretagne waren al bijna helemaal bekend: alleen de finishplaats van de derde etappe moest nog bevestigd worden, maar alle geruchten wezen naar Nantes en dat bleek inderdaad juist te zijn!

Het parcours in Bretagne - © Société du Tour de FranceAangezien er geen proloog is, staat meteen tijdens de eerste etappe, van Brest naar Plumelec, heel Bretagne in de kijker. Na deze eerste etappe volgen nog de etappes van Auray naar Saint-Brieuc en van Saint-Malo naar Nantes.

De vier departement die onderdeel uitmaken van Bretagne (Finistère, Côtes d'Armor, Morbihan en Ille-et-Vilaine) zullen tijdens deze drie etappes doorkruist worden en naar verwachting zal er veel publiek langs de kant van de weg staan ... Bretagne is namelijk een echte wielerstreek en de regio zal er dan ook alles aan doen om van dit Grand Départ en Grand Succès te maken!

Het is alweer de zesde keer dat de Tour vertrekt vanuit Bretagne, maar voor de laatste keer moeten we maar liefst 13 jaar terug in de tijd: dat was in 1995 met een in Saint-Brieuc en een eerste etappe vanuit Dinan (de vorige Tour-edities startten in Brest in 1952, Rennes in 1964, nog een keer in Brest in 1974 en Plumelec (proloog) en Vannes (eerste etappe) in 1985). Het is dus zeker begrijpelijk dat Bretagne zat te wachten op een nieuwe Tour-start!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Zaterdag 5 juli, eerste etappe, vlak, Brest > Plumelec, 195 km

Monts d Arrée - Roc h Trévezel - S.MöllerDe eerste etappe van deze 95ste Tour de France vertrekt vanuit Brest in de Finistère (29) en gaat naar Plumelec in de Morbihan (56). Voor het eerst sinds 1967 zal de Tour niet starten met een proloog maar met een echte eerste etappe 'in lijn'. Lopend via de Monts d'Arrée heeft deze etappe een totale afstand van 195 kilometer.
De Monts d'Arrée maken onderdeel uit van het massif armoricain en het hoogste punt is de Roc'h Ruz op ongeveer 385 meter.

Hoewel de precieze route van de etappes nog niet bekend is gemaakt, heeft de krant Le Télégramme op 18 en 19 oktober, de precieze route van de eerste en een deel van de route van de tweede etappe al geplaatst. De route van de eerste etappe zou er als volgt uit moeten zien: na het vertrek vanuit Brest nemen de renners de pont Albert-Louppe richting Loperhet en vervolgens Daoulas, L'Hôpital-Camfrout, Le Faou, Quimerch, Brasparts, Plonévez-du-Faou, Châteauneuf-du-Faou, Spézet en de col de Toull-al-Laëron in de Finistère om vervolgens verder te rijden richting Gourin en dan Plouray, Guémené-sur-Scorff, Pluméliau, Remungol, Locminé, Bignan, Saint-Jean-Brévelay, Plaudren en uiteindelijk Plumelec met de beklimming van de côte de Cadoudal waar de aankomst gepland staat rond vijf uur.

Zondag 6 juli, tweede etappe, vlak, Auray > Saint-Brieuc, 165 km

Mûr-de-Bretagne tijdens de Tour de France 2006 - © Concours de DécorationAuray is één van de 10 steden die de Tour de France in 2008 voor het eerst aandoet als start- of finishstad (de zogeheten villes inédites).
Deze etappe, die Auray in de Morbihan met Saint-Brieuc in de Côtes d'Armor verbindt, heeft een heuvelachtig parcours met als extraatje de doorkomst door Mûr-de-Bretagne (een beklimming van 1,6 km met 7,5%), die ook al onderdeel uitmaakte van de Tour de France 2004 en 2006.

Volgens de informatie van de krant Le Télégramme ziet het begin van het parcours van deze tweede etappe er als volgt uit: vertrek vanuit Auray gevolgd door Landaul, Pluvigner, Camors, Baud, Pont-Augan, Bubry, Melrand, Boderel, Guern, Le Sourn, Pontivy, Neulliac en Saint-Jean in de Côtes-d'Armor. De etappe gaat vervolgens verder richting Saint-Brieuc, de finishstad.

Maandag 7 juli, derde etappe, vlak, Saint-Malo > Nantes, 195 km

Na het vertrek vanuit Saint-Malo en een heuvelachtig begin van de etappe langs de rivier de Rance, via Dinan en Calorguen, gaat het peloton verder door Bretagne recht naar beneden naar Nantes.

De etappes richting midden-Frankrijk en het Massif Central

Dinsdag 8 juli, vierde etappe, tijdrit rondom Cholet, 29 km

Deze tijdrit is extreem kort: in slechts 29 kilometer moeten de beste tijdrijders zich laten zien! Met vertrek en aankomst in Cholet - eerder al etappeplaats van de Tour de France in 1936 en 1998 , destijds gewonnen door de Nederlandse sprinter Jeroen Blijlevens - zullen de 'Choletais' (inwoners van Cholet) waarschijnlijk in groten getale naar deze tijdrit komen kijken!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Woensdag 9 juli, vijfde etappe, vlak, Cholet > Châteauroux, 230 km

Deze etappe is de langste etappe van de Tour de France 2008 en verbindt in niet minder dan 23 kilometer Cholet met Châteauroux. Tijdens deze etappes zullen we waarschijnlijk één of meerdere etappes zien met daarin de etappewinnaar of anders zal de etappe eindigen in een sprint: dit is de laatste mogelijkheid voor de sprinters voor de Tour de bergen in gaat.

Donderdag 10 juli, zesde etappe, heuvelachtig, Aigurande > Super-Besse, 195 km

Aigurande is de tweede ville étape inédite van deze Tour de France en het is de startplaats van de eerste heuvelachtige etappe en tijdens deze etappe zullen de renners de Col de la Croix-Morand (8 km à 5,1%) beklimmen en vervolgens eindigen bovenop de berg van het ski-oord Super-Besse (11 km à 4,7%) in het Massif Central.

Vrijdag 11 juli, zevende etappe, heuvelachtig, Brioude > Aurillac, 158 km

De tweede heuvelachtige etappe vertrekt vanuit de derde ville étape inédite van deze Tour de France, Brioude. Op de weg naar Aurillac komen de renners nog de Col d'Entremont (6,5 km à 4,7%) en de Col du Pas de Peyrol (Le Puy Mary ; 7,8 km à 6,2%) tegen.

Zaterdag 12 juli, achtste etappe, vlak, Figeac > Toulouse, 174 km

Deze tussenliggende etappe zal een deel van de renners de tijd geven om weer een beetje bij te komen na de etappes in het Massif Central terwijl anderen, met name de sprinters, van de gelegenheid gebruik maken om te proberen nog een etappe-overwinning te behalen voor de Tour echt de bergen in gaat. Deze etappe, die Figeac met de 'roze stad' Toulouse verbindt, is een aanloopje naar de Pyreneeën.
De kaart met het parcours van de Tour de France 2008
De kaart met het parcours van de Tour de France 2008 - klik erop om hem in het groot te bekijken

De Pyreneeën

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Zondag 13 juli, negende etappe, bergetappe, Toulouse > Bagnères-de-Bigorre, 222 km

In 222 kilometer zullen de klimmers gebruik maken van deze etappe om niet alleen de bergen te beklimmen maar ook te klimmen in het algemeen klassement aangezien er niet minder dan 3 bergen op het programma staan deze zondag 13 juli! Na het vertrek vanuit Toulouse is de eerste berg de Col des Ares (6 km à 4,9%), vervolgens de Col de Peyresourde (13,2 km à 7,1%) en uiteindelijk de Col d'Aspin (12,1 km à 6,6%) alvorens af te dalen naar Bagnères-de-Bigorre.

Maandag 14 juli, tiende etappe, bergetappe, Pau > Hautacam, 154 km

Deze tiende etappe, die verreden wordt op de nationale feestdag in Frankrijk is tevens de Etape du Tour, een wielerwedstrijd voor amateurs georganiseerd door A.S.O. over het parcours van één van de etappes van de Tour de France, op zondag 6 juli 2008. De renners vertrekken vanuit Pau (al 61 keer eerder start- of finishplaats van de Tour!!) om via de Col du Tourmalet (17,7 km à 7,5%) te finishen bovenop de berg in het ski-oord Hautacam (14,2 km à 7,2%).

Dinsdag 15 juli, rustdag in Pau

Ze moeten ervoor terug naar Pau maar deze eerste rustdag zal zeker gelegen komen (Pau begint zo'n beetje de standaard rustdag te worden in de Tour).

Woensdag 16 juli, elfde etaope, heuvelachtig, Lannemezan > Foix, 166 km

Foix begint ook een bekende plaats te worden in de Tour, bijvoorbeeld vorig jaar nog tijdens de etape Foix > Loudenvielle le Louron. Dit keer zal het de finishstad zijn van de etappe die vertrekt in Lannemezan en onderweg nog de Col de la Crouzette (11,6 km à 7,1%) tegen komt.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Donderdag 17 juli, twaalfde etappe, vlak, Lavelanet > Narbonne, 168 km

Tussen Lavelanet en Narbonne is het waarschijnlijk weer aan de sprinters om zich van voren te laten zien. In Narbonne, zal Narbonne Accessoires, technisch partner en één van de merken in de reclamecaravaan van de Tour de France, zich waarschijnlijk van zijn beste kant laten zien (als ze nou ook nog een leuk feestje organiseren voor de partners van de Tour zou dat natuurlijk helemaal mooi zijn ;-).

Vrijdag 18 juli, dertiende etappe, vlak, Narbonne > Nîmes, 182 km

Wederom een etappe waar de sprinters zich kunnen laten zien tussen Narbonne en Nîmes.

Zaterdag 19 juli, veertiende etappe, vlak, Nîmes > Digne-les-Bains, 182 km

Deze etappe - met hetzelfde aantal kilometers als die van de dag ervoor - is de laatste voor de Alpen en vertrekt vanuit Nîmes om vervolgens naar Digne-les-Bains te gaan. De sprinters die in het peloton kunnen blijven tijdens de beklimmingen tegen het eind van de etappe hebben nog één kans op een etappe-overwinning voor de renners de Alpen in gaan aan de Italische kant!

De Alpen

Zondag 20 juli, vijftiende etappe, bergetappe, Embrun > Prato Nevoso (Italië), 185 km

update 10 april 2008: Deze eerste Alpen-etappe start in Embrun (eveneens de startplaats van de etappe Embrun > Alpe d'Huez drie dagen later) om via de Col Agnel (21 km à 6,5%) naar Prato Nevoso (11,1 km à 7,1%) in de provincie Cuneo in Italië te gaan. Ook Prato Nevoso is nog nooit eerder finishplaats van de Tour de France geweest, maar de renners kennen deze berg nog van de Giro d'Italia ...

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Maandag 21 juli, rustdag, Cuneo (Italie)

Deze maandag zal de tweede rustdag van de Tour de France 2008 zijn in de Italiaanse Alpen.

Dinsdag 22 juli, zestiende etappe, bergetappe, Cuneo > Jausiers, 157 km

Tweede etappe in de Alpen met vertrek in Cuneo in Italië om vervolgens via de Col de la Lombarde (21,2 km à 7%) en de Col de la Bonette-Restefond (26,7 km à 6,2%) uiteindelijk af te dalen naar Jausiers. Cuneo en Jausiers zijn beide villes étapes inédites in de Tour de France en op de Col de la Bonette zullen de renners op het hoogste punt van de Tour de France zijn op maar liefst 2802 meter (het dak van de Tour).

Woensdag 23 juli, zeventiende etappe, bergetappe, Embrun > L'Alpe d'Huez, 210 km

De startplaats van deze etappe, Embrun, is wederom een ville étape inédite en zal het startsein geven voor een bergetappe die echt gemaakt is voor de klimgeiten in het peloton met onder andere de Col du Galibier (20,9 km à 5,6%), de Col de la Croix-de-Fer (29,2 km à 5,2%) en uiteindelijk de bergaankomst bovenop de wereldberoemde Alpe d'Huez (13,3 km à 8,6%) die meestal volledig bezet is door Nederlanders tijdens de Tour ...

Donderdag 24 juli, achtiende etappe, heuvelachtig, Bourg d'Oisans > Saint-Etienne, 197 km

Na het vertrek uit Le Bourg d'Oisans (aan de voet van de Alpe d'Huez) leidt deze heuvelachtige etappe de renners in 197 kilometer over de Col de Parménie en La Croix de Montvieux met uiteindelijke aankomst in Saint-Etienne.

En ten slotte ...

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Vrijdag 25 juli, negentiende etappe, vlak, Roanne > Montluçon, 163 km

Tijdens de etappe tussen Roanne (ville étape inédite) en Montluçon zullen de sprinters die zonder al te veel problemen de Pyreneeën en de Alpen zijn door gekomen weer naar voren geschoven worden om te proberen nog een etappe te winnen ...

Zaterdag 26 juli, twintigste etappe, tijdrit, Cérilly > Saint-Amand-Montrond, 53 km

Deze tweede en laatste tijdrit is iets langer dan de eerste met 53 kilometer die de renners alleen moeten rijden tussen Cérilly (ville étape inédite) en Saint-Amand-Montrond.

Zondag 27 juli, 21ste etappe, vlak, Etampes > Paris Champs-Elysées, 143 km

Etampes, de tiende en laatste ville étape inédite van de Tour de France is de startplaats van de laatste etappe, normaal gesproken altijd een rustige etappe in feestsfeer, met aankomst in Parijs op de Champs Elysées.

Kort samengevat

In totaal zijn dat dus 3.554 kilometers die de renners in 21 etappes zullen afleggen: 10 vlakke etappes, 5 bergetappes (Toulouse > Bagnères-de-Bigorre, Pau > Hautacam, Embrun > Prato Nevoso, Cuneo > Jausiers en Embrun > L'Alpe d'Huez), 4 heuvelachtige etappes (Aigurande > Super-Besse, Brioude > Aurillac, Lannemezan > Foix en Bourg d'Oisans > Saint-Etienne) en 2 individuele tijdritten (29 km rondom Cholet en 53 km tussen Cérilly en Saint-Amand-Montrond).

Van de bergetappes en heuvelachtige etappes zijn er 4 met een bergaankomst (Super-Besse, Hautacam, Prato Nevoso en L'Alpe d'Huez) en in totaal telt deze Tour 19 bergen van tweede, eerste en buitencategorie.

Er zijn twee rustdagen: de eerste in Pau op dinsdag 15 juli en de tweede in Cuneo (Italië) op maandag 21 juli.

10 etappesteden zijn villes étapes inédites: de Tour de France is hier nog nooit gestopt; het betreft Auray, Aigurande, Brioude, Prato Nevoso (in Italië), Cuneo (in Italië), Jausiers, Embrun, Roanne, Cérilly en Etampes.

Tijdens deze Tour zijn er geen bonificatieseconden te winnen bij de tussensprints en bij de etappe-aankomsten; tijdens de eerste 8 etappes zijn er 3 tussensprints en voor de volgende etappes zijn dat er 2.

Het totaal aan prijzengeld is 3,2 miljoen euro voor de ploegen en de renners waarvan 450.000 euro voor de uiteindelijke winnaar van het eindklassement in Parijs!

Overzicht van de etappes

DatumEtappeSoort etappeStartFinishAfstandBijzonderheden
zaterdag 5 juli 20081VlakBrestPlumelec195 kmvia de Monts d'Arrée, aankomst bovenop de Côte de Cadoudal
zondag 6 juli 20082VlakAuraySaint-Brieuc165 kmvia Mûr-de-Bretagne
maandag 7 juli 20083VlakSaint-MaloNantes195 km-
dinsdag 8 juli 20084TijdritCholetCholet29 kmerg korte tijdrit
woensdag 9 juli 20085VlakCholetChâteauroux230 kmlangste etappe
donderdag 10 juli 20086HeuvelachtigAigurandeSuper-Besse195 kmCol de la Croix-Morand, bergaankomst
vrijdag 11 juli 20087HeuvelachtigBrioudeAurillac158 kmCol d'Entremont, Col du Pas de Peyrol, Le Puy Mary
zaterdag 12 juli 20088VlakFigeacToulouse174 km-
zondag 13 juli 20089MontagneToulouseBagnères-de-Bigorre222 kmCol des Ares, Col de Peyresourde et Col d'Aspin
maandag 14 juli 200810BergetappePauHautacam154 kmCol du Tourmalet, bergaankomst
dinsdag 15 juli 2008-RustdagPau --
woensdag 16 juli 200811HeuvelachtigLannemezanFoix166 kmCol de la Crouzette
donderdag 17 juli 200812VlakLavelanetNarbonne168 km-
vrijdag 18 juli 200813VlakNarbonneNîmes182 km-
zaterdag 19 juli 200814VlakNîmesDigne-les-Bains182 km-
zondag 20 juli 200815BergetappeEmbrunPrato Nevoso (Ita)185 kmCol Agnel, bergaankomst, gewijzigde etappe
maandag 21 juli 2008-RustdagCuneo (Ita) --
dinsdag 22 juli 200816BergetappeCuneo (Ita)Jausiers157 kmCol de la Lombarde, Col de la Bonette-Restefond (dak van de Tour)
woensdag 23 juli 200817BergetappeEmbrunL'Alpe d'Huez210 kmCol du Galibier, Col de la Croix-de-Fer, bergaankomst
donderdag 24 juli 200818HeuvelachtigBourg d'OisansSaint-Etienne197 kmCol de Parménie, La Croix de Montvieux
vrijdag 25 juli 200819VlakRoanneMontluçon163 km-
zaterdag 26 juli 200820TijdritCérillySaint-Amand-Montrond53 kmtijdrit
zondag 27 juli 200821VlakEtampesParis - Champs-Elysées143 km-

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De kaart van de Tour de France 2008

De kaart van de Tour de France 2008
De kaart met het parcours van de Tour de France 2008 ; klik op de kaart om de interactieve versie ervan te zien die het bijvoorbeeld mogelijk maakt om te zien of de Tour de France 2008 langs uw vakantiebestemming komt (eenmaal op de interactieve kaart kunt u een zoekopdracht uitvoeren zoals u dat gewoonlijk doet in Google Maps ; het resultaat wordt dan getoond in deze interactieve kaart wanneer u voldoende uitzoomt)


> Bekijk ook mijn foto's en video's gemaakt tijdens de officiële presentatie van de Tour de France 2008 op donderdag 25 oktober 2007 in het Palais des Congrès de Paris.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

25 reacties | 50551x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France 2008 | Tour de France

Reacties

Er zijn 25 reacties!
 1. salut
  voila une etape intéressante j'éspere que l'on pourra ce voir ce jour la
  mercredi 16 juillet 2008 pour létape Lannemezan Foix
  il me tarde l'été prochain ca va etre long d'attendre
  aller a+ bye

  | florent | zaterdag 27 oktober 2007 om 19u14

 2. Salut Thomas,
  Le Tour promet d'être beau et difficile cette année encore. Les organisateurs ont fait un travail fomidable pour réaliser un parcours aussi complet où de nombreux coureurs auront leur chance ou le vainqueur sera encore une fois assez difficile à donner avant le départ...
  Vivement le mois de Juillet pour qu'en caravane on se fasse encore plaisir devant des paysages et des régions aussi beaux les uns que les autres mais aussi devant un public de plus en plus nombreux.

  PS : félicitations pour ton site et si tu as le temps l'année prochaine viens faire un tour chez Aquarel.

  | JP | zondag 28 oktober 2007 om 11u56

 3. Tres beau blog Bravo Thomas !!! Mais je ne vais pas le regarder en détail ce soir ,il est 20 h et je rentre d une grosse bouffe Boeuf carottes et vin du Luberon !!!Tisane de verveine et au dodo !! Alors on devrait pouvoir encore suivre Christophe Moreau l année prochaine ce serait une bonne nouvelle . Merci pour tout bonne soirée ciao byebye a+

  | Liserois | zondag 28 oktober 2007 om 20u15

 4. Bonjour à tous !

  Petite réponse combinée à vous trois ...

  > Florent, avec plaisir pour se voir sur l'étape Lannemezan > Foix ... j'imagine que tu seras du côté de l'arrivée à Foix ? Ou alors sur le Col de la Crouzette ??

  > JP, tu fais très bien de saluer le travail d'A.S.O. sur le parcours qu'ils ont réussi à dessiner ... je pense qu'il a pas mal d'avantages : à part d'être original il permet effectivement d'avoir un Tour à surprises multiples (ce qui fait du coup que les pronostics pour le vainqueur à Paris sont beaucoup plus difficiles !), il n'y a pas de transferts (youpi !!!), à part le transfert direction Paris depuis Saint-Amand-Montrond (encore l'hôtel Ibis Berthier ?! ;-) et finalement je pense que niveau beaux paysages et belles régions on va être bien servi aussi !!
  Je t'enverrai un mail perso ...

  > Liserois finalement : merci :-). J'espère que tu t'es bien reposé de hier soir ;-) !
  Tu découvres donc ici les coulisses du blog sur les coulisses du Tour ;-). Ici c'est mon blog perso que je tiens à jour toute l'année ... Pour Christophe (j'ai une musette AG2R avec son autographe :-) je pense qu'effectivement ça devrait être OK, même si officiellement on ne connaît pas encore les équipes ... et encore moins les coureurs bien évidemment ! Bon, tout ça j'en parlerai bien évidemment ici et sur Orange dans le Tour !

  Merci encore pour tous vos commentaires ... et toute autre réaction sur cet article et sur le parcours du Tour de France 2008 reste bien évidemment la bienvenue !!

  | Thomas Vergouwen | maandag 29 oktober 2007 om 23u34

 5. Salut Thomas ,merci pour ton mail . Avec Bastien on a choisi notre étape ,ce sera Bourg d Oisans ,Saint Etienne le 24 juillet il me semble . Donc lundi (je fais le pont ) direction la ....Direction pour poser mon RTT Mon Boss va etre fou !!! Mais vaut mieux s y prendre a l avance Ciao byebye a+

  | Liserois | donderdag 01 november 2007 om 07u20

 6. Nouvelle présentation du blog, plus légère c est vrai .Peut etre aussi une rubrique ANECDOTES, PETITES HISTOIRES SUR LA ROUTE DU TOUR SERAIT SYMPA !!!!Bonne soirée ciao byebye a+

  | Liserois | vrijdag 02 november 2007 om 16u24

 7. salut de mieu en mieu ce blog
  non sinon pour l'étape j'espère et j'aimerai la faire en entiere avec toi ou avec une autre marque présente dans la caravane publicitaire
  alors si t'a des tuyaux pour m'aider a réalisé ce reve j'attends ta reponse avec impatience
  merci a+ bye

  | florent | maandag 05 november 2007 om 19u47

 8. Liserois, bonne idée !!
  Après le changement de l'aspect graphique (il fallait bien après quasiment 5 ans d'existence !!), j'ai donc pour commencer ajouté quelques fonctionnalités à mon blog et notamment l'ajout de la logique "rubriques" (ça aussi, il fallait bien au bout d'un petit peu plus d'un an d'existence du blog).
  Maintenant la porte est donc ouverte à la création d'une rubrique Anecdotes du Tour de France et comme j'ai quelques articles en tête qui rentreraient bien dans cette rubrique ... ça sera probablement bientôt chose faite (il faut juste que je trouve le temps de les écrire !).

  Florent, comme tu dois le savoir tu n'es pas le seul à vouloir faire une étape entière du Tour de France ... ça risque par contre d'être un peu difficile. En effet, les places sont généralement réservées aux grands clients des partenaires (chez Orange par exemple la plupart des invités sont invités par Orange Business Services) .. Ou alors il faut connaître quelqu'un chez une des marques de la caravane publicitaire ...

  Mais pourquoi tu n'essayes pas de décrocher un petit job d'été sur le Tour de France ?! Si ça te dit, essaie par exemple les différentes agences comme Newsport, Idéactif, Maracoudja, LFE, Pierre Blanche, Casoar Event, Havas Sports, Le Public Système, Prodeo, ... pour un job dans la caravane publicitaire ou encore A.S.O. pour un petit job chez l'organisateur du Tour de France. C'est dès maintenant qu'il faut commencer à se manifester ; la sélection se fait généralement entre février et avril/mai, mais après la présentation du Tour il n'est jamais trop tôt pour se manifester !

  | Thomas Vergouwen | maandag 05 november 2007 om 22u52

 9. Salut,
  super site, je n'étais pas venu voir depuis ton commentaire sur mon blog. Je suis assez pris, je cherche du travail là et donc je ne sais pas si je serai encore sur le Tour l'année prochaine. L'idéal serait de trouver un job en rapport avec le tour mais vue ma formation, ce ne sera probablement pas possible. Donc on verra. L blog va reprendre aussi de mon côté très certainement quand j'aurai un peu plus de temps.
  Sinon, le parcours a vraiment l'air sympa comme tu l'as montré !
  Vivement Juillet !
  a+ et bonne continuation à toi et à ton blog que je suis désormais ;)
  Martin

  | Martin | zondag 11 november 2007 om 19u04

 10. Salut Martin,

  Merci pour ton message et merci d'avoir donné de nouveau signe de vie aussi sur ton blog :-). J'avais continué à le visiter régulièrement pendant un certain temps mais récemment j'avais abandonné parce que j'avais peur que tu n'allais plus parler des autres étapes du Tour ... maintenant je penserai de nouveau à revenir de temps en temps pour lire la suite de ton Tour de France !

  Je ne sais pas quel type de formation tu as fait ... mais en tout cas pour moi ma formation n'a strictement rien à voir avec le Tour et mon travail non plus .. pour moi il suffisait d'avoir la bonne idée au bon moment et de travailler chez Orange en tant que partenaire officiel du Tour de France :-).

  Peut-être on se croisera donc au mois de juillet 2008 qui promet effectivement de réserver des petites surprises jusqu'à la fin du Tour !

  à+,
  Thomas

  | Thomas Vergouwen | woensdag 14 november 2007 om 23u34

 11. Salut à tous, info sur le contre-la-montre de Cholet.
  Voici le circuit qui a été approuvé par ASO à la Mairie de Cholet :
  Départ du centre de Cholet (surement Boulevard Victor Hugo) puis direction St André de La Marche (D158, long faux plat montant et vallonné)puis à St André de La Marche contournement par la rocade (Rue du Calvaire)et direction par la D91 jusqu'à La Romagne puis direction par la D753 vers La Séguinière par la Nationale (partie toujours vallonée mais en faux plat descendant) pour rentrée dans Cholet via l'Avenue de Nantes puis Avenue F.Bouet puis Avenue des Cordeliers et longue ligne droite de 750 m en faux plat montant (Avenue Anatole Manceaux) pour finir sur l'arrivée habituelle de Cholet Pays de Loire façe à la Patinoire (forte de chance même arrivée que le Tour de l'AVenir).
  Circuit valloné et qui fera mal aux jambes notamment en cas de vent car peu d'abris malgré les haies bocagères dans les Mauges mais circuit rapide où les relances seront permanentes sans réel repos.
  voilà pour les infos de ce contre-la-montre, j'essaierai d'avoir plus d'infos courant Décembre sur les zones de départ et d'arrivée.

  | JP | maandag 19 november 2007 om 10u09

 12. Merci JP pour ces informations sur l'itinéraire de l'étape contre-la-montre autour de Cholet du 8 juillet 2008 !

  Dès que j'ai un petit peu d'infos sur plusieurs étapes (je commence à en avoir et il y en a certains qui sont même déjà intégrées dans la carte interactive en bas de cet article) j'écrirais un petit article sur les itinéraires pour partager toutes ces infos !

  à bientôt !

  | Thomas Vergouwen | woensdag 21 november 2007 om 23u18

 13. Salut thomas !!! Es ce que tu peux nous parler du genre d entrainement que font les coureurs en hiver ? Montent ils sur les vélos et si oui combien de KM font ils en hiver .Surement aussi beaucoup de musculations !!!! a moins qu ils partent s entrainer a la Réunion !! Bonne soirée a+ ciao byebye a+

  | Liserois | donderdag 22 november 2007 om 18u48

 14. Hope the Irish Riders do well in the Tour

  | Sean Molloy | dinsdag 26 februari 2008 om 17u16

 15. Mooie interactieve kaart, alleen spijtig dat ik geen detail vind op de kaart van de etappe van Narbonne naar Nimes. Op die dag verblijven wij nl. in Pomerols. Is het mogelijk om mij daar meer details over te geven ivm. het parcour in die buurt.
  Dank bij voorbaat.

  | peter | woensdag 26 maart 2008 om 21u26

 16. Beste Peter!

  Op dit moment is het precieze parcours tussen Narbonne en Nîmes nog niet bekend.

  Hoogstwaarschijnlijk (volgens de informatie die ik tot op heden heb gezien over deze etappe) volgt de etappe grotendeels de kustlijn dus in de buurt van Pomérols zal dat zijn langs Vias, Agde, Marseillan-Plage, Sète, La Peyrade en Frontignan en vandaaruit waarschijnlijk via Montpellier en Lunel naar Nîmes.

  Zodra de precieze gegevens bekend zijn zal ik deze opnemen in mijn artikeltje met de details van het parcours en de Tour de France 2008 in Google Earth. Vanaf dat moment kun je dus ook de etappe virtueel vanuit de lucht bekijken in Google Earth!

  Via de RSS feeds of de nieuwsbrief van deze site blijf je automatisch op de hoogte van al het nieuws!

  | Thomas Vergouwen | vrijdag 28 maart 2008 om 23u02

 17. bsr thomas , je t ai retrouvé et en francais ,j allais pas au bon endroit, donc un petit comm, pour te dire que moi j ai posé mes vacances.... 3 Semaines en JUILLET l hopital fera sans moi cette année? et je serais a ETAMPES ville la plus proche pour moi, j espere te voir egalement,pour te pointer dans mon petit objectif, comparé au tiens , a bientot thomas et vivement juillet, nathalie,la fan de JAJA

  | nathalie | zaterdag 05 april 2008 om 23u56

 18. Beste Peter, fantastische site!!. Zijn bij jou de doorkomsten met de dorpjes en eventuel tijdschema bekend van de route van Nimes naar Digne les Bains???

  Bij voorbaat dank

  Loek Roelofsen

  | Loek Roelofsen | zondag 04 mei 2008 om 14u28

 19. Hallo Loek,

  De naam is Thomas, maar toch bedankt voor het complimentje :-).

  De etappe Nîmes > Digne-les-Bains is de 14de etappe en tot op heden heeft de organisator van de Tour de France de precieze routes en tijdschema's van de etappes 1 tot en met 10 (Pau > Hautacam) bekend gemaakt. Voor de etappes 11 en volgende zullen we nog even moeten wachten ...

  Ik heb de precieze doorkomststeden en -dorpjes ingetekend in het parcours van de Tour de France 2008 in Google Earth voor de eerste 10 etappes. Zodra de details van de volgende etappes bekend gemaakt worden zal ik deze ook weer intekenen en als je het een en ander opslaat in Google Earth worden de nieuwe gegevens automatisch bijgewerkt zodra ik daarmee klaar ben!

  Groeten,
  Thomas

  | Thomas Vergouwen | zondag 04 mei 2008 om 17u02

 20. Beste Thomas,
  vooreerst felecitaties met je knappe site.
  Wij zijn op vakantie in L'Esponne dicht bij de voet van de Tourmalet. Heb je er zicht op hoelang je voor de passage van de Tour met de wagen nog over de Tourmalet kan? Heb je zicht op de rennershotels of info waar je die kan bekomen in de streek van Bagnères-de-Bigorre?
  Dank en groeten,
  Marc

  | Marc Fourneau | zaterdag 14 juni 2008 om 08u12

 21. Hallo Marc,

  Bedankt voor de felicitaties :-).

  De Tourmalet ligt op de etappe van Pau naar Hautacam (maandag 14 juli) redelijk tegen het eind van de etappe. De renners zullen daar tussen kwart voor en kwart over vier zo'n beetje doorkomen.
  Vanuit Lesponne zul je echter eerst naar Campan moeten en vandaaruit nog iets van 25 kilometer over het parcours van de etappe moeten rijden. De kans is dus groot dat deze route ergens tussen 6 en 9 uur 's ochtends al afgesloten zal worden. Dit is echter enorm afhankelijk van de drukte (zijn er al veel auto's de berg op en is de kans dus groot dat er geen parkeerruimte meer is bijvoorbeeld) en dergelijke. Het beste is daarom om in de week voor de etappe eens navraag te doen bij de plaatselijke middenstand in Campan bijvoorbeeld.

  Overigens zit je daar ook goed om de aankomst van de etappe de dag ervoor in Bagnères-de-Bigorre en eventueel de start de woensdag in Lannemezan te gaan bekijken.

  Wat betreft de rennershotels: die informatie is nog niet bekend gemaakt, maar aan de start van de Tour de France probeer ik de "Guide Hébergement" te bemachtigen waarin alle rennershotels van alle teams gedurende de Tour de France staan. Stuur me dus gerust tegen die tijd nog even een mailtje zodat ik misschien de precieze gegevens kan geven.

  De kans is echter groot dat de ploegen die dagen in en rondom Pau (Pau, Lescar, Lons, Ousse, Tarbes) zitten zodat ze een aantal dagen in dezelfde hotels kunnen blijven (met de rustdag in Pau).

  Groeten,
  Thomas

  | Thomas Vergouwen | zondag 15 juni 2008 om 15u48

 22. Beste Thomas,
  weet jij hoe de regels zijn als je met een camper langs het parcours [col du galibier] wilt overnachten, is dit geoorloofd tijdens de tour of moeten we toch een camping of camperplaats opzoeken?
  alvast dank voor je reactie.
  groetjes Miriam
  alvast bedankt voor

  | miriam | zondag 22 juni 2008 om 12u47

 23. Hallo Miriam,

  In Frankrijk is de zogeheten "camping sauvage" in het algemeen toegestaan zolang je niemand ermee hindert en als er geen plaatselijke verordening is die het verbiedt.
  Tijdens de Tour gebeurt dit uiteraard erg vaak en veel mensen komen zelfs al enkele dagen voor de etappe aan om ter plaatse een aantal nachten door te brengen. Dit wordt uiteraard getolereerd, maar ook hier uiteraard weer als het gewone verkeer er niet door gehinderd wordt.

  Normaal gesproken zou dat dus geen probleem op moeten leveren ... Eén tip wel: doe het alsjeblieft niet zo dat je in de avond voor de etappe ter plaatse aankomt en in het donker midden op de weg gaat staan keren zoals vorig jaar toen ik met één van onze Orange auto's bijna een camper binnen reedt toen wij onderweg waren naar ons hotel ;-).

  Veel plezier in ieder geval en ... vergeet niet te zwaaien als je een Orange auto ziet ;-).

  Groetjes,
  Thomas

  | Thomas Vergouwen | maandag 23 juni 2008 om 22u19

 24. We gaan vanaf morgen op vakantie. We zullen delaatste dag van de tour terug komen naar Nederland. Wij twijfelen erover om in Parijs te stoppen om de Tour van dicht bij mee te maken. Heeft iemand tips?! Metro?! We zitten met een volle auto en die willen we ook veilig kwijt. Kunnen we makkelijk in het centrum komen?!

  | Bas Veerkamp | zaterdag 12 juli 2008 om 15u00

 25. Financiële robot blijft je geld brengen terwijl je slaapt.
  Link - http://www.google.com/url?q=%68%74%74%70%73%3A%2F%2F%68%64%72%65%64%74%75%62%65%33%2e%6d%6f%62%69%2F%62%74%73%6d%61%72%74%23%75%6a%6e%7a%4f%41%43%75%6a%58%42%4d%4a%62%6f%7a%45&sa=D&sntz=1&usg=AFQjCNFhIc24IzhGHB-NhrlBQsM9jifUSA

  | HenryVak | donderdag 17 september 2020 om 01u05

Plaats een reactie

Het is niet langer mogelijk te reageren op dit artikel.