zaterdag 05 mei 2012 om 19u35

Aan het eind van de middag luidde een individuele tijdrit van 8,7 kilometer in de straten van Herning in Denemarken de start van de Giro d'Italia 2012 in. Taylor Phinney, die van deze tijdrit zijn belangrijkste doel van dit jaar had gemaakt, won deze met een behoorlijke voorsprong met een snelheid van 50 km/h.

De samenvatting van de tijdrit Herning > Herning van de Ronde van Italië 2012

Onder een stralend zonnetje maar met behoorlijk lage temperaturen konden 198 renners van start gaan vanaf de startschans op de Møllegade in Herning.

Het begin van het parcours was behoorlijk technisch met een vijftiental bochten in de straten in de stad in het mid-westen van Denemarken (zie het parcours van de Giro d'Italia 2012 op Google Maps voor meer informatie) maar de etappe eindigde in een paar lange rechte lijnen.

Ramunas NavardauskasOnder de eerste renners was het Ramunas Navardauskas (Garmin-Barracuda), die als 35ste van start ging, die een eerste echte referentietijd wegzette, met 10'48". Na hem hebben we kunnen zien dat het met name in het tweede deel met de lange rechte stukken was dat de Litouwer alles gegeven had want alhoewel verschillende renners sneller waren dan hij bij het tussenliggende tijdmeetpunt, lukte het niemand om onder zijn tijd te rijden bij de finish.

Het was dus wachten op Manuele Boaro (Saxo Bank), die bijna anderhalf uur na Navardauskas als 179ste renner was vertrokken, om de beste tijd verbeterd te zien worden, met 7 seconden.

De veranderingen aan de kop van het klassement volgden elkaar daarna snel op, allereerst met Geraint Thomas (Team Sky) die 6 seconden sneller was en een tijd noteerde van 10'35" en vervolgens met ... Taylor Phinney, die al maanden droomde van de eerste roze trui van de Giro d'Italia 2012, en die zijn jongensdroom dus waarmaakte door nog eens 9 seconden sneller te finishen, in een tijd van 10'26", onder toeziend oog van Jim Ochowicz (de eigenaar van zijn ploeg) in de volgwagen achter hem.

16 renners moesten nog finishen na de Amerikaanse renner die in Italië woont maar geen van hen lukte het om zijn tijd te verbeteren. Alleen Alex Rasmussen (Garmin-Barracuda) en Gustav Larsson (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) wisten nog een plaatsje te veroveren in de top 5, respectievelijk 3de op 13 seconden en 5de op 22 seconden.

De klassementen van de eerste etappe van de Giro d'Italia 2012

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement 1/ Herning > Herning

Taylor PhinneyHieronder vindt u de top 10 van deze eerste etappe:

1/ Taylor Phinney (BMC Racing Team) - 10'26"
2/ Geraint Thomas (Team Sky) - +0'09"
3/ Alex Rasmussen (Garmin-Barracuda) - +0'13"
4/ Manuele Boaro (Saxo Bank) - +0'15"
5/ Gustav Larsson (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - +0'22"
6/ Ramunas Navardauskas (Garmin-Barracuda)
7/ Brett Lancaster (Orica-GreenEDGE) - +0'23"
8/ Marco Pinotti (BMC Racing Team) - +0'24"
9/ Jesse Sergent (Radioshack-Nissan) - +0'26"
10/ Nelson Oliveira (Radioshack-Nissan) - +0'27"

De etappe van morgen

Morgen kent de Giro d'Italia 2012 wederom een etappe met start en finish in Herning (Denemarken). Het betreft dan echter een etappe in lijn (vlak) van 206 kilometer. Om alles te weten te komen over het parcours kunt u het artikel Het parcours van de Giro d'Italia 2012 op Google Maps/Google Earth, de profielen en de tijd- en routeschema's raadplegen.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 4084x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2012

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-taylor-phinney-realise-son-reve-et-remporte-le-contre-la-montre-du-giro-d-italia-2012-a-herning-104667738.html

    | Roland TISSIER | zondag 06 mei 2012 om 08u37

  2. Great ride by Taylor Phinney! Glad that Eurosport included a good intro. by Alberto Contador who, under suspicion, must have won last year's Giro, squaky clean. It has been a great classics season. Now for a great grand tour.

    | curleyman | zondag 06 mei 2012 om 10u22

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus zeven ?