woensdag 07 maart 2012 om 22u38

Gianni Meersman die gisteren als 3de eindigde heeft vandaag de etappe in Rodez gewonnen! De Belgische renner klimt hiermee twee trapjes hoger op het podium na een etappe waarin we een kopgroep van 5 renners zagen, die teruggepakt werd op een twintigtal kilometers van de finish. Pogingen van Thomas de Gendt en Andreas Klöden liepen op niets uit en deze etappe eindigde dus wederom met een sprint.

De samenvatting van de 4de etappe van Parijs-Nice 2012: Brive-la-Gaillarde > Rodez

Na de opgave van Andy Schleck vanwege een maag-darmonsteking gisteren kregen twee van zijn ploegmaten in de Radioshack-Nissan ploeg ook te maken met deze ziekte: Joost Posthuma en Jan Bakelants verschenen dus vandaag niet aan de start. Taylor Phinney van BMC Racing Team had hetzelfde probleem.
Adam Hansen
In de Lotto-Belisol verschenen twee renners ook niet aan de start: Olivier Kaisen die ziek was en gisteren ook nog eens ten val kwam en Adam Hansen (foto) die besloot niet te starten vanwege een bronchitis.

Pierrick FédrigoMet 167 renners aan de start vond vandaag dus de 4de etappe van Paris-Nice 2012 plaats tussen Brive-la-Gaillarde en Rodez. Even na de middag werd op kilometer 6 de kopgroep van de dag gevormd door Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) en Pierrick Fédrigo (FDJ BigMat, foto). Dit leidersduo kreeg al snel gezelschap van Leigh Howard (GreenEDGE) en Luis Angel Maté Mardones (Cofidis) en vervolgens van Bart de Clercq van de Lotto-Belisol ploeg. Ze gingen er allereerst op een beetje verlegen wijze vandoor maar 12 kilometer verderop was hun voorsprong al opgelopen tot 1'20" en vervolgens tot de maximale waarde van 5'20" op kilometer 29.

Op de top van de Côte de Fangas was de voorsprong teruggelopen tot de 3 minuten en kwam Luis Angel Maté als eerste boven, voor De Clercq en Péraud.

Terwijl de Rabobank ploeg achter hen de achtervolging in zette waren het nog altijd deze 5 renners uit de kopgroep die als eersten boven kwamen op de Côte de Blanquie en dat gebeurde in dezelfde volgorde. Op de Côte de Quotidiane kwam wederom Luis Angel Maté als eerste boven, wederom voor De Clercq maar dit maal was de 3de plaats voor Leigh Howard.

Bij de tussensprint in Saint-Cyprien-sur-Dourdou, op 36 kilometer van de finish, is de voorsprong van de 5 op het peloton teruggelopen tot 1'20" en pakt Leigh Howard de punten en de bonificatieseconden voor De Clercq en Fédrigo.

Luis Angel MatéOp iets minder dan 25 kilometer van de finish besluit Luis Angel Maté zich dan terug te laten zakken naar het peloton terwijl de 4 anderen ook door het peloton teruggepakt worden op zo'n 20 kilometer van de finish. Net voor de klim van de Côte d'Aubert le Crès besloot de drager van de bolletjestrui, Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM), nog een paar van de overblijvende puntjes van deze etappe te gaan zoeken, voor Javier Moreno (Movistar Team) en Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM).

De Gendt, die desondanks toch zijn bolletjestrui kwijtraakte in deze etappe, ging vervolgens verder in de vaart die hij opgebouwd had om als eerste boven te komen en reed zo een paar seconden voor het peloton uit. Hij krijgt in eerste instantie gezelschap van 4 renners die de achtervolging in hadden gezet maar op 8 kilometer van de finish komt het gehele peloton weer samen en kan alles dus opnieuw beginnen.

Net als gisteren geven de renners van de Movistar ploeg dan in de laatste kilometers weer het tempo aan maar ditmaal bleek dat te vroeg te zijn. Uiteindelijk was het Andreas Klöden (Radioshack-Nissan) die er alleen vandoor gaat en die dus als eerste bovenkomt op de laatste klim, de Côte de Bourran (voor Jose Joaquin Rojas en Alejandro Valverde van de Movistar ploeg). Op 500 meter van de finish komt zijn avontuur echter ten einde en weet Gianni Meersman (Lotto-Belisol) de etappe uiteindelijk te winnen in de sprint van Grega Bole (Lampre-ISD) die de sprint aangezet had, daarmee zijn resultaat van gisteren met twee plaatsen verbeterend. In het algemeen klassement blijft de situatie ongewijzigd.

De klassementen van Parijs-Nice 2012 na de 4de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de 4de etappe Brive-la-Gaillarde > Rodez

De top 10 van deze 4de etappe van Paris-Nice 2012 was als volgt:

1/ Gianni Meersman (Lotto-Belisol) - 4h21'01"
2/ Grega Bole (Lampre-ISD)
3/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
4/ Xavier Florencio (Katusha Team)
5/ Jonathan Hivert (Saur-Sojasun)
6/ Simon Geschke (Project 1t4i)
7/ Nicolas Roche (AG2R La Mondiale)
8/ Alejandro Valverde (Movistar Team)
9/ Francesco Gavazzi (Astana)
10/ Bradley Wiggins (Team Sky)

Algemeen klassement

Bradley WigginsDoor als 10de te eindigen in de etappe van de dag bleef Bradley Wiggins zeker van zijn gele trui:

1/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 13h30'52"
2/ Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep) - +0'06"
3/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'11"
4/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) - +0'14"
5/ Maxime Monfort (Radioshack-Nissan) - +0'18"
6/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - +0'18"
7/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - +0'20"
8/ Jose Joaquin Rojas (Movistar Team) - +0'29"
9/ Simon Spilak (Katusha Team) - +0'33"
10/ Robert Kiserlovski (Astana) - +0'36"

Puntenklassement

Alejandro ValverdeEen paar kleine veranderingen in het puntenklassement waar Gianni Meersman, Francesco Gavazzi en Lieuwe Westra de top 5 binnen komen:

1/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - 52 punten
2/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 47 punten
3/ Gianni Meersman (Lotto-Belisol) - 45 punten
4/ Francesco Gavazzi (Astana) - 40 punten
5/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 38 punten

Bergklassement

Luis Angel MatéDoor als eerste boven te komen op 3 beklimmingen in de etappe van vandaag pakt Luis Angel Maté Mardones (Cofidis) de eerste plaats in het bergklassement, met 4 punten voorsprong op een andere renner uit de kopgroep, Bart de Clercq (Lotto-Belisol), en 8 punten voor de voormalige bolletjestruidrager, Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team).

1/ Luis Angel Maté Mardones (Cofidis, le crédit en ligne) - 18 punten
2/ Bart de Clercq (Lotto-Belisol) - 14 punten
3/ Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 10 punten
4/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - 5 punten
5/ Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) - 5 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Beste jongere

Tejay van GarderenGeen wijzigingen in het jongerenklassement waar Tejay van Garderen (BMC Racing Team) nog altijd stevig aan de leiding staat:

1/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - 13h31'03"
2/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +3'01"
3/ Davide Malacarne (Team Europcar) - +3'07"
4/ Dominik Nerz (Liquigas-Cannondale) - +3'40"
5/ Gaëtan Bille (Lotto-Belisol Team) - +3'46"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 3983x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2012 | Parijs-Nice

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer zes ?