maandag 05 maart 2012 om 18u50

De tweede etappe van Paris-Nice 2012, tussen Mantes-la-Jolie en Orléans, werd getekend door de wind, valpartijen, regen en een eindsprint van de kopgroep die gewonnen werd door de Belg Tom Boonen van de Omega Pharma-QuickStep ploeg. Bradley Wiggins pakt de kostbare gele trui die hij zo graag gisteren al had willen pakken na de openingstijdrit van de wedstrijd.

De samenvatting van de 2de etappe van Parijs-Nice 2012 : Mantes-la-Jolie > Orléans

Aan het eind van de ochtend (om 11u54) ging de etappe van start even buiten Mantes-la-Jolie, met 176 aan de start.

Na getekend te hebben voor de start van de etappe, besloot Nick Nuyens Nick Nuyens(Saxo Bank) even na de start toch de wedstrijd te verlaten. Hij had te veel last van zijn blessures na zijn valpartij gisteren. Nuyens neemt hiermee een risico in zijn voorbereiding van de klassiekers want de winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2011 wilde gebruik maken van Paris-Nice om zich voor te bereiden op zijn belangrijkste doel van het seizoen.

De etappe ging rustig avn start, heel rustig zelfs, met een snelheid van slechts zo'n 30 kilometer per uur. Olivier KaisenGeen enkele renner probeerde echter een aanval in te zetten voor de Belg Olivier Kaisen van de Lotto-Belisol ploeg die zijn kans waagde in een solo-poging na zo'n 60 kilometer. Hij kreeg al snel een behoorlijke voorsprong, die aan de voet van de enige klim van de etappe, de Côte des Granges-le-Roi, opgelopen was tot boven de 2 minuten. Op de top pakte hij de eerste punten voor het bergklassement, maar Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) wist zijn bolletjestrui te verdedigen door als tweede boven te komen, op 2'20" achter Kaisen.

De wind en de wens van de Omega Pharma-QuickStep ploeg om er wat snelheid in te zetten zorgden er vervolgens voor dat het peloton in verschillende groepen uiteen viel achter Kaisen en de Belgische renner kreeg zo gezelschap van 11 renners en vervolgens 18 anderen.

Na een nieuwe valpartij in de kopgroep werd deze uitgedund tot 21 renners. In deze groep vonden we voor de Omega Pharma-QuickStep ploeg Tom Boonen, Sylvain Chavanel, Levi Leipheimer en Nikolas Maes. Verschillende andere ploegen hadden 2 renners in de kopgroep: Bradley Wiggins en Geraint Thomas voor Team Sky, Alejandro Valverde en José Joaquin Rojas voor Movistar Team, Francesco Gavazzi en Robert Kiserlovski voor Astana, Andreas Klier en Sep Vanmarcke voor Garmin-Barracuda, Taylor Phinney en de drager van de witte trui van het jongerenklassement Tejay van Garderen voor BMC Racing Team en ten slotte Simon Spilak en Angel Vicioso voor Katusha Team. 5 renners vertegenwoordigden in hun eentje hun verschillende ploegen: Maxime Monfort (Radioshack-Nissan), Anthony Ravard (AG2R La Mondiale), Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Arnold Jeannesson (FDJ BigMat) en John Degenkolb van Project 1t4i.

Ter hoogte van de tussensprint in Neuville-aux-Bois op 45,5 kilometer van de finish, had deze kopgroep een voorsprong van 1'45" op het peloton en wist Bradley Wiggins de punten te pakken maar vooral ook de 3 bonificatieseconden waarmee hij wat extra voorsprong pakt in het algemeen klassement. Achter hem pakte Alejandro Valverde de 2de plaats en Maxime Monfort de 3de.

Deze groep gaat uiteindelijk door tot aan de finish en op 300 meter van de finishlijn in Orléans zet John Degenkolb als eerste de aanval in. Tom Boonen reageert echter snel op deze aanval en wint zo deze tweede etappe van Paris-Nice 2012.

De klassementen van Parijs-Nice 2012 na de 2de etappe: Mantes-la-Jolie > Orléans

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement

Hieronder vindt u de top 10 van de etappe Mantes-la-Jolie > Orléans:

1/ Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep) - 4h22'15"
2/ Jose Joaquin Rojas (Movistar Team)
3/ John Degenkomb (Project 1t4i)
4/ Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda)
5/ Francesco Gavazzi (Astana)
6/ Angel Vicioso (Katusha Team)
7/ Maxime Monfort (Radioshack-Nissan)
8/ Taylor Phinney (BMC Racing Team)
9/ Alejandro Valverde (Movistar Team)
10/ Geraint Thomas (Team Sky)

Algemeen klassement

Bradley Wiggins deed vandaag goede zaken door de 3 bonificatieseconden te pakken in de tussensprint en door goed geplaatst te zijn in de kopgroep op de finishlijn. Hij neemt hierdoor de gele trui over van Gustav Larsson.

1/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 4h33'32"
2/ Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep) - +0'06"
3/ Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep) - +0'07"
4/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'11"
5/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - +0'14"

Puntenklassement

Dankzij zijn etappeoverwinning pakt Tom Boonen ook de eerste plaats in het puntenklassement waar hetzelfde aantal punten heeft als Bradley Wiggins. Hieronder vindt u de top 5 van dit klassement:

1/ Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep) - 35 punten
2/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 35 punten
3/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - 27 punten
4/ Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep) - 26 punten
5/ Gustav Larsson (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 25 punten

Bergklassement

Door als 2de boven te komen op de enige klim van de dag, weet Thomas de Gendt aan kop te blijven in het bergklassement:

1/ Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 6 punten
2/ Olivier Kaisen (Lotto-Belisol) - 4 punten
3/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - 2 punten
4/ Bart de Clercq (Lotto-Belisol) - 2 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Doordat hij in de kopgroep zat blijft Tejay van Garderen aan de leiding in het jongerenklassement:

1/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - 4h33'43"
2/ Taylor Phinney (BMC Racing Team) - +0'10"
3/ John Degenkolb (Project 1t4i) - +0'19"
4/ Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) - +0'41"
5/ Patrick Gretsch (Project 1t4i) - +2'37"

De foto's van de 2de etappe van Parijs-Nice 2012

U kunt de selectie van 88 foto's van de tweede etappe van Paris-Nice 2012 bekijken door op onderstaande link te klikken:
> De foto's van de 2de etappe van Parijs-Nice 2012: Mantes-la-Jolie > Orléans

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 2251x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2012 | Parijs-Nice

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-paris-nice-2012-tom-boonen-sprinte-vers-sa-100eme-victoire-pro-100885556.html

    | Roland TISSIER | dinsdag 06 maart 2012 om 10u32

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus acht ?