zondag 19 februari 2012 om 17u00

Onder een stralende zon vond de tweed etappe van de 44ste editie van de Tour du Haut Var vandaag plaats tussen Fréjus en Fayence op nog heuvelachtigere wegen dan gisteren. Vandaag werd de kopgroep voor het einde teruggepakt en was het uiteindelijk Jonathan Tiernan-Locke die niet alleen de etappe wist te winnen maar ook zijn tweede algemeen klassement in één week, na de Tour Med! De jonge Britse renner heeft overduidelijk de juiste beslissing genomen om terug te keren in het peloton nadat hij zijn wielercarrière op standby had gezet om zijn studie verder af te maken ...

De samenvatting van de 2de etappe van de Tour du Haut Var 2012: Fréjus > Fayence

Vanochtend rond 11u30 vond het vertrek van de 2de en laatste etappe van de Tour du Haut Var-Matin 2012 plaats op het Place de la Porte d'Hermès in Fréjus.

In de afdaling van de Côte de Bagnols-en-Forêt vormde zich een kopgroep met daarin 16 renners (km 12), waaronder met name Brice Feillu (Saur-Sojasun), Jérémy Roy (FDJ BigMat), Jérémy RoyIvan Santaromita (BMC Racing Team), Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale), Dimitri Champion (Bretagne-Schuller), Vincent Jérôme (Team Europcar), Wesley Sulzberger (GreenEDGE), Nicolas Edet (Cofidis, le crédit en ligne), Georg Preidler (Team Type 1-Sanofi), David Lopez Garcia (Movistar Team), ...

Georg PreidlerIn deze groep was het Georg Preidler die als eerste boven kwam op zowel de Col des Marjories (1ste categorie) en de Col de Mons (hors catégorie). Op de top van de Col de Mons zijn ze nog altijd met zijn 16-en en hun voorsprong op het peloton is dan 3'20".

Beetje bij beetje valt deze groep echter uit elkaar en slechts een paar renners weten vooruit te blijven. Op zo'n 50 kilometer van de finish besluit Nicolas Edet (Cofidis) aan te vallen als een laatste poging om vooruit te blijven. Hij krijgt al snel gezelschap van Vincent Jérôme (Team Europcar) terwijl Wesley Sulzberger tussen hen en het peloton rijdt, net als Georg Preidler een beetje verderop. Deze twee renners komen bij elkaar uit in de Côte de Claviers maar worden uiteindelijk teruggepakt door het peloton, net als Vincent Jérôme.

Nicolas EdetNicolas Edet bevindt zich dan alleen vooruit met zo'n 15 seconden voorsprong en ondanks dat hij alleen is weet hij in eerste instantie zijn voorsprong enigszins uit te breiden, maar ook hij wordt teruggepakt op zo'n 30 kilometer van de finish.

Vanuit het compact peloton vormt zich een nieuwe kopgroep met Simon Gerrans (GreenEDGE), Benoît Vaugrenard en Arnaud Gérard van de FDJ BigMat ploeg, Dimitri Fofonov (Astana), Pierre Rolland (Team Europcar), Guillaume Levarlet en John Degenkolb (Project 1t4i). Zij krijgen gezelschap van Pablo Lastras (Movistar Team).

Deze groep van 8 renners komt, nog altijd voor het peloton, als eerste over de streep in de sprint Moïse Puginier in Seillans en één van hen (helaas weet ik tot op heden niet wie) weet dus deze sprint te winnen.

Simon GerransHet peloton is echter niet ver en na deze sprint valt Simon Gerrans aan en in eerste instantie rijdt hij alleen voorop, maar Arnaud Gérard en Guillaume Levarlet weten het gaatje met de Australische renner van de nieuwe GreenEDGE ploeg dicht te rijden.

Thomas VoecklerMet zijn drieën beginnen ze de klim naar Montauroux, op 10 kilometer van de finish, nog altijd met een voorsprong van ongeveer 20 seconden. Het peloton komt echter snel terug, met name met Thomas Voeckler (Team Europcar) die de 3 renners uit de kopgroep inhaalt alsof ze stil staan maar het vervolgens niet af weet te maken. Het is dan de beurt aan Jonathan Tiernan-Locke (Endura Racing), de verassing van de Tour Med, om de positie aan kop van de wedstrijd over te nemen.

Op verrassend eenvoudige wijze weet Tiernan-Locke in de hele klim voorop te blijven. In de afdaling vormt zich een groepje van een tiental renners aan koop, met onder anderen de gele trui drager Romain Hardy (Bretagne-Schuller) en nog altijd Jonathan Tiernan-Locke.

Julien El FarèsTerwijl verschillende renners het gaatje met deze groep dichtrijden weet de lokale renner van deze etappe, Julien El Fares (Team Type 1-Sanofi), samen met Julien Simon (Saur-Sojasun), Simon Clarke (GreenEDGE) en Thibaut Pinot (FDJ BigMat) zich los te maken en zo als viertal aan kop van de wedstrijd te komen, op zo'n 5 kilometer van de finish.

Dit viertal rijdt nog steeds voorop op het moment dat ze de laatste kilometer inrijden en dus beginnen aan de klim van de Mur de Fayence. Julien Simon maakt zich daar duidelijk los van de anderen maar achter hem bevindt Jonathan Tiernan-Locke zich wederom op zijn favoriete terrein. Hij weet alle renners achter Julien Simon in te halen en in de zwaarste stukken weet Tiernan-Locke voorop te komen en zo in 5h23'13" deze tweede etappe van de Tour du Haut Var 2012 te winnen!

Julien El Farès finishte op de 2de plaats achter hem terwijl Julien Simon de laatste plaats op het podium pakte.

Met deze overwinning weet Jonathan Tiernan-Locke ook de eindoverwinning te pakken, zijn tweede na de Tour Méditerranéen vorige week.

De eindklassementen van de Tour du Haut Var 2012

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Klassement van de 2de etappe

De top 10 van deze etappe is als volgt:

1/ Jonathan Tiernan-Locke (Endura Racing) - 5h23'13"
2/ Julien El Farès (Team Type 1-Sanofi) - +0'01"
3/ Julien Simon (Saur-Sojasun) - +0'04"
4/ Jonathan Hivert (Saur-Sojasun) - +0'11"
5/ Simon Clarke (GreenEDGE) - +0'13"
6/ Pierrick Fédrigo (FDJ BigMat) - +0'19"
7/ Fredrik Kessiakoff (Astana)
8/ Maxime Bouet (AG2R La Mondiale)
9/ Christophe Le Mével ([[Garmin-Barracuda]])
10/ Romain Hardy (Bretagne-Schuller)

Algemeen klassement

Hieronder vindt u de top 10 van het uiteindelijke algemeen klassement van de Tour du Haut Var-Matin 2012:

1/ Jonathan Tiernan-Locke (Endura Racing) - 10h10'29"
2/ Julien El Farès (Team Type 1-Sanofi) - +0'06"
3/ Julien Simon (Saur-Sojasun) - +0'09"
4/ Romain Hardy (Bretagne-Schuller) - +0'13"
5/ Simon Clarke (GreenEDGE) - +0'18"
6/ Jonathan Hivert (Saur-Sojasun) - +0'20"
7/ Christophe Le Mével ([[Garmin-Barracuda]]) - +0'24"
8/ Maxime Bouet (AG2R La Mondiale) - +0'28"
9/ Fredrik Kessiakoff (Astana)
10/ Pierrick Fédrigo (FDJ BigMat)

Jongerenklassement

Als een soort troostprijs eindigt Romain Hardy (Bretagne-Schuller) als beste jongere van de wedstrijd:

1/ Romain Hardy (Bretagne-Schuller) - 10h10'42"
2/ Thibaut Pinot (FDJ BigMat) - +0'21"
3/ Nairo Quintana (Movistar Team) - +0'23"
4/ Cameron Meyer (GreenEDGE) - +0'33"
5/ Romain Bardet (AG2R La Mondiale) - +2'16"

Puntenklassement

Naast de 2de etappe en het algemeen klassement wint Jonathan Tiernan-Locke (Endura Racing) ook het puntenklassement:

1/ Jonathan Tiernan-Locke (Endura Racing) - 41 punten
2/ Romain Hardy (Bretagne-Schuller) - 31 punten
3/ Julien El Farès (Team Type 1-Sanofi) - 25 punten
4/ Simon Clarke (GreenEDGE) - 24 punten
5/ Julien Simon (Saur-Sojasun) - 23 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Bergklassement

Door als eerste boven te komen op de twee eerste bergen van de etappe, wint Georg Preidler (Team Type 1-Sanofi) het bergklassement:

1/ Georg Preidler (Team Type 1-Sanofi) - 33 punten
2/ Yukiya Arashiro (Team Europcar) - 20 punten
3/ Clément Koretzky (La Pomme Marseille) - 18 punten
4/ Brice Feillu (Saur-Sojasun) - 14 punten
5/ Rubens Bertogliati (Team Type 1-Sanofi) - 10 punten

bron achtergrondafbeelding illustratie van dit artikel: Parfait amour, © alle andere foto's: velowire.com / Thomas Vergouwen

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 3783x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour du Haut Var

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-jonathan-tiernan-locke-remporte-le-tour-du-haut-var-2012-en-gagnant-la-2eme-etape-99675545.html

    | Roiland TISSIER | zondag 19 februari 2012 om 17u15

  2. BRAVO SERGE PASCAL J AI SUIVIE LE TOUR A LA MARTINIQUE CHAPEAU A PLUS

    | nourdin maurice | zondag 19 februari 2012 om 18u54

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus vier ?