home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Guillaume Blot wint de Grand Prix de Fourmies 2011

Toegevoegd: zondag 11 september 2011 om 20:29:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Guillaume Blot wint de Grand Prix de Fourmies 2011Na een wedstrijd die getekend werd door een kopgroep van 3 renners, zijn het uiteindelijk de 5 rondjes op het lokale circuit rondom de finish die de 3 moedige renners die al in de eerste kilometer er vandoor gingen de overwinning kosten. Uiteindelijk werd deze 79ste editie van de Grand Prix de Fourmies zoals vaak het geval is in de sprint beslist en Guillaume Blot kwam daar als winnaar uit!

  De samenvatting van de Grand Prix de Fourmies 2011

  Het vertrek van de 79ste editie van de Grand Prix de Fourmies vond om 12 uur plaats voor het gemeentehuis van Fourmies. 14 minuten later, meteen bij het départ réel, is Julien Guay (Roubaix Lille Métropole) de initiatiefnemer van de kopgroep van de dag. In deze kopgroep krijgt hij gezelschap van twee Nederlanders: Arnoud van Groen (Veranda's Willems-Accent) en Joost van Leijen (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team). Deze 3 renners pakken al snel een behoorlijke voorsprong en deze bereikt zijn maximum met 6'30" op kilometer 27.

  Een tegenaanval wordt ingezet net na de eerste terugkeer in Fourmies, maar op kilometer 33 (in Feron) wordt deze, net als een gelijktijdige tweede tegenaanval die maar een paar minuten geduurd heeft, teruggepakt door het peloton.

  Het leiderstrio zet zijn ontdekkingstocht van het noorden van Frankrijk dan voort, op zoek naar wellicht een overwinning na de 200 kilometer van deze wedstrijd.

  Het zijn dus deze 3 renners die onder hen de punten voor de verschillende sprints en beklimmingen voor de Prix des Monts verdelen. De Nederlander Arnoud van Groen pakt de laatstgenoemde prijs door op bijna alle beklimmingen als eerste boven te komen, terwijl de Fransman Julien Guay als eerste over de lijn van alle sprints komt en dus het sprintersklassement weet te winnen.

  Pas na 77 kilometers, in Colleret, op een smalle weg die vrijwel altijd tot grote wijzigingen in de tijdsverschillen leidt, besluit de Europcar ploeg te reageren. Vanwege de versnelling van deze ploeg aan kop van het peloton valt dit in twee delen uiteen maar wordt er ook voor gezorgd dat de voorsprong terug wordt gebracht tot wat meer redelijke grootte, rond de 2'30".

  Halverwege de wedstrijd, bij het uitrijden van de bevoorradingszone, hebben deze 3 renners aan kop nog altijd 2'30" voorsprong op het peloton wat weer bij elkaar is gekomen, maar de sprintersploegen beginnen dan hun werk om deze voorsprong terug te brengen en zo een eventuele sprintfinish voor te bereiden. Met name wanneer de wedstrijd Fourmies weer nadert voor het eerste rondje over het lokale circuit zakt de voorsprong snel terug en bij het binnenrijden van de stad is deze teruggebracht tot 55 seconden.

  Bij de eerste doorkomst over de finishlijn heeft de kopgroep van 3 nog 20 seconden voorsprong op het peloton maar in het eerste rondje komen 5 renners die weggereden zijn uit het peloton, David Boucher (Omega Pharma-Lotto), Michal Kwiatkowski (Team Radioshack), Anthony Ravard (AG2R La Mondiale), Pier Paolo de Negri (Farnese Vini-Neri Sottoli) en Jean-Luc Delpech (Bretagne-Schuller), bij hen uit. Deze "verse" renners blazen de kopgroep weer nieuw leven in maar Joost van Leijen kan de versnelling dan niet meer aan.
  De nieuwe groep van 7 renners krijgt nooit echt een grote voorsprong, maximaal 6 seconden. Op 4 rondjes van de finish komen de renners weer samen met het peloton en 9 besluiten dan opnieuw in de aanval te gaan. Onder hen vinden we onder anderen Jérémie Galland en Rony Martias (Saur-Sojasun) en Alessandro Bazzana (Team Type 1-Sanofi) en deze nieuwe kopgroep krijgt een maximale voorsprong van 20 seconden. De Omega Pharma-Lotto en Veranda's Willems ploegen voeren dan het peloton aan en er vinden verschillende tegenaanvallen plaats.

  Wanneer Bazzana een lekke band krijgt, valt deze groep terug tot 6 renners en op 2 rondjes van de finish is hun voorsprong nog maar 18 seconden. In het laatste rondje wordt ook deze groep teruggepakt en gaat er weer een nieuwe, en laatste, groep vandoor met 5 renners: wederom Michal Kwiatkowski, Maxime Vantomme (Katusha Team), Francis Mourey (FDJ), Laurent Pichon (Bretagne-Schuller) en wederom Pier Paolo de Negri. Met deze nieuwe ontsnappingspoging, één van de vele aanvallen van De Negri vandaag, verdient de Italiaan de titel van meest strijdlustige renner, ook al kan hij deze groep uiteindelijk niet bijhouden.

  2 andere renners rijden dan weg uit het peloton, Julien Simon (Saur-Sojasun) en Daniele Colli (Geox-TMC), en zij pakken De Negri mee in hun poging de kopgroep terug te pakken. Zij slagen hier echter niet in en worden dus teruggepakt door het peloton, net als uiteindelijk de andere 4 renners die nog aan kop over bleven. Zo komt een volledig hergegroepeerd peloton in volle vaart aan in de rechte lijn richting de finish en deze wordt dus in een sprint beslist voor Guillaume Blot (Bretagne-Schuller) die deze wedstrijd wint, voor de Noorse kampioen Alexander Kristoff (BMC Racing Team, gisteren al 7de in Parijs-Brussel) en Stefan van Dijk (Veranda's Willems).

  >> Bekijk een groot aantal foto's van de Grand Prix de Fourmies 2011

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 2986x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Grand Prix de Fourmies | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. Wil je mij verwittigen wanneer de foto's op de site zullen staan.
  Dank u

  | christiaan haezebrouck | maandag 12 september 2011 om 11:18:09

 2. Best Christiaan,

  De foto's zijn de afgelopen dagen geleidelijk toegevoegd en nu staan alle geselecteerde foto's (108) online : de foto's van de Grote Prijs van Fourmies 2011!

  | Thomas Vergouwen | woensdag 14 september 2011 om 9:15:59

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus zes ?