donderdag 01 februari 2007 om 23u41

De stad Parijs heeft gisteren de resultaten van de volkstelling door het INSEE (het Franse CBS zeg maar) en het Atelier Parisien d'Urbanisme (APUR) op haar website online gezet .

In tegenstelling tot in Nederland, is er in Frankrijk geen Gemeentelijke BasisAdministratie (GBA) en hoef je je dus ook niet in te schrijven als je in een bepaalde plaats komt te wonen. Dit is uiteraard een historisch iets, maar volgens mij heeft het alleen maar nadelen en één van deze nadelen is dat men alleen een idee kan krijgen over de inwoners van een stad door een volkstelling te doen. In de grootste gemeenten (minstens 10.000 inwoners) wordt ieder jaar 8% van alle woningen bezocht, waardoor iedere 5 jaar 40% van de bevolking in kaart is gebracht. De nu gepubliceerde gegevens voor Parijs zijn een schatting op 1 januari 2005 op basis van deze 'glijdende' volkstellingen.

Volgens deze schatting telde Parijs op deze datum 2.153.600 inwoners, ofwel een stijging van 28.000 ten opzichte van de vorige (toen nog periodieke en niet 'glijdende') volkstelling van 1999.

Ontwikkeling bevolking Parijs 1975-2005 - © Apur
Ontwikkeling bevolking Parijs 1975-2005 - © Apur

Terwijl de bevolking in de jaren '90 met 0,1% per jaar daalde zitten we nu net weer boven het niveau van 1990 door een stijging van zo'n 0,2% per jaar sinds 1999.

De stijging van het aantal inwoners is toe te schrijven aan een aantal factoren:
- hoger geboortecijfer
- lager sterftecijfer
=> met als gevolg een geboorte-overschot van 16.000 per jaar van 1999 t/m 2005 ten opzichte van 12.000 per jaar in de jaren '90
- en ten slotte een daling van het migratietekort (verschil tussen emigratie en immigratie)

Al die mensen moeten natuurlijk ergens wonen en - zelfs al is het aantal woonruimtes de afgelopen jaren gestegen - dat is duidelijk terug te zien in de prijzen: wil je in Parijs iets kopen, dan betaal je nu gemiddeld al maar liefst € 5.675 per vierkante meter voor bestaande woningen. Dat betekent voor een appartement van 45m˛ een prijs van € 255.375 waar de notariskosten (zo'n 7% hier in Frankrijk!!) dan nog bovenop komen ...

Meer gedetailleerde informatie over de ontwikkelingen in het aantal inwoners van Parijs is te vinden in de publicatie op de website van de stad Parijs .


Bij deze maak ik trouwens meteen van de gelegenheid gebruik om Bas Huiszoon te bedanken voor de goede zorgen voor de server waarop deze website draait als er weer eens problemen mee zijn :-).


door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 7349x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Frankrijk

Reacties

Er zijn 4 reacties!
  1. Een volkstelling, ik moest meteen aan Jozef en Maria denken die op een ezeltje naar hun geboorteplaats gingen i.v.m. de volkstelling... ;-)

    | Meggie | vrijdag 09 februari 2007 om 08u43

  2. Die Meggie toch hè. Goed zo Thomas: Bas verdient zeker een pluim!

    | Tonn vergouwen | vrijdag 09 februari 2007 om 12u51

  3. Grappig ... daar dacht ik zelf namelijk ook aan toen ik dit artikeltje schreef. Ik heb zelfs overwogen om het er nog in te zetten in de trant van: "In Nederland alleen bekend van Jozef en Maria maar in Frankrijk iets van alledag" ;-)

    | Thomas Vergouwen | vrijdag 09 februari 2007 om 22u58

  4. Interessant stuk over de inwoners van Parijs.

    | Frans vertalen | donderdag 09 februari 2012 om 13u56

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie plus acht ?