woensdag 06 december 2006 om 01u38

Een project wat volgens het Franse Wikipedia artikel over France 24 alleen in het Frans oorspronkelijk al in 1987 startte en via veel omwegen in november 2005 eindelijk bevestigd werd als een levensvatbaar project, staat nu eindelijk op het punt om echt te beginnen ...

Als initiatief van de Franse president Jacques Chirac alleen in het Engels en oorspronkelijk bekend onder de naam CFI voor Canal France International en vervolgens CFII voor Chaîne Française d'Information Internationale gaat France 24 (of kortweg F24) vanaf 6 december 2006 eindelijk uitzenden. France 24 is een samenwerkingsverband van het commerciële Groupe TF1 en het publieke France Télévisions en wordt dus gedeeltelijk betaald door de Franse belastingbetaler (ik ...). De première vindt plaats op Internet met live streams vanaf 20.29 uur, gevolgd door de eerste uitzendingen op TV een dag later.
Er wordt begonnen met een interview met Jacques Chirac waarna de zender verder gepresenteerd zal worden.

De zender, die een concurrent moet worden van de Amerikaanse CNN, de Britse BBC World en de onlangs gelanceerde Engelse versie van de Arabische zender Al Jazeera, gaat van begin af aan uitzenden via zowel Internet als op TV en zal volledig in het Frans én in het Engels uitzenden. In de loop van 2007 komt daar het Arabisch nog bij en er wordt ook al over gedacht om in het Spaans te gaan uitzenden!!

De website gaat real-time nieuws, veel video's en een 24 uur per dag real-time stream van de zender bevatten (op dit moment is de site nog een beetje leeg met alleen maar een animatie). France 24 wil er verder voor zorgen dat de website zo interactief mogelijk wordt met de mogelijkheid om te reageren op alle programma's en onderwerpen, blogs, een 'tag cloud' van belangrijkste keywords en RSS feeds (wat is daar interactief aan?!).

Programma's in 5 categoriën
De programma's die door France 24 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar gebracht zullen worden zullen de nadruk leggen op de volgende 5 categoriën:

  • nieuws
  • economie
  • cultuur
  • sport
  • weer

en zal bestaan uit nieuwsuitzendingen (ieder half uur op zowel het Franse als het Engelse kanaal), analyses en documentaires.
Bij France 24 hebben ze twee prime times namelijk tussen 6 en 9 uur 's ochtends (lekker bij het ontbijt :-) en tussen 7 en 11 uur 's avonds (bij het eten en het avondje daarna :-). Daarnaast zal er indien nodig uiteraard op ieder moment van de dag breaking news gebracht worden ...
Dagelijkse en wekelijkse programma's zullen een kijkje nemen onder het topje van de ijsberg zoals ook te zien is in de reclamecampagne van France 24:


De cijfertjes
Bij de start van France 24 heeft de zender 380 medewerkers (waaronder iemand die ik ken :-) met verschillende achtergronden (oud-medewerkers van onder andere CNN, BBC World, ABC, CBS, Al Jazeera, ...) en opleidingen (zoals Sciences Po, London University, Harvard, ...), 170 journalisten, 160 technici die werken met de digitale beelden, 40 medewerkers voor distributie en ondersteuning, 3 werktalen (Frans, Engels en Arabisch), 28 nationaliteiten onder zijn medewerkers met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar.
Volgens informatie die op diverse plaatsen op Internet te vinden is zou France 24 bij de start een budget hebben van 80 miljoen euro, tegenover een budget van 600 miljoen euro voor BBC World ...

Distributie
France 24 is van begin af aan 24 uur per dag online te zien op france24.com, maar uiteraard ook op televisie:

  • In Europa
    • Free-to-air via de satellieten Hot-Bird 7A, Astra 1KR en Eurobird
    • Via de verschillende kabel- en satellietmaatschappijen en TV over ADSL zoals CanalDigitaal in Nederland, Noos/Numéricable, TPS en CanalSatellite in Frankrijk, ...
  • Afrika
    • Free-to-air via de satelliet NSS 7 C Band
    • CanalSatellite Horizons en Multichoice Africa
  • Midden-Oosten en Noord-Afrika
    • Free-to-air via de satellieten Arabsat (Badr 3A) en Nilesat
    • Yes and Hot in Israël, Orbit en Showtime in meer dan 20 Arabisch sprekende landen en E-Vision in de Verenigde Arabische Emiraten
  • Verenigde Staten: Comcast digitaal kabelnetwerk en via DVB in Washington en via de Verenigde Naties in New York

Een leuk weetje
Naar verluidt is in Issy-les-Moulineaux, waar France 24 gevestigd is de straatnaam veranderd van Rue Lagrange in Rue des Nations Unies waar France 24 nu op nummer 5 zit. De burgemeester van Issy-les-Moulineaux, Santini, zou er op die manier alles aan doen om media-bedrijven in zijn stad te laten vestigen (het staat natuurlijk wel goed voor zo'n zender om gevestigd te zijn in de straat van de Verenigde Naties). Issy-les-Moulineaux bevestigt hiermee nogmaals zijn status als medialand in Frankrijk ...

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

6 reacties | 24749x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Marketing | Frankrijk

Reacties

Er zijn 6 reacties!
  1. Une chaine d'information en plus, encore et encore....

    | Rachel | woensdag 06 december 2006 om 09u31

  2. Kunnen we ook rechtstreeks kijken als we in Couffouleux zijn!!!!

    | wil vergouwen | woensdag 06 december 2006 om 19u56

  3. Heb gisterenavond eventjes France24 tja, niet zo gek, een zender die eindelijk alleen feiten will rapporteren...Laten wij hopen dat wij wat van deze zender op TV5 kan zien.

    | Rachel | donderdag 07 december 2006 om 08u55

  4. Het begin viel mij inderdaad ook niet tegen ... hoewel er technisch af en toe nog wel wat mis ging (geen geluid bijvoorbeeld :-), lijkt mij het een interessante aanvulling op het internationale nieuws-medialandschap ... We'll see hoe het na de openingsavond verder gaat! De volledige website die beloofd was voor een half uur geleden is trouwens nog steeds niet online. Beetje jammer :-(, maar ook dat komt vast wel goed!

    | Thomas Vergouwen | donderdag 07 december 2006 om 09u01

  5. Ik was op de website gisterenavond maar liep niet zo vloot, dat zal een tijdelijk oplossing zijn. In iedere geval, beter dan niets dat zeker. Allemaal nog een beetje experimenteel maar het zal waarschijnlijk anders worden. Ben beniewd hoe is deze zender gefinancieerd, misschien staat die informatie in die artikel die je gepubliceerd hebt. Zal effe kijken gr. r.

    | Rachel | donderdag 07 december 2006 om 11u44

  6. De overheid draagt 80 mln euro bij...

    | Rene | vrijdag 08 december 2006 om 00u40

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus acht ?