home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Ben Swift (Team Sky) wint een etappe met chaotische finale in de Santos Tour Down Under 2011, Robbie McEwen pakt de leiderstrui

Toegevoegd: woensdag 19 januari 2011 om 9:21:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Ben Swift (Team Sky) wint een etappe met chaotische finale in de Santos Tour Down Under 2011, Robbie McEwen pakt de leiderstruiDe langste etappe van de Santos Tour Down Under 2011 tussen Tailem Bend en Mannum werd vandaag gewonnen door Ben Swift van Team Sky. Een nerveuse etappe met een grote valpartij die eindigde in ... een massasprint ...

  De samenvatting van de 2de etappe Tailem Bend > Mannum van de Santos Tour Down Under 2011

  De tweede etappe van de Santos Tour Down Under 2011 vond vandaag plaats tussen Tailem Bend, zo'n 100 kilometer ten zuid-oosten van Adelaide, en Mannum over een afstand van 146 kilometer.

  Op het programma van de dag stonden : een eerste tussensprint in Kanmantoo, de beklimming van Dawesley Hill, de bevoorradingszone in Charleston en de tweede tussensprint in Mount Pleasant (voor meer informatie, zie mijn artikel met het parcours van de Santos Tour Down Under 2011 op Google Maps/Google Earth.

  Meteen vanaf het vertrek in Tailem Bend, probeerden verschillende renners zich los te maken van het peloton maar aangezien de snelheid op dat moment erg hoog lag (55 à 60 km/h) bleven de meeste pogingen zonder succes.

  De eerste renner die er wel in slaagde was Yuriy Krivtsov (AG2R La Mondiale) die al snel gezelschap kreeg van twee Australische renners die de achtervolging in hadden gezet, David Tanner (Saxo Bank-Sungard) en Mitchell Docker (UniSA-Australia). Hun voorsprong liep al snel op tot 3'40" na 33 kilometer.
  Bij de eerste sprint, gewonnen door David Tanner voor Krivtsov en Docker, was de voorsprong echter teruggelopen tot 2'15". Op Dawesley Hill kwam Mitchell Docker als eerste boven, voor Krivtsov en Tanner, en 1'40" voor het peloton met Luke Roberts aan kop. Roberts maakte zich vervolgens echt los van het peloton en kreeg gezelschap van Simon Zahner en Timothy Roe (beiden BMC Racing Team). Deze 3 renners reden vervolgens het gat met de 3 renners van de kopgroep dicht om een nieuwe kopgroep van 6 renners te vormen. Deze kopgroep hield lange tijd een voorsprong van rond de 45 seconden maar deze liep vervolgens op boven de minuut.

  Tim RoeDe tweede sprint werd gewonnen door Simon Zahner, voor Mitchell Docker en David Tanner. Docker maakte ook gisteren al onderdeel uit van de kopgroep en pakte hiermee dus de leiderstrui van het sprintersklassement.
  Na een solo-aanval van Tim Roe werden de 5 andere renners teruggepakt door het peloton. Op 26 kilometer van de finish was Roe's voorsprong op het peloton opgelopen tot 1'20".

  Dankzij het werk van HTC-Highroad en Team Sky, smolt deze voorsprong letterlijk als sneeuw voor de zon en het peloton pakte de Australische renner op 5 kilometer van de finish terug.

  In de laatste 4 kilometer van de etappe probeerden verschillende renners vervolgens een goed plekje te bemachtigen in het peloton voor de massasprint die onvermijdelijk was en vanwege deze nervositeit vond een grote valpartij plaats met onder anderen Mark Cavendish (HTC-Highroad), André Greipel (Omega Pharma-Lotto) en de eerste "okeren trui drager" van de Santos Tour Down Under 2011, Matt Goss (HTC-Highroad).
  Vandaag verschenen alle renners aan de start maar morgen zou dat dus wel eens anders kunnen zijn ... Bernard Sulzberger (UniSA-Australia) brak zijn sleutelbeen en werd met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

  Mark CavendishDe sprint werd dus verstoord door deze massale valpartij en terwijl oorspronkelijk gepland was dat Ben Swift (Team Sky) zijn ploegmaat Chris Sutton naar een etappewinst zou leiden, kreeg de Engelse renner uiteindelijk zelf de mogelijkheid om de etappe te winnen, met een fietslengte voorsprong op Robbie McEwen (Team Radioshack) en Graeme Brown (Rabobank).
  Ben Swift

  De reactie van Ben Swift na de finish

  Na zijn etappeoverwinning in de Santos Tour Down Under 2011 liet Ben Swift weten: We hadden oorspronkelijk gepland er alles aan te doen om CJ te laten winnen maar toen hij bij de valpartij betrokken bleek te zijn, besloten we voorop te blijven want Greg Henderson was ook nog een kanshebber.

  In de laatste kilometer reed Mathew Hayman aan kop, voor mij en Geraint Thomas maar op 600 meter van de finish vertelde G me dat Greg afgehaakt was en dat ik de overwinning moest proberen te pakken.

  Geraint pakte vervolgens het wiel van Hayman en ik dat van hem en zij hebben me zo meegevoerd tot 200 meter van de finish en vanaf dat moment heb ik alles gegeven wat ik had. McEwen probeerde nog voorbij te springen maar dat gaf mij juist een extra doel en gelukkig kon ik hem aan het einde voor blijven.

  Dit is de belangrijkste overwinning van mijn carrière maar als ik eerlijk ben was het toch een beetje vreemd want we hebben maar liefst drie keer onze strategie moeten wijzigen in de laatste 4 kilometer. Gelukkig konden we snel genoeg reageren en is alles allemaal goed afgelopen.

  De videobeelden van de tweede etappe van de Santos Tour Down Under 2011

  De klassementen na de 2de etappe van de Santos Tour Down Under 2011

  De top 10 van het etappeklassement
  1/ Ben Swift (Team Sky) - 3h27'44"
  2/ Robbie McEwen (Team Radioshack)
  3/ Graeme Brown (Rabobank)
  4/ Romain Feillu (Vacansoleil DCM Pro Cycling Team)
  5/ Jürgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto)
  6/ Francesco Chicchi (Quick Step)
  7/ Michael Matthews (Rabobank)
  8/ Denis Galimzyanov (Katusha Team)
  9/ Francisco Ventoso (Movistar Team)
  10/ Allan Davis (Astana)

  Robbie McEwenDe top 10 van het algemeen klassement van de 2de etappe
  1/ Robbie McEwen (Team Radioshack)
  2/ Matt Goss (HTC-Highroad)
  3/ Ben Swift (Team Sky)
  4/ André Greipel (Omega Pharma-Lotto) - +0'04"
  5/ Mitchell Docker (UniSA-Australia)
  6/ Graeme Brown (Rabobank) - +0'06"
  7/ David Tanner (Saxo Bank-Sungard)
  8/ Mathieu Perget (AG2R La Mondiale) - +0'07"
  9/ Miguel Minguez (Euskaltel-Euskadi)
  10/ Simon Zahner (BMC Racing Team)

  >> Bekijk het volledig klasssement van deze etappe en het algemeen klassement van de Santos Tour Down Under 2011 na de 2de etappe

  De foto's in dit artikel zijn © Santos Tour Down Under en zijn gebruikt met toestemming; de illustratiefoto van dit artikel is © Thomas Vergouwen / www.velowire.com

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 4888x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under| Tour Down Under 2011 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus vijf ?