zondag 02 januari 2011 om 01u13

oorspronkelijk geplaatst op 28 december 2010 om 22u01, bijgewerkt op 30 december om 23u22 en op 2 januari om 1u13
Het wielerseizoen 2011 staat alweer bijna op het punt om te beginnen en één van de eerste Franse etappekoersen zal zoals gebruikelijk in maart plaatsvinden met Paris-Nice 2011. Normaal gesproken maakt de organisator, Amaury Sports Organisation (ASO), in het begin van het jaar het parcours van de race naar de zon bekend.

Vandaag stel ik u voor alvast een voorproefje te nemen van dit parcours met de presentatie van de etappesteden van deze 69ste editie van Paris-Nice.


Verschillende mensen hebben mij regelmatig gevraagd het te doen maar om verschillende redenen kwam het er steeds niet van, nu is het dan toch zo ver: de "geruchten" - als we ze zo al kunnen noemen aangezien de bron in veel gevallen zeer officieel is - anyway ... de geruchten over het parcours van Paris-Nice 2011 zijn nu te vinden op www.velowire.com. Zoals altijd zal ik dit artikel steeds weer bijwerken als nieuwe informatie bekend wordt.
Paris-Nice 2011 vindt plaats van 6 tot en met 13 maart 2011 (zoals u al kon ontdekken in de UCI wielerkalender 2011) tussen Houdan en Nice.

In 2010 tekende het departement Yvelines een contract met A.S.O. voor de organisatie van de proloog van Paris-Nice gedurende 4 jaar. Tot in 2013 zal de start van race naar de zon dus plaats vinden in één van de plaatsen van dit departement. In 2011 is het de beurt aan Houdan.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


zondag 6 maart 2011 - 1/ de proloog: in Houdan

Pays HoudanaisHet gemeentehuis van Houdan kondigde dit zelf aan op de site van de Communauté des communes du pays Houdanais.
De titel van het artikel is misleidend (er wordt gesproken over Paris-Nice 2010) maar het gaat hier wel degelijk over de 2011 editie die van start gaat in het Pays Houdanais, met een proloog.

Alhoewel algemeen aangenomen werd (en dat is ook wat de gemeente Houdan schrijft) dat het hier gaat om een proloog rondom de stad in de Yvelines, heet de site larep.com het over een rondje van 60 km rondom de stad wat drie maal afgelegd moet worden

maandag 7 maart 2011 - 2/ Montfort-l'Amaury > Amilly

Het wapen van Montfort-l'AmauryAmillyDe tweede etappe van deze 69ste editie van Paris-Nice kondigt de terugkeer aan van twee steden die onlangs nog een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van de race naar de zon. In 2010 vond namelijk de proloog plaats in Montfort-l'Amaury en in de 2 voorgaande jaren gingen de renners vanuit Amilly op zoek naar de zon.

In 2011 verbindt de tweede etappe deze twee steden dus met elkaar want deze etappe vindt plaats tussen Montfort-l'Amaury en Amilly. Het vertrek werd aangekondigd door het departement Yvelines in haar nieuwsbrief van het Conseil Général.

In deze zelfde nieuwsbrief staat ook te lezen dat verschillende activiteiten gepland staan rondom deze start in Houdan op 5 en 6 maart 2011, net als vorig jaar in Montfort-l'Amaury met activiteiten onder de naam Fête du vélo ! Faites du vélo !. Liefhebbers hebben de keuze uit 3 afstanden voor een fietsrit (30, 80 en 110 km) en een mountainbike-rit van 40 km staat ook op het programma. Andere activiteiten zullen plaatsvinden in het dorpje wat opgebouwd wordt door het Conseil Général in Houdan.

In 2010 waren deze activiteiten en dit dorpje een groot success, zoals te zien is in het interne filmpje van het departement Yvelines:


Volgens de website van de stad Amilly vindt de aankomst plaats tegenover het Espace Jean-Vilar in de rue de la Mère-Dieu.

Begin december maakte de site larep.com de eerste informatie bekend over het parcours van deze etappe die 123 kilometer af zou leggen in het departement Loiret. De renners zouden de regio le-de-France verlaten en de regio Centre en het departement Loiret binnenrijden op kilometer 75,5 rond het middaguur, via Puiselet, Andonville, Allainville-en-Beauce, Charmont-en-Beauce, Armeville, Guigneville, Pithiviers, Dadonville, Courcelles, Nancray-sur-Rimarde, Boiscommun, Montliard, Quiers-sur-Bézonde, Bellegarde, Beauchamps-sur-Huillard, Lorris, Montereau, Varennes-Changy, Nogent-sur-Vernisson, Sainte-Geneviève-des-Bois, Châtillon-Coligny, La Chapelle-sur-Aveyron, Château-Renard, Saint-Germain-des-Prés en Amilly waar de finish plaats zou vinden rondom 16u30.

dinsdag 8 maart 2011 - 3/ Cosnes-Cours-sur-Loire > Nuits-Saint-Georges

Cosne-Cours-sur-LoireHet wapen van Nuits-Saint-GeorgesVoor de 3de etappe heeft de stad Cosnes-Cours-sur-Loire tijdens de gemeenteraadsvergadering van 22 december gestemd over een budget van maximaal 20.332 over te maken aan A.S.O. voor de organisatie van de etappestart.

Deze informatie werd overigens al bekend gemaakt door leJDC.fr op 10 juli jongstleden.

Het Journal de Saône-et-Loire maakte eind november bekend dat de finish van deze etappe plaats zal vinden in Nuits-Saint-Georges, waarmee Châlon-sur-Saône -die dit wilde gebruiken als voorbereiding op een eventuele komst van de Tour de France- dus teleurgesteld worden (vanwege ontbrekend budget) maar ook Chardonnay en Viré-Lugny die hoogstwaarschijnlijk ook gevraagd zijn.

woensdag 9 maart 2011 - 4/ Crêches-sur-Saône > Belleville

Crêches-sur-SaôneHet wapen van BellevilleVolgens de website loisirs-beaujolais.fr, vindt de vierde etappe van Paris-Nice 2011 uitsluitend in de Beaujolais-streek plaats. Deze zou namelijk lopen van Crêche-sur-Saône naar Belleville.

Voor het vertrek vanuit Crêches-sur-Saône had Le Bien Public de informatie over de finish in Nuits-Saint-Georges overgenomen van het Journal de Saône-et-Loire door daar de informatie over dit vertrek aan toe te voegen.

Wat betreft het parcours van deze etappe, geeft loisirs-beaujolais.fr aan dat deze de Haut-Beaujolais, de Beaujolais viticole en de Beaujolais des Pierres Dorées zal doorkruisen en de volgende gemeentes zal bezoeken: Saint-Amour, Cogny, Saint-Etienne des Oullières, Saint-Julien, Odenas, Régnié-Durette, Villié-Morgon, Juliénas, Fleurie. Verder zou deze etappe de renners de col du Fût d'Avenas zullen beklimmen waar het uitzicht schitterend is bij helder weer.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


donderdag 10 maart 2011 - 5/ Saint-Symphorien-sur-Coise > Vernoux-en-Vivarais

Saint-Symphorien-sur-CoiseVernoux-en-VivaraisUPDATE 2 januari 2011: tijdens de vergaderingen van november ( 3.2) en december ( 3.3) van de gemeenteraad van Saint-Symphorien-sur-Coise, ten westen van Lyon en in 2008 organisator van de finish van een etappe van de Tour de l'Avenir, werd gesproken over de start van de 5de etappe van Paris-Nice 2011 zoals voorgesteld door ASO. Tijdens de vergadering van december werd duidelijk dat er nog geen concrete afspraken zijn over sponsoring of subsidie maar dat de gemeenteraad zich toch positief uitsprak over de ontvangst van de Race naar de zon. De financiële bijdrage van de stad, oorspronkelijk vastgesteld op 17.000 werd teruggebracht tot 15.000 zonder BTW. De start wordt inmiddels bevestigd op verschillende online evenementenagenda's zoals Rhône Tourisme, local.fr en id2sorties.com.

Voor de finish van deze etappe zette de reactie van Tc vanavond mij op het goede spoor: de website van de stad Vernoux-en-Vivarais kondigt aan dat deze stad de finish van deze etappe ontvangt.

vrijdag 11 maart 2011 - 6/ tijdrit Aix-en-Provence : Rognes > Puyricard

Aix-en-ProvenceUPDATE 30 december 2010: Cyclism'Actu die, zoals gebruikelijk voor vrijwel al haar artikelen, gisteren dit artikel vrijwel helemaal overschreef om de geruchten over het parcours van Paris-Nice 2011 aan te kondigen, liet vandaag weten meer informatie te hebben gevonden over de 5de of 6de etappe.

Een beetje journalistiek onderzoek leverde al snel op dat de website met evenementen in de Provence-Alpes-Côte d'Azur aankondigt dat de 6de etappe van Paris-Nice 2011 plaats zal vinden in de vorm van een individuele tijdrit vlakbij Aix-en-Provence. In werkelijkheid vindt deze niet echt in Aix plaats want het vertrek bevindt zich in Rognes waar de renners vanaf 13u30 met tussenpozen van 1 minuut zullen vertrekken richting de finish op de Boulevard de Palerne in Puyricard. De laatste renner zou rond 16u30 zijn individuele krachtsinspanning af moeten ronden.

Deze informatie was al min of meer prijs gegeven door de krantLa Provence op 16 juli jongstleden.

Wellicht herinnert u zich nog dat Aix-en-Provence al de finish van de 5de etappe van Paris-Nice 2010 organiseerde. Wel is opvallend dat dit een tijdrit is want er staan maar zelden individuele tijdritten op het programme in Paris-Nice (met uitzondering van de proloog). Voor de laatste moeten we terug naar 2003 en de tijdrit rondom Vergèze (Source Perrier), gewonnen door Dario Frigo (Fasso Bortolo). Voor een tijdrit zo laat in het parcours van Paris-Nice gaan we terug naar 2001 toen de voorlaatste etappe een vrij zware individuele tijdrit was die vanuit Nice klom naar de Col d'Eze. Ook deze werd gewonnen door Dario Frigo!
Wie zal hem in 2011 opvolgen?

zaterdag 12 maart 2011 - 7/ Brignoles > Biot

BrignolesBiotDe stad Biot heeft onlangs een artikel geplaatst waarin aangekondigd werd dat de stad Biot voor het eerst in de 69-jarige geschiedenis de finish van de voorlaatste etappe van de wielerkoers Paris-Nice zal ontvangen en dat na een start vanuit Brignoles in de Var.

De finish in Biot zal plaatsvinden bij de rotonde Funel, route des Colles na 2 doorkomsten over de finishlijn waar de renners de etappe eindigen rond 16u30.

De stad Biot kondigt verder aan dat de hele dag verschillende activiteiten rondom de wielersport zullen worden georganiseerd op de finishlijn. Op een enorm scherm (...) zal het laatste uur van de etappe te zien zijn, live uitgezonden en met commentaar van de wereldbekende « stem van de Tour », Daniel Mangeas.

zondag 13 maart 2011 - 8/ Nice > Nice

NiceDe laatste etappe vindt, zoals gebruikelijk plaats als een lusje rondom de stad Nice. Op zondag 13 maart 2011 aan het eind van de middag zullen we dus de 69ste winnaar van Paris-Nice kennen.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het overzicht van de etappes van Parijs-Nice 2011

Paris-Nice 2011 bestaat dus uit 8 etappes die het volgende parcours volgen:
#datumstartfinish
1zo. 6 maart 2011HoudanHoudan
2ma. 7 maart 2011Montfort-l'AmauryAmilly
3di. 8 maart 2011Cosne-Cours-sur-LoireNuits-Saint-Georges
4wo. 9 maart 2011Crêches-sur-SaôneBelleville
5do. 10 maart 2011Saint-Symphorien-sur-CoiseVernoux-en-Vivarais
6vr. 11 maart 2011RognesPuyricard
  tijdrit Aix-en-Provence
7za. 12 maart 2011BrignolesBiot
8zo. 13 maart 2011NiceNice

L'affiche de Paris-Nice 2011 - © ASODe officiële presentatie van het parcours van Parijs-Nice 2011

U heeft hierboven alle etappesteden van Paris-Nice 2011, de 69ste editie, kunnen ontdekken.

Officieel wordt het parcours van Paris-Nice 2011 echter pas gepresenteerd op
dinsdag 1 februari 2011 om 11u00

in het kantoor van de Conseil Général des Yvelines in Versailles

(toegang uitsluitend op uitnodiging door ASO)

bron afbeeldingen: illustratie artikel www.velowire.com, logo Houdan : Communauté des Communes du Pays Houdanais, blason Montfort-l'Amaury : Henrysalome, logo Amilly : Ville d'Amilly, logo Cosne-Cours-sur-Loire : Mairie Cosne-Cours-sur-Loire, blason Nuits-Saint-Georges : Bruno Vallette, logo Crêches-sur-Saône : Ville de Crêches-sur-Saône, blason Belleville : Communauté des Communes Beaujolais Val de Saône, blason de Brignoles : Ville de Brignoles, logo Biot : Mairie de Biot, logo Nice : Ville de Nice

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

22 reacties | 17974x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2011

Reacties

Er zijn 22 reacties!
 1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-les-rumeurs-sur-le-parcours-de-paris-nice-2011-63896416.html

  | Roland TISSIER | woensdag 29 december 2010 om 08u06

 2. Il devait pas y avoir une arrivée d'étape dans le tarn ?
  Peut etre dans les étapes inconnues?

  Clouc

  | Clouc | woensdag 29 december 2010 om 21u27

 3. Aankomst 10 maart te vernoux en vivarais. Lastige aankomst met verschillende lange beklimingen in de laatste 40 km. Laatste klim is col de mur ( 8km aan 9%). Top op 7 km van aankomst.

  | Tc | zaterdag 01 januari 2011 om 23u34

 4. Bedankt @Tc! Ik heb er meteen de informatie over de startplaats bijgezocht :-)

  | Thomas Vergouwen | zondag 02 januari 2011 om 01u47

 5. Hey Thomas, de beste wensen voor het nieuwe jaar. Een gezond en sportief 2011 toegewenst doch de link met het beeldmateriaal geeft een foutmelding.

  Grts,

  Patrick

  | patrick robert | zondag 02 januari 2011 om 02u07

 6. @patrick: werkt het nu beter?

  | Thomas Vergouwen | zondag 02 januari 2011 om 10u00

 7. est-ce que la présentation a lieu comme l'an passé à la préfecture de versailles ? et quand ?

  | Coco | dinsdag 04 januari 2011 om 16u33

 8. @Thomas: werkt nu perfect, mooi sfeerbeeld:-)

  | patrick robert | dinsdag 04 januari 2011 om 16u46

 9. le départ de rognes (13840)est confirmé sur le site de la mairie sous la rurique événement le vendredi 11 MARS

  | MAYAN RAYMONQ | zaterdag 15 januari 2011 om 19u30

 10. J'imagine qu'ASO ne va pas toucher au tracé de la dernière étape autour de Nice qui malgré le fait d'être palpitante pour ce qui concerne le gain du bouquet du jour, elle n'est que trop rarement décisive pour le classement général, ce qui est un peu gênant pour une course d'une semaine.

  Je vous proposes une légère modification du parcours qui pourrait permettre d'assister à une fin course plus palpitante en concervant toute la 1ère partie (de Nice jusqu'à La Trinité en passant par le seul Col de Porte), ainsi que l'arrivée sur la promenade des anglais pour une longueur totale de 125 km.

  A La Trinité, au lieu de prendre la direction de la Turbie, j'opte pour une grimpette du Col d'Eze par le nord (route de villefranche, route de paillos, col des quatre chemins, D2564).

  Ensuite direction Cap d'Ail (via le village d'Eze, l'Avenue G. Clémenceau, l'Avenue du Maréchal de Lattre de Tassigny) pour une ascension de la Turbie (6,6 km à 5,8 %) par le sud.

  On revient ensuite sur La Trinité (par la D2204a) et on reprend la route qui mène au Col d'Eze jusqu'au Col des Quatre Chemins (3,3 km à 7,7 %) pour ensuite une descente rapide vers Nice (10 km).

  | oliv56 | maandag 17 januari 2011 om 15u09

 11. @Coco (#7) : je vous invite à consulter l'information que je viens de rajouter en fin d'article, à côté de l'affiche officielle que je viens également d'ajouter (qui change peu par rapport à l'année dernière) !

  @oliv56 (#10) : il n'est pas garanti que le tracé de la dernière étape reste inchangé ...

  | Thomas Vergouwen | zaterdag 22 januari 2011 om 01u10

 12. Le parcours dévoilé sur le site du Tour :

  http://www.letour.fr/2011/PNC/COURSE/fr/le_parcours.html

  | Olivier | woensdag 26 januari 2011 om 11u12

 13. Bonjour Olivier,

  La page n'existe pas ... Peut-être ASO était en train de préparer la mise en ligne ?

  | Thomas Vergouwen | woensdag 26 januari 2011 om 12u34

 14. Effectivement, on pouvait la consulter ce midi, mais ça ne fonctionne plus. Mais de ce que j'en ai vu, le parcours indiqué ici est bien exact. Je me souviens de 151 km entre Houdan et Houdan, 191 km entre Crêches et Belleville, 27 km de clm.

  | Olivier | woensdag 26 januari 2011 om 20u29

 15. 4ème étape Crèches sur Saone-Belleville:
  Crèches, Chanes, Leynes, Serrieres, Tramayes, Trambly, Matour, Aigueperse, Le Sordet, Propières, Les Echarmeaux, Ranchal, St Nizier d'Azergues, Lamure sur Azergues, Chambost Allières, Cogny, St Julien, St Etienne des Ouières, Odenas, Quincié, Régnié Durette, Baujeu, Avenas, Ouroux, Juliénas, Chénas, Fleurie, Villié Morgon, St Jean d'Ardières, Belleville.

  Côtes:
  -cote de la grange du bois
  -col du grand vent (2ème cat)
  -col de la croix d'Auterre
  -Col des Echarmeaux (3ème cat)
  -col des Ecorbans (3ème cat)
  -col de Favardy
  -col du Joncin (2ème cat)
  -cote de Brouilly
  -cote de Régnié Durette (3ème cat)
  -col du Truges
  -col du Fut d'Avenas (2eme cat)
  -col de Fontmartin (3ème cat)

  | Mick71 | donderdag 27 januari 2011 om 11u46

 16. Sur les indications de Mick71, je viens de faire le parcours (+profil) sur openrunner :
  http://www.openrunner.com/index.php?id=817109

  | Olivier | donderdag 27 januari 2011 om 16u56

 17. Le parcours vient d'être dévoilé:
  http://www.letour.fr/2011/PNC/COURSE/fr/le_parcours.html
  Le parcours a l'air très intéressant.

  | Nico62 | dinsdag 01 februari 2011 om 11u44

 18. 1ère infos sur le parcours de Paris Nice 2012
  ASO réserve à :
  - Vierzon pour la nuit du lundi 5 mars
  - Brive pour la nuit du mardi 6 mars

  | CYRILLE93 | maandag 07 november 2011 om 14u48

 19. CYRILLE93

  Brive semble être pour le lac de Vassivière et un départ de lendemain de cette même ville .

  | bapt77 | maandag 07 november 2011 om 20u38

 20. le début de Paris-Nice 2012 devrait ressembler à ça :

  prologue : Dampierre-en-Yvelines > Chevreuse
  1 étape : Mantes la Jolie > Orléans
  2 étape : Vierzon > Vassivière en Limousin

  | julien | maandag 07 november 2011 om 21u39

 21. il y aura une étape Brive-Rodez puis une étape Onet le Château - Mende

  http://www.midilibre.fr/2011/11/30/dma-cyclisme-paris-nice-fera-etape-les-7-et-8-mars-prochains,423591.php

  | lolo34 | vrijdag 02 december 2011 om 09u53

 22. Un clm au col d'Eze semble se rapprocher (j'ai vue cela sur cyclisme actu : site de recopiage bien sur) . Mais selon moi et tous , il y aura une étape en ligne avant ou après pour qu'il est quand même la promenade des anglais .

  Bonne nuit

  | bapt77 | woensdag 14 december 2011 om 23u22

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer acht ?