zaterdag 19 juni 2010 om 18u34

De voorlaatste etappe van de Ronde van Zwitserland 2010 werd aan het eind van de middag gewonnen door Rui Costa (Caisse d'Epargne). De jonge Portugese renner reed alleen naar de finish en kwam enkele seconden voor zijn ploegmaat José Joaquin Rojas en de Belgische renner Maxime Monfort van de HTC-Columbia ploeg over de streep.

De samenvatting van de 8ste etappe van de Ronde van Zwitserland 2010: Wetzikon > Liestal

De voorlaatste etappe van de Ronde van Zwitserland 2010 vond vandaag plaats tussen Wetzikon en Liestal en op het parcours van 172,4 kilometer vonden de 135 overblijvende renners 4 klimmetjes van de 3de categorie: Siglistorfer Höhe, Wittnauer Höhe, Wintersinger Höhe en Windenthaler Höhe.

Kurt-Asle Arvesen (Team Sky), Alexandre Moos (BMC Racing Team) en Philip Deignan (Cervélo TestTeam) verschenen niet aan de start. Kim Kirchen (Katusha Team) werd gisterenavond afgevoerd naar het ziekenhuis van Zürich met hartritmestoornissen. Volgens de ploegleider, Serge Parsani, : Hij voelde zich niet goed, de dokter heeft hem naar het ziekenhuis gestuurd. Hij had 2, 3 maanden geleden ook al een probleem.

José Joaquin RojasNa verschillende mislukte pogingen en een dertigtal kilometers vormde zich een kopgroep van 9 renners met daarin Tom Danielson (Garmin-Transitions), Alessandro Vanotti (Liquigas-Doimo), Maxime Monfort (HTC-Columbia), Rui Costa en José Joaquin Rojas (foto) (Caisse d'Epargne), Gregory Rast (Team Radioshack), Sandy Casar (Française des Jeux), Lars Petter Nordhaug (Team Sky) en Gerald Ciolek (Team Milram).
Amets Txurruka (Euskaltel-Euskadi, Juan Manuel Garate (Rabobank en Eduard Vorganov (Katusha Team) probeerden nog de achtervolging in te zetten maar de kopgroep zag zijn voorsprong beetje bij beetje oplopen.

Tom DanielsonOp de top van de eerste berg van de dag kwam de Amerikaan Tom Danielson (foto) als eerste boven, gevolgd door Rojas en de bestegeklasseerde renner in het algemeen klassement van deze kopgroep, Maxime Monfort. Een zestigtal kilometers verderop kwam Gregory Rast als eerste boven.

Maxime MonfortIn de voorlaatste klim van de dag besluit de Belg Maxime Monfort (foto) aan te vallen en hij wordt daarin gevolgd door José Joaquin Rojas en Tom Danielson. Even later krijgen zij weer gezelschap van Lars Petter Nordhaug, Alessandro Vanotti en Rui Costa. Monfort komt toch als eerste boven en wanneer Gerald Ciolek teruggepakt wordt door het peloton, heeft dit peloton een achterstand van 3'02" op de kopgroep. In deze kopgroep volgen verschillende aanvallen elkaar dan op, net als vooraan in het peloton. Uiteindelijk vormden José Joaquin Rojas en Sandy Casar een leidersduo.

Rui CostaWanneer de kopgroep weer hervormd wordt en Rui Costa (foto) aanvalt, een stukje verderop gevolgd door zijn ploegmaat José Joaquin Rojas en Maxime Monfort, valt Stijn Devolder (Quick Step) aan vooraan het peloton en Robert Gesink (Rabobank) zet dan alles op alles om het verschil met Monfort, zijn belangrijkste concurrent voorin de wedstrijd, te beperken.
Uiteraard doet Rojas er niets aan om Monfort te helpen en Rui Costa krijgt dus beetje bij beetje meer voorsprong op dit achtervolgersduo. Zo weet de Portugees van de Caisse d'Epargne ploeg deze etappe te winnen, 15 seconden voor zijn ploegmaat José Joaquin Rojas en 19 seconden voor Maxime Monfort (HTC-Columbia). Sandy Casar pakt de 4de plaats op 34 seconden, terwijl de leider van het algemeen klassement, Robert Gesink (HTC-Columbia), als 10de eindigt op 1'16".

Na de aankomst liet Rui Costa weten deze overwinning op te dragen aan Arnaud Coyot die het slachtoffer was van de val in de 4de etappe en aan Alejandro Valverde die een paar weken voor de Ronde van Zwitserland geschorst is.

12 renners gaven op tijdens deze etappe: Simon Spilak (Lampre-Farnese Vini), Mikhaylo Khalilov en Alexandre Pliuschin voor Katusha Team, Maxim Iglinskiy (Astana), Hayden Roulston (HTC-Columbia), Angelo Furlan (Lampre-Farnese Vini), Daniel Sesma (Euskaltel-Euskadi), Simon Gerrans (Team Sky), Brice Feillu (Vacansoleil Pro Cycling Team), Gerald Ciolek en Peter Wrolich voor Team Milram en Yauheni Hutarovich (Française des Jeux). Er blijven dus nog 123 renners over voor de individuele tijdrit van morgen met start en finish in Liestal.

De klassementen van de Ronde van Zwitserland 2010 na de 8ste etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Klassement van de 8ste etappe : Wetzikon > Liestal

Rui CostaDe winnaar van de 4 Jours de Dunkerque 2009 pakt vandaag zijn eerste etappe-overwinning in de Ronde van Zwitserland:

1/ Rui Alberto Faria Da Costa (Caisse d'Epargne) - 4h10'32" (41,288 km/h)
2/ José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne) - +0'15"
3/ Maxime Monfort (HTC-Columbia) - +0'19"
4/ Sandy Casar (Française des Jeux) - +0'34"
5/ Alessandro Vanotti (Liquigas-Doimo)
6/ Lars Petter Nordhaug (Team Sky)
7/ Tom Danielson (Garmin-Transitions) - +0'39"
8/ Daniele Pietropolli (Lampre-Farnese Vini) - +1'14"
9/ Thor Hushovd (Cervélo TestTeam) - +1'16"
10/ Robert Gesink (Rabobank)

Algemeen klassement

Robert GesinkAan de vooravond van de beslissende individuele tijdrit van deze Ronde van Zwitserland 2010 zijn de verschillen in de top 10 van het algemeen klassement relatief klein.

1/ Robert Gesink (Rabobank) - 34h27'47"
2/ Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne) - +0'29"
3/ Steve Morabito (BMC Racing Team) - +0'36"
4/ Fränk Schleck (Team Saxo Bank) - +0'38"
5/ Joaquin Rodriguez (Katusha Team) - +0'42"
6/ Matteo Carrara (Vacansoleil Pro Cycling Team) - +0'54"
7/ Lance Armstrong (Team Radioshack) - +0'55"
8/ Oliver Zaugg (Liquigas-Doimo) - +1'01"
9/ Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank) - +1'17"
10/ Thomas Löfkvist (Team Sky) - +1'38"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement

Marcus BurghardtDankzij zijn 2 etappe-overwinningen staat Marcus Burghardt (BMC Racing Team) nog altijd aan kop van het puntenklassement, nu ex aequo met José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne) met 50 punten:

1/ Marcus Burghardt (BMC Racing Team) - 50 punten
2/ José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne) - 50 punten
3/ Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 43 punten
4/ Oscar Freire (Rabobank) - 33 punten
5/ Matti Breschel (Team Saxo Bank) - 28 punten

Bergklassement

Mathias FrankDe jonge Zwitser Mathias Frank wint definitief het bergklassement:

1/ Mathias Frank (BMC Racing Team) - 49 punten
2/ Wouter Poels (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 40 punten
3/ Robert Gesink (Rabobank) - 21 punten
4/ Aitor Hernandez (Euskaltel-Euskadi) - 19 punten
5/ Marcus Burghardt (BMC Racing Team) - 18 punten

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 2853x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Ronde van Zwitserland | Ronde van Zwitserland 2010 | UCI ProTour

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://paris.thover.com/article/329/fr/tour-de-suisse-2010---l-avant-derniere-etape-pour-rui-costa--.html?fromMail&f=roltiss@aol.com

    | Roland TISSIER | zondag 20 juni 2010 om 09u36

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus zeven ?