home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 210 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Ronde van Zwitserland 2010: Heinrich Haussler wint de sprint in Sierre terwijl Fabian Cancellara de gele trui ... en zijn glimlach behoudt!

Toegevoegd: zondag 13 juni 2010 om 18:48:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Ronde van Zwitserland 2010: Heinrich Haussler wint de sprint in Sierre terwijl Fabian Cancellara de gele trui ... en zijn glimlach behoudt!Een kopgroep van 5 renners was vrijwel de hele dag vooraan te zien in de etappe tussen Ascona en Sierre vandaag. Drie renners van deze kopgroep werden pas in de laatste kilometers teruggepakt en de etappe eindigde dus in een massasprint die werd gewonnen door Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam), voor Pablo Urtasun van Euskaltel-Euskadi, Marco Marcato van Vacansoleil Pro Cycling Team en de sprinter van de Rabobank ploeg, Oscar Freire.

  De samenvatting van de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland 2010

  Aan het begin van de middag verschenen de 167 renners van de Ronde van Zwitserland 2010 aan de start in Ascona aan de rand van het Lago Maggiore voor een etappe van 167,5 kilometer met finish in Sierre. In deze etappe beklommen de renners de Simplonpass (1ste categorie) waarvan de top ongeveer halverwege de etappe bereikt werd. In het circuit rondom de finishstad bevond zich nog een klimmetje van de 3de categorie ter hoogte van Valençon, gevolgd door een korte afdaling en een vlak stuk tot aan de finish op de Route de la Plaine.

  Jens Voigt's and Marcus Burghardt's bikesHet vertrek verliep chaotisch in Ascona, allereerst aangezien de renners op het moment van de handtekeningcontrôle geen mogelijkheid hadden om hun fiets op een standaard te plaatsen, waardoor de renners verplicht waren hun fietsen tegen elkaar te plaatsen tegen het hek of acrobatische toeren uit te halen door twee fietsen elkaar in evenwicht te laten houden (zie foto). De startboog bevond zich een stukje terug op het parcours en enkele renners verschenen dus daar aan het vertrek. Op het moment dat het startschot klonk vertrokken zij dus ... om een stukje verderop weer te moeten stoppen ter hoogte van de koersdirectie en de andere renners. Na verschillende pogingen voor een gegroepeerd vertrek, vond het vertrek uiteindelijk een tiental minuten later plaats onder een stralende zon.

  Joost van LeijenAl snel vormde zich een kopgroep van 5 renners na een aanval van de Nederlander Joost van Leijen (Vacansoleil Pro Cycling Team) met Pavel Brutt (Katusha Team), Mathias Frank (BMC Racing Team), Aitor Hernandez Gutiérrez (Euskaltel-Euskadi) en Matthias Russ van Team Milram. Aan de voet van de klim van de Simplonpass was de voorsprong van de 5 renners op het peloton 6'20" en de klim van de eerste berg uit de Ronde van Zwitserland 2010 vond plaats onder erbarmerlijke weersomstandigheden met mist, regen en zeer lage temperaturen.

  Op de top van de Simplonpass komt de Spanjaard van Aitor Hernandez als eerste boven, voor de Zwitser Mathias Frank en de Duitser Matthias Russ. Hernandez pakte zo virtueel de bolletjestrui voor het bergklassement. Het peloton komt 5'06" later boven.

  In het laatste deel van het parcours wordt de weg weer droog en de hele HTC-Columbia ploeg zet dan de achtervolging in om te komen tot een massasprint voor Mark Cavendish. Bij de eerste doorkomst over de finishlijn is het verschil teruggelopen tot 2'07".

  Steve MorabitoIn de aanloop naar de eerste klim valt Mathias Frank aan vanuit de kopgroep en alleen Pavel Brutt weet het gaatje dicht te rijden. In deze klim rijdt een ploegmaat van Frank, Steve Morabito, vervolgens weg uit het peloton. De renner van BMC Racing Team wordt vervolgens teruggepakt voor de top en verschillende renners proberen vervolgens zonder succes weg te rijden uit het peloton.

  Op de top pakt Matthias Frank de punten voor het bergklassement, voor Brutt en het peloton volgt op 53 secondes. In de afdaling neemt Brutt risico's en rijdt een stukje over het trottoir zonder te vallen. Op dat moment komt Matthias Russ, die eerder al deel uitmaakte van de kopgroep, bij het leidersduo uitrijden.

  Le sprint à SierreIn de laatste tussensprint gaan de punten voor het puntenklassement naar Matthias Russ, die als eerste over de streep komt voor Frank en Brutt. Op zo'n 4 kilometer van de aankomst wordt de kopgroep dan bijna teruggepakt en alleen Pavel Brutt blijft nog even vooruit. De Russische renner wordt uiteindelijk ook teruggepakt en alles is dan klaar voor een massasprint. De laatste klim heeft dan echter al gezorgd voor een eerste selectie en de echte sprinters zoals Mark Cavendish en Tom Boonen zitten dan al niet meer in de kopgroep. In de eerste groep heeft Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) uiteindelijk de beste benen en hij wint dus de etappe met enkele centimeters voorsprong op Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi) en Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team).

  De reacties na de etappe

  Op de finishlijn was de reactie van Mark Cavendish eenvoudig en duidelijk: It was too hard for me, pratend over de laatste klim ...

  Mathias FrankMathias Frank die in de etappe van vandaag lange tijd vooruit reed liet na de etappe weten: de strategie van de ploeg was om een renner in de kopgroep te hebben zodat de andere renners het rustig aan konden doen.

  We hadden wind mee en ik dacht op een gegeven moment dat we daardoor wel eens tot de finish vooruit zouden kunnen blijven. Steve Morabito en Alexandre Moos hadden me behoorlijk gebriefd over de klim van de Simplonpass en ik heb dus geprobeerd om de trui van het bergklassement te pakken.


  Fabian CancellaraFabian Cancellara (Team Saxo Bank) kwam vervolgens naar de perszaal en liet weten blij te zijn de gele leiderstrui te hebben kunnen behouden om deze morgen te kunnen tonen op de wegen van zijn eigen kanton, Bern: Ik ben heel blij want ik heb mijn doel bereikt. Mijn ploeg heeft goed gewerkt voor mij. (met een glimlach) Voor morgen ken ik de etappe goed en de aankomst in Schwarzenburg wordt moeilijk. We komen daar met 60 kilometer per uur aan, rijden over een bruggetje en dan volgt een heel steile klim.

  Vandaag moesten wij het ritme aangeven in de Simplonpass en met name Stuart O'Grady heeft daar hard gewerkt.


  De vraag of hij kon bevestigen dat hij niet echt alles gegeven had voor de sprint vandaag, antwoordde Spartacus allereerst met een glimlach: Als ik dat wel gedaan had, zouden jullie mij weer gevraagd hebben of ik een motor in mijn fiets heb zitten! en vervolgens: De Rabobank was behoorlijk aanwezig voorin voor een overwinning van Oscar Freire en ik was al behoorlijk uitgeput dus heb ik inderdaad niet echt aangedrongen.

  Een nieuwe eindoverwinning in de Ronde van Zwitserland blijft voor mij een droom maar er zijn hier heel veel goede renners dus ik denk niet dat dat dit jaar gaat lukken.


  Heinrich HausslerDe winnaar van de etappe, Heinrich Haussler vertelde dat hij deze overwinning zag als een soort bevrijding na de problemen die hij heeft gehad aan het begin van het seizoen: Ik had wat problemen met mijn gezondheid, met name mijn knie en dat werd steeds echter in de Ronde van Californië waar ik dus opgegeven heb. Daardoor waren er wat discussies in de ploeg en deze overwinning is dus voor mij echt een soort van bevrijding. Over de sprint zei hij: We hadden wind tegen en er waren veel renners van Rabobank terwijl ik helemaal alleen was. Ik dacht dus dat het voor mij onmogelijk was om te winnen maar in de laatste meters heb ik toch opnieuw aangevallen en ik ben dus blij deze rit te hebben gewonnen.

  Over de eerste klim in deze etappe zei hij: Ik had gehoopt dat de klim van de Simplonpass wat sneller verliep om een eerste selectie te maken, maar dat was helaas niet het geval.
  De wisselende weersomstandigheden hielpen ook niet echt, maar aangezien ik er net een trainingsstage in Sankt Moritz op heb zitten voelde ik me goed in de klim.


  Vanavond speelt Duitsland tegen Australië in de Wereldbeker voetbal. Met zijn Duits-Australische afkomst was de vraag dus hoe hij deze wedstrijd zag: Ik denk dat ik toch voor de "Aussies" ben. Trouwens, hoe laat is het? Ik moet naar m'n hotel om TV te gaan kijken ...

  De klassementen na de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland 2010

  Het etappeklassement voor de etappe Ascona > Sierre

  Heinrich HausslerDe volgende renners vormen de top 10 van deze etappe:

  1/ Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) - 4h25'16" (37,886 km/h)
  2/ Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi)
  3/ Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team)
  4/ Oscar Freire (Rabobank)
  5/ Gerald Ciolek (Team Milram)
  6/ José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne)
  7/ Fabio Felline (Footon-Servetto)
  8/ Simon Gerrans (Team Sky)
  9/ Francesco Gavazzi (Lampre-Farnese Vini)
  10/ Carlos Barredo (Quick Step)

  Algemeen klassement

  Fabian CancellaraAangezien Fabian Cancellara in de eerste groep finishte in deze etappe, op de 12de plaats, houdt hij de leiderspositie in het algemeen klassement. Na deze twee etappes zijn Team Saxo Bank en Team Sky behoorlijk aanwezig in de top 10 van dit klassement:

  1/ Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) - 4h35'37"
  2/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) - +0'01"
  3/ Tony Martin (HTC-Columbia) - +0'03"
  4/ Dries Devenijns (Quick Step) - +0'10"
  5/ Gustav Erik Larsson (Team Saxo Bank) - +0'11"
  6/ Thomas Lövkvist (Team Sky) - +0'12"
  7/ Simon Gerrans (Team Sky) - +0'13"
  8/ Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank) - +0'13"
  9/ Nicolas Castroviejo (Euskaltel-Euskadi) - +0'14"
  10/ Matthias Russ (Team Milram) - +0'15"

  Puntenklassement

  Heinrich HausslerDankzij zijn etappe-overwinning pakt Heinrich Haussler ook de koppositie in het puntenklassement. De top 5 van dit klassement ziet er nu als volgt uit:

  1/ Heinrich Haussler (Cervélo TestTeam) - 20 punten
  2/ Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi) - 20 punten
  3/ Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) - 19 punten
  4/ Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 16 punten
  5/ Oscar Freire (Rabobank) - 13 punten

  Bergklassement

  Door op de Simplonpass de tweede plaats te pakken en als eerste boven te komen in Valençon pakt de jonge Mathias Frank uiteindelijk de bolletjestrui van het bergklassement met 1 punt voorsprong op Aitor Hernandez:

  1/ Mathias Frank (BMC Racing Team) - 13 punten
  2/ Aitor Hernandez (Euskaltel-Euskadi) - 12 punten
  3/ Matthias Russ (Team Milram) - 8 punten
  4/ Pavel Brutt (Katusha Team) - 7 punten
  5/ Joost van Leijen (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 2 punten

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 3786x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Ronde van Zwitserland| Ronde van Zwitserland 2010| UCI ProTour | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-tour-de-suisse-etape-2-heinrich-haussler-general-fabian-cancellara-52194702.html

  | Roland TISSIER | maandag 14 juni 2010 om 7:49:05

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer één ?