home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

20ste etappe van de Giro d'Italia 2010: Johann Tschopp wint hem in stijl

Toegevoegd: zaterdag 29 mei 2010 om 18:01:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  20ste etappe van de Giro d'Italia 2010: Johann Tschopp wint hem in stijlEerste Zwitserse overwinning in de Giro d'Italia sinds Alex Zülle in 1998: Johann Tschopp wint de sprint op de cima coppi (het dak) van deze Ronde van Italië en zet vervolgens alles op alles in de afdaling om de slotklim met voldoende voorsprong te beginnen om deze etappe te winnen. Dankzij een verrassingsaanval van Cadel Evans pakt de Wereldkampioen de 2de plaats, voor Ivan Basso die zijn roze trui behoudt voor de afsluitende tijdrit morgen in de straten van Verona.

  De samenvatting van de 20ste etappe van de Giro d'Italia 2010

  Een nieuwe bergetappe stond vandaag op het programma van de Giro d'Italia 2010, tussen Bormio en Ponte di Legno-Tonale over een afstand van 178 kilometer met, als toegangsweg naar Zwitserland de klim van Forcola di Livigno, de Passo di Eira, de Passo di Foscagno, het dak van deze Ronde van Italië Passo di Gavia en de bergop aankomst in Ponte di Legno-Tonale.

  Hoewel de doorkomst over de Gavia vanochtend nog steeds niet zeker was heeft de organisator uiteindelijk toch besloten deze Giro d'Italia niet van zijn cima coppi te ontdoen, aangezien de weersomstandigheden gunstig waren.

  Dan MartinAlle renners die gisteren de etappe uitgereden hadden, 144 in totaal, verschenen aan het begin van de middag aan de start. Na zo'n 15 kilometer vormde zich een kopgroep met José Serpa en Cameron Wurf (Androni Giocattoli-Diquigiovanni), Andriy Grivko en Gorazd Stangelj (Astana), Damien Gaudin (Bbox Bouygues Telecom), Xabier Zandio (Caisse d'Epargne), Julien Fouchard (Cofidis), Dan Martin (Garmin-Transitions), Daniele Righi (Lampre-Farnese Vini), Fabio Sabatini (Liquigas-Doimo), Mauro Facci (Quick Step), Pieter Weening (Rabobank) en Laurent Didier (Team Saxo Bank), maar met uitzondering van Dan Martin (foto) werden zij al snel teruggepakt.

  19 renners zetten dan de achtervolging in en komen bij hem uitrijden: Francesco Failli (Acqua & Sapone), Hubert Dupont (AG2R La Mondiale), wederom José Serpa en Cameron Wurf (Androni Giocattoli-Diquigiovanni), Gorazd Stangelj (Astana), Thomas Voeckler en Johann Tschopp (Bbox Bouygues Telecom), Xabier Zandio (Caisse d'Epargne), Marcel Wyss (Cervélo TestTeam), David Moncoutié en Julien Fouchard voor Cofidis, Stefano Pirazzi (Colnago - CSF Inox), Damiano Cunego en Daniele Righi (Lampre-Farnese Vini), Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto), Pieter Weening (Rabobank), Marco Pinotti (HTC-Columbia), Evgeni Petrov (Katusha Team) en Laurent Didier (Team Saxo Bank).
  In de klim van de Forcola di Livigno krijgen zij gezelschap van Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) en Gilberto Simoni (Lampre-Farnese Vini) en terwijl verschillende renners zich weer laten afzakken naar het peloton komt Alexandre Vinokourov (Astana) ook in de kopgroep terecht.

  Matthew Lloyd doet de groene trui die hij draagt als tweede in het bergklassement achter de roze trui Ivan Basso (Liquigas) dan eer aan door als eerste boven te komen op de Forcola di Livigno, voor Pirazzi en Didier (het peloton met de roze trui komt hier 1'40" later boven), en ook op de top van de Passo di Eira komt hij als eerste boven, gevolgd door Wyss en Sastre.

  In de klim van de Passo di Focagno rijdt Stefano Pirazzi weg uit de kopgroep en komt als eerste boven, 50 seconden voor Matthew Lloyd, Wyss en de anderen en 1'45" voor de groep met de roze trui. Lloyd pakt zo "zijn" groene trui van het bergklasement weer terug.

  Johann TschoppDan begint de klim naar het dak van deze Ronde van Italië, de Passo di Gavia, waar David Moncoutié en Gilberto Simoni aanvallen vanuit de kopgroep. Zij krijgen een paar minuten later gezelschap van Alexandre Vinokourov en Johann Tschopp en vervolgens ook van Marco Pinotti en Matthew Lloyd terwijl David Moncoutié zich terug moet laten zakken.
  Op 5 kilometer van de top valt Gilberto Simoni en alleen Johann Tschopp kan hem volgen. Deze twee renners zijn nog altijd an kop op de top, de cima coppi van deze Giro d'Italia 2010, en Johann Tschopp weet de sprint en zo als eerste boven te komen. In de afdaling blijft de Zwitser alleen aan kop aangezien Simoni teruggepakt wordt door Vinokourov, Pinotti en Sastre. Het wordt dan al snel duidelijk dat hij alles op alles wil zetten om deze etappe te winnen want hij neemt behoorlijk wat risico's in de afdaling om een paar seconden op zijn achtervolgers te winnen.

  In de slotklim vormt zich dan achter hem een groepje van Gilberto Simoni met Vladimir Karpets (Katusha Team), Alexandre Vinokourov en Daniele Righi, een stuk verderop gevolgd door Carlos Sastre en Marco Pinotti en vervolgens het peloton met de renners van Liquigas aan de leiding en met daarin Ivan Basso en David Arroyo (Caisse d'Epargne).

  Op 6 kilometer van de finish is de voorsprong van Tschopp op Karpets, Vinokourov en Righi (Simoni is ondertussen teruggepakt door Sastre en Pinotti en even later moet hij ook deze twee renners laten gaan en wordt hij teruggepakt door de groep met de roze trui) nog altijd ongeveer 1 minuut op het moment dat Alexandre Vinokourov aanvalt, gevolgd door Righi.

  3 kilometer verderop, als Sastre en Pinotti al zijn teruggepakt door de groep met de roze trui, valt Cadel Evans (BMC Racing Team) aan, hopende zo nog wat kostbare seconden terug te pakken voor het algemeen klassement. In één kilometer pakt hij Vinokourov en Righi terug en vervolgt hij zijn achtervolging richting Tschopp. Scarponi, Nibali en Basso pakken Vinokourov en even later Righi ook terug.

  De videobeelden van de 20ste etappe van de Giro d'Italia 2010

  >> Bekijk de videobeelden van de laatste kilometer van de etappe Bormio > Ponte di Legno-Tonale

  >> Bekijk de samenvatting van de 20ste etappe van de Giro d'Italia 2010

  De klassementen na de 20ste etappe van de Giro d'Italia 2010

  Het etappeklassement Bormio > Ponte di Legno-Tonale

  Johann Tschopp1/ Johann Tschopp (Bbox Bouygues Telecom) - 5h26'47" (32,865 km/h)
  2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'16"
  3/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - +0'25"
  4/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni)
  5/ David Arroyo (Caisse d'Epargne) - +0'41"
  6/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +0'43"
  7/ John Gadret (AG2R La Mondiale) - +0'48"
  8/ Bauke Mollema (Rabobank) - +0'50"
  9/ Daniele Righi (Lampre-Farnese Vini) - +0'57"
  10/ Vasil Kyryienka (Caisse d'Epargne) - +1'02"

  Algemeen klassement

  Ivan BassoAan de vooravond van de afsluitende individuele tijdrit van deze Giro d'Italia 2010 nestelt Ivan Basso (Liquigas-Doimo) zich op een nog wat comfortabelere eerste plaats in het algemeen klassement. Alleen Cadel Evans weet nog een paar secondes terug te winnen, maar hoogstwaarschijnlijk niet genoeg om nog te kunnen hopen op een eindoverwinning in deze Ronde van Italië.

  1/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 87h23'00"
  2/ David Arroyo (Caisse d'Epargne) - +1'15"
  3/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +2'56"
  4/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +2'57"
  5/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +3'47"
  6/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +7'25"
  7/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +7'31"
  8/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) - +8'55"
  9/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +14'06"
  10/ Marco Pinotti (HTC-Columbia) - +15'00"

  Puntenklassement

  Cadel EvansDankzij zijn tweede plaats in de etappe van vandaag pakt Cadel Evans (BMC Racing Team) nog wat extra puntjes voor zijn eerste plaats in het puntenklassement. De derde plaats van Ivan Basso (Liquigas-Doimo) zorgt ervoor dat de Italiaan ook in dit klassement opklimt naar de derde plaats:

  1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 136 punten
  2/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 112 punten
  3/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 104 punten
  4/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - 104 punten
  5/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 103 punten

  Bergklassement

  Matthew LloydDankzij zijn eerste plaatsen in de eerste klimmetjes van de dag pakt Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) officieel zijn groene trui terug na hem vandaag te hebben gedragen terwijl hij op de tweede plaats stond in dit klassement aangezien Ivan Basso (Liquigas-Doimo) al de roze trui droeg.

  Dankzij zijn eerste plaats op de top van de Passo di Gavia en bij de finish komt Johann Tschopp (Bbox Bouygues Telecom) met stip binnen op de 3de plaats in de top 5:

  1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 56 punten
  2/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 41 punten
  3/ Johann Tschopp (Bbox Bouygues Telecom) - 38 punten
  4/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 35 punten
  5/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 25 punten

  Jongerenklassement

  Richie PorteGeen veranderingen in de top 5 van het jongerenklassement; Richie Porte (Team Saxo Bank) heeft, op 3 dagen na, gedurende de gehele Giro d'Italia 2010 de witte trui gedragen:

  1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 87h30'25"
  2/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +6'41"
  3/ Bauke Mollema (Rabobank) - +11'44"
  4/ Steven Kruijswijk (Rabobank) - +29'48"
  5/ Francis de Greef (Omega Pharma-Lotto) - +41'12"

  foto Ivan Basso voor het algemeen klassement: in de Ronde van Californië 2009, door richardmasoner onder Creative Commons licentie

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 2 reacties | 3686x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia| Giro d'Italia 2010 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 2 reacties!
 1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-20eme-etape-du-giro-2010-johann-tschopp-la-remporte-avec-la-classe-51295828.html

  | Roland TISSIER | zaterdag 29 mei 2010 om 18:50:46

 2. bravo à Johann cela fait vraiment plaisir qu,un garçon de chez nous gagne 1 ètape du Giro et pas n,importe quelle ètape cela dit je pense aussi que Gibo
  Simoni aurait mèrité de passer premier à la Cima Coppi pour ça dernière année de compètition mais voilà le sport actuel coûte trop pour laisser le gain à des
  colègues. Bravo encore à Johann en èspèrant que ce ne sera pas sa seule victoire bon courage à toi.

  | montnoble | zaterdag 29 mei 2010 om 19:36:50

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus vijf ?