home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Giro d'Italia 2010: Michele Scarponi wint in Aprica, David Arroyo valt van zijn roze wolk!

Toegevoegd: vrijdag 28 mei 2010 om 23:01:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Giro d'Italia 2010: Michele Scarponi wint in Aprica, David Arroyo valt van zijn roze wolk!Bij de finish in Aprica wist Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) vanmiddag de etappe te winnen in een sprint. Na 5 dagen in het roze valt David Arroyo (Caisse d'Epargne) van zijn wolkje om plaats vrij te maken voor Ivan Basso (Liquigas-Doimo) die tweede eindigde vandaag. De Italiaan en de Spanjaard zijn nu 51 seconden van elkaar verwijderd.

  De samenvatting van de 19de etappe van de Giro d'Italia 2010

  Vanochtend herdachten de burgemeester Adriano Paroli, de nabestaanden van de slachtoffers en de organisator van de Ronde van Italië met de directeur Angelo Zomegnan, aan de start in Brescia de bomaanslag van 28 mei 1974 voor het herdenkingsteken op het Piazza della Loggia.

  Na zijn etappe-overwinning gisteren verscheen André Greipel (HTC-Columbia) vandaag niet aan het vertrek, net als de nummer twee van gisteren, Julian Dean (Garmin-Transitions), en de nummer 5, Danilo Hondo (Lampre-Farnese Vini).

  Xavier TondoDe 148 renners die wel aan de start verschenen bleven de eerste 46 kilometer bij elkaar en toen vormde zich een groep van 9 renners: Francesco Failli (Acqua & Sapone), Yuriy Krivstov (AG2R La Mondiale), Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Diquigiovanni), William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom), Xavier Tondo (foto, Cervélo TestTeam), Leonardo Duque (Cofidis), Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto), Branislau Samoilau (Quick Step) en Luca Mazzanti (Katusha Team).

  Yuriy KrivtsovHun voorsprong loopt dan al snel op en ondanks de 48 seconden die zij verliezen voor een gesloten spoorwegovergang hebben ze na 86 kilometer al een voorsprong van 8'48" op het peloton. Bij de tussensprint, 20 kilometer verderop in Corteo Golgi komt Luca Mazzanti als eerste over de streep, gevolgd door William Bonnet en Francesco Failli en de 6 andere ontsnapte renners, 7'02" later gevolgd door Vladimir Karpets (Katusha Team) en nog 20 seconden later door het peloton.
  Bij de eerste doorkomst over de finishlijn in Aprica op 82 kilometer van de finish, pakt Yuriy Krivstov (foto) de punten voor het bergklassement, voor Jan Bakelandts en Xavier Tondo. Het peloton volgt daar op 5'05", nog altijd met 17 seconden voorafgegaan door Vladimir Karpets.

  Leonardo DuqueIn de klim naar Trivigno wordt Vladimir Karpets teruggepakt, probeert Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) uit het peloton weg te rijden en verliest de kopgroep 5 renners. Alleen Leonardo Duque, Jackson Rodriguez, Branislau Samoilau en Francesco Failli blijven dan nog over. De laatste besluit echter zijn leider Garzelli op te wachten. Op de top komt Leonardo Duque (foto) als eerste boven, voor Branislau Samoilau en Jackson Rodriguez, op 1'24" gevolgd door Stefano Garzelli en Jan Bakelandts en op 2'45" door de groep met de roze trui.

  Aan de voet van de welbekende Mortirolo komen deze 5 renners weer samen, waarna Stefano Garzelli aanvalt. De groep met David Arroyo (Caisse d'Epargne) begint 2'43" later aan de klim, maar al snel zitten er nog maar 4 renners in de achtervolging achter Garzelli: Ivan Basso en Vincenzo Nibali voor Liquigas-Doimo, Michele Scarponi voor Androni Giocattoli-Diquigiovanni en de Wereldkampioen Cadel Evans (BMC Racing Team).

  Terwijl David Arroyo in de moeilijkheden zit, maken Basso, Nibali en Scarponi zich los uit de kopgroep en krijgt Evans gezelschap van Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) en Alexandre Vinokourov (Astana). Even voor de top rijden de drie eersten Garzelli voorbij en op de top komen zij door 55 seconden voor Alexandre Vinokourov, 1'43" voor Carlos Sastre en 1'55" voor de roze trui David Arroyo.
  In de afdaling loopt Arroyo weer een deel van zijn achterstand in en op 15 kilometer van de finish (aan de voet van de laatste klim naar de finish) bevindt hij zich in een groepje achtervolgers met Evans, Sastre, Vinokourov en John Gadret (AG2R La Mondiale) op 41 seconden.
  In deze klim verliezen de 5 achtervolgers echter wederom tijd en wanneer Michele Scarponi de etappe wint in de sprint, voor Ivan Basso en zijn ploegmaat Vincenzo Nibali is de voorsprong opgelopen tot iets meer dan 3 minuten. David Arroyo eindigt de etappe als 7de op 3'06", achter Alexandre Vinokourov, John Gadret en Cadel Evans en gevolgd door Carlos Sastre. De Spanjaard raakt zo zijn roze trui kwijt aan Ivan Basso.

  Voor de etappe van morgen is de klim van de Gavia geschikt bevonden en we zullen de renners dus op het oorspronkelijk geplande parcours tussen twee muren van sneeuw zien rijden!

  De videobeelden van de 19de etappe van de Giro d'Italia 2010

  >> Bekijk de laatste kilometer van deze etappe met aankomst in Aprica

  >> Bekijk de videosamenvatting van de etappe

  De klassementen van de Giro d'Italia 2010 na de 19de etappe

  Het etappeklassement voor Brescia > Aprica

  Voor het vertrek had Michele Scarponi laten weten: Ik wil bij de besten zitten op de Mortirolo en vervolgens kijken wat ik kan doen. Als ik goede benen heb wil ik iets moois laten zien.

  Het resultaat van de etappe is daar het bewijs van:

  1/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 5h27'04" (35,772 km/h)
  2/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo)
  3/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo)
  4/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +3'05"
  5/ John Gadret (AG2R La Mondiale)
  6/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +3'06"
  7/ David Arroyo (Caisse d'Epargne)
  8/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam)
  9/ Branislau Samoilau (Quick Step) - +5'27"
  10/ Marco Pinotti (HTC-Columbia)

  Algemeen klassement

  Ivan BassoIn het algemeen klassement gaat Ivan Basso (Liquigas-Doimo) dus voorbij David Arroyo (Caisse d'Epargne), dankzij de voorsprong opgelopen in deze etappe en de bonificatieseconden. Zijn ploegmaat Vincenzo Nibali klimt naar de 3de plaats, Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) naar de 4de en Richie Porte (Team Saxo Bank) glijdt weg naar de 7de plaats:

  1/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 81h55'56"
  2/ David Arroyo (Caisse d'Epargne) - +0'51"
  3/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +2'30"
  4/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +2'49"
  5/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +4'00"
  6/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) - +5'32"
  7/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +6'00"
  8/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +6'22"
  9/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +12'44"
  10/ Marco Pinotti (HTC-Columbia) - +13'40"

  Puntenklassement

  Cadel EvansIn het puntenklassement laat Jérôme Pineau (Quick Step) zijn plaatsje in de top 5 vrij voor Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni):

  1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 116 punten
  2/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 105 punten
  3/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - 94 punten
  4/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 89 punten
  5/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 88 punten

  Bergklassement

  Ivan Basso neemt tevens de leiding over in het bergklasement maar de groene trui van beste klimmer zal nog altijd gedragen worden door Matthew Lloyd aangezien Basso al het roze heeft:

  1/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 35 punten
  2/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 29 punten
  3/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 25 punten
  4/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - punten
  5/ Ludovic Turpin (AG2R La Mondiale) - 20 punten

  Jongerenklassement

  Richie PorteRichie Porte is afgezakt naar de 7de plaats in het algemeen klassement, maar blijft nog steeds ruim aan de leiding in het jongerenklassement:

  1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 82h01'56"
  2/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +6'44"
  3/ Bauke Mollema (Rabobank) - +12'36"
  4/ Steven Kruijswijk (Rabobank) - +29'51"
  5/ Francis de Greef (Omega Pharma-Lotto) - +34'48"

  foto Michele Scarponi als illustratie van dit artikel: bij de start van de Giro in Amsterdam, door Niklas Jakobsen onder de Creative Commons licentie

  foto Ivan Basso voor het algemeen klassement: in de Ronde van Californië 2009, door richardmasoner onder Creative Commons licentie

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 6396x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia| Giro d'Italia 2010 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-giro-d-italia-2010-michele-scarponi-triomphe-a-aprica-51263207.html

  | Roland TISSIER | zaterdag 29 mei 2010 om 6:41:24

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus vier ?