donderdag 27 mei 2010 om 22u47

Een etappe voor sprinters stond op het programma van de Giro d'Italia 2010 vandaag en ondanks het feit dat een leidersduo tot bijna aan de finish voorop bleef waren de sprintersploegen vastebesloten hen nog terug te pakken. Dat werd gedaan op 2 kilometer van de finish en André Greipel maakte handig gebruik van het treintje van Team Sky om over de finishlijn te komen met twee fietslengtes voorsprong op Julian Dean.

De samenvatting van de 18de etappe van de Giro d'Italia 2010 tussen Levico Terme en Brescia

151 renners verschenen aan de start in het begin van de middag in Levico Terme voor een 195 kilometer lange etappe waarvan ik u gisteren al zei dat deze weggelegd was voor de sprinters.

Na 21 kilometer maakten Alan Marangoni van de Colnago - CSF Inox ploeg en Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto) zich los van het peloton maar hun voorsprong kwam nooit boven de 2'45" op kilometer 38 voordat de sprintersploegen, HTC-Columbia en Team Sky, de achtervolging inzetten.
Olivier KaisenBij de tussensprint in Toscolano-Maderno, gewonnen door Olivier Kaisen voor Alan Marangoni en Tom Stamsnijder (Rabobank), hebben zij echter nog steeds een voorsprong van 2 minuten met nog maar 43 kilometer tot de finish.

De sprintersploegen laten zich echter niet verrassen en op 10 kilometer van de finish is de voorsprong teruggelopen tot 44 seconden en met de hulp van de Liquigas-Doimo ploeg wordt deze voorsprong nog eens door twee gedeeld op 5,5 kilometer van de finish. Matthias Brändle (Footon-Servetto) probeert dan nog uit het peloton te ontsnappen maar net nadat Olivier Kaisen besluit zich terug te laten pakken door het peloton (op 3,6 kilometer van de finish), wordt ook de Oostenrijkse renner teruggepakt. Marangoni probeert nog even door te gaan maar ook hij kan de treintjes van de sprintersploegen niet weerstaan en op 2 kilometer van de finish is het avontuur ook voor hem voorbij.

Na een moeilijke start van deze Giro d'Italia 2010 vanwege een ziekte is André Greipel dan perfect geplaatst in het wiel van Greg Henderson en het treintje van Team Sky. Wanneer de sprint aangaat rijdt de Duitser al snel voorop en toont hij zijn welbekende krachtsinspanning om schijnbaar vrij eenvoudig iedereen voor te blijven. Na de etappe gewonnen door Matthew Goss pakt de HTC-Columbia ploeg zo dus haar tweede overwinning in deze Giro d'Italia 2010. De Nieuw-Zeelander Julian Dean van de Garmin-Transitions ploeg pakt de tweede plaats achter Greipel en voor Tizziano Dall'Antonia (Liquigas-Doimo).
André Greipel - © TDWSport.com
foto: © TDWSport.com, bron Team HTC-Columbia

De reactie van de winnaar, André Greipel

André GreipelNa zijn etappe-overwinning liet André Greipel (HTC-Columbia) weten: Deze overwinning heeft de nodige tijd gevergd, ik was ziek in het begin van deze Giro. Het was een moeilijke tijd maar ik heb nooit opgegeven.
Wat me vandaag overkomt maakt al die inspanningen weer goed. De ploeg is mij altijd blijven vertrouwen en de etappe-overwinning vandaag is het perfecte resultaat van het geweldige werk van de hele ploeg, ik ben trots op hen. Deze Giro eindigt dus zoals ik dat graag had gewild!

De videobeelden van de 18de etappe van de Giro d'Italia 2010

>> Bekijk de videobeelden van de sprint gewonnen door André Greipel

>> Bekijk de samenvatting van de etappe

De komende etappes: een parcourswijziging in de etappe van zaterdag?

Morgen staat weer een bergetappe op het programma, tussen Brescia en Aprica met de klim van de Passo del Mortirolo. Voor alle details over deze etappe, het etappeprofiel van de 19de etappe en de kaart met het parcours op Google Maps kunt u mijn artikeltje Het parcours van de Giro d'Italia 2010 op Google Maps/Google Earth en de tijd- en routeschema's bekijken.

Zaterdag staat de klim van de Passo di Gavia - het dak van deze Giro - op het programma tussen Bormio en Ponte di Legno. Op de weg daar ligt nog behoorlijk wat sneeuw. De weg is op dit moment begaanbaar maar de organisatie heeft toch besloten het zekere voor het onzekere te nemen en een alternatief parcours achter de hand te houden. In dat geval zullen de renners, na vertrek vanuit Bormio, het begin van het oorspronkelijke parcours volgen met een stuk van de lus rondom de startstad maar voordat ze terugkomen in Bormio draaien ze dan bij Tirano af naar de klim naar Trivigno. Van daar af gaan ze verder naar Aprica (finishstad van de dag ervoor) voordat ze wederom naar Tirano gaan en verder door rijden tot Grosio waar ze wederom de Mortirolo zullen beklimmen, maar dit maal via de noord-west zijde die nooit eerder beklommen werd in de Ronde van Italië. Op 3 km van de top komt het parcours dan weer uit bij de klassieke klim van de Mortirolo voor een afdaling naar Monno die ten slotte gevolgd wordt door een klim naar de finish in Ponte di Legno - Tonale.

De klassementen na de 18de etappe van de Giro d'Italia 2010

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement

André Greipel - © TDWSport.comDe top 10 van de sprinters in deze etappe is als volgt:

1/ André Greipel (HTC-Columbia) - 3h14'59" (43,08 km/h)
2/ Julian Dean (Garmin-Transitions)
3/ Tiziano Dall'Antonia (Liquigas-Doimo)
4/ Gregory Henderson (Team Sky)
5/ Danilo Hondo (Lampre-Farnese Vini)
6/ Graeme Brown (Rabobank)
7/ Lucas Sebastian Haedo (Team Saxo Bank)
8/ Michiel Elijzen (Omega Pharma-Lotto)
9/ Fabio Sabatini (Liquigas-Doimo)
10/ William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom)

foto : © TDWSport.com, bron Team HTC-Columbia

Le classement général

David ArroyoGeen veranderingen in het algemeen klassement en de Spanjaard David Arroyo van de Caisse d'Epargne ploeg behoudt dus zijn roze truitje.

1/ David Arroyo (Caisse d'Epargne) - 76h26'37"
2/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - +2'27"
3/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +2'44"
4/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +3'09"
5/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) - +4'41"
6/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +4'53"
7/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +5'12"
8/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +5'24"
9/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) - +9'21"
10/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +9'32"

Het puntenklassement

Cadel EvansDe top 5 van het puntenklassement blijft ook ongewijzigd:

1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 106 punten
2/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 91 punten
3/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - 78 punten
4/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 74 punten
5/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 68 punten

Het bergklassement

Een etappe zonder klimmetjes vandaag dus ook geen wijzigingen in het bergklassement:

1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 29 punten
2/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 25 punten
3/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 25 punten
4/ Ludovic Turpin (AG2R La Mondiale) - 20 punten
5/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 17 punten
6/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) - 17 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het jongerenklassement

Richie PorteIn het jongerenklassement verandert Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) van plaats met Francis de Greef (Omega Pharma-Lotto) die zo in de top 5 terecht komt:

1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 76h29'21"
2/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +6'48"
3/ Dario Cataldo (Quick Step) - +11'26"
4/ Bauke Mollema (Rabobank) - +12'40"
5/ Francis de Greef (Omega Pharma-Lotto) - +25'53"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 3292x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2010

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-giro-2010-etape-18-c-est-andre-greipel-qui-la-remporte-51206087.html

    | Roland TISSIER | vrijdag 28 mei 2010 om 06u31

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer vijf ?