home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Ivan Basso domineert op de Monte Zoncolan en pakt tijd terug in het algemeen klassement van de Giro d'Italia 2010 + het programma van de laatste week

Toegevoegd: maandag 24 mei 2010 om 19:31:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Ivan Basso domineert op de Monte Zoncolan en pakt tijd terug in het algemeen klassement van de Giro d'Italia 2010 + het programma van de laatste weekDe dag voor de rustdag van vandaag waren de ontsnapte renners er met de klim van de Monte Zoncolan aan het eind van de etappe vrijwel zeker van dat ze teruggepakt zouden worden. Ivan Basso ontdeed zich in deze klim één voor één van zijn tegenstanders om de etappe te winnen met een solo-aankomst op de top, met 1'19" op Cadel Evans.

  De Italiaan komt hierdoor dichterbij de kop van het algemeen klassement en gezien het programma van de laatste week heeft hij nog voldoende kansen om op te klimmen tot de eerste plaats. Maar de andere favorieten staan niet ver in het algemeen klassement ...

  De samenvatting van de 15de etappe Mestre > Monte Zoncolan

  De sprinters Tyler Farrar (Garmin-Transitions) en Robbie McEwen (Katusha Team) verschenen niet aan het vertrek van de etappe van 222 kilometer gisterenochtend in Mestre. Manuel Belletti (Colnago - CSF Inox), winnaar van de etappe van vrijdag, gaf gisteren op in de ravitailleringszone, net als Guillaume Blot (Cofidis), Giampaolo Cheula (Footon-Servetto) en Paul Voss (Team Milram) in de laatste klim van de dag.

  Net als eergisteren was het begin van de etappe volledig vlak maar 3 klimmetjes lagen nog voor de slotklim van de dag, de Monte Zoncolan waar de finishlijn op de top getrokken was.

  Nico SijmensNa 18 kilometer vormden 6 renners de kopgroep van de dag: Ludovic Turpin (AG2R La Mondiale), Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Diquigiovanni), Guillaume Le Floch (Bbox Bouygues Telecom), Nico Sijmens (foto, Cofidis), Jérôme Pineau en Francesco Reda (Quick Step). Geen van deze renners was goedgeplaatst in het algemeen klassement en zij weten dan ook al snel een behoorlijk gaatje te slaan. Hun voorsprong is het grootst als ze op de helft van de etappe zijn, 14'35"!

  Ludovic TurpinOp de top van de eerste klim van de dag, de Sella Chianzutan, pakt Ludovic Turpin (foto) de punten voor de bergtrui, voor Guillaume Le Floch en Nico Sijmens. Het peloton onder aanvoer van de Liquigas-Doimo ploeg komt over de top met een achterstand van 9'20".

  De tussensprint in Paularo wordt gewonnen door Jérôme Pineau, voor Francesco Reda en Ludovic Turpin.

  In de Passo Duron verliest de kopgroep Francesco Reda en achter hen zorgt deze klim ook voor een zekere selectie in het peloton want het tempo van de renners van Liquigas-Doimo zorgt ervoor dat de groep achtervolgers teruggebracht wordt tot zo'n 25 renners. Op de top zijn de punten wederom voor Turpin en dit keer wordt hij gevolgd door Pineau en Le Floch. De achtervolgers volgen dan op 4'48".
  Turpin en Pineau pakken wederom de eerste twee plaatsen op de top van de Sella Valcalda, waar Nico Sijmens als derde boven komt. Het peloton wat dan net Francesco Reda teruggepakt heeft rijdt daar met een achterstand van 3'42".

  Verschillende renners weten dan terug te komen in de groep van de roze trui in de aanloop naar de slotklim van de Monte Zoncolan. Aan de voet van deze inmiddels beruchte klim van de Giro d'Italia heeft de groep met zo'n 40 renners nog altijd 2'34" achterstand op de 5 kopmannen. Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) besluit dan het tempo op te voeren vooraan het peloton en wordt daarin alleen gevolgd door Ivan Basso (Liquigas-Doimo) en de Wereldkampioen, Cadel Evans (BMC Racing Team).

  Ivan BassoBasso neemt het dan over op iets meer dan 6 kilometer van de finish, in eerste instantie gevolgd door Cadel Evans die hem uiteindelijk ook moet laten gaan voor de ogen van het talrijke publiek wat hun landgenoot vrolijk aanmoedigt in de beklimming van de Monte Zoncolan.
  Uiteindelijk weet Ivan Basso dus de derde achtereenvolgende individuele etappe-overwinning van deze Giro d'Italia 2010 ta pakken. Op de top van de Monte Zoncolan eindigt hij 1'19" voor Cadel Evans die op 12 seconden wordt gevolgd door Michele Scarponi. We vinden vervolgens de renners die ook vooraan verwacht werden na deze klim met het Italiaanse prinsje, Damiano Cunego 4de op 1'58", Alexandre Vinokourov 5de op 2'25" en de Spanjaard Carlos Sastre 19 seconden achter de renner uit Kazakstan.
  De roze trui David Arroyo (Caisse d'Epargne) eindigt de etappe als 11de op 3'50" achter Basso. Zou de Spanjaard zijn roze leiderstrui wel kunnen behouden tot het eind van deze Giro d'Italia 2010? Gezien het programme wat de renners nog staat te wachten in deze Ronde van Italië 2010 zou dat best wel eens moeilijk kunnen worden!

  De reactie van de winnaar en van de roze trui

  Op de officiële website verklaarde Ivan Basso: Dit is de mooiste dag sinds mijn terugkeer. De ploeg was geweldig, ze hebben me over meer dan 100 km vooruit getrokken. Evans is een groot kampioen, hij eindigt tweede in deze etappe maar hij is ook nog in de race voor het algemeen klassement, net als ik. Deze slotklim is geweldig zwaar, je moet hem in je eigen tempo oprijden anders is het onmogelijk.

  Wat betreft zijn kansen in het algemeen klassement liet hij weten: Vandaag ben ik blij dat ik de etappe gewonnen heb, maar het zal nog zwaar worden.

  David Arroyo, nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement liet op zijn beurt weten: Mijn doel is nu om de eerste plaats te behouden. Deze etappe was verschrikkelijk. Ik denk later wel aan de klimtijdrit..

  De videobeelden van de 15de etappe Mestre > Monte Zoncolan

  > Bekijk de samenvatting van de 15de etappe van de Giro d'Italia 2010

  > Bekijk de beelden van de laatste kilometer van de etappe Mestre > Monte Zoncolan in de Ronde van Italië 2010

  Het programma van de laatste week van de Giro d'Italia 2010

  Na de rustdag van vandaag staat er nog een behoorlijk programma te wachten voor de renners van deze Ronde van Italië 2010!

  Morgen begint dat met een individuele klimtijdrit naar de top op Plan de Corones (Kronplatz), woensdag gevolgd door een bergaankomst op Peio Terme. Na een etappe die als overgangsetappe gezien kan worden staan in de etappe van vrijdag, met aankomst in Aprica op 1173 meter hoogte, in de lus rondom de finish verschillende bergen te wachten waaronder de gevreesde Passo del Mortirolo (12,8 km voor een hoogteverschil van 1317 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 10,3% met een maximum van 18%).
  Op zaterdag wacht de renners een laatste etappe in het hooggebergte tussen Bormio en Ponte di Legno - Tonale met onder andere de klim van Forcola di Livigno en van de Passo di Gavia, het dak van deze Giro. Op zondag wordt de Giro d'Italia 2010 afgesloten met een allerlaatste individuele tijdrit in en rondom Verona met daarin een klimmetje naar Torricelle.

  >> Alle gegevens over het parcours, de tijd- en routeschema's en de etappeprofielen van de Ronde van Italië 2010 zijn uiteraard terug te vinden in mijn artikeltje Het parcours van de Giro d'Italia 2010 op Google Maps/Google Earth en de tijd- en routeschema's.

  De klassementen van de Giro d'Italia 2010 na de 15de etappe

  Het resultaat van de etappe Mestre > Monte Zoncolan

  In de top 10 van het klassement van deze etappe vinden we met name de verwachte namen, maar de 9de en 10de plaats van Dan Martin (Garmin-Transitions) en John Gadret (AG2R La Mondiale) moeten toch even genoemd worden:

  1/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 6h21'58" (35,186 km/h)
  2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +1'19"
  3/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +1'30"
  4/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) - +1'58"
  5/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +2'26"
  6/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) - +2'44"
  7/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +3'07"
  8/ Marco Pinotti (HTC-Columbia) - +3'20"
  9/ Daniel Martin (Garmin-Transitions) - +3'31"
  10/ John Gadret (AG2R La Mondiale) - +3'46"

  Het algemeen klassement

  David ArroyoDankzij het gaatje wat hij wist te slaan op de huidige roze trui drager David Arroyo en op de belangrijkste favorieten van deze Giro en dankzij zijn bonificatieseconden voor de etappeoverwinning springt Ivan Basso omhoog in het algemeen klassement. Van de 11de plaats op 7'43" van David Arroyo naar de 3de plaats op 3'33" (de 3'50" gewonnen op Arroyo in de etappe van vandaag plus 20 seconden bonificatie). De andere favorieten waren vandaag ook goedgeplaatst en achter de verrassende Arroyo en Richie Porte (Team Saxo Bank) vinden we dus Carlos Sastre (Cervélo TestTeam), Cadel Evans (BMC Racing Team) en Alexandre Vinokourov (Astana).

  Ivan Basso staat nu op 48 seconden voor Sastre, 1'10" voor Evans en 2'18" voor Vinokourov:

  1/ David Arroyo (Caisse d'Epargne) - 67h48'42"
  2/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +2'35"
  3/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - +3'33"
  4/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) - +4'21"
  5/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +4'43"
  6/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +5'51"
  7/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +6'08"
  8/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +6'34"
  9/ Linus Gerdemann (Team Milram) - +7'12"
  10/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +8'13"

  Puntenklassement

  Cadel EvansCadel Evans (BMC Racing Team) neemt de eerste plaats in het puntenklassement over van Alexandre Vinokourov (Astana):

  1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 86 punten
  2/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 83 punten
  3/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 74 punten
  4/ Filippo Pozzato (Katusha Team) - 65 punten
  5/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - 64 punten

  Bergklassement

  Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) blijft nog aan de leiding van het bergklassement maar heeft al een paar dagen geen punten meer gepakt. Zijn trui wordt dus nu bedreigd door Ivan Basso:

  1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 29 punten
  2/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 25 punten
  3/ Ludovic Turpin (AG2R La Mondiale) - 20 punten
  4/ Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) - 16 punten
  5/ Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 16 punten

  Beste jongerenklassement

  Richie PorteRichie Porte (Team Saxo Bank) staat steeds steviger aan kop van het jongerenklassement van de Giro d'Italia 2010:

  1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 67h51'17"
  2/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +5'38"
  3/ Bauke Mollema (Rabobank) - +12'00"
  4/ Dario Cataldo (Quick Step) - +12'10"
  5/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +21'07"

  foto Ivan Basso als illustratie van dit artikel en in de samenvatting van de etappe: in de Ronde van Californië 2009, genomen door richardmasoner; deze afbeeldingen zijn beschikbaar volgens de Creative Commons licentie

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 4861x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia| Giro d'Italia 2010 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus twee ?