vrijdag 21 mei 2010 om 17u14

Een kopgroep van 17 renners, die na zo'n 60 kilometer werd gevormd, blijft het peloton voor en de lokale renner Manuel Belletti wint de etappe, een eerbetoon aan Marco Pantani, in de sprint. Richie Porte behoudt de roze trui ...

De samenvatting van de 13de etappe van de Giro d'Italia 2010

168 renners kwamen aan de start in Porto Recanati rond 11u30 vanochtend, alleen Jack Bobridge (Garmin-Transitions) verscheen niet aan het vertrek van de 13de etappe richting Cesenatico over 223 kilometer. In de eerste kilometers besluiten Morris Possoni (Team Sky) en Domenico Pozzovivo (Colnago - CSF Inox) ook op te geven en in de ravitailleringszone is het de beurt aan David Millar (Garmin-Transitions).

De etappe kende een redelijk vlak parcours in de eerste 130 kilometers voor de klim van Perticara en van Barbotto. Christopher FroomeIn dit eerste deel waagden allereerst David Loosli (Lampre-Farnese Vini), Christopher Froome (Team Sky) en Luke Roberts (Team Milram) hun kans maar deze 3 renners werden een paar kilometer verder weer teruggepakt. Michiel Elijzen (Omega Pharma-Lotto) en Remi Cusin (Cofidis) vallen na ongeveer 50 kilometer ook aan maar hun poging blijft ook zonder succes.

Rubens BertogliatiOp kilometer 62 wordt dan uiteindelijk de kopgroep van de dag gevormd met 17 renners: Danilo Wyss (BMC Racing Team), Rubens Bertogliati (foto, Androni Giocattoli-Diquigiovanni), Andriy Grivko (Astana), Mathieu Claude (Bbox Bouygues Telecom), Kalle Kriit (Cofidis), Manuel Belletti (Colnago - CSF Inox), Iban Mayoz (Footon-Servetto), Marco Marzano (Lampre-Farnese Vini), Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto), Mauro Facci (Quick Step), Tom Stamsnijder (Rabobank), Greg Henderson (Team Sky), Craig Lewis (HTC-Columbia), Joan Horrach en Serguei Klimov (Katusha Team) en Paul Voss (Team Milram).

70 kilometer verderop hadden de 17 renners een gaatje geslagen van 9'38". De ploegen van de leiders van het algemeen klassement, Team Saxo Bank en Caisse d'Epargne rijden dan vooraan in het peloton en wanneer de kopgroep begint aan de klim van Perticara valt Vladimir KarpetsVladimir Karpets aan en blijkbaar tot zijn grote verrassing krijgt hij niemand mee. Linus Gerdemann (Team Milram) is de enige andere renner die uit het peloton wegrijdt maar hij slaagt er niet in het gaatje met de Rus dicht te rijden.
Sebastian Lang komt als eerste boven, voor Bertogliati en Voss, gevolgd op 6'11" door Karpets, op 6'32" door Gerdemann en op 6'41" door het peloton.

Tom StamsnijderIn de sprint in de aanloop naar de klim van Barbotto, in Mercato Saraceno, neemt Tom Stamsnijder een kleine voorsprong op de groep om de punten te pakken voor Horrach en Belletti. De verschillen zijn dan 4'38" op Karpets en 5'53" op het peloton.
In de tweede klim van de dag valt Marco Marzato meerdere keren aan en hierdoor valt de groep uiteen. Op de top komt Rubens Bertogliati als eerste boven, voor Mayoz en Marzato. Vladimir Karpets komt daar 5'06" later boven terwijl de voorsprong van de kopgroep op het peloton 6'18" is.

Na de afdaling komt de groep van 17 renners weer bij elkaar maar verschillende renners proberen dan aan te vallen, zonder al te veel succes, totdat 4 renners een nieuwe groep vormen: Tom Stamsnijder, Mauro Facci, Kalle Kriit en Iban Mayoz. Cameron Meyer komt op ongeveer 6 kilometer van de aankomst naar hen toe rijden en op 4,5 kilometer van de finish komt de groep bijna weer helemaal bij elkaar.

Verschillende renners vallen dan aan en in de laatste kilometer lukt het Craig Lewis een klein gaatje te slaan op de andere renners van de kopgroep. Cameron Meyer weet een groot stuk van dit gat dicht te rijden maar uiteindelijk valt Manuel Belletti aan en wint deze etappe in de sprint voor Greg Henderson en Iban Mayoz.

Deze tweede Italiaanse etappe-overwinning op rij is er één van een lokale renner want Belletti is geboren in Cesena op 15 kilometer van de finishplaats.

De videobeelden van de 13de etappe van de Giro d'Italia 2010

> Klik hier om de beelden van de laatste kilometer van de finish in Cesenatico te bekijken

> Bekijk de samenvatting van de 13de etappe van de Ronde van Italië 2010

De klassementen van de Giro d'Italia 2010 na de 13de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement voor Porto Recanati > Cesenatico

De top 10 van deze etappe is als volgt:
1/ Manuel Belletti (Colnago - CSF Inox)
2/ Greg Henderson (Team Sky)
3/ Iban Mayoz (Footon-Servetto)
4/ Paul Voss (Team Milram)
5/ Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto)
6/ Kalle Kriit (Cofidis)
7/ Mathieu Claude (Bbox Bouygues Telecom)
8/ Craig Lewis (HTC-Columbia)
9/ Serguei Klimov (Katusha Team)
10/ Cameron Meyer (Garmin-Transitions) - +0'05"

Algemeen klassement

Richie PorteGeen veranderingen in het algemeen klassement na deze 13de etappe:

1/ Richie Porto (Team Saxo Bank) - 56h20'56"
2/ David Arroyo (Caisse d'Epargne) - +1'42"
3/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +1'56"
4/ Xavier Tono (Cervélo TestTeam) - +3'54"
5/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +4'41"
6/ Alexander Efimkin (AG2R La Mondiale) - +5'16"
7/ Linus Gerdemann (Team Milram) - +5'34"
8/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) - +7'09"
9/ Laurent Didier (Team Saxo Bank) - +7'24"
10/ Bradley Wiggins (Team Sky) - +8'14"

Puntenklassement

Jérôme PineauDe rode trui blijft minstens nog een tweede dag op de schouders van Jérôme Pineau (Quick Step). Verder zijn er weinig wijzigingen in het puntenklassement waar Greg Henderson (Team Sky) de top 10 binnenkomt:

1/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 66 punten
2/ Tyler Farrar (Garmin-Transitions) - 59 punten
3/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 59 punten
4/ Filippo Pozzato (Katusha Team) - 57 punten
5/ Gregory Henderson (Team Sky) - 55 punten
6/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 52 punten
7/ Matthew Goss (HTC-Columbia) - 47 punten
8/ Robert Förster (Team Milram) - 47 punten
9/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) - 40 punten
10/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 39 punten

Bergklassement

In het bergklassement klimt Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) naar de 3de plaats maar Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) blijft aan de leiding:

1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 29 punten
2/ Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) - 16 punten
3/ Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 16 punten
4/ Chris Anker Sörensen (Team Saxo Bank) - 15 punten
5/ Paul Voss (Team Milram) - 11 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Beste jongerenklassement

Geen veranderingen in dit klassement:

1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 56h20'56"
2/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo - +1'56"
3/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +4'41"
4/ Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto) - +8'35"
5/ Francis de Greef (Omega Pharma-Lotto) - +12'21"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 2210x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2010

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-manuel-belletti-remporte-la-13eme-etape-du-giro-2010-a-cesenatico-50837152.html

    | Roland TISSIER | vrijdag 21 mei 2010 om 17u45

  2. les français,vaillants,combatifs,volontaires mais ne gagnant plus de grande courses par étapes,desespérant...

    | basset | vrijdag 21 mei 2010 om 20u50

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer twee ?