zaterdag 15 mei 2010 om 23u57

Een verrassend einde van de etappe vandaag, met 14 kilometer strade bianche (een zandweg) in de laatste 20 kilometers, waarvan het eerste deel een klimmetje met een stijgingspercentage tot 16% bevatte. Met de regen die eerder de dag gevallen was waren deze wegen veranderd in modderwegen. Aan het eind van de middag vonden we op de finishlijn als eerste een Cadel Evans (BMC Racing Team) waarvan de regenboogtrui nauwelijks herkenbaar was onder de modder.

Alexandre Vinokourov, die ook in dezelfde kopgroep reed als Cadel Evans bij de finish, pakt de roze trui die hij na de ploegentijdrit aan het begin van de week kwijt was geraakt aan Vincenzo Nibali weer terug.

De samenvatting van de 7e etappe van de Ronde van Italië 2010 - Carrara > Montalcino

Om 11u38 verschenen 191 renners aan de start in Carrara. Nadat verschillende renners gisteren op moesten geven, kwamen vandaag twee andere renners ook niet aan de start: de kopman van de Caisse d'Epargne ploeg, Marzio Bruseghin, besloot niet verder te gaan vanwege de pijn die hij voelde na zijn val in Middelburg en voor Eros Capecchi (Footon-Servetto) waren ademhalingsproblemen sinds zijn val in Amsterdam de reden om niet aan het vertrek te verschijnen vandaag.

Rick FlensNa een uur waren alle ontsnappingspogingen nog steeds allemaal teruggepakt en een poging van 16 renners hield het daarna ook slechts 14 kilometer vol. Uiteindelijk was het wachten tot kilometer 85 toen Rick Flens (Rabobank) en Nicki Sörensen (Team Saxo Bank) weg wisten te rijden van het peloton. In Roncolla, na de wijziging in de route die gisteren bekend gemaakt werd, had het duo al een voorsprong van 8 minuten en deze liep uiteindelijk zelfs op tot 9'25" net voor de équipes Lampre-Farnese Vini en Katusha Team ploegen besloten de achtervolging in te zetten.

Net nadat de twee werden teruggepakt kwam de roze trui, Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo), ten val en kwam hij hiermee op achterstand. Op hetzelfde moment, net voor de eerste strook zandweg wisten 5 renners uit het peloton weg te rijden: Alexandre Vinokourov (Astana), Stefano Garzelli (Acqua & Sapone), Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto), Linus Gerdemann en Thomas Rohregger (Team Milram).

Cadel Evans (BMC Racing Team) rijdt even later het gaatje dicht, terwijl Linus Gerdemann teruggepakt wordt door de eerste achtervolgingsgroep en Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) ook naar de kopgroep toerijdt.

Terwijl de renners steeds verder onder de moeder komen te zitten besluit Alexandre Vinokourov zijn kans te wagen door aan te vallen maar het lukt hem niet Cadel Evans af te schudden. De groep bestaat dan uit 6 renners: Stefano Garzelli, Alexandre Vinokourov, Cadel Evans, Damiano Cunego, John Gadret (AG2R La Mondiale), David Arroyo (Caisse d'Epargne) en Marco Pinotti (HTC-Columbia).
Evans, Vinokourov en Arroyo laten de vier anderen dan achter net voor het einde van de zandwegen, Eenmaal terug op het asfalt weet Damiano Cunego zich wederom bij hen te voegen.

De etappeoverwinning is uiteindelijk het resultaat van een sprint tussen Cunego en Evans en deze wordt ruim gewonnen door de Wereldkampioen. Vincenzo Nibali eindigt de etappe als 17de op 2 minuten en verliest hiermee de roze trui aan Alexandre Vinokourov.

Dit was de tweede etappeaankomst in Montalcino in de geschiedenis van de Giro d'Italia. De eerste keer was in 1987 toen Moreno Argentin de etappe won.

Voor de etappe van morgen zit het weer waarschijnlijk wederom niet mee: op de Monte Terminillo wordt een combinatie van regen en ... sneeuw verwacht!

De videos van de 7de etappe: Carrara > Montalcino

> Klik hier om de beelden van de 1,5 laatste kilometers te bekijken voor de 7de etappe Carrara - Montalcino van de Giro d'Italia 2010

> Klik hier om een samenvatting van de 7de etappe Carrara - Montalcino van de Ronde van Italië 2010 te zien

De klassementen

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de 7de etappe Carrara > Montalcino

Cadel EvansDe top 10 van deze etappe laat behoorlijke tijdsverschillen zien en met meer dan 10 minuten tussen de winnaar en de nummer 50 van de etappe, laat deze etappe duidelijk haar sporen achter.

1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 5h13'37" (42,089 km/h)
2/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) - +0'02"
3/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +0'02"
4/ Marco Pinotti (HTC-Columbia) - +0'06"
5/ David Arroyo (Caisse d'Epargne) - +0'12"
6/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) - +0'27"
7/ John Gadret (AG2R La Mondiale) - +0'29"
8/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +1'01"
9/ Cayetano Sarmiento (Acqua & Sapone) - +1'07"
10/ Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto) - +1'10"

Het algemeen klassement

Alexandre VinokourovVanwege zijn val valt Vincenzo Nibali in het algemeen klassement terug van de eerste naar de vijfde plaats en neemt Alexandre Vinokourov opnieuw de leiding over terwijl Cadel Evans opklimt naar de tweede plaats. Marco Pinotti en Thomas Rohregger zijn ook nieuw in de top 10:

1/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 24h09'42"
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +1'12"
3/ David Millar (Garmin-Transitions) - +1'29"
4/ Vladimir Karpets (Katusha Team) - +1'30"
5/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +1'33"
6/ Marco Pinotti (HTC-Columbia) - +1'40"
7/ Linus Gerdemann (Team Garmin) - +1'48"
8/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - +1'51"
9/ Thomas Rohregger (Team Milram) - +1'54"
10/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +2'00"

Het puntenklassement

Tyler FarrarTyler Farrar blijft aan de leiding in het puntenklassement, terwijl Cadel Evans en Alexandre Vinokourov in de top 10 verschijnen:

1/ Tyler Farrar (Garmin-Transitions) - 43 punten
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 41 punten
3/ Graeme Brown (Rabobank) - 40 punten
4/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 39 punten
5/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 39 punten
6/ Wouter Weylandt (Quick Step) - 36 punten
7/ André Greipel (HTC-Columbia) - 32 punten
8/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 31 punten
9/ Danilo Hondo (Lampre-Farnese Vini) - 30 punten
10/ Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 28 punten

Het bergklassement

Matthew LloydMatthew Lloyd blijft aan kop in het bergklassement waarin Alexandre Vinokourov, Thomas Rohregger, Cadel Evans en Jose' Serpa Perez nieuw zijn in de top 10:

1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 13 punten
2/ Paul Voss (Team Milram) - 10 punten
3/ Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 8 punten
4/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 5 punten
5/ Stefano Pirazzi (Colnago - CSF Inox) - 5 punten
6/ Rick Flens (Rabobank) - 4 punten
7/ Thomas Rohregger (Team Milram) - 3 punten
8/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 3 punten
9/ Yukiya Arashiro (Bbox Bouygues Telecom) - 3 punten
10/ Jose Rodolfo Serpa Perez (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 2 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het jongerenklassement

Richie PorteRichie Porte (Team Saxo Bank) neemt de leiding weer over in het jongerenklassement want Agnoli moest wachten op zijn leiders Nibali en Basso. Dankzij zijn 10de plaats in de etappe van vandaag, is Jan Bakelandts nieuw in de top 5:
1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 24h11'42"
2/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +1'38"
3/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +2'05"
4/ Bauke Mollema (Rabobank) - +4'05"
5/ Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto) - +8'12"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 3201x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2010

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer één ?