vrijdag 14 mei 2010 om 20u40

Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) heeft vanmiddag in Marina di Carrara de 6de etappe van de Giro d'Italia 2010 gewonnen. Na de finish kon Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) voor de derde keer de roze leiderstrui aantrekken.

De Australiër uit de Belgische ploeg loste zo zijn belofte in die te lezen was in mijn artikel met de lijst van deelnemende renners aan de Giro 2010: een bergetappe winnen. Dit was zijn eerste overwinning sinds zijn titel van Australisch Kampioen in 2008.

De samenvatting van de 6de etappe van de Ronde van Italië 2010: Fidenza > Marina di Carrara

De etappe van vandaag vertrok vanuit Fidenza om 12u55 vanmiddag voor 172 kilometer richting Marina di Carrara en bevatte 3 klimmetjes: de Passo del Brattello, de klim naar Spolverina en op minder dan 11 kilometer van de finish de klim naar Bedizzano.

Rubens BertogliatiNa verschillende mislukte pogingen weten Rubens Bertogliati (foto, Androni Giocattoli-Diquigiovanni) en Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) na 45 kilometer uit het peloton weg te rijden. De twee renners krijgen dan al snel een behoorlijke voorsprong en weten een gaatje te rijden van 5 minuten op de top van de Passo del Brattello waar Lloyd als eerste over de streep komt, voor Bertogliati. In het peloton neemt Stefano Pirazzi (Colnago - CSF Inox) een kort aanloopje op het moment dat ze bijna boven zijn om zodoende een paar punten te pakken in het bergklassement waar de Italiaan 2de stond achter Paul Voss (Team Milram).

In de afdaling van deze Passo komen verschillende renners ten val en voor Paolo Tiralongo, ploegmaat van Alexandre Vinokourov in de Astana ploeg en Guillaume Bonnafond van AG2R La Mondiale betekent deze val het einde van de Giro.

Tyler FarrarDe voorsprong van de twee renners loopt nog verder op tot 5'48". Bij de tussensprint in Aulla komt Bertogliati als eerste over de streep, voor Lloyd. In het peloton, wat dan volgt op 5'18" is de sprinter van de Garmin-Transitions ploeg, Tyler Farrar, de snelste. Even later zal Lloyd wachten op Bertogliati die lek rijdt.

Evgeni PetrovIn de klim naar Spolverina vormt zich een achtervolgingsgroep van 5 renners vooraan het peloton: Serguei Klimov, Jose' Cayetano Sarmiento (Acqua & Sapone), Johann Tschopp (Bbox Bouygues Telecom), Evgeni Petrov (foto, Katusha Team) en Matteo Bono (Lampre-Farnese Vini). Op de top pakt Lloyd werderom de punten voor het bergklassement, voor Bertogliati en op 2'12" gevolgd door Petrov, Sarmiento en Tschopp en op 3 minuten door de groep met de roze trui, Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo).

In de laatste klim van de dag, naar Bedizzano, valt Matthew Lloyd aan en komt als eerste op de top, op 28 seconden gevolgd door Bertogliati, op 1'20" door het trio Tschopp, Petrov en Sarmiento en op 1'40" door het peloton. Terwijl de groep achtervolgers wordt teruggepakt door het peloton, hoeft Lloyd eigenlijk alleen nog maar te voorkomen dat hij valt om de etappe-overwinning te pakken. Rubens Bertogliati volgt hem op 1'06" terwijl de sprint van het peloton wordt gewonnen door Danilo Hondo (Lampre-Farnese Vini), voor Manuel Belletti (Colnago - CSF Inox) en Filippo Pozzato (Liquigas-Doimo) op 1'15" van de winnaar.

Vincenzo Nibali finishte ook in dit peloton en behoudt dus zijn roze trui in het algemeen klassement.

De videobeelden van de 6de etappe: Fidenza > Marina di Carrara

> Klik hier om de beelden van de laatste kilometer van de etappe Fidenza > Marina di Carrara van de Giro d'Italia 2010 te bekijken

> Klik hier om een samenvatting van de etappe Fidenza > Marina di Carrara van de Ronde van Italië 2010 te bekijken

Het parcours van de 7de etappe - Carrara > Montalcino enigszins aangepast

Vanwege vallende rotsblokken in Volterra, de eerste klim van de dag op 117 kilometer van het vertrek, is het parcours van de etappe van morgen enigszins aangepast.

Op kilometer 102 zullen de renners rechtstreeks doorrijden naar Roncolla (over de SR.439dir waar ook de ravitailleringszone zal zijn), zonder via Volterra te rijden. Er zullen dus geen punten te winnen zijn voor het bergklassement in Volterra want de top van deze klim van de 3de categorie wordt dus niet gehaald. Vanaf Roncolla vervolgen de renners het oorspronkelijke parcours en de etappe wordt hiermee ingekort van 222 naar 220 kilometer.

De klassementen na de 6de etappe van de Ronde van Italië 2010

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement Fidenza Village > Marina di Carrara

Matthew LloydDe top 10 van deze 6de etappe van de Giro d'Italia 2010 ziet er als volgt uit:

1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 4h24'20" (39,268 km/h)
2/ Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +1'06"
3/ Danilo Hondo (Lampre-Farnese Vini) - +1'15"
4/ Manuel Belletti (Colnago - CSF Inox)
5/ Filippo Pozzato (Katusha Team)
6/ William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom)
7/ Sacha Modolo (Colnago - CSF Inox)
8/ Vasil Kiryienka (Caisse d'Epargne)
9/ Alexander Efimkin (AG2R La Mondiale)
10/ Baden Cooke (Team Saxo Bank)

Michele Merlo (Footon-Servetto) moest ook opgeven tijdens deze etappe.

Algemeen klassement

Vincenzo NibaliNibali blijft aan kop in het algemeen klassement maar André Greipel en Matthew Goss (HTC-Columbia) vallen terug naar respectievelijk de 56ste en de 107de plaats op 10'41" en op 14'47":

1/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - 18h55'38"
2/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - +0'13"
3/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +0'20"
4/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +0'33"
5/ Vladimir Karpets (Katusha Team) - +0'39"
6/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +0'45"
7/ David Millar (Garmin-Transitions) - +0'45"
8/ Baden Cooke (Team Saxo Bank) - +1'03"
9/ Linus Gerdemann (Team Milram) - +1'04"
10/ Laurent Didier (Team Saxo Bank) - +1'13"

Puntenklassement

Tyler FarrarDankzij zijn derde plaats in de tussensprint weet Tyler Farrar (Garmin-Transitions) de leiding te nemen in het puntenklassement en Graeme Brown (Rabobank) plaatst zich voorlopg tweede voor de winnaar van de etappe van gisteren, Jérôme Pineau:

1/ Tyler Farrar (Garmin-Transitions) - 43 punten
2/ Graeme Brown (Rabobank) - 40 punten
3/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 39 punten
4/ Wouter Weylandt (Quick Step) - 36 punten
5/ André Greipel (HTC-Columbia) - 32 punten
6/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 31 punten
7/ Danilo Hondo (Lampre-Farnese Vini) - 30 punten
8/ Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 28 punten
9/ Julien Fouchard (Cofidis) - 26 punten
10/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 25 punten

Bergklassement

Door als eerste boven te komen op de top van de 3 bergen die vandaag op het programma stonden weet Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) voldoende punten binnen te slepen om meteen de leiding te pakken in het bergklassement, gevolgd door Paul Voss (Team Milram) die vandaag nog de leiderstrui van dit klassement droeg:

1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 13 punten
2/ Paul Voss (Team Milram) - 10 punten
3/ Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 8 punten
4/ Stefano Pirazzi (Colnago - CSF Inox) - 5 punten
5/ Rick Flens (Rabobank) - 4 punten
6/ Yukiya Arashiro (Bbox Bouygues Telecom) - 3 punten
7/ Julien Fouchard (Cofidis) - 2 punten
8/ Evgeni Petrov (Katusha Team) - 1 punt
9/ Johann Tschopp (Bbox Bouygues Telecom) - 1 punt
10/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 1 punt

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

In de top 5 van het klassement van beste jongere treedt een paar wijzigingen op maar Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) blijft aan de leiding:

1/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - 18h55'58"
2/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +0'25"
3/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +1'04"
4/ Bauke Mollema (Rabobank) - +2'20"
5/ Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +6'59"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 7479x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2010

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes plus twee ?