home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Giro d'Italia 2010: Jérôme Pineau wint de 5de etappe Novara > Novi Ligure

Toegevoegd: donderdag 13 mei 2010 om 17:05:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Giro d'Italia 2010: Jérôme Pineau wint de 5de etappe Novara > Novi LigureVandaag stond een korte etappe van 162 kilometer, de eerste gewone etappe van deze Giro d'Italia 2010 in Italië, op het programma tussen Novara en Novi Ligure.

  Jérôme Pineau was één van de renners van de kopgroep van de dag die de hele dag vooruit is gebleven en won de sprint van het leiderstrio net voor het peloton hen terug kon pakken...

  De samenvatting van de 5de etappe van de Ronde van Italië 2010: Novara > Novi Ligure

  Het startsein van deze etappe werd gegeven om 13u17 in de stad Novara met 196 renners aan de start. Deze etappe was een eerbetoon aan Fausto Coppi, 50 jaar na zijn dood, en vond dan ook plaats in zijn streek. De tussensprint bevond zich in Tortona waar Coppi stierf en de etappe kwam vlak langs Castellania waar de Campionissimo geboren is.

  Het was een vlakke etappe met twee korte klimmetjes in de tweede helft van de etappe: Avolasca op 65 kilometer van de aankomst en Passo Coppi (vlakbij Castellania) op zo'n 50 kilometer van de finish.

  Julien FouchardNa verschillende mislukte pogingen, werd de kopgroep van de dag gevormd na een aanval van de Japanner Yukiya Arashiro van de Bbox Bouygues Telecom ploeg. Even later kreeg deze namelijk gezelschap van de Franse renners Julien Fouchard (Cofidis, foto) en Jérôme Pineau (Quick Step) en de Duitser Paul Voss van Team Milram en de 4 renners krijgen uiteindelijk een maximale voorsprong van 5'40".

  Bij de tussensprint in Tortona, na 76 kilometer, komt Jérôme Pineau als eerste over de streep, voor Fouchard, Arashiro en Voss en pas 4'15" later komt de eerste renner van het peloton - Wouter Weylandt, winnaar van de laatste etappe in Nederland, bij de sprint aan.

  Paul VossPaul Voss, leider van het bergklassement, verstevigde zijn positie in dit klassement nog eens door als eerste boven te komen in Avolasca, voor Arashiro, Pineau en Fouchard. Het peloton had daar een achterstand van 3'15". Op de top van de tweede klim was de doorkomstvolgorde dezelfde en was de achterstand van het peloton teruggelopen naar 2'58".

  Bij de eerste doorkomst over de finishlijn in Novi Ligure, waar duidelijk veel minder toeschouwers stonden dan aan het begin van deze Giro d'Italia 2010 in Nederland, hadden de 4 renners uit de kopgroep nog een voorsprong van 2'46" op het peloton onder leiding van de Lampre-Farnese Vini en Garmin-Transitions ploegen.

  Dit was de derde keer dat de Giro d'Italia aankwam in Novi Ligure, na 1965 toen de etappe werd gewonnen door Danilo Grassi en 1978 met een etappewinst voor de Belg Rik van Linden.

  De etappe was echter nog niet voorbij na deze eerste doorkomst over de finishlijn want de renners kwamen toen op een circuit van 29,4 kilometer rondom de finishstad. Net na de finishlijn kwamen ze voorbij het Museo dei campionissimi, een fietsmuseum voornamelijk gewijd aan Fausto Coppi en Costante Girardengo en voor de gelegenheid gebruikt als perszaal voor deze finish.

  Op dit circuit verloor de kopgroep al snel één van de renners, Paul Voss was uitgeput van de langdurende ontsnapping.

  Met de renners van HTC-Columbia vooraan het peloton, geholpen door een paar renners van Team Milram en van Garmin-Transitions, liep de voorsprong van de kopgroep snel terug. Op 18 kilometer van de aankomst had het leiderstrio nog 1'25" voorsprong op het peloton. De drie renners blijven echter goed samen werken en op 7 kilometer van de finish hebben ze nog altijd één minuut voorsprong. Van deze minuut is echter nog maar de helft over op 5 kilometer van de finish.

  Net voordat ze teruggepakt worden net voor de laatste kilometer versnelt Arashiro en de twee andere renners volgen hem. Jérôme Pineau versnelt dans als laatste nog eens op 150 meter van de finish en weet Fouchard voor te blijven en zo deze 5de etappe te winnen.

  De videobeelden

  > Klik hier om een filmpje te bekijken van de laatste kilometer van de etappe Novara > Novi Ligure van de Ronde van Italië 2010 en de etappewinst van Jérôme Pineau

  > Klik hier om de samenvatting van de etappe Novara > Novi Ligure van de Giro d'Italia 2010 te bekijken

  De klassementen

  Het etappeklassement

  Jérôme Pineau1/ Jérôme Pineau (Quick Step)
  2/ Julien Fouchard (Cofidis)
  3/ Yukiya Arashiro (Bbox Bouygues Telecom)
  4/ Tyler Farrar (Garmin-Transitions) - +0'04"
  5/ Greg Henderson (Team Sky)
  6/ Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini)
  7/ Graeme Brown (Rabobank)
  8/ André Greipel (HTC-Columbia)
  9/ Lucas Sebastian Haedo (Team Saxo Bank)
  10/ William Bonnet (Bbox Bouygues Telecom)

  Algemeen klassement

  Geen wijzigingen in het algemeen klassement.

  Vincenzo NibaliVincenzo Nibali behoudt de roze trui en geeft deze aan Faustino Coppi zodat hij deze op het graf van zijn vader kan leggen.

  1/ Vincenzo Nibali (Liquigas) - 14h30'03"
  2/ Ivan Basso (Liquigas) - +0'13"
  3/ Valerio Agnoli (Liquigas) - +0'20"
  4/ Matthew Goss (HTC-Columbia) - +0'26"
  5/ André Greipel (HTC-Columbia) - +0'26"
  6/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +0'33"
  7/ Vladimir Karpets (Katusha Team) - +0'39"
  8/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +0'45"
  9/ David Millar (Garmin-Transitions) - +0'45"
  10/ Paolo Tiralongo (Astana) - +0'59"

  Het puntenklassement

  Dankzij de punten die hij pakte in de tussensprint en op de finishlijn met zijn etappe-overwinning, staat Jérôme Pineau nu bovenaan in het puntenklassement met hetzelfde aantal punten als Tyler Farrar:

  1/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 39 punten
  2/ Tyler Farrar (Garmin-Transitions) - 39 punten
  3/ Graeme Brown (Rabobank) - 37 punten
  4/ Wouter Weylandt (Quick Step) - 34 punten
  5/ Andre Greipel (HTC-Columbia) - 32 punten
  6/ Julien Fouchard (Cofidis) - 26 punten
  7/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 25 punten
  8/ Greg Henderson (Team Sky) - 24 punten
  9/ Matthew Goss (HTC-Columbia) - 22 punten
  10/ Brent Bookwalter (BMC Racing Team) - 22 punten

  Bergklassement

  In het bergklassement bevestigt Paul Voss zijn eerste plaats dankzij de punten die hij pakte door als eerste boven te komen op de twee klimmetjes van de dag:

  1/ Paul Voss (Team Garmin) - 10 punten
  2/ Stefano Pirazzi (Colnago - CSF Inox) - 4 punten
  3/ Rick Flens (Rabobank) - 4 punten
  4/ Yukiya Arashiro (Bbox Bouygues Telecom) - 3 punten
  5/ Julien Fouchard (Cofidis) - 2 punten
  6/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 1 punt

  Jongerenklassement

  In het klassement van beste jongere verdwijnt Michael Morkov (Team Saxo Bank) uit de top 5 (naar de 8ste plaats) om plaats te maken voor Jos van Emden (Rabobank):

  1/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - 14h30'23"
  2/ Matthew Goss (HTC-Columbia) - +0'06"
  3/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +0'25"
  4/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +1'04"
  5/ Tom Stamsnijder (Rabobank) - +1'25"

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 2281x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia| Giro d'Italia 2010 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. Bravo à Jérôme Pineau pour avoir remporté la 5eme étape à Novara.
  Merci pour ce bel article tres clair et riche.

  | Magalie | vrijdag 14 juni 2013 om 12:44:55

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus één ?