maandag 10 mei 2010 om 22u21

De derde etappe van de Ronde van Italië 2010 vond vandaag plaats tussen Amsterdam en Middelburg en zoals verwacht werd deze etappe getekend door de wind. Nadat een kopgroep van 3 renners teruggepakt werd zorgde de wind voor de vorming van verschillende waaiers die uiteindelijk een belangrijke invloed hadden op het algemeen klassement waar we nu Alexandre Vinokourov (Astana) aan kop vinden en op het aantal sprinters wat meedeed in de ontknoping van de etappe. Ondanks het feit dat alleen André Greipel (HTC-Columbia) verschillende ploegmaten om zich heen had, was het uiteindelijk Wouter Weylandt (Quick Step) die deze derde etappe won.

De samenvatting van de derde etappe van de Giro d'Italia 2010 - Amsterdam > Utrecht

Onder het toeziend oog van Wesley Sneijder, middenvelder van Inter Milan en vriend van Yolanthe Cabau van Kasbergen die het Nederlandse gezicht is van de Giro d'Italia 2010, gingen de 197 renners vanochtend om 11u15 in Amsterdam van start voor een etappe van 224 kilometer naar Middelburg in Zeeland.

Tom StamsnijderAl snel vormden Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto), Jérôme Pineau (Quick Step) et Tom Stamsnijder (Rabobank, foto) de kopgroep van de dag en 40 kilometer verder was hun voorsprong op het peloton opgelopen tot 8 minuten. Bij de tussensprint in Zoetermeer verdelen zij dus de punten en de Nederlander Stamsnijder komt als eerste over de streep, voor Pineau en Kaisen.

Damiano CunegoOp 90 kilometer van de finish wordt de kopgroep teruggepakt door het peloton en de wind doet dan haar werk voor de vorming van verschillende waaiers waardoor het peloton in 3 groepen wordt verdeeld: de grootste groep aan kop met daarin onder anderen de roze trui Cadel Evans (BMC Racing Team) en verschillende andere favorieten, de tweede met onder anderen Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini, foto) en een derde kleinere groep rondom Domenico Pozzovivo van de Colnago - CSF Inox groep. Door de wind, verschillende valpartijen en materiaalpech vormen zich verschillende kleine groepjes renners op zo'n 40 kilometer van de finish.

Christian VandeveldeChristian Vandevelde (Garmin-Transitions) is ook betrokken bij één van deze valpartijen en hij moet als tweede renner van deze Giro d'Italia 2010 opgeven, met een sleutelbeenbreuk. De Giro ligt hem blijkbaar echt niet want vorig jaar moest hij ook al opgeven na een valpartij, ook in de derde etappe!

Als Cadel Evans en Bradley Wiggins dan in een nieuwe valpartij op de grond liggen, weet Alexandre Vinokourov (Astana) daarvan te profiteren door aan de kopgroep te sleuren en zodoende een paar belangrijke secondes tijdwinst te boeken op zijn concurrenten. Dat lukt hem en hij weet op die manier de roze trui over te nemen van Evans.

André GreipelIn de laatste kilometer heeft alleen de HTC-Columbia ploeg meerdere renners aan kop, waaronder haar sprinter André Greipel (foto) en het is dan ook logisch dat deze ploeg het peloton aanvoert richting de sprint. Wouter Weylandt (Quick Step), Robert Förster (Team Milram) en Danilo Hondo (Lampre-Farnese Vini) rijden ook voorop, maar zonder ploegmaten. Op zo'n 500 meter van de finish zoekt de Australische sprinter van de Rabobank ploeg, Graeme Brown, ook een plaatsje voorin en schuurt hij daarmee langs Weylandt.

Wouter WeylandtHet lijkt er dus op dat alles perfect verloopt voor André Greipel, maar in de laatste bocht verliest zijn treintje vorm en komen Wouter Weylandt en Graeme Brown tevoorschijn achter Matthew Goss van HTC-Columbia die zijn plaatsje over dacht te laten aan Greipel. Brown zet dan alles op alles om hem nog in te halen maar Wouter Weylandt, die normaal gesproken het treintje vormt voor Quick Step (!), blijkt onverslaanbaar te zijn in deze sprint en de Belg pakt zodoende zijn eerste overwinning dit jaar.

Videobeelden van de etappe Amsterdam > Middelburg

> Klik hier om een filmpje te zien van de laatste kilometer van de derde etappe Amsterdam > Middelburg van de Giro d'Italia 2010

> Klik hier om een videosamenvatting te zien van de derde etappe Amsterdam > Middelburg van de Ronde van Italië 2010

De klassementen

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement voor Amsterdam > Middelburg

Hieronder vindt u de top 10 van deze etappe:
1/ Wouter Weylandt (Quick Step) - 5h00'06" - 44,785 km/h
2/ Graeme Brown (Rabobank)
3/ Robert Förster (Team Milram)
4/ Danilo Hondo (Lampre-Farnese Vini)
5/ Adam Blythe (Omega Pharma-Lotto)
6/ André Greipel (HTC-Columbia)
7/ Linus Gerdemann (Team Milram)
8/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo)
9/ Thomas Rohregger (Team Milram)
10/ Alexandre Vinokourov (Astana)

Het algemeen klassement

Alexandre VinokourovIn het algemeen klassement verliezen Cadel Evans (BMC Racing Team) en Carlos Sastre 46 belangrijke seconden terwijl voor Bradley Wiggins de schade nog groter is met maar liefst 3'59"!

Alexandre Vinokourov (Astana) en Richie Porte (Team Saxo Bank) staan in dezelfde seconde bovenaan het algemeen klassement, op één seconde gevolgd door David Millar (Garmin-Transitions).

1/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 10h07'18"
2/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +0'00"
3/ David Millar (Garmin-Transitions) - +0'01"
4/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +0'05"
5/ Marcel Sieberg (HTC-Columbia) - +0'07"
6/ Matthew Goss (HTC-Columbia) - +0'10"
7/ André Greipel (HTC-Columbia) - +0'10"
8/ Linus Gerdemann (Team Milram) - +0'12"
9/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) - +0'15"
10/ Pieter Weening (Rabobank) - +0'16"

Puntenklassement

Met zijn tweede plaats in deze etappe weet Graeme Brown (Rabobank) voldoende punten te pakken om aan kop te komen van het puntenklassement. De winnaar van de dag volgt hem op 1 puntje:

1/ Graeme Brown (Rabobank) - 28 punten
2/ Wouter Weylandt (Quick Step) - 27 punten
3/ Tyler Farrar (Garmin-Transitions) - 25 punten
4/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 25 punten
5/ André Greipel (HTC-Columbia) - 24 punten
6/ Matthew Goss (HTC-Columbia) - 22 punten
7/ Brent Bookwalter (BMC Racing Team) - 22 punten
8/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 20 punten
9/ Robert Förster (Team Milram) - 19 punten
10/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 16 punten

Het bergklassement

Er stonden vandaag geen beklimmingen op het programma dus het bergklassement blijft ongewijzigd:
1/ Paul Voss (Team Milram) - 4 punten
2/ Stefano Pirazzi (Colnago - CSF Inox) - 4 punten
3/ Rick Flens (Rabobank) - 4 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Richie PorteMet zijn tweede plaats in het algemeen klassement, in dezelfde seconde als Alexandre Vinokourov, staat Richie Porte bovenaan dit klassement:

1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 10h07'18"
2/ Matthew Goss (HTC-Columbia) - +0'10"
3/ Valerio Agnoli (Liquigas) - +0'25"
4/ Tom Stamsnijder (Rabobank) - +0'46"
5/ Jos van Emden (Rabobank) - +0'50"

Het vervolg: verplaatsing, rustdag en ploegentijdrit

Uiteindelijk wist de aswolk van de IJslandse vulkaan geen roet in het eten te strooien van de renners die vanavond per vliegtuig vertrokken zijn naar Noord-Italië en dus rustig van hun rustdag kunnen genieten morgen.

Woensdag staat dan een ploegentijdrit op het programma, tussen Savigliano en Cuneo over een afstand van 33 kilometer.

> Klik hier om het parcours van de Ronde van Italië 2010 op Google Maps te bekijken

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 3249x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2010

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-giro-d-italia-2010-3eme-etape-wouter-weylandt-par-thomas-vergouwen-50208260.html

    | Roland TISSIER | dinsdag 11 mei 2010 om 10u27

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer één ?