home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Het roerige leven van Alfonsina Strada

Toegevoegd: zaterdag 01 mei 2010 om 10:22:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Het roerige leven van Alfonsina Stradaeen boek over het leven van de enige vrouwelijke deelneemster aan de Giro d'Italia

  Over een week (op zaterdag 8 mei 2010) gaat de Giro d'Italia 2010 van start in Amsterdam. Voor uitgeverij In Altre Parole dé gelegenheid om een Nederlandse vertaling uit te brengen van het Italiaanse boek Gli anni ruggenti di Alfonsina Strada. Onder de Nederlandse titel Het roerige leven van Alfonsina strada beschrijft dit boek het leven van de vrouw die in 1924 aan de start verscheen van de Giro d'Italia en deze -weliswaar zonder klassering- ook nog eens uitreed. De enige vrouw die ooit deelnam aan de Ronde van Italië had inderdaad een leven wat op zijn minst roerig genoemd kan worden ...

  Het boek

  Het in de Nederlandse versie 126 pagina's tellende boek werd oorspronkelijk in 2004 geschreven door Paolo Facchinetti, een sportjournalist, en is vertaald door Yond Boeke en Patty Krone van Uitgeverij In Altre Parole in Amsterdam.

  Een Nederlandse vertaling van een boek over de enige vrouwelijke deelneemster in de geschiedenis van de Giro d'Italia is natuurlijk de moeite waard nu de Giro in Nederland start met een tijdrit in Amsterdam, gevolgd door twee etappes met vertrek vanuit Amsterdam: één richting Utrecht op zondag 9 mei en één richting Middelburg op maandag 10 mei (gevolgd door een rustdag met verplaatsing naar Italië; bekijk ook mijn artikel over het parcours van de Giro d'Italia 2010).

  Het is dan ook weinig verrassend dat dit boek verkrijgbaar is sinds 15 april. www.velowire.com had de gelegenheid het boek eerder al te lezen!

  Het roerige leven van Alfonsina Strada

  De verhaallijn

  Alfonsina StradaDe titel van het boek geeft eigenlijk al heel duidelijk aan waar het boek over gaat: van de geboorte tot de dood van Alfonsina Strada beschrijft het het leven van deze bijzondere vrouw die, in een tijd dat vrouwelijke wielrenners voor gek werden verklaard, alles heeft gegeven om te kunnen deelnemen aan verschillende wielerwedstrijden.

  Ze begon haar wielercarrière in plaatselijke wielerkoersen waar ze stiekem naartoe ging zonder dat haar ouders dat wisten en na vele wedstrijden op de baan in Italië zorgde haar werelduurrecord er in 1911 voor dat ze ook elders in Europa bekend werd. Toen enkele jaren later in Italië de oorlog uitbrak was het gedaan met de wedstrijden voor vrouwen en in 1917 trok Alfonsina Strada dus de stoute schoenen aan en stelde voor deel te nemen in de Ronde van Lombardije met verder uitsluitend mannelijke deelnemers. Ze mag meedoen maar krijgt veel negatieve kritiek over zich heen ...

  Dat weerhoudt haar er echter niet van in 1924 voor te stellen mee te doen aan de Giro d'Italia omdat vanwege een conflict tussen de ploegen en de organisatoren de race geboycot wordt. De organisatie ziet dit positief in aangezien de Giro hiermee gegarandeerd van zich zal doen spreken. Van 10 mei tot en met 1 juni legt Alfonsina Strada zodoende de 3.613 kilometers van de Italiaanse etapperonde af en slaat nog niet eens zo'n gek figuur tussen de mannen. Wat in die tijd allemaal gebeurde en hoe Strada van een gek een heldin werd leest u allemaal in dit boek!

  Van de 90 deelnemende renners hebben maar 33 renners het tot de finish gehaald en Alfonsina was één van hen!

  De moeite waard voor liefhebbers van wielerhistorie

  Het boek is interessant om te lezen, al was het alleen maar omdat het dit vrij onbekende verhaal van een vrouwelijke deelneemster aan de Giro d'Italia vertelt. Naast een beschrijving van het leven van Alfonsina Strada wordt vrij uitgebreid stilgestaan bij de algemene opvattingen van de Italiaanse maatschappij in die tijd, maar ook bij de destijds bekende namen uit de Italiaanse wielerwereld.

  Hierdoor is het boek wellicht minder interessant voor iemand die op zoek is naar een boek wat gemakkelijk wegleest, maar voor de wielerliefhebber met enige interesse in de geschiedenis van het wielrennen is het boek zeker de moeite waard. Ondanks de vele verwijzingen naar zeker voor jongeren soms onbekende namen is het boek, met name dankzij de indeling in korte hoofdstukken, toch goed te lezen.

  Het enige negatieve wat ik op te merken heb over dit boek zou zijn dat de vertaling soms iets te letterlijk is naar mijn mening, waardoor er soms een beetje kromme zinnen in het boek staan (naast het feit dat in de vertaling blijkbaar vergeten is dat een aantal enkelvoud is> => blijkbaar heeft de taalvervuiling in het Nederlands hier toegeslagen, want het schijnt zo te zijn dat aantal tegenwoordig ook als meervoud gebruikt mag worden). Ik weet echter als geen ander hoe moeilijk het is een goede vertaling van een tekst te schrijven -aangezien ik mijn volledige website in 3 talen aanbied- en eigenlijk heeft dit niet eens een negatieve invloed op de leesbaarheid van het boek, dus mij hoor je er niet echt over klagen.

  De verschillende hoofdstukken hebben vrij beschrijvende titels, wat het mogelijk maakt snel terug te bladeren in het boek als je vergeten bent wat er eerder over bijvoorbeeld een bepaalde periode in het leven van Alfonsina Strada is verteld.

  Kortom: een aanrader voor wielerliefhebbers!

  Het boek is te koop op de website van Uitgeverij In Altre Parole en in een aantal Amsterdamse boekwinkels.
  Alfonsina Strada Alfonsina Strada

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 3506x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia| Giro d'Italia 2010 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-la-vie-mouvementee-d-alfonsina-strada-49588938.html

  | Roland TISSIER | zaterdag 01 mei 2010 om 11:09:10

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer zes ?