home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 209 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Philippe Gilbert wint de Amstel Gold Race 2010

Toegevoegd: zondag 18 april 2010 om 16:49:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Philippe Gilbert wint de Amstel Gold Race 2010U kon vandaag de Amstel Gold Race 2010 live volgen op www.velowire.com dankzij de NOS!

  Deze Nederlandse klassieker, onderdeel van de UCI ProTour ging vanochtend onder een stralende zon van start onder het toeziend oog van massaal toegestroomd publiek op de Markt in Maastricht.

  Na 257,8 kilometers en 31 beklimmingen kwam Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) als winnaar over de streep bovenop de Cauberg!

  De dreiging van de aswolk

  Sommige renners konden vanwege de aswolk van de IJslandse vulkaan niet aan de start verschijnen. Anderen moesten ruim 1500 kilometer afleggen met de auto terwijl de 3 renners van Caisse d'Epargne bijvoorbeeld met de trein kwamen! Uiteindelijk wisten 178 renners het zuiden van Nederland te bereiken om mee te doen aan de Amstel Gold Race 2010. Zij gingen om 10.15 uur van start.

  De samenvatting van de Amstel Gold Race 2010

  Thierry HupondAl na 5 kilometer vormden 7 renners een kopgroep: Rafael Valls (Footon-Servetto), Staf Scheirlinckx (Omega Pharma-Lotto), Peter Wrolich (Team Milram), Sebastien Delfosse (Landbouwkrediet), Thierry Hupond (Skil-Shimano), Steven van Vooren (Topsport-Vlaanderen) en Arnoud van Groen (Vacansoleil Pro Cycling Team). Al snel kregen deze 7 man een grote voorsprong die opliep tot 6'30".

  Lars BoomOnder leiding van de Rabobank ploeg en vervolgens ook Team Saxo Bank begint het peloton de voorsprong terug te brengen terwijl er nog zo'n 130 kilometer voor de boeg zijn. Op de Vrakelberg moest Rafael Valls lossen.

  In het peloton reed Lars Boom (Rabobank) nog enige tijd op kop, maar in de tweede beklimming van de Sibbergrubbe moest hij achteraan het peloton lossen en ten slotte besloot hij bovenop de Cauberg op te geven.
  Op zo'n 70 kilometer van de finish vormde zich aan de voorkant van het peloton een groep achtervolgers met 3 man: Dirk Bellemakers (Landbouwkrediet), Albert Timmer (Skil-Shimano) en Preben van Hecke (Topsport Vlaanderen - Mercator), Martin Velitsterwijl Martin Velits (HTC-Columbia) besloot aan te vallen op het moment dat de 6 renners van de kopgroep zich op 62 kilometer van de finish bevinden.

  In de tussentijd kwam Riccardo van der Velde (Garmin-Transitions) in een bocht ten val en moest hij de race verlaten.

  Niki TerpstraNa Martin Velits en Nicki Sørensen (Team Saxo Bank) was het de beurt aan Niki Terpstra (Team Milram) om een kansje te wagen.

  Op zo'n 45 kilometer van de finish werden deze tussenliggende renners en de achtervolgingsgroep van 3 renners echter teruggepakt door het peloton en de kopgroep van 6 renners heeft op 40 kilometer van de finish nog slechts 55 seconden voorsprong en even later moest Peter Wrolich uit deze groep lossen.

  Op 31 kilometer van de aankomst worden de 5 overgebleven renners van de kopgroep dan ook teruggepakt en wordt de leiding van het peloton in handen genomen van Team Saxo Bank om vervolgens afgelost te worden door Rabobank.
  Marco MarcatoDan begint de wedstrijd voor de favorieten, maar één van hen - Joaquim Rodriguez (Team Katusha) - kan het tempo niet meer bijhouden. Op 21 kilometer van de finish valt Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team) dan aan, op 2 kilometer van de tweede beklimming van de Eyserbosweg waar Andy Schleck (Team Saxo Bank) in de aanval gaat. Hij wordt gevolgd door Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto), Matteo Carrara (Vacansoleil Pro Cycling Team) en Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini). Ook Frank Schleck (Team Saxo Bank), Vincenzo Nibali en Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) en Alexandr Kolobnev rijden ernaartoe en zo vormt zich een groep van 10 man.

  Deze groep laat echter het gaatje weer dicht rijden en uiteindelijk weet de winnaar van de Amstel Gold Race 2009, Serguei Ivanov (Team Katusha) alleen weg te rijden, even later gevolgd door Alexandr Kolobnev, Damiano Cunego, Frank Schleck en Philippe Gilbert. De laatste weet even alleen weg te komen maar wordt even later door de 4 anderen weer teruggepakt voordat Kolobnev besluit aan te vallen.

  De 4 achtervolgers van Kolobnev krijgen op 5 kilometer van de finish gezelschap van een groot deel van het peloton. Op 800 meter van de finish wordt Kolobnev door Carlos Barredo (Quick Step) als eerste teruggepakt en is de hele groep weer bij elkaar. Philippe Gilbert valt op 500 meter van de aankomst aan en komt alleen over de streep!

  Het algemeen klassement van de Amstel Gold Race 2010

  Philippe GilbertDe top 10 van het algemeen klassement van de Amstel Gold Race 2010 ziet er als volgt uit:
  1/ Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) - 6h22'54"
  2/ Ryder Hesjedal (Garmin-Transitions) - +0'02"
  3/ Enrico Gasparotto (Astana)
  4/ Bert de Waele (Landbouwkrediet) - +0'05"
  5/ Roman Kreuziger (Liquigas)
  6/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini)
  7/ Frank Schleck (Team Saxo Bank) - +0'07"
  8/ Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team) - +0'09"
  9/ Karsten Kroon (BMC Racing Team) - +0'11"
  10/ Chris Horner (Team Radioshack)

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 1688x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Klassiekers| UCI ProTour | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-philippe-gilbert-remporte-l-amstel-gold-race-2010-48839746.html

  | Roland TISSIER | zondag 18 april 2010 om 17:11:58

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus drie ?