zaterdag 20 maart 2010 om 17u14

De grote Italiaanse Klassieker van het begin van het seizoen, Milaan-San Remo, begon de editie 2010 in de regen. Hoewel de weersomstandigheden na een paar uur in de race beter werden, hervonden de renners niet de lente-achtige omstandigheden van vorig jaar.

De renners raakten uiteraard behoorlijk uitgeput in de bijna 300 kilometer maar zoals gebruikelijk eindigde Milaan-San Remo toch in een sprint. Oscar Freire (Rabobank) was daarin de snelste en eindigde met twee fietslengtes voor Tom Boonen (Quick Step) en Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini). De Spanjaard wint hiermee voor de derde keer van zijn carrière (na 2004 en 2007) de Primavera!

De voorzitter van de Italiaanse Wielerbond, Renato Di Rocco, kondigde aan het vertrek van deze Milaan-San Remo aan dat Paolo Bettini, dubbel Wereldkampioen (2006 en 2007) en Olympisch Kampioen in 2004, de nieuwe bondscoach van Italië wordt. Hij volgt hiermee Franco Ballerini op die begin februari bij een ongeluk in een autorace om het leven kwam.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van Milaan-San Remo 2010

208 renners kwamen vanochtend aan het vertrek van deze Italiaanse klassieker van 298 kilometer. Meteen na het vertrek vormden 3 Italiaanse renners al een kopgroep: Fabrice Piemontesi (Androni Giocattoli), Daniele Ratti (Carmiooro) en Diego Caccia (ISD Neri) pakten een voorsprong die opliep tot maar liefst 22 minuten. Aan de voet van de eerste klim - de Turchino - heeft deze kopgroep nog een voorsprong van 16'25", maar na de klim van bijna 20 kilometer is deze teruggelopen tot 12'10".

In de afdaling van de Turchino komt Murilo Fischer (Garmin-Transitions) ten val en splits het peloton zich in tweeën: in het eerste peloton van 81 renners met onder anderen Filippo Pozzato (Team Katusha) en Tom Boonen (Quick Step) ontbrak met name de winnaar van Milaan-San Remo 2009, Mark Cavendish (HTC-Columbia). In het tweede peloton bevonden zich ook Andy Schleck (Team Saxo Bank) en Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini).

Na een ontsnapping van 202 kilometer worden de drie renners van de kopgroep teruggepakt door het eerste peloton wat op dat moment een voorsprong van ongeveer één minuut heeft op het tweede peloton. De ploegmaten van Cavendish in de HTC-Columbia ploeg werken dan hard om de huissprinter terug te brengen in de eerste groep en daar slagen zij in op 68 kilometer van de finish.

Maxime BouetAls er twee renners zijn die zich vandaag van voren hebben laten zien dan zijn dat de Fransen Maxime Bouet (AG2R La Mondiale) en Yoann Offredo (Française des Jeux). De eerste, ook al in de aanval tijdens Paris-Nice 2010 in de etappe Pernes-les-Fontaines > Aix-en-Provence, was de eerste die aanviel op zo'n 60 kilometer van de finish.
Maxime Monfort (HTC-Columbia), Jure Kocjan (Camioro NGC), Alan Pérez Lezaun (Euskaltel-Euskadi), Dmytro Grabovskyy (ISD-Neri), Manuele Mori (Lampre-Farnese Vini), Roy Sentjens (Milram) en Frank Hoj (Team Saxo Bank) zetten dan de achtervolging in maar de jonge renner uit de Franse ploeg blijft gedurende 20 kilometer vooruit.

Dmytro Grabovskyy neemt het dan over gedurende zo'n 10 kilometer en in de beklimming van de Cipressa zoeken de favorieten een plekje op vooraan in het peloton. In de afdaling trekt de Liquigas-Doimo ploeg aan het peloton, maar uiteindelijk is het aan Yoann Offredo (Française des Jeux) om aan te vallen en aan de voet van de laatste klim, de Poggio, heeft hij een voorsprong van 18 seconden. Hij weerstaat het peloton (opnieuw opgesplitst in 2 delen) onder leiding van Stefano Garzelli (Acqua & Sapone-Caffè Mokambo) echter niet en op 8 kilometer van de finish eindigt het avontuur voor hem.

Philippe GilbertVerschillende renners proberen dan weg te rijden, met Michael Rogers (HTC-Columbia) die wist dat zijn ploegmaat Mark Cavendish niet in vorm was, en vervolgens Philippe Gilbert (foto, Omega Pharma-Lotto), Filippo Pozzato (Team Katusha) en Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo).

Oscar FreireAls ze de laatste kilometer ingaan is het eerste peloton echter weer gegroepeerd en wordt de eindsprint dus voorbereid. Oscar Freire liet hier zien de sterkste te zijn en eindigt de sprint met een paar fietslengtes voorsprong op Tom Boonen (Quick Step). Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini) eindigt als derde in het klassement, voor Sacha Modolo (Colnago-CSF Inox) en Daniele Bennati (Liquigas-Doimo).

Het filmpje van de laatste kilometer

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 3672x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Klassiekers

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus zes ?