maandag 08 maart 2010 om 22u48

Vandaag reden de renners van Saint-Arnoult-en-Yvelines naar Contres in 201,5 kilometer in de eerste etappe van Parijs-Nice 2010. De etappe-overwinning was voor Greg Henderson (Team Sky) want net als in de Cancer Council Classic van de Tour Down Under 2010, kwam Henderson als eerste over de finishlijn in de sprint.

In dit artikel vindt u een samenvatting van de etappe en de klassementen na deze eerste etappe. Lars Boom (Rabobank) draagt morgen tijdens de etappe richting Limoges nog steeds de gele leiderstrui.

Een samenvatting van de eerste etappe van Parijs-Nice 2010: Saint-Arnoult-en-Yvelines > Contres

Het vertrek vanuit Saint-Arnoult-en-Yvelines was iets vroeger dan gepland en 175 renners stonden aan het vertrek (Gert Steegmans (Radioshack) ging niet van start omdat hij een gebroken sleutelbeen heeft zoals ik gisteren in de samenvatting van de proloog van Parijs-Nice 2010 uitlegde), waaronder Joost Posthuma (Rabobank) die vandaag zijn 29ste verjaardag vierde. Aangezien Lars Boom (Rabobank) alle leiderstruien heeft gepakt gisteren droeg Jens Voigt (Team Saxo Bank) de groene trui, Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) de bolletjestrui omdat hij de tweede beste tijd had bovenop de Côte de Boursouffle en Peter Sagan (Liquigas-Doimo) de witte trui.

Romain FeilluAl bij de 3de kilometer viel Romain Feillu van het Nederlandse Vacansoleil Pro Cycling Team als eerste aan, gevolgd door Albert Timmer (Skil-Shimano), en zij zagen hun voorsprong op het peloton oplopen tot 6'20" in minder dan 30 kilometer. Dankzij de stevige wind in de rug legden zij in het eerste uur maar liefst 48,4 kilometer af. Onder leiding van de Rabobank ploeg brengt het peloton de voorsprong dan langzaam terug. Bij de eerste tussensprint in Gaubert weet Romain Feillu 3 punten te pakken voor Albert Timmer (2 punten) en Lars Boom (Rabobank) pakt 1 punt extra voor zijn groene trui en een bonificatieseconde voor het algemeen klassement. Bij de tweede tussensprint in Herbault pakken dezelfde renners de punten, in omgekeerde volgorde voor het leidersduo.
Op kilometer 149 worden de twee teruggepakt en zo'n 10 kilometer verderop is het de beurt aan Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) en Tom Veelers (Skil-Shimano) om een nieuw leidersduo te vormen, maar onder leiding van de Caisse d'Epargne en Rabobank ploegen worden ook zij teruggepakt op 16 kilometer van de finish.

Alejandro ValverdeNa een aanval van Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) vormt zich een kopgroep van 17 renners op zo'n 10 kilometer van de aankomst, met daarin Luis Léon Sanchez, Jose Vicente Garcia Acosta, Ivan Gutierrez, Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne), Tony Martin (HTC-Columbia), Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo), Lars Boom (Rabobank), Nicolas Roche (AG2R La Mondiale), David Millar (Garmin-Transitions), Grega Bole (Lampre-Farnese Vini), Serguei Ivanov, Alexander Kolobnev (Team Katusha), Greg Henderson (Team Sky), Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team), Jérémie Galland en Cyril Lemoine (Saur-Sojasun). Deze groep gaat door tot aan de finish en een laatste aanval van Serguei Ivanov levert niets op aangezien Tony Martin de hele groep terugbrengt bij de renner van Katusha. In de sprint is het uiteindelijk Greg Henderson (Team Sky) die de etappe wint, voor Grega Bole en Jérémie Galland.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De reactie van de winnaar, Greg Henderson

Na de finish liet de winnaar van de etappe aan letour.fr weten dat het leek alsof de sprint in slow motion was gegaan want iedereen was moe, na deze zware dag in de wind. Hij kwam ook terug op hoe belangrijk deze overwinning voor hem was: Ik had de eerste overwinning voor Team Sky gepakt in Australië (de Cancer Council Classic van de Tour Down Under 2010), dat was symbolisch heel belangrijk, maar een etappe winnen in Paris-Nice, dat is echt geweldig.
Aangezien hij zonder ploegmaten in de kopgroep zat moest Henderson zelf de sprint aantrekken: ik heb geluisterd naar wat Sean Yates zei. Hij vertelde mij dat de jonge renner van Lampre (Grega Bole) snel was dus ik heb besloten in zijn wiel te blijven en aan het einde ging ik eroverheen.

De klassementen

Het etappe-klassement

De top 10 van deze eerste etappe wordt gevormd door renners uit de uiteindelijke kopgroep:
1/ Greg Henderson (Team Sky) - 4u22'17"
2/ Grega Bole (Lampre-Farnese Vini)
3/ Jérémie Galland (Saur-Sojasun)
4/ Alexandr Kolobnev (Team Katusha)
5/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne)
6/ Nicolas Roche (AG2R La Mondiale)
7/ Jens Voigt (Team Saxo Bank)
8/ Marco Marcato (Vacansoleil Pro Cycling Team)
9/ Tony Martin (HTC-Columbia)
10/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo)

Het algemeen klassement (gele trui)

Lars BoomNa deze etappe is er een paar kleine wijzigingen in het algemeen klassement waar we nog altijd Lars Boom aan kop vinden, net als in alle andere klassementen:
1/ Lars Boom (Rabobank) - 4u33'11"
2/ Jens Voigt (Team Saxo Bank)- +00'05"
3/ David Millar (Garmin-Transitions) - +00'13"
4/ Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne) - +00'14"
5/ Roman Kreuziger (Liquigas Doimo) - +00'15"
6/ Greg Henderson (Team Sky) - +00'20"
7/ Levi Leipheimer (Team Radioshack) - +00'25"
8/ Alberto Contador (Astana) - +00'25"
9/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo) - +00'29"
10/ Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) - +00'29"

De andere belangrijkste favorieten bevinden zich op de plaatsen 11/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +00'31", 13/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) - +00'34", 24/ Tony Martin (HTC-Columbia) en 63/ Frank Schleck (Team Saxo Bank).

Puntenklassement (groene trui)

1/ Lars Boom (Rabobank) - 36 punten
2/ Jens Voigt (Team Saxo Bank) - 36 punten
3/ Greg Henderson (Team Sky) - 25 punten
4/ David Millar (Garmin-Transitions) - 24 punten
5/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) - 23 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Beste klimmer (bolletjestrui)

In het bergklassement verandert er niets aangezien deze etappe geen bergen bevatte:
1/ Lars Boom (Rabobank) - 4 punten
2/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - 2 punten
3/ Laurent Mangel (Saur-Sojasun) - 1 punt

Beste jongere (witte trui)

De lange Nederlander blijft ook aan kop in het klassement van beste jongere, de witte trui zal gedragen worden door Roman Kreuziger in de etappe van Contres naar Limoges:
1/ Lars Boom (Rabobank) - 4h33'11"
2/ Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo) - +00'15"
3/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo) - +00'29"
4/ Grega Bole (Lampre-Farnese Vini) - +00'32"
5/ Geraint Thomas (Team Sky) - +00'39"

De andere etappes van Parijs-Nice 2010

Voor meer informatie over Paris-Nice 2010 kunt u de volgende links aanklikken:
> Het parcours van Parijs-Nice 2010, de etappeprofielen, tijd- en routeschema's en kaarten in Google Maps/Google Earth
> De lijst van deelnemers aan Parijs-Nice 2010 met hun rugnummers
> De foto's van de proloog van Parijs-Nice 2010 in Montfort-l'Amaury

© illustratiefoto van dit artikel (Greg Henderson): Tour Down Under

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 1878x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2010

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-henderson-remporte-la-1-ere-etapede-paris-nice-2010-photos-46339812.html

    | Roland TISSIER | dinsdag 09 maart 2010 om 10u54

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer negen ?