zondag 24 januari 2010 om 16u06

Weinig verrassend heeft de Duitse sprinter van HTC-Columbia, André Greipel, vandaag de Tour Down Under 2010 gewonnen. Na zijn 3 etappe-overwinningen pakte hij zo zijn tweede eindoverwinning van de Tour Down Under, na de Tour Down Under 2008.

De etappe van vandaag, die plaats vondt op een circuit van 4,5 kilometer over een totale afstand van 90 km, werd gewonnen door Chris Sutton van Team Sky.

De samenvatting van de etappe op het Adelaide City Council Street Circuit

Het circuit midden in het centrum van Adelaide had een vrijwel volledig vlak profiel en bij een dergelijke etappe kun je dus op voorhand al rekenen op een massasprint.
De organisatie had geprobeerd 4 spannende momenten toe te voegen aan de sprintaankomst: twee tussensprints in de 8ste en 12de ronde en de toekenning van punten voor het klassement van beste klimmer in de 10de en 15de ronde. Deze punten werden toegekend op de "top" van Montefiore Hill. De aanhalingstekens rondom het woord top staan daar omdat deze heuvel eigenlijk niks voorstelde, zelfs naast Willunga Hill uit de etappe van gisteren.

Na verschillende niet succesvolle pogingen was Martin Kohler (BMC Racing Team) de eerste renner die echt weg wist te rijden uit het peloton in de 2de ronde. Zijn voorsprong bleef echter ook zeer beperkt en voor de renners de volgende ronde in gingen werd hij al teruggepakt. Dan is het de beurt aan Mikaël Cherel (Française des Jeux) en Andriy Grivko (Astana) om een gokje te wagen, daarin even later bijgestaan door de Zwitserse renner Martin Elmiger van de Franse AG2R La Mondiale ploeg. Ook deze kopgroep bleef maar één ronde vooruit.
Elmiger probeert het dan opnieuw met Kohler en Rohan Dennis (UniSA-Australia), even later versterkt met 6 andere renners die de achtervolging hadden ingezet. Deze kopgroep van 9 renners is ook geen lang leven beschoren en verschillende andere pogingen mislukken ook tot aan de eerste tussensprint.

Team Saxo Bank zoekt als eerste een goede positie voor haar sprinter Baden Cooke, maar uiteindelijk wint Greg Henderson (Team Sky) de sprint en pakt hij 3 waardevolle seconden waarmee hij dichter bij het podium komt. Hij wordt gevolgd door Robbie Hunter (Garmin-Transitions) en Baden Cooke (Team Saxo Bank).

Koos Moerenhout & Mikaël CherelEven later komt Thibaut Pinot (Française des Jeux) als eerste boven op de "top" (ja, ik houd het vol!) van Montefiore Hill, voor Valeriy Dmitriyev (Astana) en de drager van de trui van beste klimmer, Thomas Rohregger (Team Milram). Thomas Rohregger blijft dan vooruit, samen met Mikaël Cherel en even later Martin Pederson (Footon-Servetto) en de Nederlandse Kampioen op de weg, Koos Moerenhout (Rabobank). Hun voorsprong loopt snel op naar 30 seconden maar als de HTC-Columbia en Saxo Bank ploegen de touwtjes weer in handen nemen vooraan in het peloton kan zelfs een ultieme poging van Koos Moerenhout Robbie McEwen (Team Katusha) er niet van weerhouden de tweede tussensprint te winnen, voor Robbie Hunter en George Hincapie (BMC Racing Team). Voor McEwen zijn de 3 bonificatieseconden genoeg om op dat moment de virtuele derde plaats te delen met Luke Roberts (Team Milram; beste Zuid-Australische renner van deze Tour Down Under 2010).

Wesley SulzbergerIn de 14de ronde proberen opnieuw 3 renners weg te komen: Wesley Sulzberger (Française des Jeux), Trent Lowe (Garmin-Transitions) en Fabio Sabatini (Liquigas-Doimo). Zij strijden dan om de punten voor het bergklassement als zij op de "top" komen de tweede keer dat er punten worden toegekend: Sabatini wint het van Sulzberger en Lowe. Dat verandert niets voor Thomas Rohregger die definitief het bergklassement weet te winnen.

Met een voorsprong tot 43 seconden is Sulzberger virtueel leider in het algemeen klassement en pas in de laatste ronde van het circuit in Adelaide wordt het leiderstrio terug gepakt. Chris SuttonDe renners bereiden zich dan voor op een redelijk ongeorganiseerde sprint waarin met name Team Sky en Rabobank vooraan het peloton rijden. Uiteindelijk weet Team Sky er weer een dubbelwinst van te maken, in de omgekeerde volgorde van de Cancer Council Helpline Classic vorige week: Chris -CJ- Sutton wint de etappe voor zijn ploegmaat Greg Henderson en Graeme Brown van de Rabobank ploeg. Dit is de allereerste UCI ProTour overwinning van de Britse ploeg.

André Greipel (HTC-Columbia) eindigt 5de in deze etappe en wint de Tour Down Under 2010. Dankzij de bonificatieseconden voor zijn tweede plaats in de etappe en van de eerste tussensprint klimt Greg Henderson uiteindelijk op naar de derde plaats en dus naar het podium.

Volgens de website van de Tour Down Under, noemt de directeur van de wedstrijd, Mike Turtur, deze laatste etappe de Australische versie van de Champs Elysées in de Tour de France maar ik moet zeggen dat ik weinig overeenkomsten tussen deze etappes zie!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De reactie van de etappewinnaar, Chris Sutton

In een interview meteen na de etappe zei CJ: Ik kan het haast niet geloven.
We hebben gisterenavond de tactiek van de ploeg doorgesproken en we kwamen tot de conclusie dat het op teamwork aan kwam.
We hebben de controle op zo'n 2 kilometer van de aankomst overgenomen. Ik heb toen de sprint aangezet en ben er helemaal voor gegaan. Ik besloot toen zo lang mogelijk door te gaan en als Greg er voorbij kon zou hij dat wel doen, maar we zijn uiteindelijk gewoon 1-2 geëindigd, ongelofelijk
!HTC-Columbia

De reactie van de uiteindelijke winnaar, André Greipel

André Greipel, bijgenaamd Gorilla sinds hij de Tour Down Under 2008 op indrukwekkende wijze won wint dus vandaag zijn tweede Tour Down Under en reageerde daar als volgt op: De andere ploegen moesten vandaag aan het werk als ze nog wilden winnen. Wij zijn rustig gebleven en hebben onze eigen wedstrijd gereden. Ik ben heel blij deze wedstrijd voor de tweede keer te kunnen winnen, de ploeg heeft perfect werk geleverd deze week en wij verdienen het.

Het etapperesultaat

Chris Sutton1/ Chris Sutton (Team Sky) - 1h53'20"
(gemiddelde snelheid: 47,647 km/h)
2/ Greg Henderson (Team Sky)
3/ Graeme Brown (Rabobank)
4/ Robbie McEwen (Team Katusha)
5/ André Greipel (HTC-Columbia)
6/ Allan Davis (Astana)
7/ Matthew Goss (HTC-Columbia)
8/ Yauheni Hutarovich (Française des Jeux)
9/ Gert Steegmans (Team Radioshack)
10/ José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne)
Thomas Vedel Kvist (Quick Step) stapte in deze etappe af terwijl Anthony Ravard (AG2R La Mondiale) gediskwalificeerd werd.

Een samenvatting van de etappe in beeld en geluid

Hieronder ziet u een filmpje als samenvatting van de etappe en de officiële ceremonie van de Tour Down Under 2010:

Het palmarès van de Tour Down Under sinds 1999

Na Stuart O'Grady, is de Duitser André Greipel est pas de tweede renner die deze Zuid-Australische wedstrijd voor de tweede keer wint in de 12-jarige geschiedenis van de Tour Down Under.

Hieronder ziet u de lijst van winnaars van de Tour Down Under sinds 1999:
1999 AUS Stuart O'Grady (Crédit Agricole)
2000 AUS Gilles Maignan (AG2R Prévoyance)
2001 AUS Stuart O'Grady (Crédit Agricole)
2002 AUS Michael Rogers (Australian Institute of Sport)
2003 ES Mikel Astarloza (AG2R Prévoyance)
2004 AUS Patrick Jonker (UniSA)
2005 ES Luis León Sánchez (Liberty Seguros-Würth)
2006 AUS Simon Gerrans (AG2R Prévoyance)
2007 CH Martin Elmiger (AG2R Prévoyance)
2008 DE André Greipel (Team High Road)
2009 AUS Allan Davis (Quick Step)
2010 DE André Greipel (Team HTC-Columbia)

De klassementen van de Tour Down Under 2010

Algemeen klassement

André Greipel1/ André Greipel (HTC-Columbia) - 18h47'05"
2/ Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne) - +0'11"
3/ Greg Henderson (Team Sky) - +0'15"
4/ Robbie McEwen (Team Katusha) - +0'17"
5/ Luke Roberts (Team Milram) - +0'17"
6/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'21"
7/ Eduard Vorganov (Team Katusha) - +0'25"
8/ Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) - +0'26"
9/ Robbie Hunter (Garmin-Transitions) - +0'26"
10/ Markus Fothen (Team Milram) - +0'27"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Beste jongere

Jurgen Roelandts1/ Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) - 18h47'31"
2/ Wesley Sulzberger (Française des Jeux) - +0'13"
3/ José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne) - +0'20"
4/ Fabio Sabatini (Liquigas-Doimo) - +0'58"
5/ Gorka Izaguirre (Euskaltel-Euskadi) - +1'09"
6/ Peter Sagan (Liquigas-Doimo) - +1'12"
7/ Cameron Meyer (Garmin-Transitions) - +1'44"
8/ Thibaut Pinot (Française des Jeux) - +3'00"
9/ Arthur Vichot (Française des Jeux) - +3'10"
10/ Romain Sicard (Euskaltel-Euskadi) - +3'33"

Puntenklassement

André Greipel1/ André Greipel (HTC-Columbia) - 24 punten
2/ Greg Henderson (Team Sky) - 18 punten
3/ Robbie McEwen (Team Katusha) - 16 punten
4/ David Kemp (UniSA-Australia) - 16 punten
5/ Martin Kohler (BMC Racing Team) - 12 punten
6/ Mickaël Delage (Omega Pharma-Lotto) - 12 punten
7/ Eduard Vorganov (Team Katusha) - 10 punten
8/ Valeriy Dmitriyev (Astana) - 10 punten
9/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - 10 punten
10/ Thomas Rohregger (Team Milram) 8 punten

Beste klimmer

Thomas Rohregger1/ Thomas Rohregger (Team Milram) - 62 punten
2/ Valeriy Dmitriyev (Astana) - 36 punten
3/ David Kemp (UniSA Australia) - 28 punten
4/ Timothy Roe (UniSA-Australia) - 22 punten
5/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne - 16 punten
6/ Fabio Sabatini (Liquigas-Doimo) - 16 punten
7/ Mikaël Cherel (Française des Jeux) - 16 punten
8/ Mauro Finetto (Liquigas-Doimo) - 14 punten
9/ Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne) - 12 punten
10/ Luke Roberts (Team Milram) - 12 punten

Overige foto's

Luke Roberts
Luke Roberts (Team Milram), beste Zuid-Australische renner van de Tour Down Under 2010
AG2R La Mondiale
AG2R La Mondiale, beste ploeg van de Tour Down Under 2010
André GreipelAndré Greipel
André Greipel (HTC Columbia)
Podium Tour Down Under 2010Podium Tour Down Under 2010
Het podium van de Tour Down Under 2010: Wesley Sulzberger (Française des Jeux), Thomas Rohregger (Team Milram), André Greipel (HTC-Columbia), Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) en Luke Roberts (Team Milram)
Luis Léon Sanchez
Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne),
2de in de Tour Down Under 2010
Greg Henderson
Greg Henderson (Team Sky),
3de in de Tour Down Under 2010

Alle foto's op thumbnailformaat in dit artikel die niet uitvergroot kunnen worden zijn © Tour Down Under. Alle andere foto's zijn © Tara Creevey. Tara is een groot wielerfan en schrijft regelmatig artikeltjes en korte interviews op 602nds.com.

Alle artikelen over de Tour Down Under 2010

Tour Down Under 2010Om al mijn artikeltje over de Tour Down Under 2010 nog eens na te lezen kunt u de rubriek Tour Down Under 2010 bekijken of de onderstaande links gebruiken:
> Het parcours van de Santos Tour Down Under 2010 op Google Maps & Google Earth
> Santos Tour Down Under 2010: lijst van deelnemers met hun rugnummers en een paar filmpjes

> 2010 begint goed voor Team Sky: Greg Henderson wint de Cancer Council Helpline Classic voor zijn ploegmaat Chris Sutton

> Eerste etappe Tour Down Under 2010 (Clare - Tanunda): André Greipel sprint naar de etappewinst
> André Greipel wint ook de tweede etappe van de Tour Down Under 2010 (Gawler - Hahndorf)
> Manuel Cardoso (Footon-Servetto) wint verrassend de derde etappe van de Tour Down Under 2010
> De derde etappewinst van André Greipel in de 4de etappe van de Tour Down Under 2010 (Norwood-Goolwa)
> Een indrukwekkende etappeoverwinning van Luis Léon Sanchez (Caisse d'Epargne) in de Tour Down Under 2010
> André Greipel (HTC-Columbia) wint de Tour Down Under 2010, Chris Sutton (Team Sky) de sprint voor de laatste etappe

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 5726x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | UCI ProTour | Tour Down Under 2010

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-tour-down-under-2010-retour-sur-la-6-eme-etape-video-et-photos-43570686.html

    | Roland TISSIER | zondag 24 januari 2010 om 20u01

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer negen ?