home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Manuel Cardoso (Footon-Servetto) wint verrassend de derde etappe van de Tour Down Under 2010

Toegevoegd: donderdag 21 januari 2010 om 20:58:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Manuel Cardoso (Footon-Servetto) wint verrassend de derde etappe van de Tour Down Under 2010De etappe van vandaag voerde de renners over wegen die wat heuvelachtiger waren dan de afgelopen dagen en ook de hogere temperaturen zorgden ervoor dat het een zware dag was vandaag.

  De etappe werd getekend door een groot aantal aanvallen en uiteindelijk was er, ter verandering, geen massasprint maar een solo van 200 meter die leidde tot de etappe-overwinning van Manuel Cardoso (Footon-Servetto). In de verschillende klassementen veranderde alleen het bergklassement van leider.


  Met temperaturen tot 40°C (!) reden de renners vandaag van Unley naar Stirling over een afstand van 132,5 km. Bij de eerste doorkomst over de finishlijn in Stirling waren ze net begonnen aan het eerste deel van een lus die vanaf Mylor via Aldgate en Stirling terug liep naar Mylor via Heathfield en Bradbury. Deze lus werd twee keer afgelegd (het eerste deel van Mylor naar Stirling drie keer) voor de echte finish licht bergop voor de Stirling Oval.

  Aangezien Pieter Weening (Rabobank) vandaag niet aan de start verscheen stonden 131 rijders aan de start in Unley. Verschillende aanvallen net na de start van de etappe werden allemaal geneutraliseerd na 15 kilometer toen het peloton weer samen kwam. Zoals de organisator al had voorspeld was de redelijk stijle klim op de Southern Expressway aan het begin van de etappe de perfecte gelegenheid voor een vroege aanval (meerdere zelfs in dit geval), maar deze leverden uiteindelijk niets op.
  Zodra de renners de Southern Expressway verlieten vormde zich echter een kopgroep van 9 renners met Sébastien Rosseler (Team Radio Shack), Andriy Grivko (Astana), Juan Ripoll Horrach (Team Katusha), Thibaut Pinot (Française des Jeux), Mathieu Perget (Caisse d'Epargne), Gorka Izaguirre (Euskaltel-Euskadi), Matthew Wilson (Garmin Transitions), Jurgen van de Walle (Quick Step) en Peter Mcdonald (UniSA-Australia). Hoewel zij als eerste bij de tussensprint in McLaren Flat aankwamen besloten verschillende renners daar te wachten op het peloton en al snel was het peloton weer compleet. De sprint werd gewonnen door Gorka Izaguirre voor Peter Mcdonald en Andriy Grivko.

  Thomas Rohregger & Luke RobertsNa de eerste sprint vielen Thomas Rohregger en Luke Roberts (beiden Team Milram) aan in de klim van Wickhams Hill Road. Rohregger kwam als eerste boven en nam zo de bergtrui over. Hij werd gevolgd door Roberts en Valeriy Dmitriyev (Astana) pakte de derde plaats. 15 renners reden naar het leidersduo toe en even later vielen twee renners vanuit deze kopgroep aan: José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne) en Cameron Meyer (Garmin Transitions). Hun voorsprong liep op tot 1'35" op 70 km van de finish maar 6 kilometer verderop was het peloton weer helemaal samen.

  In de aanloop naar de tweede tussensprint was het de beurt aan Karsten Kroon (BMC Racing Team) en Simon Clarke (UniSA-Australia) om aan te vallen, gevolgd door Jack Bobridge (Garmin-Transitions), Jens Voigt en Maciej Paterski (Liquigas-Doimo). De sprint werd gewonnen door Karsten Kroon voor Simon Clarke en Jack Bobridge. Hun voorsprong liep op tot 1'32", maar deze liep al snel terug en bij de eerste doorkomst over de finishlijn was deze 1'06".
  Terwijl Bobridge en Clarke al het mogelijke deden om vooruit te blijven werden de drie andere renners teruggepakt door het peloton, op het moment dat Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) aanvalt. Als hij bij het leidersduo uit komt rijden hebben zij nog maar 400 meter voorsprong op het peloton en niet lang daarna is het peloton weer samen.

  Christian Meier (Garmin-Transitions) en even later Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi) zijn de laatste twee renners die uit het peloton proberen weg te rijden maar op 5 kilometer van de finish zijn alle renners weer samen in het peloton.

  Terwijl alles dus leek te wijzen op een massasprint was het uiteindelijk Manuel Cardoso (Footon-Servetto), de Portugese kampioen, die op 200 meter van de finish aanviel en met een seconde voorsprong over de finishlijn kwam. De massasprint van het peloton werd gewonnen door Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) voor wereldkampioen Cadel Evans (BMV Racing Team).

  De reactie van de winnaar

  Na de finish liet Cardoso de volgende reactie optekenen: Ik ben erg blij dat ik deze zware etappe naar Stirling heb gewonnen. Toen de kopgroep teruggehaald was deed Caisse d'Epargne vrijwel al het werk aan kop in voorbereiding op de finish maar ik kon in de laatste kilometer snel een grote voorsprong pakken. Ondanks mijn overwinning vandaag denk ik dat ik geen kans maak op de eindoverwinning. Ik heb het erg zwaar gehad de eerste dagen van deze race en ik ben daarmee waarschijnlijk teveel tijd kwijtgeraakt. Maar deze overwinning is erg belangrijk voor mij, in mijn eerste profwedstrijd bij mijn eerste profteam pak ik de eerste ProTour overwinning zowel voor mijzelf als voor de ploeg.

  Een videosamenvatting van de etappe Unley > Stirling

  Klassementen

  Etappeklassement

  1/ Manuel Cardoso (Footon-Servetto) - 3h14'38" (gemiddelde snelheid: 40,846 km/h)
  2/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +0'01"
  3/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'01"
  4/ Peter Sagen (Liquigas-Doimo) - +0'01"
  5/ Mauro Finetto (Liquigas-Doimo) - +0'01"
  6/ Michael Rogers (HTC-Columbia) - +0'01"
  7/ Luke Roberts (Team Milram) - +0'01"
  8/ Markus Fothen (Team Milram) - +0'01"
  9/ Anthony Roux (Française des Jeux) - +0'01"
  10/ Eduard Vorganov (Team Katusha) - +0'01"

  Tiziano Dall'Antonia (Liquigas-Doimo) verliet de Tour Down Under 2010 tijdens de etappe.

  Algemeen klassement

  André GreipelZonder wijziging aan de kop van dit klassement dus maar dankzij zijn tweede plaats in de etappe van vandaag klimt Alejandro Valverde op naar de 4de plaats in het algemeen klassement:
  1/ André Greipel (HTC-Columbia) - 9h53'38"
  2/ Greg Henderson (Team Sky) - +0'14"
  3/ Gert Steegmans (Team Radioshack) - +0'14"
  4/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +0'14"
  5/ Robbie McEwen (Team Katusha) - +0'16"
  6/ Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) - +0'16"
  7/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'16"
  8/ Andriy Grivko (Astana) - +0'19"
  9/ Graeme Brown (Rabobank) - +0'20"
  10/ Robbie Hunter (Garmin-Transitions) - +0'20"

  Beste jongere

  1/ Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) - 9h53'54"
  2/ Mauro Finetto (Liquigas-Doimo) - +0'04"
  3/ Anthony Roux (Française des Jeux) - +0'13"
  4/ Cameron Meyer (Garmin-Transitions) - +0'13"
  5/ Thomas Frei (BMC Racing Team) - 0'13"

  Puntenklassement

  1/ André Greipel (HTC-Columbia) - 16 punten
  2/ Martin Kohler (BMC Racing Team) - 12 punten
  3/ Mickaël Delage (Omega Pharma-Lotto) - 12 punten
  4/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale) - 8 punten
  5/ Manuel Cardoso (Footon-Servetto) - 8 punten

  Beste klimmer

  Aangezien hij als eerste boven kwam in de klim van vandaag neemt de Duitse renner Thomas Rohregger de trui van beste klimmer over van David Kemp:
  1/ Thomas Rohregger (Team Milram) - 26 punten
  2/ Timothy Roe (UniSA-Australia) - 22 punten
  3/ David Kemp (UniSA-Australia) - 16 punten
  4/ Mauro Finetto (Liquigas-Doimo) - 14 punten
  5/ Luke Roberts (Team Milram) - 12 punten

  > Klik hier om de volledige resultaten te downloaden

  Alle foto's in dit artikel zijn © Tour Down Under

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 1 reactie | 3449x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under| UCI ProTour| Tour Down Under 2010 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 1 reacties!
 1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-tour-down-under-2010-retour-sur-la-3-eme-etape-video-43409455.html

  | Roland TISSIER | vrijdag 22 januari 2010 om 7:18:16

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer acht ?