woensdag 20 januari 2010 om 13u46

Tweede massasprint, tweede etappewinst voor André Greipel (HTC-Columbia). Wellicht is hij onderweg om zijn prestatie van de Tour Down Under 2008 te evenaren? Toen won hij 4 etappes na net daarvoor al de Down Under Classic te hebben gewonnen.

Een samenvatting van de etappe Gawler > Hahndorf

Onder een blauwe lucht met temperaturen oplopend tot 30 graden vond de tweede etappe plaats tussen Gawler en Hahndorf via een lusje langs Springton en Mount Pleasant vanuit Williamstown.

Met nog steeds 132 renners aan de start was het dit keer aan David Kemp (UniSA-Australia), Mickaël Delage en Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto) om als eersten aan te vallen. Bij de eerste sprint in Lyndoch (na slechts 13,4 km) was hun voorsprong al opgelopen tot 2'10". Deze eerste sprint werd gewonnen door Delage voor Kemp en zijn ploegmaat Kaisen. David Kemp, Mickaël Delage & Olivier KaisenNa 35 kilometer was hun voorsprong op zijn hoogst met 11'30" en het peloton begon op dat moment heel langzaam in te lopen op de kopgroep.

De etappe van vandaag kende één beklimming, na 89,3 kilometer: Checker Hill Road. Dat is een beklimming van slechts 600 meter maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 13,3%. David Kemp kwam hier als eerste boven met een voorsprong van zo'n 20 seconden voor Mickaël Delage en Olivier Kaisen.
Bij de tweede sprint, in Mount Torrens, zijn de drie weer samen en net als in de eerste sprint won Delage het van Kemp en Kaisen. Hun voorsprong was toen echter terug gelopen tot slechts 30 seconden en aangezien de laatste kilometer van de etappe een licht dalende lijn was hadden de sprinters natuurlijk hun zinnen gezet op een massasprint. Olivier Kaisen werd als eerste teruggepakt door het peloton.

Het treintje van HTC-ColumbiaNet als gisteren zochten HTC-Columbia en Team Sky dus een plaatsje vooraan in het peloton om de sprint voor te bereiden.

Net als in 2008 (de Tour Down Under is er sinds 2003 ieder jaar gefinisht) won André Greipel de etappe in Hahndorf. Zou dat iets te maken hebben met het feit dat het een voormalige Duitse kolonie is?

Greipel versloeg in de sprint de winnaar van de Cancer Council Helpline Classic, Greg Henderson (Team Sky). De sprinter van Team Katusha, Robbie McEwen, eindigde 3de.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De reactie van de winnaar

Na de etappe liet André Greipel weten: Ik ben verbaasd over mijn vermoeidheid vandaag. We konden de kopgroep laten gaan want we wisten dat we ze toch wel terug konden pakken. Uiteindelijk was de aankomst hetzelfde als twee jaar geleden: ik heb lang gewacht (voordat hij de sprint aantrok) en we hebben weer gewonnen. Over de bijdrage van zijn ploegmaten zei hij: Daarom zijn we hier, om goede prestaties te laten zien en het is fijn om in een Duitse stad te winnen. Het is niet zo dat we nu kunnen gaan uitrusten nu we twee etappes hebben gewonnen, maar we zullen wel zien hoe het morgen verloopt.

Een andere kijk op de polemiek rondom de oortjes

Zoals ik gisteren schreef in mijn artikeltje over de eerste etappe, heeft Allan Davis (Astana) tijdens die etappe veel kostbare tijd verloren en kan hij dus hoogstwaarschijnlijk geen aanspraak meer maken op een tweede winst van de Tour Down Under.
Vandaag liet de organisatie weten dat (om een nog onbekende reden) de Astana ploeg naar de Tour Down Under is gekomen zonder oortjes. Davis legde uit dat hij daarom zoveel tijd verloren heeft gisteren: Ik was eigenlijk op mezelf aangewezen in de klim en ik was op een gegeven moment zo'n 50 meter achter mijn ploegmaten. Zij hadden dat niet in de gaten en aangezien iedereen op dat moment al behoorlijk uitgeput was zijn ze voorop gaan rijden en hebben ze mij achter gelaten met zo'n 40 andere renners. Ze wisten niet dat ik achter hen reed en zijn dus zonder mij weg gereden. Eén van de redenen is natuurlijk dat we elkaar nog moeten leren kennen in deze nieuwe ploeg (de Astana ploeg is behoorlijk veranderd na het vertrek van een groot aantal renners naar Radioshack; Davis zelf is afkomstig van Quick Step).

Terwijl de ploegleiders tijdens de Tour de France 2009 lieten weten pertinent tegen het verbieden van de oortjes te zijn, legde Hendrik Redant van de ploeg Omega Pharma-Lotto vandaag uit dat hij zodra het kan een wedstrijd zonder oortjes rijdt. Volgens hem zorgt dat ervoor dat de renners zelf een beetje meer moeten nadenken. Tijdens de Tour Down Under in 2003 bijvoorbeeld, tijdens de etappe met aankomst in Hahndorf net als vandaag, gebruikte de ploeg geen oortjes en wist Robbie McEwen de etappe te winnen.

De samenvatting van de etappe in beeld en geluid (filmpje)

De klassementen

Het etappeklassement

De top 5 van de etappe van vandaag zag er als volgt uit:
1/ André Greipel (HTC-Columbia) - 3h23'49" (gemiddelde snelheid: 39,3 km/h)
2/ Greg Henderson (Team Sky)
3/ Robbie McEwen (Team Katusha)
4/ Robbie Hunter (Garmin-Transitions)
5/ Graeme Brown (Rabobank)

Het algemeen klassement

André GreipelNa deze etappe en met name dankzij de bonificatieseconden in de tussensprints en bij de aankomst, ziet de top 10 van het algemeen klassement van de Tour Down Under 2010 er nu als volgt uit:
1/ André Greipel (HTC-Columbia) - 6h38'59"
2/ Greg Henderson (Team Sky) - +0'14"
3/ Gert Steegmans (Team Radioshack) - +0'14"
4/ Robbie McEwen (Team Katusha) - +0'16"
5/ Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) - +0'16"
6/ Danilo Wyss (BMC Racing Team) - +0'20"
7/ Graeme Brown (Rabobank) - +0'20"
8/ Baden Cooke (Team Saxo Bank) - +0'20"
9/ Robbie Hunter (Garmin-Transitions) - +0'20"
10/ José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne) - +0'20"

Beste jongere

Jurgen Roelandts1/ Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) - 6h39'15"
2/ Danilo Wyss (BMC Racing Team) - +0'04"
3/ José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne) - +0'04"
4/ Nikolas Maes (Quick Step) - +0'04"
5/ Gorka Izaguirre (Euskaltel-Euskadi) - +0'04"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement

1/ André Greipel (HTC-Columbia) - 16 punten
2/ Martin Kohler (BMC Racing Team) - 12 punten
3/ Mickaël Delage (Omega Pharma-Lotto) - 12 punten
4/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale) - 8 punten
5/ David Kemp (UniSA-Australia) - 8 punten

Bergklassement

David Kemp1/ Timothy Roe (UniSA-Australia) - 16 punten
2/ David Kemp (UniSA-Australia) - 16 punten
3/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale) - 12 punten
4/ Mickaël Delage (Omega Pharma-Lotto) - 12 punten
5/ Thomas Rohregger (Team Milram) - 10 punten

> Klik hier om de volledige resultaten te downloaden

Alle foto's in dit artikel zijn © Tour Down Under

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 1725x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | UCI ProTour | Tour Down Under 2010

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-tour-down-under-2010-retour-sur-la-2-eme-etape-video-43352250.html

    Bonne journée à tous

    | Roland TISSIER | donderdag 21 januari 2010 om 09u47

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer vier ?