home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Eerste etappe Tour Down Under 2010 (Clare - Tanunda): André Greipel sprint naar de etappewinst

Toegevoegd: dinsdag 19 januari 2010 om 22:00:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Eerste etappe Tour Down Under 2010 (Clare - Tanunda): André Greipel sprint naar de etappewinstNa afgelopen zondag in de val van Team Sky te zijn gelopen tijdens de Cancer Council Helpline Classic, kon het treintje van HTC-Columbia vandaag wel zijn werk doen om André Greipel naar de etappewinst en dus naar de eerste leiderstrui van deze Tour Down Under 2010 te rijden!

  De samenvatting van de etappe

  132 renners kwamen aan de start (zie de lijst van deelnemers) van deze eerste etappe in Clare. Andreas Stauff (Quick Step) kon niet starten in deze eerste UCI ProTour wedstrijd in 2010 want de renner afkomstig van Team Kuota-Indeland heeft, sinds zijn transfer, nog niet de vereiste 3 bloedtesten ondergaan voor het biologisch paspoort.

  Na een eerste aanval van Gorka Izaguirre (Euskaltel-Euskadi) was er een valpartij in het peloton. Deze bleef zonder verstrekkende gevolgen maar een groot aantal renners moest toch een beroep doen op medische assistentie of op de ploegwagen voor mechanische problemen. Na 7 kilometer heeft Izaguirre al 2'20" voorsprong op het peloton, maar een groep van achtervolgers haalt hem 10 kilometer verder weer bij.
  Even later is het de beurt aan Martin Kohler (BMC Racing Team), Blel Kadri (AG2R La Mondiale) en Timothy Roe (UniSA) om uit het peloton weg te rijden. Deze 3 renners pakken al snel een grote voorsprong op het peloton en vechten onderling de sprint uit in Riverton: 1/ Martin Kohler, 2/ Blel Kadri en 3/ Timothy Roe. Op het moment dat het peloton over de lijn van deze sprint komt blijkt de voorsprong van de kopgroep 9'45" te zijn. Op dat moment neemt HTC-Columbia de touwtjes in handen in het peloton, samen met Team Katusha en Team Sky, om het verschil terug te brengen tot 6'04" bij de tweede sprint in Kapunda. Deze sprint wordt wederom gewonnen door Martin Kohler en zijn twee medevluchters volgen ook in dezelfde orde als bij de eerste sprint.

  Timothy RoeOp 30 kilometer van de aankomst is het verschil nog maar 2'33" en in de klim van Menglers Hill valt Timothy Roe (foto) aan. Hij pakt de 16 punten die hem het recht geven de trui van beste klimmer, gesponsord door Škoda, aan te trekken na de finish. Net na de top komt het peloton terug bij Blel Kadri en Martin Kohler, terwijl Timothy Roe alleen vooruit blijft. Snel daarna splitst het peloton zich in meerdere groepen vanwege de verschillende aanvallen en de jonge Roe wordt uiteindelijk allereerst ingehaald door Thomas Rohregger (Team Milram).
  Terwijl Roe ingehaald wordt door het peloton blijft de Duitser vooruit tot 12 kilometer van de finish. De eerste groep van achtervolgers wordt zo de kopgroep met een minieme voorsprong op het peloton. Terwijl Matthew Wilson (Garmin-Transitions) een uiterste poging doet denkt HTC-Columbia al aan de 3 laatste kilometers van de etappe die volledig vlak zijn en dus de perfecte gelegenheid om de etappe te eindigen in een massasprint!

  André GreipelWilson wordt ingehaald en in de laatste 5 kilometer is het peloton weer bijeen. Het treintje van HTC-Columbia doet dan beter zijn werk dan afgelopen zondag en uiteindelijk wint hun sprinter, de Duitser André Greipel, de eerste etappe en mag hij dus ook als eerste de okeren leiderstrui van deze Tour Down Under 2010 dragen.

  De reactie van de winnaar

  Na de finish reageerde André Greipel als volgt op zijn overwinning: We hebben met de andere ploegen gepraat maar niemand wilde met ons rijden. Wij hebben een sterke ploeg: ik sta nu op het podium, maar ik denk dat heel de ploeg er zou moeten staan.
  Wij hebben onze verantwoordelijkheden genomen tijdens de hele etappe. De ploeg maakt het verschil: we begonnen als ploeg en we eindigen als ploeg
  .

  De samenvatting van de etappe in beeld (video)

  De klassementen

  Het klassement van de etappe

  Hieronder vindt u de top 10 van deze eerste etappe van de Tour Down Under 2010:
  André Greipel1/ André Greipel (HTC-Columbia) - 3h15'30" (gemiddelde snelheid: 43,273 km/h)
  2/ Gert Steegmans (Team Radioshack) - +0'00
  3/ Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) - +0'00"
  4/ Danilo Wyss (BMC Racing Team) - +0'00"
  5/ Greg Henderson (Team Sky) - +0'00"
  6/ Baden Cooke (Team Saxo Bank) - +0'00"
  7/ Graeme Brown (Rabobank) - +0'00"
  8/ Robbie McEwen (Team Katusha) - +0'00"
  9/ José Joaquin Rojas (Caisse d'Epargne) - +0'00"
  10/ Valeriy Dmitriyev (Astana) - +0'00"

  Thomas Frei (BMC Racing Team) vierde vandaag zijn verjaardag en eindigde 42ste. De winnaar van de Tour Down Under 2009, Allan Davis (Astana), eindigde 96ste op 8'22". De kans is dus klein dat hij zijn prestatie van vorig jaar kan evenaren.

  Het algemeen klassement

  In vergelijking met het etappeklassement zorgden alleen de bonificatieseconden gewonnen in de tussensprints en bij de finish voor verschillen in het algemeen klassement. Dit klassement ziet er nu als volgt uit:
  1/ André Greipel (HTC-Columbia) - 3h15'20"
  2/ Gert Steegmans (Team Radioshack) - +0'04"
  3/ Martin Kohler (BMC Racing Team) - +0'04"
  4/ Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) - +0'06"
  5/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale) - +0'06"
  6/ Timothy Roe (UniSA Australia) - +0'08"
  7/ Danilo Wyss (BMC Racing Team) - +0'10"
  8/ Greg Henderson (Team Sky) - +0'10"
  9/ Baden Cooke (Team Saxo Bank) - +0'10"
  10/ Graeme Brown (Rabobank) - +0'10"

  Het klassement van beste jongere

  In het klassement van beste jongere, gesponsord door Cycle Instead, vinden we de volgende top 5:
  1/ Martin Kohler (BMC Racing Team) - 3h15'24"
  2/ Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) - +0'02"
  3/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale) - +0'02"
  4/ Timothy Roe (UniSA Australia) - +0'04"
  5/ Danilo Wyss (BMC Racing Team) - +0'06"

  Het klassement van beste sprinter

  Martin KohlerHet klassement van de beste sprinter wordt gesponsord door Jayco en in dit klassement werden vandaag punten uitgedeeld aan 6 renners:
  1/ Martin Kohler (BMC Racing Team) - 12 punten
  2/ André Greipel (HTC-Columbia) - 8 punten
  3/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale) - 8 punten
  4/ Gert Steegmans (Team Radioshack) - 6 punten
  5/ Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) - 4 punten
  6/ Timothy Roe (UniSA Australia) - 4 punten

  Het bergklassement

  Het Škoda King of the Mountains klassement heeft vandaag punten toegekend aan 5 renners op de top van Menglers Hill:
  1/ Timothy Roe (UniSA Australia) - 16 punten
  2/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale) - 12 punten
  3/ Martin Kohler (BMC Racing Team) - 8 punten
  4/ Thomas Rohregger (Team Milram) - 6 punten
  5/ Mauro Finetto (Liquigas-Doimo) - 4 punten

  > Klik hier om de volledige klassementen na de eerste etappe te downloaden

  Alle foto's in dit artikel zijn © Tara Creevey. Tara is wielerfan en schrijft regelmatig artikeltjes en interviews voor 602nds.com.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 6479x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under| UCI ProTour| Tour Down Under 2010 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus één ?