vrijdag 04 september 2009 om 23u57

De zesde etappe van de Ronde van Spanje was 176,8 kilometer lang en verbond Xàtiva met ... Xàtiva. Zowel de start als de finish waren inderdaad in deze stad!
Deze etappe eindigde in een massasprint die redelijk eenvoudig werd gewonnen door de Sloveen Borut Bozic (Vacansoleil Pro Cycling Team).

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De zesde etappe: Xàtiva > Xàtiva

Na eerder al de eerste etappe van de Ronde van Polen en de eerste etappe van de Tour du Limousin te hebben gewonnen, eindigde hij in Venlo in Nederland tweede, maar vandaag was de zesde etappe van de Vuelta toch echt voor de Sloveense sprinter.

Het verloop van de etappe was redelijk klassiek met:
> een langdurige ontsnapping met 4 renners - Bingen Fernandez (foto, Cofidis), José Antonio Lopez Gil (Andalucia Cajasur), Matheus Pronk (Vacansoleil Pro Cycling Team) en Aitor Perez Arrieta (Contentpolis-Ampo) - van de 8ste tot en met de 153ste kilometer en met een maximaal verschil met het peloton van 6'44"
Bingen Fernandez (Cofidis)> een peloton wat de achtervolging van de kopgroep inzet, onder leiding van Columbia HTC, de ploeg van de leider in het algemeen klassement
> een hergroepering op 17 kilometer van de finish
> verschillende aanvallen vooraan in het peloton, zonder al te veel succes
> en uiteindelijk een massasprint om de etappe af te sluiten

Op de top van de eerste beklimming, de Alto de la Muela (3de categorie), kwam één van de renners die gisteren ook al in de kopgroep zat, José Antonio Lopez Gil als eerste boven gevolgd door Aitor Perez Arrieta en Bingen Fernandez. Matheus Pronk komt zo'n 20 seconden later over de top maar haalt de anderen weer in in de afdaling. In de eerste sprint, in Millares, komt Aitor Perez Arrieta als eerste over de streep, voor José Antonio Lopez Gil en Bingen Fernandez.
In de beklimming van de Alto de Millares (3de categorie), valt José Antonio Lopez Gil aan om de punten te pakken voor Perez Arrieta en Bingen Fernandez. Pronk komt wederom een paar seconden later over de top. De tweede sprint in Xàtiva wordt gewonnen door Aitor Perez Arrieta voor Pronk en Lopez Gil.
De top van de laatste beklimming, de Alto de Benigánim (3de categorie), wordt wederom door Borut Bozic wint de 6de etappe van de Vuelta 2009 - © UnipublicJosé Antonio Lopez Gil als eerste bereikt, voor Bingen Fernandez en Paolo Tiralongo (Lampre-NGC) die uit het peloton weggereden was terwijl Matheus Pronk en Aitor Perez Arrieta teruggepakt worden door datzelfde peloton.

Na een volledige hergroepering vallen de wereldkampioen, Alessandro Ballan (Lampre-NGC), en Matti Breschel (Saxo Bank) aan. 5 kilometer verderop krijgen zij gezelschap van David de la Fuente (Fuji-Servetto) en Philippe Gilbert (Silence-Lotto). Niet lang want na het zware werk van Columbia-HTC neemt de Liquigas ploeg de leiding van het peloton over om zo de 4 renners aan kop terug te pakken. Op dat moment waagt David Moncoutié (Cofidis) nog zijn kans.

Nadat ook de Fransman teruggepakt is, was het scenario weer compleet voor een massasprint. Ondanks het feit dat Borut Bozic al heel vroeg aan kop komt te rijden, op een paar honderd meter van de finish, lukt het hem makkelijk als eerste over deze streep te komen. Tyler Farrar (Garmin-Slipstream) pakt de tweede plaats voor Daniele Bennati (Liquigas).

De beelden van de finish van de zesde etappe van de Ronde van Spanje 2009 (video)

De klassementen

André Greipel, nog altijd aan kop in het algemeen klassement - © UnipublicHet algemeen klassement
André Greipel blijft de leider van het algemeen klassement. Na de individuele tijdrit morgen is dat hoogstwaarschijnlijk niet meer het geval.

1/ André Greipel (Columbia-HTC) - 24h21m13s
2/ Tom Boonen (QuickStep) - +0'06"
3/ Daniele Bennati (Liquigas) - +0'09"
4/ Tyler Farrar (Garmin Slipstream) - +0'09"
5/ Fabian Cancellara (Saxo Bank) - +0'18"
6/ Borut Bozic (Vacansoleil Pro Cycling Team) - +0'23"
7/ Ivan Basso (Liquigas) - 0'27"
8/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +0'27"
9/ Cadel Evans (Silence Lotto) - +0'28"
10/ David García (Xacobeo Galicia) - +0'33"

André Greipel, nog altijd aan kop in het puntenklassement - © UnipublicHet puntenklassement
De Duitser staat ook nog altijd aan kop in het puntenklassement.

1/ André Greipel (Columbia-HTC) - 84
2/ Tom Boonen (QuickStep) - 70
3/ Tyler Farrar (Garmin Slipstream) - 67
4/ Borut Bozic (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 58
5/ Daniele Bennati (Liquigas) - 47

José Antonio Lopez Gil pakt de trui van beste klimmer - © UnipublicBeste klimmer
In het klassement van de beste klimmer, neemt José Antonio Lopez Gil de rode trui over van Aitor Hernandez (die deze gisteren voor het eerst had gekregen) dankzij zijn doorkomsten aan kop op de drie bergen van 3de categorie.

1/ José Antonio Lopez Gil (Andalucia Cajasur) - 20
2/ Aitor Hernandez (Euskaltel Euskadi) - 10
3/ Lars Boom (Rabobank) - 9
4/ Aitor Perez Arrieta (Contentpolis-Ampo) - 9
5/ Bingen Fernandez (Cofidis) - 8

Les abandons

Kim Kirchen (Columbia HTC) is vanochtend niet van start gegaan voor de 6de etappe.

Tijdens de etappe hebben Oscar Garcia-Casarrubio (Contentpolis-Ampo) en Manuel Ortega Ocana (Andalucia Cajasur) opgegeven.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De etappe van morgen

Morgen staat een individuele tijdrit rondom Valencia op het programma, met een afstand van 30 kilometer.

> Het volledige parcours van de Vuelta a España 2009

> De lijst van deelnemende renners aan de Ronde van Spanje 2009

© photos : Borut Bozic wint de etappe, de leiderstruien van André Greipel en José Antonio Lopez Gil - Unipublic
alle andere foto's - Thomas Vergouwen, www.velowire.com

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 3336x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Vuelta a España | Vuelta a España 2009

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus zes ?