zondag 30 augustus 2009 om 17u45

Zoals voorspeld eindigde de eerste gewone etappe van de 64ste Vuelta a España in een sprint. Deze sprint werd gewonnen door de Duitse renner Gerald Ciolek (Milram).

Vandaag vond op de wegen tussen Assen en Emmen de tweede etappe van de Ronde van Spanje plaats met een totale afstand van 203,7 kilometer.
Meteen in de eerste kilometer reden 5 renners weg van het peloton: Francisco José Martinez Perez (Andalucia Cajasur), David Garcia Da Peña (Xacobeo Galicia), Tom Leezer (Rabobank), Lieuwe Westra (Vacansoleil Pro Cycling Team) en Dominik Roels (Milram). Deze renners wisten een maximum voorsprong te behalen van 7 minuten maar op zo'n 40 kilometer van de aankomst was hun voorsprong teruggelopen tot slechts 2 minuten.

Op 28 kilometer van de aankomst was er een stuk kinderkopjes van zo'n anderhalve kilometer en daar kon Francisco José Martinez Perez de 4 anderen die op dat moment nog maar 30 seconden voorsprong hadden op het peloton niet meer volgen.

Een paar kilometer verderop viel de Nederlandse renner Lieuwe Westra alleen aan, waarschijnlijk als eerbetoon aan zijn vader die hij enkele dagen voor de start van deze Ronde van Spanje heeft verloren. Op zo'n 10 kilometer van de aankomst gaf hij zijn solo-avontuur op en zwaaide naar de camera ... even later was het peloton dus weer volledig samen.

Gerald Ciolek - © UnipublicDe kans was dus groot dat de etappe zou eindigen in een massasprint en in de laatste kilometers vonden we dan ook de volledige Columbia HTC ploeg aan kop om de aankomst voor te bereiden voor hun sprinter in deze Vuelta, André Greipel. Op drie kilometer van de aankomst kwam ook de QuickStep ploeg van de Belgisch kampioen Tom Boonen een plaatsje zoeken vooraan in het peloton, net als David Millar van de Garmin Slipstream ploeg voor de sprinter van zijn ploeg, Tyler Farrar.

Tom Boonen, die graag de leiderstrui van het algemeen klassement over wilde nemen, begon zijn sprint wel heel erg vroeg en kon het niet volhouden ... de winnaar was uiteindelijk Gerald Ciolek van de Milram ploeg die de sprint won van Fabio Sabatini (Liquigas) en Roger Hammond (Cervélo TestTeam).

Greipel en Farrar eindigden uiteindelijk 4de en 5de terwijl Tom Boonen met de 8ste plaats genoegen moet nemen.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De klassementen

Fabian Cancellara - © UnipublicFabian Cancellara (Saxo Bank) behoudt zijn leiderstrui in het algemeen klassement.

Het algemeen klassement ziet er nu als volgt uit:
1/ Fabian Cancellara (Saxo Bank) - 4h48m32s
2/ Gerald Ciolek (Milram) - +0'08"
3/ Tom Boonen (QuickStep) - +0'09"
4/ Tyler Farrar (Garmin-Slipstream) - +0'12"
5/ Jens Mouris (Vacansoleil Pro Cycling Team) - +0'14"
6/ Daniele Bennati (Liquigas) - +0'16"
7/ David Garcia (Xacobeo Galicia) - +0'18"
8/ Ivan Basso (Liquigas) - +0'18"
9/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +0'18"
10/ Bert Grabsch (Columbia HTC) - 0'19"

Tom Leezer - © UnipublicHet hoogste punt van deze etappe lag zo'n 15 meter boven zeeniveau!!! De organisatie van de Vuelta sprak echter over een berg van de 4de categorie en had dit hoogste punt dan ook duidelijk aangegeven zonder hier echter punten uit te delen voor het bergklassement. Op deze plaats werd echter wel de doorkomstvolgorde van de renners genoteerd om de eerste bergtrui uit te delen. Tom Leezer (Rabobank) kwam als eerste "boven" en hij pakt dus de eerste bergtrui.

Tom Boonen heeft de eerste plaats in het puntenklassement met hetzelfde aantal punten als Tyler Farrar :
1/ Tom Boonen (QuickStep) - 28
2/ Tyler Farrar (Garmin-Slipstream) - 28
3/ Fabian Cancellara (Saxo Bank) - 25
4/ Gerald Ciolek (Milram) - 25
5/ Fabio Sabatini (Liquigas) - 20

foto's Gerald Ciolek met de champagne, Fabian Cancellara en Tom Leezer - © Unipublic

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 2172x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Vuelta a España | Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Vuelta a España 2009

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Dank u voor het verslag ik hoop je kunt het volgen tot op het einde. Ik lees en volg je iedere dag. bestaat er ook een kaart op google earth?
    hoe kan ik de aangegeven rit (tour de france )in een duidelijker lijn aanbrengen sommige zijn in een dunne zwarte streep andere daar en tegen duidelijk in een dikke rode streep groetjes yvan

    | yvan | zondag 30 augustus 2009 om 19u59

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer negen ?