maandag 09 maart 2009 om 02u19

Zoals gebruikelijk begin maart vond vandaag de eerste etappe van Parijs-Nice 2009 plaats.

Net als vorig jaar betrof het hier een tijdrit in de stad Amilly in de Loiret. Dit jaar was het echter geen proloog aangezien het parcours van deze etappe een totale afstand van 9,3 kilometer gaf.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De weersomstandigheden

Vorig jaar werd de proloog van Parijs-Nice verreden onder behoorlijk slechte weersomstandigheden met veel wind en een beetje regen ... dit jaar was het waar mogelijk nog erger met vrijwel constant regen en ook nog een beetje wind.

Dit jaar waren de weersomstandigheden echter voor alle renners hetzelfde terwijl de renners die vorig jaar als eerste waren vertrokken betere omstandigheden hadden gehad dan de laatsten. Dit jaar, van Theo Eltink van de Rabobank die als eerste vertrokken was tot aan Rinaldo Nocentini d'AG2R La Mondiale, als laatste vertrokken, waren de wegen nat en dus glad en bleef het maar regenen ...

De deelnemers

De 20 ploegen van 8 renners (alleen Columbia High Road is van start gegaan met maar 7 renners) vertegenwoordigen samen 30 nationaliteiten. In de volgorde van aantal renners allereerst Frankrijk met 40 renners, Spanje met 26 renners en België met 15 renners. Daarop volgen Nederland (12), Italië (11), Duitsland (10), Rusland (7), Australië (5), Denemarken (4), de Verenigde Staten (4), Groot-Brittannië (4), Ierland (2), Zwitserland (2) en Oostenrijk, Wit-Rusland, Brasilië, Canada, Costa-Rica, Estland, Finland, Kazakhstan, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Zweden en Oekraïne met allemaal één renner.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het resultaat

Alberto ContadorIedereen verwachtte dat Alberto Contador van de Astana ploeg dit jaar net als in 2007 zou proberen deze race naar de zon te winnen. Het was echter verrassend te zien dat hij zich vandaag meteen bij het vertrek al zo duidelijk van voren liet zien.

Hij bemachtigde namelijk meteen vandaag al de gele trui en zijn Astana ploeg zal dus meteen vanaf de tweede etappe tussen Saint-Brisson-sur-Loire en La Chapelle-Saint-Ursin (zie mijn artikeltje met de Google Maps / Google Earth kaart voor alle informatie over het parcours van Parijs-Nice 2009) deze trui moeten gaan verdedigen.

Alberto Contador was de enige renner die vandaag de tijdrit met een gemiddelde van boven de 50 kilometer per uur aflegde (net als Thor Hushovd toen hij vorig jaar de proloog won): hij legde de 9,3 kilometer af in 11 minuten en 5 seconden, wat een gemiddelde snelheid opleverde van 50,3 kilometer per uur.

In een reactie liet Contador weten: Het is voor mij een verrassing hier te winnen, zeker ten opzichte van de tijdritspecialisten en dat op een vlak parcours. Ik ben zeker niet de beste tijdritrenner. In vergelijking met vorig jaar heb ik niets veranderd aan mijn houding op de fiets. Nee, ik denk dat ik het gewoon te danken heb aan het feit dat ik een goede dag had. Dit verandert niet veel in de aanpak die we deze week als ploeg zullen hebben. We moeten op blijven letten maar het belangrijkste is om de gele trui volgende week zondag in Nice in ontvangst te kunnen nemen.

Luis Leon Sanchez leest L'EquipeNa Contador vinden we in het klassement van deze etappe en dus in het algemeen klassement de Britse renner Bradley Wiggins van Garmin Slipstream op 7 seconden en de Spanjaard Luis Leon Sanchez (foto) van de Caisse d'Epargne ploeg op 9 seconden.

Sanchez toonde zich nog strijdlustiger na de etappe dan daarvoor: Ik denk dat ik heel blij moet zijn met mijn resultaat want tegen een super Contador was weinig te beginnen. Ik heb een goede tijdrit gereden ondanks de regen. Ik ben naar Parijs-Nice gekomen om te vechten voor de eerste plaats in het algemeen klassement. Mijn resultaat van vandaag zorgt ervoor dat ik daar nog meer zin in heb. Het feit dat Contador de leiderstrui draagt is alleen maar goed voor ons want vanaf nu ligt de verantwoordelijkheid voor het wedstrijdverloop bij de Astana ploeg.

De top 10 bestond verder uit de volgende renners:
4/ Tony Martin (Columbia High Road) op 11 seconden
5/ David Millar (Garmin Slipstream) op 14 seconden
6/ Joost Posthuma (Rabobank) op 18 seconden
7/ Sylvain Chavanel (Quick.Step) op 19 seconden
8/ Antonio Colom (Katusha) op 19 seconden
9/ Vladimir Karpets (Katusha) op 21 seconden
10/ Rémi Pauriol (Cofidis) op 22 seconden

Een aantal andere favorieten, naast Contador en Sanchez, hebben al ruim een halve minuut achterstand met bijvoorbeeld Cadel Evans (Silence-Lotto) op 31 seconden, Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) op 33 seconden en Frank Schleck (Saxo Bank) op 36 seconden.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2138x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer drie ?